ryż - 22970 przepisów (strona:1231/1532)

Sushi w tempurze 185

Tempura to charakterystyczny sposób przyrządzania potraw w kuchni japońskiej. Polega na smażeniu na głębokim oleju różnych produktów obtoczonych w cieście, np. ryb, owoców morza, czy warzyw

Food Square
Quiche z karmelizowanym fenkułem, grillowaną gruszką i wędzonym łososiem 172

lodówki. Formę na tartę posmarować masłem i posypać mąką. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Przykryć folią aluminiową i dokonać jej perforacji widelcem. Obciążyć suchym: ryżem, grochem lub fasolą. Wstawić do nagrzanego do 180 ° C piekarnika. Piec przez 15 minut. Po czym ściągnąć folię wraz z obciążeniem, a następnie włożyć z powrotem i piec kolejne 15 minut do zarumienienia. Wyjąć

Food Square
Gulasz z mortadeli 216

pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do garnka z fasolą. Mieszamy i gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu. Gotowe danie można podawać na różne sposoby: -z ryżem -z makaronem -z pieczywem Można też zapasteryzować i zabrać na biwak. Smacznego

Maminek kulinarny
Kurczak w sosie koperkowym 198

Wsypujemy koperek.    Doprawiamy do smaku i podgrzewamy, stale mieszając do momentu, kiedy sos zgęstnieje. Gotowe.    Kurczaka w sosie koperkowym można podać z ziemniakami, ryżem lub makaronem  i dowolną surówką, np z białej kapusty. My podaliśmy z malutkimi placuszkami z gotowanych ziemniaków. Jest to wersja   bardziej  pracochłonna, ale smaczniejsza i ciekawsza. Smacznego

Maminek kulinarny
Kotleciki w warzywach 178

minut.    Dokładamy nasze usmażone kotleciki i mieszamy.    Całość przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut.    Kotleciki możemy podać z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Dobrze też smakują z pieczywem. Smacznego

Maminek kulinarny
Kurczak w sosie cebulowym 301

drugiej patelni podsmażamy mięso... ...do zrumienienia.    Mięso przekładamy do sosu i gotujemy na patelni ok. 5 minut. Możemy posypać szczypiorkiem.   Możemy podać z ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą gryczaną lub naszymi ziemniaczanymi ciasteczkami. Smacznego

Maminek kulinarny
Gulasz 195

smaku przyprawą do mięs, warzywkiem i pieprzem.    Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości mięsa, co pewien czas mieszając.    Gulasz doskonale smakuje z kaszą gryczaną, ryżem, makaronem i dowolną surówką. Smacznego

Maminek kulinarny
Podgrzybki w śmietanie 164

Podgrzybki w śmietanie - mniam, mniam. Każde wspomnienie o grzybach to oczywiście podgrzybki w śmietanie. Do ryżu, makaronu, ziemniaków i grzanek pasuje idealnie. Składniki -ok. 30 dkg podgrzybków -2 cebule -szczypiorek -1/2 l słodkiej śmietany 12% lub 18% -5 dkg masła -warzywko i pieprz    Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podgrzybki w kawałki.    Cebulę posypujemy delikatnie warzywkiem

Maminek kulinarny
Krewetki po tajsku 144

Krewetki uwielbiam, w każdej postaci. Dzisiaj w bardzo pikantnej, tajskiej odsłonie. Na przygotowanie tego dania wystarczy 15 minut. Więc do dzieła!     Skladniki na 2

Smakowity Blog Kulinarny
Filety z kurczaka w śliwkowo-miodowej glazurze 472

Dzisiaj zapraszam na filet z kurczaka w pysznej śliwkowo-miodowej glazurze. Dzięki marynacie i szybkiemu pieczeniu, kurczak pozostaje baardzo soczysty :) Najlepiej smakuje podany z ryżem lub puree ziemniaczanym i lekką sałatką. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kwestia Smaku . Zapraszam do pieczenia! Składniki na kurczaka w śliwkowej glazurze: 2 duże piersi z kurczaka 3 łyżki śliwkowych powideł 3 łyżki miodu

My Culinary Art
Smaki Indii: Kurczak maślany/ Taste of India: Butter chicken 552

sosu wrzucamy kurczaka, dodajemy 20 g masła i śmietanę. Mieszamy, aż sos stanie się jednolity, a całe masło się rozpuści. Przekładamy na talerze, posypujemy posiekaną kolendrą. Podajemy z ryżem basmati lub chlebkiem naan. Smacznego

Tajskie smaki
Pomidorowa nie do końca klasycznie 183

Uwielbiam zupy. Jako dziecko byłam ich umiarkowanym, a do tego niezwykle wybrednym fanem - pomidorowa z makaronem musiała być zabielana, ale ta z ryżem czysta; ogórkowa tylko bez ogórków , z czego śmiała się cała moja Rodzina - jednak dopóki nie została przecedzona, nie ruszyłam. Barszcz tylko czerwony i tylko w Wigilię, za to zawsze z przyjemnością jadłam kręcipołki - czyli kluski na mleku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Idea posiłku, czyli czym jest frokost 1416

obejmuje niezwykle szeroką gamę dań: od wypchanych po brzegi sandwichy, poprzez wyjątkowe kanapki z galaretką jedzone nożem i widelcem, zapiekanki, omlety, pieczone lub smażone mięsa z ziemniakami, dania z ryżu, makaronu, sałatki lub tarty... Nieograniczone możliwości.  Zazwyczaj frokost jadam w pracy, przygotowany przez naszych wspaniałych kucharzy. Wczoraj jednak umówiłam się na lunch z C., bo akurat w okolicach odpowiedniej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowa gorąca czekolada. I ślub 203

wiedzieć, że to właśnie jest Miłość , taka przez wielkie M . Na zawsze (czego z całego serca im życzę). Najpierw była ceremonia w kościele - piękna i bardzo wzruszająca. Później obrzucanie ryżem młodej pary, po czym udaliśmy się na piknik. Tak, tak - nie wszyscy byli zaproszeni na wesele, więc najpierw pojechaliśmy w cudowne, zielone miejsce, gdzie była muzyka, kawa, herbata i ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Curry pieczarkowe 226

puszki wraz z zalewą. Dusić, co jakiś czas mieszając, aż sos odparuje do połowy, a potrawa nieco zgęstnieje. Posolić do smaku. Na końcu dodać czubatą łyżkę jogurtu. Podawać z ryżem, plackami roti  (jak u mnie), czy chlebkami naan. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jogurt naturalny można zastąpić jogurtem greckim lub gęstą, kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu 18 %. Z dodatku płatków

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania