Panierowane boczniaki z “gruzińską solą” 182mieszając. Usmażone boczniaki umieszczamy na chwilę na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Chrupiące grzyby podajemy z sosem i sezonowymi warzywami. Boczniaki, placki z cukinii, biała rzodkiew z rzodkiewką, sałata. Zdjęcie Kate’s Kitchen. Swańska sól: ½ kg grubej soli ½ szklanki suszonych nasion kolendry 100-150 g czosnku ½ szklanki suszonej ostrej papryczki 1/3 szklanki kozieradki + składniki opcjonalne wg uznania
Kate's Kitchen
Cukinia faszerowana pomidorowym mięsem mielonym 255temp. 190°C i włóż cukinię (środkowa półka) na 10 min. a następnie nałóż farsz i zapiekaj kolejne 10 minut. Gotowe danie posyp parmezanem. Ps. Cukinia podana z sałatą, pomidorkami i kiełkami pora
Alutka-Gotuje
Panierowane boczniaki z „gruzińską solą” 197mieszając. Usmażone boczniaki umieszczamy na chwilę na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Chrupiące grzyby podajemy z sosem i sezonowymi warzywami. Boczniaki, placki z cukinii, biała rzodkiew z rzodkiewką, sałata. Zdjęcie Kate’s Kitchen. Swańska sól: ½ kg grubej soli ½ szklanki suszonych nasion kolendry 100-150 g czosnku ½ szklanki suszonej ostrej papryczki 1/3 szklanki kozieradki + składniki opcjonalne wg uznania
Kate's Kitchen
Dufinki z sosem czosnkowym 182Dufinki czyli małe kulki ziemniaczane jako dodatek do mięs, sałat albo tak jak u mnie, podałam je z sosem czosnkowym. Moje są kształtu bardziej racuszków niż kuleczek co wcale nie umniejsza ich pyszności. Polecam gorąco. Dufinki z sosem czosnkowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Włoska sałatka z kulkami mozzarelli i płatkami pelargonii 245Lekka włoska sałatka z mini mozzarellą, orzechami włoskimi, winogronami i pomidorami koktajlowymi, to smaczne połączenie warzyw, owoców i sera. Wszystko to zatopione w różnych odcieniach zieleni sałat i ostrym różu pelargonii - kwiatów, które uwielbiają upały i najlepiej czują się w pełnym słońcu
Przepisy Kulinarne
Pieczone piersi z kurczaka w panierce (LOW FODMAP, gluten free, lactose free) 282panierce, układamy na kawałku papieru do pieczenia i skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 20 minut. Gotowe! :) Propozycja podania: gotowane ziemniaki, sałatka z sałaty, pomidora i szczypiorku, całość polana odrobiną oliwy z oliwek lub roztopionym masłem. Po więcej przepisów Diety FODMAP zapraszam TUTAJ
My Culinary Art
Wtorek: Sałatka caprese z kuskusem 197Wstaw na 2-3 minuty do mikrofali aż ser się rozpuści. Wyjmij z kuchenki, skrop oliwą, posól i popieprz. Jeśli masz gotową glazurę z octu balsamicznego polej nią wierzch sałaty. Jeśli nie, wlej do rondelka 1/4 szklanki octu balsamicznego (około 4 łyżek) i podgrzewaj mieszając aż płyn odparuje i ocet zamieni się w gęstą emulsję. Artykuł Wtorek: Sałatka
Niedzielny kucharz
Zapiekanka z fenkuła, ziemniaków i pomidorów 226czarne oliwki i dokładnie wymieszać. Naczynie wstawić ponownie do piekarnika na około 20 minut lub do czasu aż sos zacznie bulgotać i lekko zgęstnieje. Podawać z ulubioną sałatą. Smacznego
Codzienne Gotowanie
Smaki BieszczadówOczywiÅcie na gÅównych skrzyżowaniach turystycznych szlaków znajdziecie to, co w każdym kurorcie: pizze, 180okraszone świeżym szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi nabierają zupełnie innego charakteru. Podobne rarytasy zaserwowano nam kilka lat temu w Berehah Górnych, gdzie w małej przyczepie do hamburgerów właścicielka dodawała sałatę i pomidorki z własnego ogródka. Też tam, przemiła Pani, która pozwoliła nam rozbić namioty na trawniku obok domu i przetrzymać noc przywitała nas rano jagodziankami. Blachą jeszcze gorących, pięknie pachnących jagodzianek
Gotuj z Rumcajsem
Sałatka z fetą 219Sałatka z fetą na każdą okazję! Jest super kolorowa, super smaczna i super prosta do zrobienia. Moja sałatka z fetą i sałatą lodową oraz pysznymi oliwkami i pomidorami jest również bardzo zdrowa i uniwersalna. Szykuję ją nie tylko na kolację, ale często również na przyjęcia i imprezy w plenerze. Szczególnie polecam ją na grilla oraz rodzinne spotkania
AniaGotuje.pl
Sałatka jarzynowa 201Rosji, a jej obecna receptura znacznie różni się od pierwotnej. Autorem przepisu był Lucien Olivier, właściciel i szef kuchni moskiewskiej restauracji Hermitage. W skład popularnej sałatki wchodziły: ozorki, kapary, sałata, kawior, pikle, jarząbki i tajemniczy sos. Przepis na ten sos Olivier zabrał ze sobą do grobu. Pod koniec XIX wieku rosyjscy arystokraci, którzy zajadali się swoją ulubioną "sałatką Olivier
Wędrówki po kuchni
Pieczarki portobello faszerowane quinoą 178minut. Następnie wyjmij i powciskaj w farsz pozostały ser pokrojony w większą kostkę. Zapiekaj jeszcze przez 10 minut. Podawaj od razu po wyjęciu z pieca, same lub z ulubioną sałatą
Delicious Place
Ośmiornica w oliwie z czosnkiem i chilli 198pokrojoną w większe kawałki ośmiornicę ,zmniejszamy ogień i chwilkę mieszamy z oliwą żeby się nią cała pokryła i odrobinę zagrzała u mnie jakieś ok4-5 min,podajemy na sałacie razem z oliwą z patelni.Smacznego..... Rada:Nie wylewajcie wywaru z gotowania ośmiornicy,bo jest to doskonała baza do zupy np pomidorowo-paprykowej -ja taką zrobiłam i nie mogliśmy się
Swojskie jedzonko
Jak przechowywać owoce i warzywa 186Nektarynki Papaje Śliwki Warzywa i owoce, które przechowujemy w lodówce Brokuły Brukselki Czereśnie Granaty Jabłka Jagody Jarmuż Kalafior Kapusta Kukurydza w kolbach Kolendra Maliny Marchewka Pietruszka Por Roszponka Rukola Sałata Szparagi Truskawki Winogrona Zielony groszek Warzywa i owoce powinny być trzymane osobno, bo przyspieszają proces dojrzewania innych owoców i warzyw Awokado Cebula (ze względu na zapach, który może się udzielić
Niedzielny kucharz
Panierowany kalafior 177zimą lubię zjeść na obiad kawałek mięsa, tak wiosną i latem mogłabym jeść głównie warzywa:) Panierowany kalafior, i jajo sadzone, albo sałatka z pomidorów i cebuli, albo zielona sałata, do tego młode ziemniaki z masłem i koperkiem … tak, mięso zdecydowanie nie jest mi teraz potrzebne;) 1 kalafior 2-3 jajka bułka tarta kwasek cytrynowy sól, pieprz, cukier olej Podzielony
Smaki Na Talerzu