sałatka curry - 1453 przepisów (strona:66/97)

Negimaki z shiitake 198

popularnej zupie miso), w mniejszej ilości w kuchni wietnamskiej, koreańskiej i tajskiej. Charakteryzują się stosunkowo silnym zapachem i smakiem. Cenione za właściwości lecznicze. Można je dodawać do sałatek, zup, risotta, są znakomitym dodatkiem do mięsa. Grzybów shitake nie należy gotować za długo, bo stwardnieją. Przecedzony przez płótno płyn, w którym namaczaliśmy suszone grzyby, można wlać do zupy, sosu albo duszonej(...)smakiem i taki też smak nadaje potrawom, zawiera bowiem aż 12% kwasu winnego (naturalny cukier, który także występuje w strąkach nie równoważy dużej zawartości kwasu). Dodaje kwaśnego smaku potrawom curry, sosom, marynatom. W Azji, skąd dotarł z Afryki przez Bliski Wschód, jest szczególnie popularny w Tajlandii i Indiach, poza Azją – w Meksyku. W Europie jest jednym ze składników sosu

mojewypiekiinietylko
Indyjskie klopsiki z kalafiora i marchewki 127

średnie marchewki pół szklanki granulatu sojowego 1 łyżka sezamu 1 łyżka pestek słonecznika  2 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przyprawy: 1 łyżka curry 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka kuminu 1 łyżka pieprzu ziołowego pieprz i sól olej lub oliwa 1. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plastry. Kalafior rozdrabniamy na mniejsze części. Całość(...)Wszystko mieszamy ze sobą.  4. Z masy formujemy maleńkie kuleczki, które smażymy w oleju na złoty kolor.  5. Klopsiki są świetnym dodatkiem do ryżu, pieczonych ziemniaczków lub sałatki.  Smacznego!  Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Sałatka z zupek chińskich 1745

się nam nie stanie, a jej smak rekompensuje minusy. W końcu nie ja jedna zapewne przytoczę, że na imprezach jest hitem i stawia się ją na równi z sałatką gyros. Wiem, że są jej różne wersje, ja dzisiaj pokażę Wam swoją.   Po prostu jest tak smaczna, że idzie w mig. Szczególnie brat mi ją wyjada zaraz po zrobieniu, choć(...)zupki Vifon (u mnie ostra i łagodna) 45 dag piersi z kurczaka 1,5 łyżki przyprawy kebab-gyros 2-3 łyżki majonezu Sól Pieprz Szczypta ostrej papryki w proszku Curry do smaku Olej Opcjonalnie saszetki z przyprawy z zupki Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, dodać 2 łyżki oleju i przyprawę kebab-gyros. Wstawić

Fabryka pomysłów
5 pomysłów: Jak zamarynować tofu? 301

przez praskę czosnek i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.  Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.  Zastosowanie: Do wszelakich dań kuchni indyjskiej, do samego ryżu lub curry. 3. Tofu w stylu włoskim (w ziołach) Potrzebujemy: 1 kostkę tofu 2-3 łyżki wody po ogórkach kiszonych 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku łyżkę bazylii w proszku łyżkę oregano(...)wodę po ogórkach, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła  i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.  Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.  Zastosowanie: Doskonale nadaję się do sałatek, dań łagodnych. Najlepiej nie smażyć tylko wrzucać lub dodawać do dań. Jeśli chcemy, aby było ciepłe, dodajemy je pod sam koniec gotowania. 4. Tofu w stylu meksykańskim  Potrzebujemy

Bananowe Pole
Azjatyckie inspiracje w polskiej kuchni 124

także w naszych domach. Polacy coraz chętniej i odważniej wykorzystują w przygotowaniu posiłków orientalne przyprawy i dodatki, dzięki którym dania zyskują ciekawy smak. Wyobraź sobie, jak smaczna może być sałatka jarzynowa, jeśli dodasz do niej odrobinę świeżej kolendry lub gdy kurczaka zamarynujesz w oleju sezamowym z dodatkiem grzybów Mun. Takie połączenie może wydawać się zaskakujące, jednak na pewno zasmakuje również(...)fanów na całym świecie. Również w Polsce nie obce są nam składniki stosowane w tradycyjnych potrawach azjatyckich. Chętnie sięgamy po czerwone chilli, sos sojowy czy eksperymentujemy z popularną przyprawą curry. Te dodatki, które kupisz w każdym dużym hipermarkecie takim jak http://intermarche.pl/ , już na stałe zagościły w naszych domowych kuchniach. Polacy coraz częściej wybierają się także do restauracji, specjalizujących się

Moja smaczna kuchnia
Kiszony kalafior z kurkumą i curry 177

Smaczne i zdrowe kiszonki W zeszłym sezonie zakisiłam kalafiora z buraczkami . Wcześniej nie robiłam tej kiszonki, ponieważ miałam wątpliwości czy mi posmakuje. Jednak od czasu, kiedy

Tajemnice Smaku
Chakalaka 231

Dzisiaj polecam pyszne danie rodem z Afryki - Chakalakę. Jest to coś pomiędzy sałatką, a gulaszem - nadaje się do podania zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie może być gotowana zbyt długo, aby warzywa pozostały chrupiące. Pomimo braku mięsa jest to bardzo sycące danie, zaskakujące ciekawym smakiem i doskonałym aromatem. Do przygotowania dania użyłem: 1/2 główki białej kapusty, 2 marchewek(...)łyżek oleju kokosowego, 200 gram białej fasoli z puszki, 200 gram bobu z puszki, 3 pomidorów, 2 łyżeczek mielonej papryki wędzonej, 1 łyżeczki mielonej papryki ostrej, 1 łyżeczki curry, 1 łyżeczki mielonego imbiru, 2 łyżeczek suszonego tymianku, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, natki pietruszki. Przygotowanie dania rozpocząłem od drobnego posiekania białej kapusty. Pozostałe warzywa, to jest pomidory, papryki, cebulę

Wyprawy kulinarne
Śledzik -11 sprawdzonych przepisów 690

propozycja na śledzika-tym razem po japońsku-skąd ta nazwa?nie wiem bo chyba z przepisem nie wiele ma wspólnego-ale za to smak-wyśmienity....ciekawy pomysł na cebulkę do sałatki którą się gotuje w zalewie octowej-co daje później naprawdę fajny posmak-polecam gorąco bo nie dość ,że są pyszne to jeszcze fajnie się będą prezentować na stole wigilijnym(...)Jajka nadziewane śledziem Fajne połączenie,idealnie sprawdzą się na każdej rodzinnej imprezie lub na święta -są naprawdę pyszne i często goszczą w moim domu.Przepis znajdziecie  tutaj Śledzie w curry-w 5 min kolejna odsłona śledzi-tym razem błyskawiczne do zrobienia,i naprawdę pyszne-przepis znajdziecie  tutaj Tatar ze śledzia Śledź podany w inny sposób-tatar ze śledzia

Swojskie jedzonko
Jaglanka z warzywami i boczkiem (bezglutenowa) 145

Dziś przedstawiam przepis na prostą potrawkę z kaszą jaglaną, to jedno z tych dań, które możemy sobie modyfikować do woli, w zależności od tego co mamy

Kawa z mlekiem
Pięć niedrogich przyborów kuchennych, które ułatwiają życie 234

kuchnie indyjską, koniecznie kupcie młynek do kawy, w którym zmielicie nasiona kolendry i kminu rzymskiego. Szybko uporacie się z cynamonem, goździkami czy kardamonem. Z jego pomocą garam masala, mieszanka curry, mieszanki marokańskie lub libańskie przestaną być problemem. 5. Spryskiwacz do oleju i wody Spryskiwacze kupiłam głównie z myślą o wodzie i spryskiwaniu pieczonego chleba, żeby jego skórka była błyszcząca. Okazało(...)wyrastania ciasta i gotowe. Potem, kiedy pizza jest gotowa lubię też psikną na nią odrobiną dobrej oliwy z oliwek. Podobnie, czasem używam dozownika, żeby dodać trochę tłuszczu do sałatki. A Wy? Bez czego nie może się obyć w kuchni

W kuchni wieczorem
Najlepsze przepisy z dynią w roli głownej 169

kiedy rządzi dynia. Czas kiedy zupa dyniowa musi być. Albo lody waniliowe z olejem z pestek dyni. Podobnie jak halloweenowa latarenka z dyni, amerykańskie ciasto dyniowe, gnocchi z dyni, sałatki, desery i oczywiście klasyki typu kawa pumpkin spice, której szybko będziemy mieć dosyć. Każda szanująca się blogerka i każda para zakochanych jedzie wtedy na dyniową farmę, żeby zrobić sobie zdjęcie(...)ananasem i białym winem. Jest pysznie! Składniki na zupę z dyni i ananasa: kilo dyni pokrojonej w kostkę 75 g masła puszka mleka kokosowego szklanka bulionu łyżka pasty curry 2 łyżki sosu rybnego otarta skórka i sok z limonki sok z cytryny łyżka miodu 1,5 cm kawałek imbiru startego na tarce pół łyżeczki papryki w płatkach pół pęczka kolendry

Ugotowane pozamiatane
Pasztet z dyni 188

zależności od tego co mam pod ręką i na co akurat jest ochota. Taki pasztet można później zabrać do pracy na drugie śniadanie i zjeść go w towarzystwie zielonej sałatki. Ja właśnie tak lubię najbardziej jeść wszelkie pasztety. Ale to też alternatywa dla chleba. Polecam wypróbujcie.  A dziś pasztet z dynią. To cudowne warzywo dominuje na straganach z racji(...)szklanki zmielonych pestek dyni 1 por 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 0,5 łyżeczki szałwii 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka curry - w proszku 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka masła klarowanego do smażenia wykonanie: Aby przygotować pure z dyni należny ją obrać ze skóry, pozbawić miąższu

Przysmaki Karolki
Pieczony kotlet cielęcy z kolorową sałatką (Cotolette di vitello con insalata di verdure) 143

powiecie na kolorow ą  sałatkę z pieczonym kotletem cielęcym? Do tego surówka z marchwi, cukinii, kukurydzy, rukola  i aromatyczna salsa z natk ą  pietruszki, bazyli ą , mi ę t ą  i czosnkiem.  I tak zwykły obiad z kotletem i surówką zamienia si ę w  danie pełne koloru, smaku i aromatu. Dodatkiem do obiadu(...)cytryny s ó l, pieprz 30-50 ml oliwy extravergine d'oliva Kotlety  cielęce 4 kotlety cielęce 2 jajka bu ł ka tarta 1 łyżeczka kurkumy lub curry 3-4 łyżki m ą ki   s ó l, pieprz  oliwa z oliwek **** INGREDIENTI Insalata 100 g di rucola 150 g di mais 1 zucchina

La grande e la piccola cuoca
Przyprawy. Co, jak i do czego ! 145

Bazylia , ma  słodko -pikantny smak z lekką korzenną nutą. Dodaje się ją głównie do potraw pomidorowych, z bakłażanem, szpinakiem oraz drobiowych. Świeże liście idealnie komponują się  w sałatkach, pastach kanapkowych oraz pesto. Najlepiej dodawać pod koniec gotowania bądź bezpośrednio na talerzu, ponieważ wysoka temperatura niszczy smak, a suszona w ogóle nie będzie wyczuwalna(...)chętnie stosuje się do barwienia potraw. W kuchni dodawana zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Znana głównie z potraw na bazie ryżu oraz warzyw a także jako składnik curry. Można dodawać ją do kompotów owocowych a także napoi po treningu .                   Kurkuma wykazuje działanie antynowotworowe oraz przeciwzapalne . W kosmetyce natomiast idealnie

Życie na widelcu
Sekrety kuchni perskiej i francuskiej. Podróże kulinarne. 142

Abadanie, czy w Bandar Abbas). Podstawowym daniem w kuchni perskiej jest kebab (nie mylić z tureckim donner kebabem), plus ryż (w języku farsi „polo”) i przyprawy, warzywa np sałatka Szirazi (z pokrojnego w kostkę pomidora, ogórka i cebulki) czy smażone pomidory. Danie to ma długą tradycję militarną. Można wyjśnić to dość bojowniczym (lub jak wolicie zadziornym) temperamentem starożytnych Persów(...)ostatnia ma własności przeciwzapalne i stymuluje pracę wątroby. Persowie wiedzieli to bez nowoczesnych laboratoriów i analiz.  Zreszą zestawienie  kurkuma + pieprz jest typowe dla całej kuchni orientalnej. Indyjskie curry jest niczym innym jak właśnie tym połączeniem. Jogurty. Mówi się, że sekret długowieczności niektórych narodów  w tym Bułgarów czy Greków tkwi w regularnym spożywaniu jogurtów. Bo jogurt dostarcza dobre

MODA NA BIO

Proponowane wyszukiwania