ryż - 22970 przepisów (strona:117/1532)

Risotto ze szparagami 178

patelni, dodać pokrojoną cebulę i delikatnie zeszklić (nie rumienić). Wsypać ryż,wymieszać i mieszając podsmażać około 2-3 minuty. Wlać wino i mieszając gotować do momentu aż ryż wchłonie całe wino. Wlewać do ryżu niewielkie porcje bulionu około 0,5 szklanki i mieszając gotować aż ryż będzie al dente. Kolejne porcje bulionu wlewać po wchłonięciu poprzedniej porcji(...)Dodać do ryżu szparagi, wymieszać doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odłożyć na 2-3 minuty by odpoczęło i podawać gorące

Ala piecze i gotuje
Krewetki w mleku kokosowym, miodzie i chilli. 134

czas to nadrobić. Dziś zaproponuję krewetki w kokosowej zalewie z kalafiorowym ryżem. Tak dokładnie, dobrze przeczytaliście ryż z kalafiora. Typowa dieta paleo nie pozwala na częste zajadanie się ryżem więc znalazłem świetne jego zastępstwo. Muszę przyznać, że smak tak przygotowanego “ ryżu ” miło mnie zaskoczył. Dodatkowo warto wiedzieć, że kalafior ma 25 kalorii na 100g, natomiast zwykły ryż ma w 100g około 150 kalorii – przekonało mnie to w 100%. Do takiego kalafiorowego ryżu świetnie nadają się słodko-ostre krewetki. Połączenie miodu, chilli, mleka kokosowego i imbiru a także kolendry nadaje im niesamowitego smaku. Wszyscy Ci, którzy już przygotowywali, któreś z moich propozycji wiedzą i nie muszę ich ponownie przekonywać, że to kolejne szybkie i łatwe danie

PaleoLife
Risotto alla Milanese 92

rondlu rozpuściłem łyżkę masła, zeszkliłem posiekana cebulę. Dodałem drugą łyżkę masła. Jak masło się rozpuściło wsypałem ryż. Ciągle mieszając smażyłem go 2 minuty na średnim ogniu. Gdy ryż zrobił się szklisty wlałem łyżkę wazową bulionu. Gotowałem, aż ziarna ryżu wchłonęły płyn, od czasu do czasu mieszałem. W odrobinie bulionu roztarłem nitki szafranu. Dodałem je do ryżu razem(...)następną porcją bulionu. Gotowałem jeszcze przez ok. 20-25 minut, stopniowo dolewając bulion. Gdy risotto było kleiste i gęste, a ryż miękki, ale nie rozgotowany, zdjąłem garnek z ognia. Dodałem resztę masła, parmezan, pieprz i sól. Wymieszałem

R'n'G Kitchen
Szaszłyki drobiowe z pieczonym żółtym ryżem. 191

żaroodpornego wsypujemy 2 szklanki ryżu wymieszanego z kurkumą  i zalewamy bulionem. Wkładamy do piekarnika co jakiś czas mieszając, gdy ryż już troszkę napęcznieje dodajemy masło i mieszamy. Ryż można piec w tym samym czasie co szaszłyki na niższym poziomie piekarnika. Ryż pieczemy tak długo aż będzie miękki i dobrze napęcznieje tak około 35/40 minut. Do szaszłyków

Sama słodycz i szczypta chili
Tatar z wędzonego łososia, bazylii i pieczonego buraka z mango na jaśminowym ryżu z musem malinowo-mango 189

jaśminowy, który fantastycznie współgra z rybami, ale również z sałatkami. Dogadamy się w kuchni? ZaRYŻykujmy    to akcja, w której możemy pokazać w jak wielu daniach ryż może być wykorzystywany i w tradycyjny i w mniej standardowy sposób. A Wy? Lubicie ZaRYŻykować?   :) Składniki: 120g wędzonego łososia  saszetka ryżu jaśminowego Uncle Bens(...)wykładamy do naczynia. Mango kroimy w kostkę 1/2 jego część łączymy z burakami. Mieszamy i wykładamy do naczynia z łososiem. Tą część przykrywamy pozostałą częścią ryby. Na talerz wykładamy ryż oraz rukolę. Ostrożnie przekładamy do góry dnem tatara.  Maliny wraz z pozostałą częścią manga rozdrabniamy łyżką i wykładamy na tatara. Ozdabiamy bazylią. Pyszne jako przystawka oraz główne danie

ChilliJemy
Szparagowe risotto 231

Zielone i bardzo szparagowe risotto, naszpikowane umami. Kremowy ryż ugotowany z wywarem szparagowym, połączony z pure szparagowym i chrupiącymi kawałkami. Składniki: 500 g zielonych szparagów 350 g ryżu risotto Uncle Ben's 1 szalotka 100 g startego parmezanu 3 łyżki oliwy 3 łyżki masła 1,5 l wody 120 ml białego wytrawnego wina sól, biały pieprz(...) i smaż aż będzie błyszczący (2-3 min.), od czasu do czasu mieszając. Dodaj wino, smaż minutę. Dolej jedną chochlę gorącego wywaru, gotuj na małym ogniu mieszając, gdy ryż wchłonie wywar dolej kolejną chochlę wywaru itd. Po 15 minutach dodaj kawałki łodyg, dalej dolewaj porcjami wywar. Po 20 minutach ryż powinien być al dente, dodaj pure szparagowe

SzczyptaSmaQ
Meksykańska zupa z paloną papryką i ryżem 154

Zupę gęstą i dobrze doprawioną ugotowałam, a dla złagodzenia smaku, ryż na sypko do niej dodałam. Składniki na ok. 4 -6 porcji: 500 g świeżo mielonej szynki wieprzowej, ryż pełnoziarnisty Uncle Bens, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka cukru pudru, warzywa świeże i przetworzone: 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 1 papryka zielona, 1 średnia biała cebula(...)papryki chili, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, 3 łyżki sosu sojowego jasnego, szczypta suszonego cząbru, wody 800 -1000 ml Przygotowanie: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Całą paprykę opalamy nad gazem, aż cała skórka będzie czarna. Następnie wkładamy ją do zimnej wody i ściągamy skórkę. Oczyszczamy z pestek

Moniki Smakołyki
Kurczak zapiekany z ryżem i ananasem 162

ananasem. Taki szybki obiad pojawił się dzisiaj na moim stole. Szybko, ale smacznie. Zniknęła w tempie ekspresowym, a to oznacza, że była pyszna. W ten sposób możecie wykorzystać nadmiar ryżu ugotowanego dzień wcześniej, tak jak to miało miejsce w moim przypadku. 300 g ryżu 2 piersi z kurczaka 3 łyżki przyprawy do gyrosa 2 łyżki masła klarowanego 1 puszka ananasa(...)dokładnie obtoczyć je w przyprawie do gyrosa. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć kurczaka. Przełożyć mięso na półmisek, a na tej samej patelni dołożyć łyżkę masła i podsmażyć ryż. Wyłożyć go do naczynia do zapiekania. Na wierzch ułożyć mięso i ananasa pokrojonego w kostkę. Sokiem z ananasa polać zapiekankę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

O kuchni z uczuciem
Risotto z warzywami 132

białego wytrawnego wina, którego pod żadnym pozorem nie pomijamy w tej potrawie. Drugą podstawową rzeczą jest odpowiedni ryż-arborio bez niego potrawa się nie uda. Składniki: 30 dag ryżu arborio 1 duża marchewka 1 szklanka młodego bobu 1 cebula 2 ząbki czosnku Kawałek pora 3 łyżki masła 150 ml białego wytrawnego wina Około 1 litr lub więcej warzywnego bulionu(...)dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażamy aż się zeszkli. Wsypujemy ryż i mieszając smażymy 3 minuty, po tym czasie wlewamy wino i dusimy do momentu aż odparuje a ryż zrobi się szklisty.  Wlewamy około 1/2 litra gorącego bulionu, gotujemy pod przykryciem w między czasie dodajemy startą marchewkę na tarce jarzynowej i młody zblanszowany bób,  mieszając

Wanilia i Kardamon
Placki ryżowe (bez glutenu) i "Chodźmy razem" 166

z obiadu? Jeśli tak i nie macie pomysłu na jego wykorzystanie, proponuję placki na słodko. Mogą być daniem obiadowym lub słodką przekąską bez glutenu. Jeśli natomiast będziecie gotować ryż specjalnie na te placki, proponuję ugotować go w mleku. Składniki (na ok. 10 placków): ok. 300 g ugotowanego ryżu mały dojrzały banan 2 jajka 2 łyżeczki cukru łyżeczkę ekstraktu(...)wanilii lub łyżkę spirytusu i ciut esencji waniliowej olej do smażenia Jeśli ryż macie ugotowany na sypko, rozgotujcie go mocniej w wodzie lub mleku. Banana rozgnieść widelcem. Ryż wymieszać z jajkami, papką bananową, cukrem i alkoholem.  Na patelni rozgrzać olej (od razu wlejcie go więcej, bo gdy się wypali i dolejecie w trakcie smażenia, placki będą

Weekendy w domu i ogrodzie
RYŻ GOTOWANY NA BULIONIE Z KURCZAKIEM Z SOSEM MUSZTARDOWYM 117

Ryż gotowałam na bulionie z  fileta z kurczaka. Dobry pomysł na delikatny obiad. Smacznego.  SKŁADNIKI: 1 Filet z Kurczaka  1/2 Szklanki Ryżu Brązowego  1/2 Papryki Czerwonej  1 Seler Naciowy  8 Pomidorków Koktajlowych  1/2 czerwonej cebuli przyprawy: sól,pieprz,chilli,vegeta Sos: 2 Łyżki jogurtu naturalnego  1 Łyżka Musztardy pikantnej  SPOSÓB(...)przestygnie.  Bulionu nie wylewam. Pozostawiam ok 1 szklanki bulionu. Bulion zagotowuję i wsypuję ryż. Gotuję mieszając ok 3 min. Następnie odstawiam na bok. Zostawiam pod przykryciem aż ryż wchłonie płyn- ok 10 min. Wszytskie składniki kroję w kostkę. Dodaję ryż oraz składniki sosu. Doprawiam według uznania. Wszystko mieszam. Wkładam do lodówki na ok 30 min przed

Gotowanie Patki
Risotto ze szparagami (Risotto agli asparagi) 141

oliwek podsmażamy ok. 2 minut.  Na masło wrzucamy ryż i na średnim ogniu tostujemy ok. 2 minut.    Ryż zalewamy 1 chochlą gorącego wywaru warzywnego. Do ryżu wrzucamy pokrojone łodygi szparagów. Wywar wlewamy stopniowo, chochla po chochli. Risotto mieszamy delikatnie od czasu(...)powinno być kremowe a ryż nie rozgotowany. Risotto powinniśmy gotować ok. 18-20 minut, w zależności od rodzaju ryżu. Do risotto dodajemy sól, pieprz, resztę masła i starty parmezan. Risotto przykrywamy i odstawiamy na 1-2 minuty. Risotto dekorujemy zblanszowanymi główkami szparagów. Smacznego

La grande e la piccola cuoca
Królewskie risotto ze szparagami i smardzami 170

podsmażamy, następnie dodajemy pokrojone szparagi (bez główek) i smardze, smażymy razem ok minuty. Wsypujemy ryż i smażymy, aż ziarenka zaczną lekko zmieniać kolor. Następnie wlewamy wino, kiedy ryż je wchłonie dolewamy sukcesywnie po ok pół szkl wrzącego bulionu stale mieszając i dodając kolejną jego porcję jak wcześniejszą wchłonie ryż. Kiedy ryż jest już dość miękki

Malinowe Pocałunki
Kotlety z ryżu i groszku. Kotlety ryżowe 358

Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, jajko i mleko i łączymy za pomocą trzepaczki, na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Do masy dodajemy ugotowany ryż, groszek, siekany szczypiorek, mieszamy łyżką(...)Rozgrzewamy na patelni olej, i smażymy kotlety partiami po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złote. Podajemy obsypane blanszowanym groszkiem i szczypiorkiem. Smacznego! The post Kotlety z ryżu i groszku. Kotlety ryżowe appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Curry z indyka, z ryżem jaśminowym i kolendrą 203

rumiano. Dodajemy cebulę, imbir, czosnek i paprykę, smażymy 2 minuty. Dodajemy pomidory i mleczko kokosowe. Zagotowujemy. Dusimy ok 20 minut. W rondelku rozpuszczamy po łyżeczkę masła z oliwą, podsmażamy ryż (tak by wchłonął tłuszcz). Zalewamy 500 ml wody, dorzucamy goździk, skórkę, szczyptę cynamonu, listek i solimy. Gotujemy ok 15 minut aż ryż całkiem wchłonie wodę i będzie miękki(...)Curry dosmaczamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dorzucamy posiekaną natkę kolendry. Mieszamy. Podajemy z aromatycznym ryżem, posypane listkami kolendry

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania