łyżki białego octu winnego 2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej 1 łyżeczka płynnego miodu sól i pieprz do smaku przygotowanie Wszystkie składniki sałatki wrzucić do miski. Składniki sosu wymieszać, polać sałatę, wymieszać i podawać. Smacznego
Stare Garytutaj ) Rolady powodują że z niewielkiej nawet polędwiczki otrzymujemy całkiem pokaźną porcję mięsa. Nadziewać możemy właściwie tym co akurat mamy. Pasta z rukoli powstała tylko dlatego, że sałata leżąca w lodówce lekko już podwiędła, i nie wyglądała zbyt apetycznie. Trzeba ją było wykorzystać inaczej niż zazwyczaj. Roladę możemy przygotować dzień wcześniej, zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki
Stare Garymalin 2 łyżki octu balsamicznego przygotowanie Przygotować malinowy sos. Maliny zmiksować, przetrzeć przez sito, wymieszać z octem balsamicznym. W misce ułożyć sałatę, dodać maliny, posypać pokruszoną fetą, polać olejem i sosem malinowym. Posolić i popieprzyć do smaku. Smacznego! Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez
Stare Garyprzelać sos, dodać 1/2 szklanki bulionu, włożyć pulpety, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok 1 godzinę. Podawać np z ryżem i zieloną sałatą .Smacznego! Uwagi: Przepis oryginalny przewidziany był do zrobienia w wolnowarze. Tym razem postanowiłam zrobić metodą tradycyjną
Stare Garypokroić w poprzek w dosyć drobne paski. Cebulę pokroić w półkrążki. Kolendrę i szczypiorek posiekać. Cykorię, cebulę i zioła włożyć do miski, wymieszać. Składniki sosu wymieszać w słoiku, polać sałatę. Smacznego
Stare Garyodwrót niż zwykle, gdyż najpierw steki smażymy a potem moczymy w marynacie. Tak przygotowany stek, pokrojony w cienkie paski, jest dobry z dodatkiem zielonej sałaty. U nas dodatkiem był też makaron. Pomysł zaczerpnęłam ze strony Nigelli Lowson składniki 2 steki wołowe ( u mnie antrykot) marynata 5 łodyg tymianku ( 1 łyżka liści) 2 ząbki czosnku
Stare Garyzimne. Można podać z dowolnym jogurtowym sosem. Sprawdzą się jako przystawka czy zakąska, ale też mogą być całkiem dobrym głównym daniem w letnie dni. Warto wtedy podać je z sałatą. Polecam. Inspiracją były placuszki, które zobaczyłam na blogu Damn Delicious składniki 800 g cukinii - użyłam żółtej i zielonej 1 łyżeczka soli 1/4 szklanki pszennej mąki uniwersalnej 1/4 szklanki
Stare Garygrzyby ok 15-20 minut, aż wierzch będzie przypieczony na złoty kolor a grzyby będą miękkie. Wyłożyć na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z zieloną sałatą lub pieczywem. Smacznego! Uwagi. Następnym razem pomidory i oliwki posiekam zdecydowanie grubiej, inaczej zaczynają z serkiem tworzyć zbyt jednolitą masę
Stare Garylekkiej imprezie) zgodnie zamówiliśmy piwo oraz zestaw: 1 duża kanapka z purée ziemniaczanym z boczkiem, zapiekana pod serem Raclette ( więcej o raclette tutaj) . Do każdego dania otrzymaliśmy również zieloną sałatkę z sosem vinaigre oraz kilka plastrów salami. Cała przyjemność kosztowała 10euro. A że znam się trochę na cenach w Lyon powiem Wam, że to wcale nie jest źle! Po takim
Kitchens Alphabetskóry. Gdy jest idealnie dojrzały, nie sprawia to absolutnie żadnego problemu. Następnie kroimy jak nam się chce i delikatnie solimy, oraz skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Myjemy sporą garść sałaty roszponki, oraz prażymy ziarna słonecznika na gorącej patelni, w ilości 2-3 łyżek.Jeszcze gorącym posypujemy po całości. Dodajemy do przekąski kromkę swojskiego chleba i gotowe. SMACZNEGO . CMOK
Pasje Jolkirozpuszczony w tluszczu karoten zmnienia sie w witamine A.Marchewka a`la spaghetti marynowana w swiezo wycisnietym soku z pomaranczy w towarzystwie zielonej roszponki ( wlasnie zawitala do nas pierwsza zimowa salata) wyglada zachecajaco? Pewnie,ze tak.Zapraszam zatem do przepisu.Tak przygotowana marchewkanie tylko super wyglada,ale i wysmienicie smakuje.To zdrowy dodatek do ryb,miesa,moze stanowic takze odrebne danie.Do przygotowania marchewkowego spaghetti
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!prostu nadziany filecik. Podałam go z sałatą, na którą przepis znajdziecie w poprzednim poście. 3 pojedyncze filety z kurczaka Nadzienie : 1 garść świeżego szpinaku 1/3 szk posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka niedźwiedziego czosnku 1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem 150 g mozzarelli w bloku 1 łyżka majonezu pieprz kolorowy do smaku sól himalajska do smaku Dodatkowo : bułka tarta
Ewa w kuchniwygląda też niczego sobie - prawda ? Kiedyś sałatki mieszałam ale teraz robię takie kompozycje co bardziej cieszy oko. jednak nawet na starość człowiek czegoś się uczy. 1 garść mix sałat z rukolą 5 plasterków wędzonej polędwicy ( surowej ) 2 pomidorki cherry 1 łyżka kukurydzy z puszki 1 rzodkiewka czarnuszka kiełki rzodkiewki i soczewicy Dresing : 3 łyżki oleju ryżowego 1 łyżka octu ryżowego
Ewa w kuchniimprezowe. Moje będą nawet zaskakujące - zaskakująco łatwe i do tego urocze! Czyż nie są piękne? Składniki na 20szt : * 30 czarnych oliwek * serek śmietankowy bądź twarożek * 2 czerwone papryki * opcjonalnie sałata, pomidorki koktajlowe Przygotowanie : 20 oliwek przeciąć, każdą oliwkę nadziać serkiem. Pozostałe oliwki przeciąż na pół. Z papryki wyciąć 20 kółek. Z każdego kółka wyciąć mniejszy trójkąt. Nadziać na wykałaczkę
Magiczne Życie MartyDomowe pesto z bazyli i orzechów nerkowca. Z dodatkiem czosnku, oliwy z oliwek i tartego parmezanu. Czysta klasyka. Pesto ma uniwersalne zastosowanie. Idealnie pasuje jako sos do makaronów czy sałat, pięknie komponuje się z mięsem czy serami. Jest świetnym i zdrowym zamiennikiem tradycyjnego masła na kanapki, ja sama bardzo często używam pesto jako główne smarowidło pieczywa. Orzechy użyte do niego
Słodko-Słony Świat Ilony