choy i grzybki mun. Gdy zmięknie nam kapusta wyjmujemy anyż, korę cynamonu i kardamon. Następnie dodajemy mięso, sosy i kolendrę. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 min. Gotowe danie wykładamy na talerze posypujemy dymka i podajemy z makaronem vermicelli lub ryżem. Smacznego
Zainspiruj się kuchniąsoku z cytryny ¼ łyżeczki soli Szczypta białego pieprzu 4 łyżki masła Na przygotowanie sosu: ¼ szklanki bulionu ¼ szklanki wytrawnego białego wina, wermutu lub porto 1 szklanka tłustej śmietany (u nas 12%) 2 łyżki posiekanej pietruszki Sól, biały pieprz, sok z cytryny Na przygotowanie risotto: 1 szklanka ryżu 2 szklanki bulionu drobiowego 1/3 szklanki drobno pokrojonej cebuli 2 łyżki masła Sól(...)ogniu.. Nie mieszamy podczas gotowania. Warto jednak mieć przeźroczystą pokrywkę i obserwować ryż. Jeśli ogień byłby zbyt duży może się zdarzyć, że bulion zbyt szybko wyparuje, a ryż przypali się. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Rozkrojone piersi z kurczaka smarujemy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Masło rozgrzewamy w naczyniu żaroodpornym do momentu kiedy zacznie się
Kolizje Smakówbardzo proste, a czas spędzony aktywnie w kuchni niewielki - namoczoną przez noc fasolę wystarczy ugotować, dodać do sosu pomidorowego i piec w piekarniku, aż fasola wchłonie część sosu i stanie się bardzo aromatyczna. Gotową fasolę posypuje się natką i pokruszoną fetą i podaje z kromką świeżego chleba, którą możemy wyczyścić talerz z pysznego sosu.Gigandes plaki tradycyjnie podaje(...)przystawką, np. dolmades (liście winogron nadziewane ryżem) i otrzymywałam pyszny urozmaicony obiad. Ale gigandes plaki samo w sobie jest na tyle sycące, że w połączeniu z chlebem może stanowić satysfakcjonujący i zdrowy wegetariański obiad, doskonały w czasie jesiennych i zimowych miesięcy.Gigandes plaki - fasola pieczona w sosie pomidorowym na podstawie przepisu z książki Kulinarne wyprawy Jamiego
Chilli Czosnek i OliwaSmażyć około 5 minut. Po tym czasie dodać kurczaka, pokrojonego na kostkę ananasa i sos sojowy. Podlać niewielką ilością wody i zagęścić mąką. W dalszym ciągu wszystko razem smażyć przez kolejne 5-10 minut. Doprawić do smaku.Danie najlepiej smakuje z ryżem.Źródło: perfekcyjnapani
Świat Domowej Kuchnipostanowiłam przygotować dynie w duecie z innym typowo jesiennym warzywem, czyli z grzybami. Pieczona dynia z sosem grzybowo - serowym okazała się być rewelacją !Na blogu znajdziecie też inne dyniowe propozycje. Na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Placuszki dyniowe na słodko Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem
Kulinarne przygody Gatityosolonej wodzie Mięso mielone podsmażamy ok. 10 minut stale mieszając. Przekładamy do miseczki Pieczarki i cebulę siekamy niezbyt drobno i dusimy do miękkości. Przekładamy do miseczki z mięsem Dodajemy ryż, przyprawy i mieszamy Następnie nadzienie nakładamy na liście sałaty. Wychodzi mniej więcej po ok. 2 łyżki nadzienia na liść - ilość łyżek zależy od wielkości liścia Zwijamy najpierw od siebie(...)pozostałymi liści kapusty, ale ja tego nie robiłam. Całość zalewamy wodą w takiej ilości, aby wszystkie gołąbki był przykryte. Można dodać kostkę rosołową Gotujemy ok. 45 minut Następnie robimy sos pomidorowy: do kubeczka przekładamy zawartość puszki z koncentratem pomidorowym, dodajemy śmietanę i zalewamy gorącym bulionem spod gołąbków. Dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę - znowu mieszamy Sosem zalewamy gołąbki i gotujemy jeszcze
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comUwielbiamy gołąbki jak większość smakoszy kapusty. Lubimy takie tradycyjne z ryżem i mięsem mielonym ale lubię także eksperymentować i tworzyć nowe smaki w gołąbkach. Te dzisiejsze
Moje Małe Czarowanieodciskamy wodę. W małej misce szykujemy marynatę. Mieszamy ocet ryżowy z cukrem, solą, imbirem i sosem polewamy ogórki, mieszamy, aby dobrze pokryć marynatą i odstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem skrapiamy olejem sezamowym i posypujemy sezamem.Japońskie kuleczki mięsne podałam z ryżem i sunomono z ogórka. Przyznam, że smaki kuchni japońskiej bardzo mi odpowiadają. Ich niezwykłe bogactwo – słono
mojewypiekiinietylkokurczaka, kilka różyczek brokułów i woreczek mrożonego groszku. Chwila myślenia i buszowania w sieci i mam pomysł na obiad. Żeby zachować pozory zdrowego odżywiania, kurczaka podałam z brązowym ryżem. Składniki: pierś z kurczaka kilka różyczek brokuła garść mrożonego zielonego groszku mała śmietana 18% sól, pieprz zioła prowansalskie słodka papryka łyżka oleju Wykonanie: 1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę(...)podsmażyć na patelni. 2. Brokuły i groszek ugotować na parze. 3. Do podsmażonego kurczaka dodać śmietanę i poddusić, do czasu aż śmietana się trochę zredukuje i nabierze konsystencji sosu. 4. Do sosu dodać brokuły i groszek, lekko pomieszać, podgrzać jeszcze chwilę i podawać z ulubionymi dodatkami
Pasja Smakukorzeniem selera. Danie to jest pozbawione glutenu i wegańskie. Przygotowanie jest bardzo proste i bardzo szybkie a dodatek wielu ziół sprawia, że jest też bardzo aromatyczne. Można podawać z ryżem lub kaszą. Składniki: kilka niedużych marchewek 4 gałązki selera naciowego (lub kawałek selera korzeniowego) 2 papryki (zielona i czerwona) bakłażan cukinia passata - około 400 ml przyprawy: łyżeczka pieprzu łyżeczka(...)końcu dodać cukinię, dusić jeszcze 5 minut Dodać sos pomidorowy i przyprawy, podgotować i dusić aż warzywa będą odpowiednio miękkie (polecam al dente) Na samym końcu dodać oliwę i wymieszać (używając oleju zimnotłoczonego warto go dodać tuż przed podaniem, zachowa on wtedy najwięcej walorów zdrowotnych) Podawać np. z ryżem i pestkami dyni, słonecznika i świeżymi ziołami Smacznego
pyszne zdrowościzasługa małży samych w sobie czy zniewalającego sosu, ale ku mojemu wielkiemu zdziwieniu poprosiłam o... dokładkę :) W cataplanie były także kawałki ryb, np. żabnica. Hiszpańska odpowiedź czyli pajeja, że ojeja Mowa oczywiście o hiszpańskiej paelli (czyt. pajeja). Na pozór wydawać by się mogło, że to zwykły ryż z dodatkami. Nic bardziej mylnego. Specjalnie przyrządzony ryż z dodatkiem(...)tajemnica doskonałej paelli. W zależności od upodobania dodatki mogą być różne- mięso kurczaka, warzywa, owoce morza. U nas znowu padło na morskie żyjątka. Jednak ja rozsmakowałam się w ryżu. Dodatek świeżych pomidorów koktajlowych to istny strzał w dziesiątkę. Całość bardzo okazale się prezentowała i początkowo nikt nie chciał jej rozporcjować, aby nie zepsuć dzieła ;) Wszystko oczywiście serwowane było
bastalenaminut. Gdy dynia będzie już prawie miękka, dodać łyżeczkę cukru i ewentualnie doprawić sosem rybnym. Dodać krewetki, gotować jeszcze 2-3 minuty, aż będą różowe (lub tylko do podgrzania, jeżeli używamy krewetek gotowanych). Zdjąć z płyty, wymieszać z bazylią. Posypać krążkami chili. Podawać z ryżem i cząstkami limonki. Smacznego
Pełny talerzSmażyć całość kilka minut aż mięso straci różowy kolor. Odstawić do ostygnięcia. Ugotowany ryż wymieszać z podsmażoną cebulką, czosnkiem, pieczarkami i mięsem doprawiając odrobiną soli i pieprzu. W zależności od upodobań całość można przyprawić słodką papryką, suszonym oregano, posiekaną natką pietruszki, lub (moje ulubione) sosem słodko-pikantym. Z papryk odciąć górną część z ogonkiem, tak aby powstała „zatyczka
Mr. Tastewarzywnego) 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól czarny pieprz świeżo mielony (ok. 1/2 płaskiej łyżeczki) kilka gałązek natki pietruszki 3-4 łyżki oliwy Do podania gotowany biały ryż Instrukcje Polędwicę oczyszczamy z błonek i łykowatych części; kroimy na cienkie (ok. 1 cm) paski. Paprykę dzielimy wzdłużnie na 3-4 części, usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy poprzecznie(...)przykryciem, potem bez niego, by nadmiar płynu odparował, a sos się zagęścił. W międzyczasie możemy dosolić do smaku (ostrożnie, sól jest już w bulionie!). Dodajemy pokroją żółtą paprykę i dusimy jeszcze 10 minut. Na kilka minut przed końcem duszenia posypujemy dodatkowo zielonym groszkiem. Podajemy na ciepło z gotowanym białym ryżem. Pokrewne inspiracje Potrawka z polędwicy, papryki i kukurydzy Przez Krystian
Kulinarna PokusaPIANKOWE PYSZNOŚCICHRUPIĄCE PIERNICZKIMUFFINKI MARCHEWKOWECIASTO JABŁKOWO-ŻURAWINOWE CHLEBEK DYNIOWYPIERNIK-NAJLEPSZY ŚWIĄTECZNE SOSYDOMOWY SOS KARMELOWYSOS ŻURAWINOWYKURCZAK TROCHĘ INACZEJKURCZAK W ORZECHACHKURCZAK NA POROWYM PUREEWesołych Świąt!PaulinaPopularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodziankaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemRozpływający się w ustach, portugalski cynamonowy ryż na mlekuBatoniki- dopalacze (nie tylko dla dzieci!)Podobał Ci się post? Coś Cię
Gotowanie to kochanie