niedawna rukolę jadałam tylko w sałatkach. Okazuje się, że pasuje również do makaronów na ciepło. :-) W tym wydaniu szczególnie mi smakuje, dziś prezentuję więc makaron z rukolą i suszonymi pomidorami. U mnie z kurczakiem, ale równie dobrze można podać go bez mięsa. 200g makaronu penne (u mnie razowy) 10 suszonych pomidorów w oliwie 1 filet z kurczaka 300g
Szefowa kuchniObecnie rzadko wykonywana w tej tradycyjnej formie ze śledziem, bo sama bez niego jest wyjątkowo pyszna i tak różna od popularnej sałatki jarzynowej, czy ziemniaczanej. Ja trochę zmieniłam ją o dodatek rukoli zamiast natki i wzmocniłam smak musztardą francuską. Dla nas taka wersja jest idealna do mięsa, czy na kolację. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpodawana jest jako sałatka warstwowa, przekładana obficie majonezem. W tym przepisie majonez częściowo zastąpiony jest jogurtem naturalnym, a składniki wymieszane, dzięki czemu smaki ładnie się łączą i uzupełniają. 300 g ugotowanego mięsa z kurczaka 2 marchewki 1 cebula 3 ugotowane jajka 1 puszka groszku 200 g kiszonych ogórków 100 g wędzonych śliwek bez pestek (mogą być suszone) ocet winny(...)prostych bokach lub na talerzu w obręczy od tortownicy. Od dołu warstwy przekładane majonezem i doprawiane solą i pieprzem: kurczak, ogórki, cebula, jajka, marchewka, groszek, śliwki. Całość schłodzić. Jeśli sałatka układana jest warstwami w obręczy od tortownicy po schłodzeniu usunąć obręcz
Trzeci talerzK urki obecne na naszych stołach oznaczają jedno — lato w pełni! Na śniadanie jajecznica z kurkami, na obiad mięsa w kurkowym sosie, a na kolację
Food Squaredodać p rzyprawy ułatwiające trawienie takie jak kurkuma, tymianek i majerane k naturalne przekąski takie jak pestki dyni, słonecz nika i orzec hy. Dodaję gdzie się da , do sałatek, ciast, owsianek itp. miód, jajka, ryby 2. PRZYPRAWY które szczególnie lubię zim ową porą bo oczyszczają drogi oddechowe, zmniejszają przekrwienie śluzówki , łagodzą osłabienie i niestrawność. Niektóre(...)wątrobę, zawiera antyoksydanty (kurkuma) cynamon ! mój ulubiony więc doprawiam nim wszystko;) Pasuje do większości potraw: jabłek pieczonych, kawy, mleka, mięsa przy rz ądzanego na słodko. go ździki lubię, bo kojarzą mi się z dzieciństwem . Nie ma kompotu bez goździków. chili - silnie rozgrzewa więc cz ęsto dodaję do zup i sosów imbir - sama nie przepadam ale ponieważ poprawia krążenie
WYSPA SZCZĘSLIWASkładniki: 630g karczku bez kości łyżka miodu łyżka musztardy z ziarenkami gorczycy sól, pieprz, tymianek, rozmaryn chilli, sos sojowy 3 łyżki oliwy pó ł łyżeczki cząbru 3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) Bracki e do podlani a Przygotowanie: Mięso pokroić , lekko wyklepać i przyprawić. Wło żyć do lodówki na noc. Przełożyć na tackę do grillowani a, dodać pokrojoną cebulę(...)podlać piwem i włożyć do nagrzanego do 220 - 250 st C grilla. Po 10 min obr ócić mięso na drugą stronę , a w razie potrzeby kolejny raz podlać piwem i znów grillować ostatnie 10 min. Będzie miękka i pyszna.... Smaczn ego Sposób na pozostałości - bo jedzenia się nie wyrz
Gaździnka warzyopublikowałam je w styczniu. 9. Marokańska sałatka z marchewki Tak naprawdę, to nie wiem, czy wpis cieszy się popularnością z uwagi na przepis, czy może zamieszczone przy nim moje wyznanie o zaprzestaniu jedzenia mięsa. Jeżeli chcecie wiedzieć, jak to było z tym moim niejedzeniem mięsa, zapraszam do przeczytania. 8. Ekspresowe calzone - bez wyrastania i pieczenia Przepis mojego autorstwa(...)portobello są coraz łatwiej dostępne, być może dlatego wielu z Was zainteresował ten przepis. Nadziane czosnkiem, pietruszka i bułką tartą smakują wyśmienicie i świetnie nadają się na przystawkę. 2. Sałatka z kalarepy z Jerozolimy Kalarepa nie jest popularnym warzywem, dlatego bardzo zdziwiłam się, że właśnie ta sałatka znalazła się tak wysoko w zestawieniu. Autorem przepisu jest niezrównany Yotam Ottolenghi, więc
Chilli Czosnek i Oliwaśrednich oczkach sera (np. żółtego lub parmezanu) sól, pieprz grzanki (ilość według uznania) Kilka godzin przed przygotowaniem sałatki, udka z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i przyprawić mieszanką przypraw do gyrosa, odrobiną soli, pieprzu i zalać 2 łyżkami oleju. Mięso wymieszać i wstawić do lodówki. Po upływie 3-4 godzin, rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i usmażyć kawałki udek
Ugotowaćcoś innego. Schab zapiekany z ajvarem i serem. To był dobry pomysł, bo wszystkim smakowało, a pracy było niewiele. Do tego podałam frytki i sałatkę z pomidorów z mozzarellą . Składniki 500 g schabu bez kości 4 łyżki ajvaru 4 łyżki startego żółtego sera sól pieprz masło klarowane do smażenia Schab opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić(...)cztery kotlety o grubości około 1,5cm. Każdy kotlet rozbić na grubość około 0,5 cm , oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso z dwóch stron na lekko rumiany kolor. Po usmażeniu ułożyć schab w naczyniu do zapiekania i na każdy kotlet nałożyć łyżkę ajvaru i łyżkę startego sera. Do naczynia włożyć dwie
O kuchni z uczuciemsałatkę lepiej się nakłada. Składniki: pół główki kapusty pekińskiej 2 pomidory bez skórki 4 ogórki konserwowe przyprawa do gyrosa 1/2 puszki kukurydzy 1 czerwona cebula 2 piersi z kurczaka 1 ząbek czosnku sól, pieprz majonez ketchup oliwa Piersi umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą do gyrosa, solą, pieprzem i wymieszać z 3 łyżkami oliwy - następnie przygotowane mięso(...)ogórki, pomidory, cebulę i kukurydzę. W miseczce wymieszać majonez, ketczup i posiekany ząbek czosnku. Przygotowany sos wylać na warzywa i wymieszać. Na sam koniec dodać przesmażone mięso i wszystko ze sobą połączyć. Sałatkę podawać schłodzoną
UgotowaćNie marnujcie pestek kiedy robicie coś z dyni. Sprawdzą się one jako super zdrowa przekąska do szkoły lub pracy albo jako dodatek do sałatek, zup czy
Słodka Strefaciasta, smażyć naleśniki na złoto po obu stronach. Przygotować farsz. Mięso usmażyć z dodatkiem przyprawy. Warzywa umyć. Kapustę bez twardych części drobno pokroić w kostkę. Ogórka obrać, pokroić kostkę, podobnie pomidora. Kukurydzę odsączyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą jak na sałatkę. Przygotować sos: Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Poezja Smaków - blog kulinarnywieprzowej bez kości mąka pszenna olej rzepakowy 1 słoik sosu ciemnego uniwersalnego Łowicz 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól, świeżo mielony pieprz kolorowy WYKONANIE Mięso umyć i pokroić w kotlety. Przyprawić z obu stron świeżo mielonym pieprzem kolorowym i solą, po czym obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i ułożyć na nim mięso. Smażyć(...)wody. Mięso od czasu do czasu obracać. Śliwki umyć, przepołowić i wyciągnąć pestki. Następnie przełożyć na patelnię, wsypać cukier trzcinowy i smażyć mieszając od czasu do czasu. Gdy śliwki zmiękną, a sok będzie gęsty, przełożyć je do garnuszka i zmiksować blenderem ręcznym na jednolitą masę. Figi umyć i pokroić w ósemki. Upieczone mięso nakładać wraz z dodatkami (ziemniaki, sałatka
Passions hobbies lifeSchabowe inaczej, bez panierki i bez sosu. Przepis został zaczerpnięty z jednego z blogów kulinarnych, jednakże efekt przede wszystkim zdjęciowy jest zupełnie inny. Wstawiłam
Karola gotujeGotowe! Odkładamy sobie 1/3 sosu chimichurri jako dressing do sałatki (można go rozcieńczyć jeszcze łyżką lub dwoma oleju). Kurczaka smarujemy marynatą chimichurri od wewnątrz, przekładamy go na ruszt. Smarujemy go też pod skórką (w kurczaku zagrodowym nie ma z tym najmniejszego problemu, skórka idealnie odchodzi od mięsa)a następnie smarujemy mięso po skórce, z zewnątrz. Zostawiamy na godzinę do zamarynowania(...)góra-dół, bez termoobiegu. Kurczaka wkładamy na środkowy poziom piekarnika i pieczemy – mój był dość spory, wymagał 1,50h pieczenia zanim mięso w środku miało odpowiednią temperaturę a skórka była idealnie przypieczona. Dzielimy upieczone mięso na porcje i od razu podajemy – z miksem sałat i kiełkami polanymi pozostałym sosem chimichurri. Kurczak zostaje wyjątkowo delikatny i soczysty, mięso perfekcyjnie odchodzi
Karo in the Kitchen