solą, gdyż zupy są słone. Naczynie żaroodporne przykryć (ja przykryłam folią) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie z ryżem i surówką z marchewki, selera i jabłka ). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 dorosłych osób. Ilość piersi można zwiększyć do 1 kg (około 4 sztuk
Gospodyni Miejskajedynie dokładnie je myję. Ogórków nie trzeba obierać ze skórki. Sos można od początku przygotowywać w dużym (5 litrowym) garnku zamiast na głębokiej patelni. Danie doskonale smakuje z ziemniakami, ryżem, pieczywem czy kluskami śląskimi
Gospodyni Miejskajogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym. Z dodatku marchewki można zrezygnować. Masło można zastąpić masłem roślinnym lub margaryną, a pieczarki kurkami czy boczniakami. Pieczarki wyśmienicie smakują z ziemniakami, kluskami, ryżem. Dobrze też smakują z kotletami ziemniaczanymi, jajecznymi czy z kaszy gryczanej (jak u mnie). Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dokładnie je myję. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskazaprawioną śmietanę dodać do zupy i wymieszać. Chwilę jeszcze razem pogotować i zestawić z ognia. Zupę doprawić solą i pieprzem. Natkę pietruszki drobno posiekać. Zupę podawać z makaronem (lub ryżem), oprószoną natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2 - 2,5 litrów zupy. Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu
Gospodyni Miejskamatowa przepuszcza tj. pochłania. Jeśli więc chcemy upiec potrawę (tak jak w tym przypadku) błyszcząca strona musi być wewnątrz, a matowa na zewnątrz. Danie można podawać z ziemniakami, ryżem czy kaszami. U mnie z kaszą gryczną do obiadu i surówką z selera z rodzynkami . Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskacałe jaja. Smażyć, aż się zetną. Gotową jajecznicę zestawić z ognia i posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Jajecznicę podawać samą, z chlebem, lub jak u mnie z ryżem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Danie jest pikantne, więc jeśli ktoś woli łagodniejsze potrawy można zrezygnować z płatków chili. Można użyć papryk o dowolnych kolorach. Można też użyć całych pomidorów w puszce, przy
Gospodyni Miejskanatką pietruszki. Do surówki można dodać sam majonez, samą śmietanę lub też zastąpić je gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Do surówki można dodać woreczek (100 g) ugotowanego ryżu i zrobić z niej samodzieną sałatkę. Zamiast soku z cytryny można dodać kwasku cytrynowego. Surówka idealnie pasuje do mięsnych dań głównych czy potraw z grilla. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskakurczaka piec bez przykrycia, żeby skóra się zarumieniła. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja piekłam kurczaka o wadze 1,5 kg. Kurczak doskonale smakuje na ciepło, z ziemniakami, frytkami czy ryżem i surówką, jak i na zimno - do kanapek. Majonez w warzywach można zastąpić oliwą lub olejem. Zamiast kurczaka, w glazurze można upiec np. same udka. Ostrą paprykę w glazurze można
Gospodyni Miejskakażdemu oddzielnie na talerz) wyłożyć gorące frytki, posypać startym żółtym serem. Na ser wyłożyć kurczaka z warzywami. Całość oblać sosem czosnkowym. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Frytki można zastąpić ryżem, a śmietanę gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Sos czosnkowy najlepiej przygotować chwilę wcześniej, aby składniki miały czas się przegryźć. Z dodatku sera i/lub koperku można całkowicie zrezygnować. Aby nadać daniu
Gospodyni Miejskaczasu do czasu mieszając. Do miękkich warzyw dodać koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę. Wymieszać. Leczo przyprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Podawać ciepłe z ziemniakami, ryżem lub pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 4 - 4,5 litra leczo. Aby leczo było bardziej pikantne, papryczki chili można drobno posiekać. Do potrawy można dodać kiełbasy
Gospodyni Miejskapomidorowy. Wymieszać i dusić jeszcze wszystko razem (już bez przykrycia) przez około 15 minut. Bigos przyprawić solą i sporą ilością czarnego pieprzu. Podawać ciepły z chlebem, ziemniakami, kaszami lub ryżem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 3 litrów bigosu. Ja nie obieram pieczarek tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą. Pieczarki można zastąpić 100 g suszonych grzybów
Gospodyni Miejskawychodzą 2 litry sosu, tj. duże porcje dla 4 dorosłych osób. Ćwiartki z kurczaka można zastąpić innym częściami kurczaka np. udkami, pałkami czy skrzydełkami, a kaszę gryczaną ziemniakami czy ryżem. Z dodatku selera i/lub pietruszki można zrezygnować. Smak sosu można wzbogacić dodając pokrojone w drobną kosteczkę ogórki kiszone i w paseczki paprykę konserwową lub pieczarki. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskasię ziemniaka i marchewkę, tym szybciej się ugotują. Zupa jest aksamitna i delikatnie gęsta. Jeśli ma być gęściejsza, dodać mniej wody. Zupę można podać z grzankami, groszkiem ptysiowym bądź ryżem. Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskamnie genialna kombinacja. Z powodzeniem zastąpi śniadaniowe koktajle i można ją zapakować do szkoły lub pracy :). Jeśli ktoś nie wyobraża sobie śniadania bez węglowodanów może ją podać z porcją ryżu, chrupiącą grzanką lub paluszkami grissini itp. Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 2 Składniki: 1/2 szkl. suszonych glonów wakame, 6 łyżek kremowego, koziego serka, 1 ogórek szklarniowy, 1 młoda
SzczyptaSmaQgrzybami i dynią, prosta jesienna, rozgrzewająca potrawa. Znakomite jako samodzielne danie lub dodatek do innych potraw (np. pieczonych mięs). Sposób przygotowania jest taki sam jak risotto, a zamiast ryżu nasz poczciwy pęczak. Czas przygotowania: 30 minut Porcje:4 Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak, 1 szklanka dyni pokrojonej w drobną kostkę, 20 g suszonych borowików, 4 brązowe pieczarki
SzczyptaSmaQ