właściwie gotowana,będzie smaczna i wartościowa. Ugotowaną kaszę jaglaną można przechowywać kilka dni w lodówce i sięgać po nią do dań słodkich jak wytrawnych, do puddingów, koktajli na sałatkach skończywszy. Kasza jaglana ma dużo łatwo przyswajalnego białka, wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B, jest neutralna, lekko ocieplająca. Polecana przy chorobach żołądka ,przewodu pokarmowego, wątroby i śledziony. Wzmacnia wychłodzony(...)sobą wszędzie. Składniki kawałek dyni 4 marchewki 1 duża czerwona cebula lub 2 mniejsze 5 ząbków czosnku pół puszki mleka kokosowego 3 cm świeżego kłącza imbiru 1 spora łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy nierafinowany olej kokosowy extra virgin Skworcu szklanka ugotowanej kaszy jaglanej premium Skworcu sól himalajska lub morska szczypta cynamonu mieszanka ziaren od Ziarenkowo Dynię ugotuj
Z Kuchni Do Kuchnipatelnię z rozgrzanym olejem (2 łyżki) i szklimy ok. 2 min. Zestawiamy patelnię z palnika. 2. PIERŚ Z KURCZAKA (4 min) Oczyszczamy ją, kroimy w średnią kostkę, dodajemy trochę curry, pieprzu oraz soli i mieszamy. Dodajemy ją na patelnię z cebulą i smażymy na mocnym ogniu przez 2 minuty, mieszając. Nie martwcie się, że pierś może być jeszcze w środku(...)brzegach. Trzeba uważać aby nie spalić fety, więc zalecamy częste zaglądanie do piekarnika pod sam koniec pieczenia. 7. PODANIE: Danie dobrze smakuje z pieczonymi ziemniaczkami lub smażonym ryżem i sałatką. Mimo, iż niepozorna, jedna połówka bez problemu nasyci jedną osobę. Skórki nie jemy, gdyż w dużych i starszych okazach jest po prostu twarda. OM NOM NOM! Świeżutki post ZAPIEKANA CUKINIA
Nerds Kitchenciecierzycy "suchej" (Uwaga! Jeśli masz taką w puszce lub już ugotowaną też znajdziemy na to rade :) czytaj do końca! ) 1 cebula 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki curry (ja niestety musiałam tak zastąpić, ale jeśli masz kardamon, kmin, kolendrę - śmiało dawaj!) 1 lub 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki sody(...)mają wyglądać. Nadal się rozpadają? Uformuj z tego co wyszło kuleczki i odstaw do lodówki - troszkę stwardnieją. Falafel najlepiej smakuje na ciepło :) Świetnie pasuje do chlebków pita, sałatek, warzyw, hummusu lub samego tahini, czy też chociażby zwykłego chleba ;) Taamiya czyli egipski falafel
Czarnawisienkapoprzednim poście z przepisem na fasolkę po bretońsku pisałam, że zwykle jak gotuję fasolę to gotuję jej więcej, żeby wykorzystać ją do innych dań - zup czy sałatek. Nadwyżkę z przygotowywania fasolki po bretońsku wykorzytałam do zrobienia zupy. To była klasyczna zupa "co sie nawinie" - miałam fasolkę, dodałam suszone grzyby i kaszę gryczaną i zaprawiłam koncentratem pomidorowym. Wyszła gęsta(...)zupy i zblendować, przelać do zupy. Zagotować, dodać kaszę. Gotować całość aż kasza zmięknie. Doprawić solą i pieprzem. Jeżeli spodobał Ci się ten przepis, polubisz też Pomidorową zupę curry z fasolą
Smaczny zeszytNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomijakimś stopniu nadrobić dodając przepis na krewetki w ziemniaczanej tempurze. Danie proste i szybkie w przygotowaniu, idealne na główne danie z sałatką lub podane z sosem do kurczaka z czosnkiem jako przekąska. Składniki: 200 g surowych krewetek 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej(...)kurczaka z czosnkiem brzmią egzotycznie, ale uwierzcie mi to naprawdę jest PYSZNE!!! Wbrew pozorom ziemniaki pasują do owoców morza np. salata od hobotnice, curry z krewetkami i ziemniakami, czy portugalskie małże z ziemniakami i pikantną kiełbaską. A napis sos do kurczaka z czosnkiem na etykiecie
kuron.com.plrządzą właśnie strączki. Kiedyś zapomniane, niedoceniane, nieumiejętnie gotowane i kojarzone z kłopotami żołądkowymi. Fasolka po bretońsku i grochówka w nowej polskiej kuchni zastępowana jest na szczęście przez hummus i sałatki z fasolą, ale tym bardziej przyda nam się książka kucharska o nich. Ucieszyłam się bardzo, kiedy wyszła ta książka, bo chciałabym jeść więcej białka, a nie zawsze mam pomysły(...)sosem pomidorowo-marchewkowym, naleśniki z zielonej soczewicy, pankejki z cieciorki, quesadilla i tortille, sloppy joe z czarną soczewicą, orientalny groszek z marchewką, sos z groszku, estragonu i szałwii, curry z kalafiorem, frytki z fasolki, pulled pork z czerwoną fasolą, placuszki z fasoli i tuńczyka czy chłodnik z bobu. Po tej lekturze już nie trzeba mi stręczyć strączków, będę je jeść
Ugotowane pozamiataneKurczak to wciąż jedno z najpopularniejszych mięs używanych do grillowania. Tym razem będzie to kurczak w paprykowej marynacie z grilla. Do przygotowania tego dania możecie użyć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!można znaleźć cztery rodzaje: o smaku "wegańskiego sera", "mocno pieprzne", tajskie oraz z przyprawami indyjskimi. W moje ręce wpadły te ostatnie, a że przepadam za kuchnią indyjską i przyprawą curry, chipsy bardzo mi posmakowały. Były niesamowicie chrupiące, co najbardziej mnie zaskoczyło. W końcu nie zostały opieczone w wysokiej temperaturze! W smaku możemy wyczuć kminek i płatki drożdżowe, dzięki którym jarmuż(...)ostatnie, ze względu na intensywny smak i zapach tymianku, który uwielbiam. Wszystkie są bardzo chrupiące i aromatyczne (jak na krakersy przystało :)). Świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek czy zamiennik chleba. Osobiście najbardziej lubię je z masłem orzechowym... na wytrawnie! Marka VEGA należy do tej samej firmy co Rawlicious z tą różnicą, że oferuje produkty wysokobiałkowe. Możecie
Poranek na słodkomają w sobie to "coś", co sprawia, że chcemy jeść więcej i więcej... 👉 Chicken poutine - frytki, opiekany kurczak, suszone pomidory, oliwki zielone, sos serowy/wybrany sos, szczypiorek 👉 Indyjskie poutine - frytki, curry, smażone tofu, sos tahini-sriracha, soczewica, kolendra 👉 Truffel poutine - frytki, kurczak opiekany, sos truflowy, parmezan, rukola Serce Dominika podbiły zaś burgery, które są robione z najwyższe jakości byczego mięsa(...)zjedzeniu zapragniecie kolejnej porcji! Menu lokalu oferuje nie tylko dania dla fanów frytek czy burgerów, ale także smakowite przekąski w postaci panierowanej piersi kurczaka, frytek z batatów czy pyszne sałatki - zarówno dla mięsożerców jak i fanów roślinnej kuchni. Dla fanów bez-mięsnych sałatek propozycja od Karoliny Owczarz z grillowanym serem halloumi, mixem sałat, pomarańczą, pomidorami, czerwoną cebulą, sosem balsamico
Cooking Monstersię z nimi zabawna historia. W niedługim czasie po rezygnacji z mięsa przez mnie i mojego Męża, zorganizowaliśmy imprezę dla znajomych. Przygotowałam na nią całą masę wegetariańskich przysmaków - sałatki, tartę z serem i pomidorami, quesadillę faszerowaną fasolą i właśnie te kotlety. Dopiero w połowie imprezy, gdy w rozmowie wspomnieliśmy, że nie jemy mięsa (a większość jedzenia została spałaszowana), znajomi(...)jajko 8 łyżek bułki tartej lub mąki z ciecierzycy (lub innej mąki) mały pęczek natki kolendry lub natki pietruszki * Ras el hanout to arabska mieszanka przypraw składająca się z curry, kolendry, kuminu, papryki, soli, pieprzu, kopru i ziela angielskiego. Jeżeli nie uda Ci się jej dostać, proponuję zastąpić ją 1/2 łyżeczki curry i 1/2 łyżeczki mielonej papryki. ➤ Ras el hanout
Chilli Czosnek i OliwaRodzajów hummusu robię chyba z osiemset w zależności od went twórczej. Czasami ambitnie namaczam ciecierzycę przez noc i gotuję w osolonej wodzie, częściej jednak idę na
Cytryna&Co.piperyny w jego wierzchniej warstwie. Pieprz jest przyprawą powszechnie używaną w naszej kuchni. Dodajemy go do bardzo wielu potraw (prawie do wszystkiego). Świetnie sprawdzi się do różnego rodzaju mięs, sałatek, zup, ryb czy sosów. Dodaje naszym przyprawom ostrzejszego i wyrazistego smaku. Ponadto dodatek pieprzu sprzyja lepszemu trawieniu (jednak należy pamiętaj o jego rozsądnych ilościach gdyż nadmiar może podrażniać żołądek, dlatego(...)dodawać go do herbaty (zimowa herbatka z miodem i sokiem malinowym 😊 ) czy innych napojów. Niekiedy dodawany jest do dań mięsnych – zwłaszcza w kuchni indyjskiej czy irańskiej (na przykład curry). Jako przyprawa posiada liczne działania lecznicze. Polecany jest osobom, które często mają zimne stopy i dłonie, gdyż działa rozgrzewająco. Pozytywnie wpływa na trawienie, gdyż reguluje procesy trawienne. Hamuje rozwój bakterii
Health-Fit-Lifepiperyny w jego wierzchniej warstwie. Pieprz jest przyprawą powszechnie używaną w naszej kuchni. Dodajemy go do bardzo wielu potraw (prawie do wszystkiego). Świetnie sprawdzi się do różnego rodzaju mięs, sałatek, zup, ryb czy sosów. Dodaje naszym przyprawom ostrzejszego i wyrazistego smaku. Ponadto dodatek pieprzu sprzyja lepszemu trawieniu (jednak należy pamiętaj o jego rozsądnych ilościach gdyż nadmiar może podrażniać żołądek, dlatego(...)dodawać go do herbaty (zimowa herbatka z miodem i sokiem malinowym 😊 ) czy innych napojów. Niekiedy dodawany jest do dań mięsnych – zwłaszcza w kuchni indyjskiej czy irańskiej (na przykład curry). Jako przyprawa posiada liczne działania lecznicze. Polecany jest osobom, które często mają zimne stopy i dłonie, gdyż działa rozgrzewająco. Pozytywnie wpływa na trawienie, gdyż reguluje procesy trawienne. Hamuje rozwój bakterii
Health-Fit-Life