ryż - 22970 przepisów (strona:118/1532)

Kurczak zapiekany z ryżem i ananasem 151

ananasem. Taki szybki obiad pojawił się dzisiaj na moim stole. Szybko, ale smacznie. Zniknęła w tempie ekspresowym, a to oznacza, że była pyszna. W ten sposób możecie wykorzystać nadmiar ryżu ugotowanego dzień wcześniej, tak jak to miało miejsce w moim przypadku. 300 g ryżu 2 piersi z kurczaka 3 łyżki przyprawy do gyrosa 2 łyżki masła klarowanego 1 puszka ananasa(...)dokładnie obtoczyć je w przyprawie do gyrosa. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć kurczaka. Przełożyć mięso na półmisek, a na tej samej patelni dołożyć łyżkę masła i podsmażyć ryż. Wyłożyć go do naczynia do zapiekania. Na wierzch ułożyć mięso i ananasa pokrojonego w kostkę. Sokiem z ananasa polać zapiekankę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

O kuchni z uczuciem
Risotto z warzywami 125

białego wytrawnego wina, którego pod żadnym pozorem nie pomijamy w tej potrawie. Drugą podstawową rzeczą jest odpowiedni ryż-arborio bez niego potrawa się nie uda. Składniki: 30 dag ryżu arborio 1 duża marchewka 1 szklanka młodego bobu 1 cebula 2 ząbki czosnku Kawałek pora 3 łyżki masła 150 ml białego wytrawnego wina Około 1 litr lub więcej warzywnego bulionu(...)dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażamy aż się zeszkli. Wsypujemy ryż i mieszając smażymy 3 minuty, po tym czasie wlewamy wino i dusimy do momentu aż odparuje a ryż zrobi się szklisty.  Wlewamy około 1/2 litra gorącego bulionu, gotujemy pod przykryciem w między czasie dodajemy startą marchewkę na tarce jarzynowej i młody zblanszowany bób,  mieszając

Wanilia i Kardamon
Placki ryżowe (bez glutenu) i "Chodźmy razem" 156

z obiadu? Jeśli tak i nie macie pomysłu na jego wykorzystanie, proponuję placki na słodko. Mogą być daniem obiadowym lub słodką przekąską bez glutenu. Jeśli natomiast będziecie gotować ryż specjalnie na te placki, proponuję ugotować go w mleku. Składniki (na ok. 10 placków): ok. 300 g ugotowanego ryżu mały dojrzały banan 2 jajka 2 łyżeczki cukru łyżeczkę ekstraktu(...)wanilii lub łyżkę spirytusu i ciut esencji waniliowej olej do smażenia Jeśli ryż macie ugotowany na sypko, rozgotujcie go mocniej w wodzie lub mleku. Banana rozgnieść widelcem. Ryż wymieszać z jajkami, papką bananową, cukrem i alkoholem.  Na patelni rozgrzać olej (od razu wlejcie go więcej, bo gdy się wypali i dolejecie w trakcie smażenia, placki będą

Weekendy w domu i ogrodzie
RYŻ GOTOWANY NA BULIONIE Z KURCZAKIEM Z SOSEM MUSZTARDOWYM 106

Ryż gotowałam na bulionie z  fileta z kurczaka. Dobry pomysł na delikatny obiad. Smacznego.  SKŁADNIKI: 1 Filet z Kurczaka  1/2 Szklanki Ryżu Brązowego  1/2 Papryki Czerwonej  1 Seler Naciowy  8 Pomidorków Koktajlowych  1/2 czerwonej cebuli przyprawy: sól,pieprz,chilli,vegeta Sos: 2 Łyżki jogurtu naturalnego  1 Łyżka Musztardy pikantnej  SPOSÓB(...)przestygnie.  Bulionu nie wylewam. Pozostawiam ok 1 szklanki bulionu. Bulion zagotowuję i wsypuję ryż. Gotuję mieszając ok 3 min. Następnie odstawiam na bok. Zostawiam pod przykryciem aż ryż wchłonie płyn- ok 10 min. Wszytskie składniki kroję w kostkę. Dodaję ryż oraz składniki sosu. Doprawiam według uznania. Wszystko mieszam. Wkładam do lodówki na ok 30 min przed

Gotowanie Patki
Risotto ze szparagami (Risotto agli asparagi) 129

oliwek podsmażamy ok. 2 minut.  Na masło wrzucamy ryż i na średnim ogniu tostujemy ok. 2 minut.    Ryż zalewamy 1 chochlą gorącego wywaru warzywnego. Do ryżu wrzucamy pokrojone łodygi szparagów. Wywar wlewamy stopniowo, chochla po chochli. Risotto mieszamy delikatnie od czasu(...)powinno być kremowe a ryż nie rozgotowany. Risotto powinniśmy gotować ok. 18-20 minut, w zależności od rodzaju ryżu. Do risotto dodajemy sól, pieprz, resztę masła i starty parmezan. Risotto przykrywamy i odstawiamy na 1-2 minuty. Risotto dekorujemy zblanszowanymi główkami szparagów. Smacznego

La grande e la piccola cuoca
Królewskie risotto ze szparagami i smardzami 164

podsmażamy, następnie dodajemy pokrojone szparagi (bez główek) i smardze, smażymy razem ok minuty. Wsypujemy ryż i smażymy, aż ziarenka zaczną lekko zmieniać kolor. Następnie wlewamy wino, kiedy ryż je wchłonie dolewamy sukcesywnie po ok pół szkl wrzącego bulionu stale mieszając i dodając kolejną jego porcję jak wcześniejszą wchłonie ryż. Kiedy ryż jest już dość miękki

Malinowe Pocałunki
Kotlety z ryżu i groszku. Kotlety ryżowe 351

Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, jajko i mleko i łączymy za pomocą trzepaczki, na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Do masy dodajemy ugotowany ryż, groszek, siekany szczypiorek, mieszamy łyżką(...)Rozgrzewamy na patelni olej, i smażymy kotlety partiami po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złote. Podajemy obsypane blanszowanym groszkiem i szczypiorkiem. Smacznego! The post Kotlety z ryżu i groszku. Kotlety ryżowe appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Curry z indyka, z ryżem jaśminowym i kolendrą 195

rumiano. Dodajemy cebulę, imbir, czosnek i paprykę, smażymy 2 minuty. Dodajemy pomidory i mleczko kokosowe. Zagotowujemy. Dusimy ok 20 minut. W rondelku rozpuszczamy po łyżeczkę masła z oliwą, podsmażamy ryż (tak by wchłonął tłuszcz). Zalewamy 500 ml wody, dorzucamy goździk, skórkę, szczyptę cynamonu, listek i solimy. Gotujemy ok 15 minut aż ryż całkiem wchłonie wodę i będzie miękki(...)Curry dosmaczamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dorzucamy posiekaną natkę kolendry. Mieszamy. Podajemy z aromatycznym ryżem, posypane listkami kolendry

Dzieje kuchennej Wiewióry
Puddingowe babeczki ryzowe, bezglutenowe, bez mleczne 203

agawy, lub klonowego 3 łyżeczki wiórków kokosowych W rondelku rozpuszczamy olej i podsmażamy na nim ryż do momentu aż wchłonie cały tłuszcz i zacznie się lekko rumienić. Zalewamy ryż mleczkiem, dodajemy kardamon, sól i skórkę. Gotujemy na małym ogniu ok 15 minut (ew. dolewamy niewielka ilość wody jeśli mleczka zbytnio odparuje). Po tym czasie wyłączamy gaz i zostawiamy(...)ryż pod przykryciem na kolejne 5 minut. Po tym czasie dolewamy 2 łyżeczki syropu, mieszamy i wkładamy ryż do foremek na babeczki (u mnie 5 sztuk). Posypujemy je wiórkami, skrapiamy pozostałym syropem. Pieczemy ok 10 minut w piecu nagrzanym do 180 st.C. Studzimy w foremkach

Dzieje kuchennej Wiewióry
Smażony ryż z jajkiem i pieczarkami. Szybki i tani obiad z ryżem. 191

wiem czemu ;) Ostatnio przypomniałam sobie znów o tym smacznym daniu, gdy w lodówce znalazłam kilka pieczarek (po weekendowej pizzy). I bardzo się z tego powodu cieszę, bo taki ryż jest naprawdę smaczny. Myślę, że znów będę go często przygotowywać. Spróbujcie, zachęcam. Składniki: (na 2 porcje) 100 g ryżu - u mnie pełnoziarnisty Uncele Bens 1 mała cebulka 5 pieczarek(...)tłuszczu. Zmniejszamy płomień. Wbijamy jajko, rozprowadzamy je szybko po patelni mieszając z pieczarkami i cebulką (jakbyśmy robili jajecznicę), ale nie nie pozwalamy mu się całkowicie ściąć. Dodajemy szybko ugotowany ryż i całość mieszamy chwilkę smażąc, aż jajko się zetnie. Całość doprawiamy solą i pieprzem, próbujemy. Podajemy od razu. Wierzch posypujemy szczypiorkiem. Potrawę podajemy np. w towarzystwie świeżych pomidorów. Smacznego

Słodkie okruszki
risotto z owocami morza 93

mieszając, aż wino się wygotuje. Następnie wlać około 150 ml bulionu. Gotować, mieszając co jakiś drewnianą łyżką (nie metalową). Gdy płyn odparuje dodać kolejną porcję bulionu. Czynność powtarzamy, aż ryż będzie gotowy. Ryż ma być miękki, ale nie rozgotowany! W sumie od momentu wlania wina, risotto gotujemy 18 minut. Po 14 minutach dodać pomidory, po kolejnych 2 minutach(...)dodać owoce morza. Gdy ryż będzie gotowy dodać masło i wymieszać. Zdjąć z ognia i odstawić na 2 minuty, a następnie dodać parmezan i wymieszać. zastawa

królestwo garów
Zdrowa żywność z Kuchni Świata :) 150

kuchni jako dodatek zapachowy i smakowy do potraw. Najczęściej używana do potraw słodkich. Wystarczy odrobina , aby nadać daniom niezwykłego aromatu i zaskakującego smaku.  DZIKI RYŻ  Dziki ryż charakteryzuje się ciemno brązowym, wręcz czarnym odcieniem ziaren . Ziarna są znacząco dłuższe od tradycyjnego ryżu białego. Dziki ryż, inaczej wodny lub kanadyjski rośnie w płytkich wodach małych jezior(...)płynących strumieni. Odznacza się wysoką zawartością białka, aminokwasów, lizyny i błonnika,  niską zawartość tłuszczu. Jest produktem bezglutenowym i ekologicznym, będącym źródłem niektórych witamin i minerałów. Od standardowych rodzajów ryżów odróżnia się dłuższym czasem gotowania  (45-50 minut) i większą potrzebą zużycia wody (na 1 szklankę ryżu do 4 szklanek wody). Wartości odżywcze (100 g): energia: 371 kcal

Zdrowie na języku :P
Polędwica z łososia z ryżem 165

polędwica z łososia w oleju z pastą pesto SuperFish PRESTIGE od Graal Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (! Uwaga nie należy go rozgotować). Do ugotowanego, przestudzonego ryżu dodajemy obraną i startą na grubych oczkach marchewkę oraz drobno pokrojony kawałek pora. Wstępnie mieszamy. Następnie dodajemy 4 łyżeczki oleju z pastą pesto z puszki z łososiem (! należy nabrać(...)wszystko mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem próbując smak. Ryż układamy na talerzu, na wierzch kładąc polędwicę z łososia. Podajemy. Danie smakuje zarówno w wersji lekko ciepłej (ryż), jak i zimnej. Smacznego

Słodkie okruszki
Pierś indyka na parze z coolomatu 209

obieramy i kroimy w kostkę, a kilka kostek w paski i  układamy je na mięsie wraz z nitkami chili. Ryż jaśminowy przesypujemy do pojemnika do gotowania ryżu, zalewamy wrzątkiem i włączamy urządzenie na 25 minut. Mięso na folii aluminiowej wkładamy na drugi poziom urządzenia do gotowania na parze po 5 minutach od włączenia ryżu. Ananasy na trzecim(...)folii wstawiamy na 10 minut przed końcem pracy parowaru. Roszponkę myjemy, osuszamy, siekamy i rozsypujemy na talerzu. Kiedy parowar się wyłączy nakładamy na talerz pierś z indyka, ryż posypujemy czarnym sezamem, a do kawałków ananasa dodajemy kiełki buraka. Zapraszam Was na zakupy do alma24, a także do korzystania z coolomatów, bo naprawdę

Parowar Faceta
Ryż z jabłkami i kruszonką. 113

kruszonka: 1/2 szkl. cukru 1/2 masła 1 szkl. mąki(1/3 krupczatki, reszta tortowej) 1/2 paczki cukru waniliowego WYKONANIE: wysmarować naczynie żaroodporne masłem, produkty kładziemy warstwami: ryż-mus jabłkowy-ryż-mus-ryż-budyń-kruszonkę, ryż można posypać cynamonem, zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 30-40 min. do zrumienienia kruszonki

Kuchnia Beaty

Proponowane wyszukiwania