Ludzie od wieków przypisywali pewnym daniom i pokarmom magiczne właściwości – część dań miała zapewniać wysoki poziom potencji, inne ułatwiać miały spłodzenie potomka. Dziś okazuje
Szybko Tanio SmacznieMyślę, że to całkiem fajnie jest mieć gotującą córkę. Moja Mama miała wczoraj wyjście i obiecałam zrobić obiad. Oto i on: Do przygotowania sałatki potrzebujemy: –
Szybko Tanio SmacznieZimowa sałatka - połączenie selera, ananasa, kukurydzy i piersi z kurczaka Składniki na 2 porcje: 1 pierś z kurczaka seler w zalewie octowej (1 mały słoik, tj. bez zalewy 150 g) 1/2 ananasa z puszki 1/2 puszki kukurydzy sól, pieprz majonez śmietana lubczyk ogrodowy suszony 1. Do małego garnka wlać wodę, posolić, popieprzyć, dodać suszony lubczyk i umytą(...)kurczaka. Gotować, aż mięso będzie miękkie. Ugotowaną pierś z kurczaka wyjąć i ostudzić. 2. Do miski dodać selera, pokrojonego ananasa (bez zalewy), odcedzoną kukurydzę i pokrojoną pierś z kurczaka. 4. Posolić, popieprzyć i za pomocą 2 łyżek majonezu i 1 łyżki śmietany wszystko ze sobą połączyć. W razie potrzeby jeszcze doprawić. 5. Przygotowaną sałatkę schłodzić, a przed podaniem udekorować
Ugotowaćnaciowym czy podprażonymi ziarnami słonecznika. Jak przy sporządzaniu każdej sałatki - panuje tutaj całkowita dowolność. Ja dorzuciłam kilka pokrojonych pomidorków koktajlowych, ser feta i plasterki ugotowanego ziemniaka. Składniki: (nie podaję proporcji, zależą one od naszych upodobań) pierś z kurczaka (równie dobrze możemy wykorzystać gotowane mięso z rosołu, bez skóry) pomidorki koktajlowe ser feta ziemniak majonez jogurt grecki czosnek(...)kawałki. Jogurt mieszamy z odrobiną majonezu. Dodajemy roztarty czosnek. Mieszamy. W salaterce układamy wszystko w dowolnej kolejności, na wierzchu robimy kleksy z sosu czosnkowego lub polewamy nim wierzch sałatki. Pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem i chłodzimy w lodówce ok 1h. Do sałatki nie używam soli, ponieważ zawiera słoną fetę
Walijskie PichcenieCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na katalońską sałatkę z pieczonych warzyw, która wybornie smakuje zarówno solo, jak i w zestawieniu z pieczonym mięsem czy rybą. Do przygotowania
Bez CebuliLekka sałata, bogate w pierwiastki buraki, sprzyjające urodzie morele oraz symbol mądrości - orzechy. To składniki sałatki, której rewelacyjny smak podkreśla delikatny sos curry. Składniki 1
My Chcemy JeśćNowa odsłona Sałatki z kurczakiem na Mixie różnych świeżych kapust. Ja mam mix kapusty już kupiony-gotowy, ale można bez problemu skomponować swój własny:) Sałatka
Gotowanie PatkiDzisiaj coś dla wielbicieli sałatek. Bardzo prosta, lekka a zarazem sycąca sałatka z awokado, które ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych m.in. poprawia pracę mózgu, chroni serce, działa odmładzająco, wspomaga odchudzanie i pracę układu trawiennego, jest korzystne dla kobiet w ciąży a nawet chroni wzrok. Składniki: 150 g ogórka świeżego 120 g awokado 1 ząbek czosnku 10 g posiekanej natki pietruszki(...)kurczaka. Podawać jako samodzielny posiłek lub dodatek do mięs, ryb itp. Smacznego! — BTW całości bez dodatków: 368 g, 445 kcal, B 4,6 g, T 39 g, W 19 g. W 100 g: 121 kcal, B 1,25 g, T 11 g, W 5 g. Artykuł SAŁATKA Z AWOKADO I OGÓRKA (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu
Ola la LCHFDziś przedstawiam przepis dla entuzjastów gołąbków , tym razem w wersji trochę mniej czasochłonnej, bez zawijania . Kapustę siekamy i mieszamy ze wszystkimi składnikami, a smak potrawy
Kawa z mlekiemnawet prawie czarny. Nadają się do duszenia, smażenia, do gulaszy, leczo, ale również do sałatek i do marynowania. Można je również faszerować po wydrążeniu gniazd nasiennych. I w takiej formie pojawiają się u mnie, faszerowane mięsem i czerwoną soczewicą, są sycące i bez problemu zastąpią dwudaniowy obiad. Przy tym pięknie prezentują się na talerzu. Polecam! Patisony faszerowane
Smak mojej kuchniKotlety jajeczne Kotlety z jajek z dodatkiem żółtego sera są świetną alternatywą na obiad bez mięsa. Kotleciki wychodzą bardzo delikatne, można poszaleć z przyprawami jak pieprz czy ostra papryczka, ja tego nie robię ze względu na moją córkę. Kotlety podałam z lekką sałatką z kalafiora , która idealnie się wkomponowała. Składniki: 7 ugotowanych na twardo jajek 2 surowe jajka
na moim stole...się ze schabem , trzeba to zrobić dość szybko żeby ziemniaki nie zsunęły się z mięsa. Jak już ładnie się zrumieni powinien być na tyle sztywny i chrupiący , że już bez trudu da się go obrócić na drugą stronę . Podajemy na gorąco z dowolną sałatką lub sosem . Pychota Post Schabowy w bramborach pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik
Ogrodnik w podróżyprzygotowujemy sałatkę i obiad gotowy. Swój przepis przygotowałam dla naszej dwójki- jak zwykle, ale wiadomą rzeczą jest, że to co Wam przedstawię można przygotować dla większej liczby osób. Składniki: 1 duża pierś z kurczaka (dla nas taka w zupełności wystarczy) 4 sztuki suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku łyżeczka tymianku 2 łyżki startego żółtego sera przyprawa do kurczaka bez konserwantów(...)naczynia. Wkładam ponownie do piekarnika lecz juz bez pokrywy naczynia żaroodpornego. Po 10 minutach mięso powinno być juz soczyste i gotowe do podania. Mój obiad dzisiejszy podałam w najprostszej postaci z ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Lecz każdy może mięso skomponować z innymi dodatkami, np kaszą kuskus, ryżem oraz dowolną sałatką. Życzę smacznego
Justa próbuje gotowaćłyżka oliwy Przygotowanie: 1. Gotujemy kaszę. 2. Mięso mielimy, chyba że macie gotowe zmielone i przyprawiamy. 3. Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy. 4.Do większej miski wrzucamy kaszę, mięso, cebulę, jajo. doprawiamy i mieszamy do połączenia składników. (najlepiej ręcznie) 5. Formujemy pulpety i podsmażamy z obu stron na patelni. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego delikatnie tłuszczem(...)warzyw. google_ad_client = "ca-pub-9330148888060747"; google_ad_slot = "6542007950"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 15; Wartości odżywcze z sałatką: 924 kcal B 67 g W 95 g T 30 g bez sałatki 780 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzusmaku. Koreańskie bulgogi – cieniutko pokrojona wołowina w słodko-pikantnej marynacie. Podana z makaronem ryżowym i sałatką z ogórków zamarynowanych na szybko, w dalekowschodnim stylu. Warto spróbować i się zakochać. Bulgogi to dosłownie ‘mięso z ognia’, ale słowo to oznacza też sposób marynowania mięsa. Można spotkać bulgogi nie tylko z wołowiny (ale to jest zdecydowanie najsmaczniejsze!) ale i z kurczaka(...)tygodniu azjatyckim). Mięso po zamarynowaniu odcedzamy z marynaty i smażymy do zbrązowienia i skarmelizowania z obu stron, na mocno rozgrzanej patelni grillowej, na żeliwnej blasze lub w woku – bez dodatku tłuszczu – przez około 5-7 minut. Gotowe bulgogi mieszamy z zielonym szczypiorem, rozkładamy porcje na makaron, posypujemy jasnym prażonym sezamem. Podajemy ze schłodzoną sałatką z pikli. Ten przepis
Karo in the Kitchen