sałata - 10652 przepisów (strona:517/711)

Babeczki hamburgery 231

dodajemy czerwony barwnik spożywczy do większej zielony i dokładnie mieszamy. Kremy przekładamy do malutkich woreczków strunowych, odcinamy mały rożek z każdego i dekorujemy babeczki. Z zielonego kremu robimy liście sałaty, z czerwonego ketchup. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Miodowy kurczak na butelce 323

roztopić i wymieszać z miodem. Mieszaniną wysmarować dokładnie kurczaka na około 20 minut przed planowanym wyciągnięciem. Upieczonego kurczaka delikatnie zdjąć z butelki i ułożyć na paterę. Udekorować gałązkami rozmarynu, sałatą rzymską i/lub ćwiartkami cytryny

Pyry na Gaz
Sałatka z boczniakami i kalafiorem 138

świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B i soli mineralnych. W połączeniu z czerwoną papryką i kalafiorem tworzą nie tylko smaczną ale i zdrową sałatę. SKŁADNIKI: boczniaki około 10 szt ½ czerwonej papryki średni kalafior krem balsamiczny natka pietruszki płatki papryki sól cukier PRZYGOTOWANIE: Kalafior myjemy. Dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli

Pyry na Gaz
Krystyno!! Moje krople!! Dietetyczny kurczak z sałatą. 523

wlewamy szklankę wody, redukujemy ogień pod patelnią i przykrywamy. Dajemy mu kilka minut. Para z wody spowoduje, że będzie soczysty. Jak kurczak się dusi to na talerzu układamy: mieszankę sałat, u mnie była to rukola i liście botwiny. Kilka kawałków mozzarelli, pomidorki koktajlowe, kawałek świeżego ogórka i kilka oliwek. Całość skrapiamy olejem rydzowym lub oliwą, doprawiamy pieprzem i solą. Kurczaka

ladykitchen
Sałatka Gyros z kiełkami fasoli mung 332

Sałatka Gyros jest znana chyba wszystkim. Ostatnią wersję zrobiłam z kiełkami fasoli mung zamiast kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej, które zawsze wieńczyły dzieło. Chrupkość kiełków dodała sałatce nieco lekkości. Polecam.  Składniki: 2-3 filety z kurczaka 1 czerwona papryka puszka kukurydzy 5-6 korniszonów 1 mała czerwona cebula opakowanie kiełków fasoli mung keczup, przyprawa gyros, olej do smażenia

Czerwień i błękit
KEBABKOWE SZASZŁYKI Z PLACUSZKAMI Z CUKINII I SOSEM CZOSNKOWYM 107

najbardziej trafione. Kotlety mielone również w tym wydaniu nie są zwykłymi mielonymi. Podałam je w formie szaszłyków co bardzo przypadło moim domownikom do gustu. Całość została wzbogacona mixem sałat z pomidorkami koktajlowymi i oczywiście sosem czosnkowym. I tak oto wydawało by się zwykły domowy obiad nabrał zupełnie nowych kształtów

Kuchnia w opałach
TAKA SOBIE SAŁATKA 127

pracy, dlatego sosik znajduje się jeszcze w słoiczku. SKŁADNIKI: roszponka pomidor ser feta oliwki kabanos plasterki ogórka sos grecki Wszystkie składniki (oprócz roszponki) pokroić w kostkę. Ułożyć na sałacie. Polać sosem ( użyłam sosu greckiego knorr rozrobionego z oliwą i odrobiną wody), tuż przed podaniem. Całość wymieszać. Można ją podać z grzankami

Kuchnia w opałach
KANAPKI SPADAJKI 113

zdarzyło się jeszcze, aby komukolwiek z mojej rodziny podczas konsumpcji, nic nie spadło z takiej kanapki. Zawsze jakieś elementy trzeba zbierać z talerza :) SKŁADNIKI: pieczywo (najlepiej domowego wypieku) masło sałata wędlina jajko na twardo pomidor ogórek rzodkiewka szczypiorek kiełki ( u mnie rzodkiewki ) sól pieprz majonez A jak to zrobić: Kanapki prosta rzecz, każdy potrafi je zrobić. Wystarczy posmarować pieczywo pokrojone

Kuchnia w opałach
Székesfehérvár - TRZYDNIOWA WIZYTA NA WĘGRZECH 104

lekko poddenerwowani. Ale obsługa o nas nie zapomina i dba o to abyśmy się lekko rozluźnili - kieliszki nie stoją puste ;) W oczekiwaniu na gości Menu jakie przygotowaliśmy to: Bukiet sałat z wątróbką drobiową, pomidorkami i przepiórczymi jajkami z bazyliowym dresingiem Żurek Schab pieczony ze śliwką i morelami na puree ziemniaczano-selerowym z warzywami julienne Tu z racji tempa w jakim

Kuchnia w opałach
Sałatki i surówki 573

buraczkami Sałatka makaronowa Sałatka z tuńczyka z groszkiem Sałatka jajeczna z kukurydzą chili Sałatka z wędzonej makreli Jesienny szpinak z owocami Sałatka z pora i ananasa Surówka z sałaty lodowej Carpaccio z buraczków Sałatka brokułowa z kurczakiem Sałatka rybna z jajkiem Jajka z sałatką rybno-warzywną Sałatka z ryżu jajek i kukurydzy Paprykarz z tuńczykiem Surówka z białej kapusty Surówka

Ala piecze i gotuje
Kotleciki z dorsza 210

Świetnie nadają się do nich ziemniaki, które zostały np. z obiadu poprzedniego dnia. Podajemy je z ulubionym sosem i z chrupiącą surówką. Ja tym razem podałam do nich mini-sałatę rzymską w którą można było zawijać krokieciki niczym rybne hot-dogi. Mama zazwyczaj robiła do nich colesława lub surówkę z białej kapusty. Kotleciki z dorsza: ok. 350 g filetów

Poezja smaku
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 247

czosnku (przeciśnięty przez praskę) sok z 1/4 cytryny 2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. WARZYWA 3 pomidory pokrojone w kostkę ogórek zielony pokrojony w półplasterki główka sałaty (porwane liście) 3 cebule czerwone (ew. białe) pokrojone np. w piórka. PODANIE Na tortilli smarujemy ostry czerwony sos. Na nim układamy wszystkie warzywa. Na środku warzyw kładziemy koftę. Polewamy sosem

OstryKęs
Falafele z ciecierzycy i bobu 246

sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną mięte i pastę z sezamu. Falafele smażymy z obydwu stron na rumiano. Odsączamy na papierowych ręcznikach. Podajemy z warzywami (pomidory, ogórek, cebula, sałata), plackami tortilli, sosem jogurtowym i sambal oelek

OstryKęs
Wygrana w konkursie na danie FIT 150

udział w konkursach...bo przecież nigdy nie wiadomo :) Takie same wyróżnienia otrzymali blogerzy, których dania zostały uznane za najlepsze w następujących kategoriach: - ŚNIADANIE - za Dietetyczne jajka faszerowane kurczakiem i sałatą (Piotr Straga współautora bloga "Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię") - OBIAD - za  Łososia w pomarańczowo-imbirowym sosie (Anna Wlezień autorka bloga „Życie od kuchni") - KOLACJA - za Dietetyczną lasagne z piersią

Pasja Smaku
Sałatka na ciepło z dorszem i cukinią 141

oliwie. Dodajemy dorsza pokrojonego w kostkę i smażymy, po czym doprawiamy solą i pieprzem ( musimy uważać aby dorsz się nie rozpadł). Cukinia musi być al dente Na talerzu układamy sałatę, na nią kładziemy usmażonego dorsza i cukinię. Następnie dokładamy suszone pomidory pokrojone w cienkie paski i oliwki przekrojone na pół SOS: tymianek, 3 łyżki oliwy, sos do sałatek i cytrynę

IMPRESJA SMAKU

Proponowane wyszukiwania