sałata - 10652 przepisów (strona:524/711)

Słatka z fenkułem, łososiem i truskawkami 241

łyżki białego octu winnego 2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej 1 łyżeczka płynnego miodu sól i pieprz do smaku przygotowanie Wszystkie składniki sałatki wrzucić do miski. Składniki sosu wymieszać, polać sałatę, wymieszać i podawać. Smacznego

Stare Gary
Rolada wieprzowa z rukkolą i suszonymi pomidorami 178

tutaj  ) Rolady powodują że z niewielkiej nawet polędwiczki otrzymujemy całkiem pokaźną porcję mięsa. Nadziewać możemy właściwie tym co akurat mamy. Pasta z rukoli powstała tylko dlatego, że sałata leżąca w lodówce lekko już podwiędła, i nie wyglądała zbyt apetycznie. Trzeba ją było wykorzystać inaczej niż zazwyczaj. Roladę możemy przygotować dzień wcześniej, zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki

Stare Gary
Sałatka z rukolą, fetą i malinami 152

malin                2 łyżki octu balsamicznego przygotowanie Przygotować malinowy sos. Maliny zmiksować, przetrzeć przez sito, wymieszać z octem balsamicznym. W misce ułożyć sałatę, dodać maliny, posypać pokruszoną fetą, polać olejem i sosem malinowym. Posolić i popieprzyć do smaku.  Smacznego! Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez

Stare Gary
Pikantne klopsiki wołowo wieprzowe w sosie pomidorowym 211

przelać sos, dodać 1/2 szklanki bulionu, włożyć pulpety, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok 1 godzinę. Podawać np z ryżem i zieloną sałatą .Smacznego! Uwagi:  Przepis oryginalny przewidziany był do zrobienia w wolnowarze. Tym razem postanowiłam zrobić metodą tradycyjną

Stare Gary
Sałatka z czerwonej cykorii 123

pokroić w poprzek w dosyć drobne paski. Cebulę pokroić w półkrążki. Kolendrę i szczypiorek posiekać. Cykorię, cebulę i zioła włożyć do miski, wymieszać. Składniki sosu wymieszać w słoiku, polać sałatę. Smacznego

Stare Gary
Stek wołowy w marynacie 173

odwrót niż zwykle, gdyż najpierw steki smażymy a potem moczymy w marynacie. Tak przygotowany stek,    pokrojony w cienkie paski,  jest dobry  z dodatkiem zielonej sałaty. U nas dodatkiem był  też makaron. Pomysł zaczerpnęłam ze strony Nigelli Lowson   składniki 2 steki wołowe ( u mnie antrykot) marynata 5 łodyg tymianku ( 1 łyżka liści) 2 ząbki czosnku

Stare Gary
Placki z cukinii 2 172

zimne. Można podać z dowolnym jogurtowym sosem. Sprawdzą się jako przystawka czy zakąska, ale też mogą być całkiem dobrym głównym daniem w letnie dni. Warto wtedy podać je z sałatą. Polecam. Inspiracją były placuszki, które zobaczyłam na blogu Damn Delicious    składniki 800 g cukinii - użyłam żółtej i zielonej 1 łyżeczka soli 1/4 szklanki pszennej mąki uniwersalnej 1/4 szklanki

Stare Gary
Pieczarki faszerowane ricottą i suszonymi pomidorami 192

grzyby ok 15-20 minut, aż wierzch będzie przypieczony na złoty kolor a grzyby będą miękkie. Wyłożyć  na talerz  i posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z zieloną sałatą lub pieczywem. Smacznego! Uwagi. Następnym razem pomidory i oliwki posiekam zdecydowanie grubiej, inaczej zaczynają z serkiem tworzyć zbyt jednolitą masę

Stare Gary
T... Tartine i L'Epicerie! Spacer po Lyon. 163

lekkiej imprezie) zgodnie zamówiliśmy piwo oraz zestaw: 1 duża kanapka z purée ziemniaczanym z boczkiem, zapiekana pod serem Raclette ( więcej o raclette tutaj) . Do każdego dania otrzymaliśmy również zieloną sałatkę z sosem vinaigre oraz kilka plastrów salami. Cała przyjemność kosztowała 10euro. A że znam się trochę na cenach w Lyon powiem Wam, że to wcale nie jest źle! Po takim

Kitchens Alphabet
Awokado 121

skóry. Gdy jest idealnie dojrzały, nie sprawia to absolutnie żadnego problemu. Następnie kroimy jak nam się chce i delikatnie solimy, oraz skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Myjemy sporą garść sałaty roszponki, oraz prażymy ziarna słonecznika na gorącej patelni, w ilości 2-3 łyżek.Jeszcze gorącym  posypujemy po całości. Dodajemy do przekąski kromkę swojskiego chleba i gotowe. SMACZNEGO . CMOK

Pasje Jolki
Marchewkowe spaghetti z roszponka 190

rozpuszczony w tluszczu karoten zmnienia sie w witamine A.Marchewka a`la spaghetti marynowana w swiezo wycisnietym soku z pomaranczy w towarzystwie zielonej roszponki ( wlasnie zawitala do nas pierwsza zimowa salata) wyglada zachecajaco? Pewnie,ze tak.Zapraszam zatem do przepisu.Tak przygotowana marchewkanie tylko super wyglada,ale i wysmienicie smakuje.To zdrowy dodatek do ryb,miesa,moze stanowic takze odrebne danie.Do przygotowania marchewkowego spaghetti

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Filet z mozzarellą i zieleniną 183

prostu nadziany filecik. Podałam go z sałatą, na którą przepis znajdziecie w poprzednim poście. 3 pojedyncze filety z kurczaka Nadzienie : 1 garść świeżego szpinaku 1/3 szk posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka niedźwiedziego czosnku 1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem 150 g mozzarelli w bloku 1 łyżka majonezu pieprz kolorowy do smaku sól himalajska do smaku Dodatkowo : bułka tarta

Ewa w kuchni
Sałatka z polędwicą 126

wygląda też niczego sobie - prawda ? Kiedyś sałatki mieszałam ale teraz robię takie kompozycje co bardziej cieszy oko. jednak nawet na starość człowiek czegoś się uczy. 1 garść mix sałat z rukolą 5 plasterków wędzonej polędwicy ( surowej ) 2 pomidorki cherry 1 łyżka kukurydzy z puszki 1 rzodkiewka czarnuszka kiełki rzodkiewki i soczewicy Dresing : 3 łyżki oleju ryżowego 1 łyżka octu ryżowego

Ewa w kuchni
Pingwiny z serka śmietankowego : Grudniowe Wyzwanie Blogerek 129

imprezowe. Moje będą nawet zaskakujące - zaskakująco łatwe i do tego urocze! Czyż nie są piękne? Składniki na 20szt : * 30 czarnych oliwek * serek śmietankowy bądź twarożek * 2 czerwone papryki * opcjonalnie sałata, pomidorki koktajlowe  Przygotowanie : 20 oliwek przeciąć, każdą oliwkę nadziać serkiem. Pozostałe oliwki przeciąż na pół. Z papryki wyciąć 20 kółek. Z każdego kółka wyciąć mniejszy trójkąt. Nadziać na wykałaczkę

Magiczne Życie Marty
PESTO BAZYLIOWE 144

Domowe pesto z bazyli i orzechów nerkowca. Z dodatkiem czosnku, oliwy z oliwek i tartego parmezanu. Czysta klasyka. Pesto ma uniwersalne zastosowanie. Idealnie pasuje jako sos do makaronów czy sałat, pięknie komponuje się z mięsem czy serami. Jest świetnym i zdrowym zamiennikiem tradycyjnego masła na kanapki, ja sama bardzo często używam pesto jako główne smarowidło pieczywa. Orzechy użyte do niego

Słodko-Słony Świat Ilony

Proponowane wyszukiwania