szklanki cukru -3 łyżeczki soli -3 łyżeczki curry Przyprawy: -całe łodygi selera wraz z liśćmi -ziarna gorczycy -cebula Wodę zagotować z octem, solą, cukrem i curry. Umyte ogórki pokroić w ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić w plastry. Słoiki wyparzyć, na dno położyć po całej łodydze selera, kilka ziaren gorczycy i plaster cebuli. Ułożyć ciasno ogórki i zalać zalewą. Pasteryzować(...)a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Tą sama zalewą można zalać sałatkę z ogórków. Obrane ogórki kroimy w plastry. Na dno słoika układamy kawałek łodygi selera, kilka ziaren gorczycy, pokrojoną młodą główkę cebuli, kilka pasków papryki żółtej i czerwonej. zalewamy zalewą
Kulinarne przemysleniaDziś kolejny przepis wegański i oczywiście bezglutenowy. Przepyszny makaron penne z moimi ulubionymi warzywami i jeszcze w sosie orientalnym, który wyczarowujemy za pomocą przypraw i mleczka
Kawa z mlekiemsoczewicy i korzeniowych warzyw. Dobrze trzymający formę i bardzo podzielny. Najlepszy na kromce pełnoziarnistego chleba lub opieczonej pszennej bułeczce. Można podać na obiad, np. z mizerią z ogórka, sałatką grecką lub sosem tzatziki. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce, obsmażamy, a następnie dodajemy suchą kaszę i soczewicę, zalewamy bulionem i gotujemy do wchłonięcia płynu i miękkości(...)pietruszki 100 g selera 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 600 ml bulionu warzywnego 2 jajka PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1/2 łyżeczki kurkumy, curry i słodkiej papryki w proszku, szczypta chili w proszku lub płatkach, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 listek laurowy, 2 kulki ziela angielskiego WYKONANIE Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obieramy
cool and mintykolejny eksperyment z jajecznicą. Jajecznicę jadłam już z różnymi dodatkami, ale takiej kombinacji jeszcze nie było. Od sałatki z konserwowanego selera zostało mi kilka plastrów ananasa, i tak sobie stały na stole, gdy przygotowywałam tę jajecznicę i pomyślałam: jajecznica z szynką jest bardzo smaczna, a szynka i ananas to wyborne połączenie, dlaczego więc nie połączyć tego wszytkiego w zgrabną całość(...)połączeniu;) 5-6 jajek 1 cebula 1 ząbek czosnku kilka cienkich plastrów szynki pokrojonej w kostkę 2-3 plastry ananasa z puszki pokrojone w kostkę szczypta lub dwie curry w proszku 1 łyżka masła sól, pieprz Na patelni rozpuścić masło, przesmażyć drobniutko pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodać szynkę i smażyć ją przez
Codzienne Gotowaniełyżeczki curry 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego 3/4 szklanki passaty pomidorowej sok (syrop) z ananasa około 80 g 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej pieprz sól 1. Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, usunąć błonki i pokroić w paski. W woku, albo głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć kurczaka, dodać paprykę słodką i ostrą, oraz curry. Jak będzie(...)mieszamy. Jak by sos był za gęsty to możemy dolać troszkę wody. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem, ale myślę, że nie będzie to potrzebne ;-) Podajemy z ryżem i sałatką
kruche babeczkiPrzedstawiam przepis na nuggetsy - fajny obiadek, i w dodatku bezglutenowy. Przepis łatwy, szybki i przyjemny. Jeżeli zostanie użyta certyfikowana bułka tarta bezglutenowa, wtedy przepis będzie odpowiedni
Kawa z mlekiemdelikatnym smakiem i po ugotowaniu nie rozpada się, lecz zachowuje sypkość. Można przygotować na jej bazie pasty kanapkowe lub farsz do pierogów czy krokietów. Dobrze komponuje się także z sałatkami. Ma niski indeks glikemiczny - IG = 25. Ponadto jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi. W związku z tym, bez przeszkód mogą ją spożywać diabetycy. Cieszy się dużą popularnością(...)czosnek (jak zawsze daję sporo, więc ilość pozostawiam do wyboru) - por (młode części) - 1 łyżeczka mielonego pieprzu ziołowego - szczypta pieprzu syczuańskiego - gruboziarnista sól morska cytrynowa (do smaku) - 2 łyżeczki curry - chilli w płatkach - 1 łyżeczka wędzonej papryki - kilka gałązek świeżego oregano - 1 łyżka dobrej, gęstej śmietany - olej z pestek winogron - ugotowana na sypko kasza gryczana (ilość zależy od potrzeb) Dodatkowo
mojewypiekiinietylkoOstatnimi czasy postanowiłam przejść na dietę wegańską , a dokładniej mówiąc przyjąć całą filozofię z tym związaną (o czym pisałam na FB), w związku z tym teraz
Kawa z mlekiemmoże opóźniać procesy starzenia JAK STOSOWAĆ KURKUMĘ ? Kurkuma jest składnikiem innych przypraw, np. szeroko stosowanego w kuchniach świata curry. Kurkumę lepiej jednak kupować odzielnie, gdyż w mieszance curry jest jej mało - około 20%. Przyprawę powinno dodawać się na początku gotowania. W kuchni indyjskiej najczęściej używana jest do potraw z ryżu i warzyw, szczegolnie fasoli oraz do domowych wypieków(...)działanie zwiększa się 2000 razy. Powinna być również rozpuszczona w daniu z oliwą lub olejem. W Polsce nadal jest niezbyt popularna, a wykorzystywana głównie jako barwnik do masła, sałatek i ryżu. Uwzględnianie jej w codziennej diecie jest najprostszym sposobem, aby cieszyć się dobrym zdrowiem. źródło : tutaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!obiad jako porcję suchej kaszy lub ryżu, do tego wiórowaty kurczak i jałowe warzywa gotowane na parze. Nic bardziej mylnego! Wystarczy odrobina kreatywności, by z podanych składników wyczarować fajną sałatkę lub...tartę. Uwielbiam kaszę jaglaną za to, że jest tak uniwersalna i można zrobić z niej wiele ciekawych rzeczy (np. sushi , " sernik ", pudding owocowy ). Tym razem posłużyła jako główny składnik(...)jajka 2 łyżki tartego sera, np. parmezanu sól, pieprz, papryka ostra w proszku Farsz: 300 g piersi z kurczaka marynata: 2 łyżki oleju roślinnego, sól, pieprz, ząbek czosnku, curry, papryka słodka i ostra w proszku pół średniej cukinii 1 mała czerwona cebula kilka suszonych pomidorów kilka czarnych oliwek 2 jajka 150 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku sól, pieprz, zioła
Zawsze głodna!pokrojonych ziemniaków z dodatkiem posiekanego koperku, pokrojonej cebuli i fenkuła w kostkę i polana sosem vinegret (musztarda, ocet winny, sól, pieprz, woda i miód) – muszę przyznać że sałatka wyszła całkiem niezła – natomiast z drugiej strony szła produkcja różnorodnych szaszłyków. Na początek były szaszłyki z białej kiełbasy z czerwoną cebulą i kulkami mozzarelli zawiniętych w boczek. Mozzarella w boczku(...)włoski: pieprz młotkowy pieprz, tuńczyk w oleju, majonez, sok z cytryny, pomidorów bez skórki z puszki, sól dip ananasowy: ananas świeży, musztarda Dijon, olej, mięta, miód, imbir dip indyjski: curry, mango, oliwa, mięta, miód, cytryna, czerwony pieprz dip: mięta, sól, pieprz, chili, jogurt dip: majonez, jogurt, curry dip z suszonych pomidorów: suszone pomidory, olej, jogurt, przyprawa toscania dip z porzeczką
Kuchenne WariacjeZostaw na całą noc, niech się moczy. Na drugi dzień ponownie opłucz i odsącz z wody na sitku. Na rozgrzanym oleju kokosowym podsmaż cebulkę dodając do niej czosnek i curry. Smażyłam na niewielkiej ilości oleju , gdyż używałam patelni wysokiej o średnicy 28 cm z linii Woll Szafir Wkrój suszone pomidory oraz suszona śliwkę. Podduś. Do całości dodaj fasoli(...)pomidorową jeśli ją robisz. Dodaj garść pistacji! Duś pod przykryciem, aż wszystko zgęstnieje. Wbij jaja i posyp gęsto parmezanem. Duś pod przykryciem do ścięcia się jaj. Podawaj z ulubioną sałatką. Smacznego!Buon appetito
Z Kuchni Do KuchniTo nasz drugi przepis na samosa (inaczej zwane sambousa). Tym razem do farszu wykorzystaliśmy drób i bataty. Inny jest też skład ciasta, ale właśnie takie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakebaby na patyku są wyjątkowo smacznym daniem, prostym do zrobienia, a jednocześnie bardzo aromatycznym. Patriotyzm patriotyzmem, ale według nas kofta bije naszego mielonego. Do kebabów proponujemy Wam wspaniały dodatek: sałatkę libańską tabbouleh z kuskusem zrobionym z… pieczonego kalafiora. Danie wolne od glutenu, niepotrzebnych kalorii, zdrowe i proste do zrobienia. Koniecznie wypróbujcie. Ten przepis skompilowaliśmy z dwóch blogów: tabbouleh wzięliśmy(...)cebuli Sól (około 2 płaskich łyżeczek) Na tabbouleh Duży kalafior lub 2 małe Pęczek szczypiorku Pęczek mięty Pęczek pietruszki Pęczek kolendry 2 duże pomidory Mała czerwona papryka 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kminu 1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego Sól do smaku Przygotowanie: Krok 1 W dużej misie wymieszaj zioła, przyprawy, cebulę i mięso. Odstaw na 30 minut w chłodne miejsce. Krok
Niedzielny kucharz