ryż z sosem - 500 przepisów (strona:15/34)

Królik duszony w sosie musztardowym 162

gałązek rozmarynu (pozostałe zachować na później). Dodać musztardę, wymieszać. Przykryć i gotować jeszcze z 15 minut. Gotowego królika przełożyć do miseczki, polać sosem i posypać pozostałym rozmarynem. Podawać np. w towarzystwie kaszy lub ryżu.   Dzielenie mięsa z królika: Usunąć cały tłuszcz z tuszki króliczej Ze środka usunąć podroby Wydzielić tylne nogi: Przy pomocy noża do trybowania naciąć mięso przy(...)przeciąć nożem pomiędzy stawami) Ponacinać mięso pomiędzy żebrami (jeśli są zbyt długie można je skrócić tasakiem)   źródło: „Pascal kontra Okrasa” The post Królik duszony w sosie musztardowym appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Puddingi yorkshire do mięs w sosie 290

obiad mięso w sosie. Co by do niego podać? Tłuczone ziemniaki, puree, kluski śląskie, kopytka, ryż, makaron… Wybór niby spory, a jednak często jest kłopot, gdy preferencje w rodzinie są różne. Ja parę lat temu na duży, rodzinny obiad zdecydowałam, że podam coś innego – puddingi yorkshire, czyli pieczone czarki z ciasta naleśnikowego. Wywodzą się z Anglii (podobno(...)hrabstwa Yorkshire – stąd nazwa). Są bardzo proste do wykonania i dość tanie. Potrzebujemy tylko blachy na muffinki. Po upieczeniu zapadają się na środku, tworząc miejsce na sos. Chrupiące na wierzchu – miękkie w środku. Bałam się tylko jak zareaguje konserwatywna kulinarnie rodzina na taki wymysł (czytaj: a gdzie ziemniaki?). Okazało się, że puddingi zniknęły jako pierwsze. W dodatku najbardziej

Poezja smaku
Kociołek łakomczucha 279

wrzucamy cebulę z czosnkiem i czekamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy pomidory i przez jakiś czas podsmażamy całość, często mieszając. Do otrzymanego sosu dodajemy po paru minutach kiełbasę oraz groszek. Podsmażamy parę minut, po czym dodajemy ryż. Doprawiamy danie, cały czas mieszając. Gdy danie jest gotowe, nakładamy je na talerze, a pozostałą część zostawiamy na jutro. Smacznego! Dlaczego zamieściłem

Proste-przepisy.pl
Aromatyczne pulpety z tymiankiem i zielonym pieprzem w sosie pomidorowym 159

usmażyć. Pomidory pokroić w kostkę i wrzucić je do szczypioru z czosnkiem. Wszystko razem dusić przez kilka minut. Sos przełożyć do pulpetów, wymieszać delikatnie i gotować na delikatnym ogniu przez 10-15 minut.Pulpeciki podajemy z ryżem lub ziemniakami z wody lub...bez niczego ;)  Jest to idealne danie dla osób chcących ograniczyć kaloryczność posiłków. Jedynym tłuszczem, jaki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki w innej odsłonie 124

smaku sos sojowy 2 łyżeczki kasza manna - opcjonalnie by uzyskać odpowiednią mąka pszenne do obtoczenia tłuszcz do smażenia 1 puszka pomidorów zioła prowansalskie do smaku konsystencję PRZYGOTOWANIE: Kapustę szatkujemy dość drobno (ja użyłam robota kuchennego - większe oczka), przekładamy do dużego garnka bądź miski i solimy, odstawiamy na około 15-20 minut. W tym czasie ryż i kaszę gotujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gulasz wieprzowy z czerwoną papryką 136

białego 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka mąki 1/2 kostki rosołowej warzywnej lub wywaru mrożonego z rosołu - nasze domowe kostki rosołowe sól pieprz listek bazylii do dekoracji :) Wstawić wodę na ryż i ugotować go w osolonej wodzie Mięso umyć, oczyścić, pokroić w kostkę Paprykę oczyścić, umyć i równiez pokroić w kostkę Cebulkę - obrać i pokroic w kostkę Rozgrzać olej(...)gotowe, bierzemy się za przygotowanie sosu i jego zagęszczenie. Żeby śmietana z mąką się nie ścięła, musimy śmietanę zahartować. Najpierw w kubeczku dokładnie mieszamy ją z mąką, po czym dolewamy gorący wywar spod gulaszu i ponownie dokładnie mieszamy (ja używam sprężynki). Przelewamy sos na patelnię i mieszając doprowadzamy danie do zagotowania - wyłączamy Nakładamy porcję ryżu na talerz i na nią

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sushi 199

świeżego łososia krewetki (obgotowane) świeży ogórek dojrzałe awokado chrzan wasabi opakowanie nori (sprasowane algi morskie) sos sojowy imbir marynowany (opcjonalnie, do odświeżania kubków smakowych podczas jedzenia) dodatkowo: mata bambusowa do zwijania  ostry nóż do krojenia Przygotowanie: Ryż: Ryż płukać w zimnej wodzie do czasu, aż woda będzie przejrzysta. Włożyć ryż do garnka o grubym dnie(...)gdzie kończy się ryż. Tak zawinięty ryż lekko dociskamy matą, a następnie rolujemy do końca przesuwając matę w górę. Zawinięte rulony pokroić bardzo ostrym nożem na małe kawałki (na jeden kęs). Nori czasami ma lekko zaznaczone miejsce krojenia. Sushi najlepiej jeść bambusowymi pałeczkami lub palcami (nigdy widelcem), zanurzając je w sosie sojowym wlanym do małej miseczki. Przechodząc

Kuchcik gotuje
Meksykańska zupa fasolowa, Long Phung 154

idealne, warzywa chrupiące ale nie za miękkie, tofu z chrupiącą skórką, dobrze podsmażone. Do tego surówka z marchewki i standardowo z tym daniem - miseczka ryżu gotowanego na parze (do każdego dania są również podawane 2 sosy: łagodny i ostry). W tle muzyka wietnamska.  W końcu restauracja, w której jest dość dużo opcji bezmięsnych do wyboru.  Jedyny minus

Qlinarnie i Qlinarnie
Wege gulasz z grzybów boczniaków z warzywami. 182

cayenne. Dusimy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy połowę puszki czerwonej fasoli i całą puszkę mieszanki fasolowej. Dusimy razem jeszcze chwilę i skrapiamy delikatnie sosem sojowym. Gulasz jest gotowy. Podajemy go z chlebem, z kaszą, ryżem lub innymi dodatkami. My podajemy jeszcze do tego czosnek w zalewie chili. Smacznego i pozdrawiamy

vegetanie
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską 254

ulubionym sosem. SKŁADNIKI: 1/2 kapusty pekińskiej, 500g mięsa mielonego wieprzowego, 1 saszetka ryżu, 2,5 łyżki kaszy manny, 2 jajka, 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej, oliwa, sól, pieprz, mąka. PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę pekińską bardzo drobno kroję, solę i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie odciskam powstały sok. 2. Do kapusty dodaję mięso mielone, ugotowany ryż, kaszę mannę, jajka, sól

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kurczak Tikka masala 363

cały czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia.Po tym czasie miksujemy ( sos nie musi być kremowo gładki ). CAŁOŚĆ:Na rozgrzanej patelni przesmażamy kurczaka, zalewamy sosem i dusimy na wolnym ogniu do miękkości.Podajemy gorące!Z ryżem lub chlebkami naan.Smacznego

Ostra na Słodko
Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo - miodowym 266

czasu, aż roladki będą miękkie.  Gotowe danie... Roladki przeszły złocistym sosem... :)                                                     Takie o to roladki można podawać z kaszą gryczaną, ziemniakami, ryżem, makaronem z czym kto woli, a nawet ze świeżym, pysznym, chrupiącym

Zainspiruj się kuchnią
Wakacyjne wyprawy - ciąg dalszy. Bałkany 151

oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka jogurtu naturalnego pieprz zioła do sałatek (my używamy Kamis) Ryż : 1 szklanka ryżu Basmati 1 średnia marchewka 1/2 łyżeczki imbiru (sypkiego) Papryki  myjemy pod ciepłą wodą i odcinamy górną cześć tak, aby mieć mały kapelusz :) Ze środka wycinamy pestki i niepotrzebne włókna(...)naturalnego. Pieprz i zioła do sałatek dodajemy na końcu. Teraz wszystko musimy wyrobić na gładką emulsję. Najlepiej do tego posłuży Wam trzepaczka :) Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, to możecie dodać odrobinę wody mineralnej lub przefiltrowanej. Ryż : Szklankę ryżu gotujemy według przepisu na opakowaniu. Najczęściej to 6 szklanek osolonej wody na jedną szklankę ryżu, gotujemy 10 min. W trakcie kiedy

vegetanie
Kofty, czyli szaszłyki z grilowanego mięsa 205

też przygotować inne grillowane dania w tym stylu: Ćevapčići – Cevapcici Ćevapčići z mielonego mięsa z indyka – Cevapcici Mini kebaby z tymiankiem i sosem chili (grillowane) Mini kebaby (meksykańskie) Mini Kebaby i Kuchenne Zmagania Mini kebaby grillowane z ryżem Składniki 60 dag mięsa wieprzowego 2 utarte ząbki czosnku 1 cebula czerwona 1 łyżka oregano 1 łyżeczka  kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Free Delikatesy Ekologiczne i wiosenne curry z kurczakiem / Spring chicken curry 157

częściowym przykryciem, od czasu do czasu mieszając, przez około 15-20 minut. Dodaj mleko kokosowe i gotuj 5 minut, lub do momentu aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym, wraz z plasterkami cytryny i posiekaną kolendrą do dekoracji. Smacznego! Spring chicken curry (6 servings) Ingredients: 1 kg skinless chicken breasts

karmelowy
Japońskie kule na patykach. 423

naczyniu do głębokiego smażenia na złoty kolor,około11min. Wyjąć ,osuszyć i przekroić na pół tak, aby w każdej połówce został patyczek. Podawać z sosem sojowym, worcester lub musztardą jako gorącą przystawkę ,lub danie główne do ryżu. Japończycy nadziewają kule rozmaitymi warzywami. Może to być jeden składnik, albo kilka różnych

Kulinarny karnet Christophera
Nietypowe klopsiki w delikatnym sosie pomidorowym 337

czasie można jednego sprawdzić, ale powinny być już gotowe. Na koniec możemy zabielić sos dwoma łyżkami śmietany. Śmietanę hartujemy najpierw kilkoma łyżkami gorącego sosu i dopiero dodajemy do całości. Podajemy na ciepło np. z brązowym ryżem lub kaszą, posypane posiekanym szczypiorkiem. Smacznego

Ratunku obiad

Proponowane wyszukiwania