Miało być lekko słodko i delikatnie orientalnie, więc wprowadziłam marynowanego w sosie sojowym i czosnku łososia oraz sałatkę z pomidorków koktajlowych z kolendrą w sosie z zielonego tabasco i sosu sojowego. Całość dopełniała „lemoniada” na bazie soku ananasowego, pomarańczowego, mięty i odrobiny mleka kokosowego – w smaku coś pomiędzy bezalkoholową piña colada a lemoniadą z pomarańczami i miętą. Oczywiście, w wersji(...)siebie. Składniki RISOTTO 150 g ryżu do risotto sok wyciśnięty z 1limonki skórka starta z 1 limonki 3 łyżki oleju kokosowego 1 cebula 1 czubata łyżka wiórków kokosowych 1 ząbek czosnku 100 ml mleczka kokosowego 1,5 litra bulionu warzywnego Wykonanie ŁOSOŚ Oczyść łososia ze skóry i zanurz go w 3 łyżkach sosu sojowego najlepiej na 2-3 godziny
Eat me! Fit me!rozgrzewającego, słonecznego, co przypomni ciepło letnich dni i kojarzy się wyłącznie z ciepłym klimatem :) Propozycja dzisiejsza to wspaniałe curry z warzywami, a do tego wyśmienite kotlety ryżowe. Curry i ryż nieodzownie kojarzą się z ciepłym indyjskim klimatem :) Zobaczcie jak pięknie rozświetla nastrój takie danie. Czyż nie robi się cieplej :) Słoneczne curry z warzywami, a na dodatek kotlety ryżowe(...)sos i nadadzą południowej nuty smakowej :) Na koniec dodajemy dużą łyżkę jogurtu naturalnego. Mieszamy i ew. dodajemy ostrej papryki lub pieprzu cayenne, jeśli lubicie ostre curry. Potrawa jest gotowa :) Teraz czas na kotlety ryżowe ! Składniki do kotletów: 2 torebki ryżu długoziarnistego 1 jajko surowe 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżka masła bułka tarta szczypiorek pieprz, oregano Ryż gotujemy
vegetanieteż sposobem powstały pyszne pierogi z mąki gryczanej z mielonym indykiem i sosem grzybowym, kopytka z pieczonej dyni podane z gulaszem z gesich serc z boczniakami, smazone filety z pstrąga i sałatką z soczewica ze swieżymi warzywami i domowe curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem. Po wszystkim tradycyjnie przystapiliśmy do degustacji pysznych dań. Dziękuję za zaproszenie
karmelowyDobry do ziemniaków, kasz czy ryżu a dodatki wedle własnych upodobań. Ja podałam smażone ogórki świeże [ klik ] Kurczak po marokańsku. Składniki: 2 uda z kurczaka 2 łyżki przyprawy marokańskiej kasza kuskus wedle uznania olej rzepakowy do smażenia 2 łyżki sosu ostrygowego Udka umyłam i osuszyłam
Moje Małe CzarowanieSos słodko-kwaśny (sweet & sour sauce) używany jest głównie w kuchniach orientalnych, jednak i w Polsce znalazł swoich zwolenników. Charakterystyczny smak idealnie komponuję się z daniami mięsnymi i rybnymi. Podajemy go głównie z ryżem, makaronem chińskim lub tradycyjnym makaronem.Sos Słodko-Kwaśny - Składniki:pomidory z puszkiduża cebulapołowa papryki (używam konserwowej)150 g kukurydzy z puszki
Słodka Stronaglutaminian sodu, guma arabska itd. wykluczamy z potraw majonezy, gotowe sosy, serki topione. Po prostu zastąpmy je na jogurt naturalny, kefir, białe serki do sparowania na kanapki. jedzmy dużo warzyw i owoców. To właśnie w nich znajduję się najwięcej pożytecznych kalorii i witamin. biały ryż, ziemniaki zastąpmy na brązowy; chipsy na pokrojoną w paski marchewkę; fast-foody
Truskawkowa Fiestapropozycja : Indyjskie samosy z meksykańskim sosem i grecką sałatką :) Zobaczcie jak ślicznie to wygląda i powiedzcie, czy nie pasują do siebie te dania ? Składniki : (4 osoby) Składniki na ciasto do samosy : 1 szklanka mąki 2 łyżki masła pół łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli Składniki na farsz do samosy : 1 woreczek ryżu (parboliled) 2 łyżki fasoli (czarne oczko(...)ciasto mieszamy w misce, aby ładnie się połączyły, dodajemy kilka łyżek stołowych letniej wody. Po wyrobieniu ciasto odstawiamy na czas przygotowania nadzienia. Farsz przygotowujemy od ugotowania ryżu, w czasie kiedy gotuje się ryż przygotowujemy inne składniki farszu. Seler naciowy kroimy w drobną kostkę, cebulę również. Papryczkę chili ( i tu już jak uważacie) można całą skroić w drobniutką kosteczkę
vegetanieryż, a następnie poszatkowaną drobno kapustę i wszystko razem wymieszać.Trudno mi podać dokładną ilość kapusty, ale ja odmierzam ją objętościowo, na oko ;) kapusty powinno być 2/3 masy mięsnej. Formujemy dowolnej wielkości klopsy lekko zwilżonymi wodą dłońmi. Obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu i przekładamy do garnka i zalewamy sosem.Składniki sosu
Codzienna kuchnia niecodziennaśrodki (miąższ można zużyć do zupy kremowej z warzyw) i nafaszerować ryżem z warzywami. Ułożyć na blasze wyłożonej folą aluminiową, przykrywając również wierzch. Piec do momentu aż bakłażany będą miękkie (sprawdzić widelcem). 10 minut przed końcem pieczenia posypać mozzarellą i dopiekać odkryte. Podawać polane keczupem lub sosem barbecue
Czerwień i błękitpatelni). Można również zrezygnować z makaronu i podawać nasze danie z ryżem. Z podanych proporcji wychodzą cztery porcje z dokładkami :) Składniki: - 500 g piersi z kurczaka - 500 g mieszanki chińskich warzyw i grzybów - 250 g makaronu (jak wyżej) - 500 ml bulionu - 2 łyżki oleju (u mnie kokosowy) - sos sojowy - słodka i ostra papryka w proszku - czosnek granulowany - sól, pieprz
Kulinarne zapędy Kokosaszybkiemu pieczeniu, kurczak pozostaje baardzo soczysty :) Najlepiej smakuje podany z ryżem lub puree ziemniaczanym i lekką sałatką. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kwestia Smaku. Zapraszam do pieczenia!Składniki na kurczaka w śliwkowej glazurze:2 duże piersi z kurczaka3 łyżki śliwkowych powideł3 łyżki miodu2 łyżki ciemnego sosu sojowego1 łyżka octu ryżowego lub winnego2 łyżeczki sambal oelek (opcjonalnie)CZAS PRZYGOTOWANIA
My Culinary Artkurczak ładnie się zezłoci, dodaj do niego paprykę, resztę czosnku oraz sos pomidorowy z patelni. Dopraw solą i pieprzem, dolej czerwone wino i duś pod przykryciem przez ok. 1 godz., od czasu do czasu mieszając. Gotowego kurczaka posyp natką pietruszki i podawaj z chlebem, pieczonymi ziemniakami lub ryżem. Pasuje tu oczywiście czerwone wino. Smacznego:) *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź
Chilli Czosnek i Oliwapieprzem,a także dodaję nieco wody, aby rozrzedzić sos. Następnie wlewam go na patelnie, na której smażą się roladki, mieszam delikatnie z bulionem mięsnym (by dokładnie połączyć ze sobą) i ponownie duszę pod przykryciem, około 2-3 minuty. Świetnie pasują ziemniaki z wody lub ryż, a do tego jakaś smaczna warzywna sałatka / surówka
W kuchni Karmel-itkijedzenia zupy ustawiamy surówki. Następnie po zjedzeniu zupy, ziemniaki, sosy, frytki, gorące jarzyny i drugie dania. Pisałem tutaj o staropolskim zrazie zawijanym. Oprócz tego, że możemy te zrazy podać np. w razowym chlebie, powinniśmy, oprócz ziemniaków i frytek dodać kaszę gryczaną. Jeżeli podajemy kurczaka w potrawce, podajmy ryż. Zamiast frytek, można podać pieczone ziemniaki, krokiety ziemniaczane, kulki, cząstki(...)bardzo lubiany, nie musi być go dużo. Można podać na małych półmiseczkach np. duet śledziowy, 9. marynaty, czyli ogóreczki konserwowe, papryki, cebulki, małe kolby kukurydzy, pieczarki konserwowane, grzybki 10. sosy – np. tatarski, czosnkowy, chrzanowy 11. pieczywo i masło Jest to zestaw w zupełności wystarczający. Nikt nie będzie głodny. Oczywiście, jeżeli decydujemy się na tzw.wiejski stół, to zrezygnujemy z półmisków
Kulinarny karnet Christopherasosie teriyaki, który jest jednym z tradycyjnych sosów barbecue i jako taki nadaje się na grilla w sposób niemal doskonały. Po drugie, zmieniliśmy także sposób podania, aby był praktyczny w warunkach grillowania „w terenie”. Zdajemy sobie sprawę, że dla większości z Was przygotowanie w takiej sytuacji np. smażonego ryżu będzie w najlepszym razie trudne, jeśli nie niemożliwe. Dlatego nasz wybór(...)teriyaki. Podane z oryginalną i praktyczną w warunkach grillowania poza domem sałatką z mango. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 1,5 kg żeberek wieprzowych Marynata 10 łyżek sosu teriyaki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka imbiru 8 łyżek sok z limonki 4 łyżeczki zmiażdżonej trawy cytrynowej 5 goździków 4 łyżki brązowego cukru 4 łyżki oliwy
Kulinarna Pokusa