patyczki nadziewamy składniki. W zasadzie kolejność jest dowolna, jedynie na początek i koniec, zawsze daję paprykę. Szaszłyki układamy na ruszcie, pod którym jest blaszka (będzie na nią kapał sos). Skrapiamy je oliwką w sprayu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy przez ok. 40 minut. W połowie pieczenia, szaszłyki obracamy. Z powyższych proporcji wyszło mi 11 szaszłyków(...)Moje były raczej „zrównoważone” – wszystkiego było po trochu, i w sam raz. Morele złagodziły ostrość marynaty i jednocześnie nadały szaszłykom wspaniałego smaku. Szaszłyki drobiowe z morelami podałam z dodatkiem ryżu jaśminowego. Zanim zaczniecie grillowanie spróbujcie pieczonych w piekarniku. Na obiad, czy kolację są prze-pysz-ne. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Szaszłyki drobiowe z morelami appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkoMakaron z jabłkami było dla mnie całkiem nowym połączeniem. W naszym rodzinnym domu podawało się raczej ryż z jabłkami (KLIK). Nowa wersja z makaronem też mi przypadła do gustu.Składniki:3 jabłkasok z cytrynycynamoncukier do smaku1 goździkwoda1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 50-100 ml wody+ makaronSposób wykonania:1. Obrać jabłka, pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka. Dodać sok z cytryny(...)trochę cukru, goździk, cynamon i odrobinę wody. Chwilkę gotować, ale nie za długo, aby jabłka się nie rozpadły.2. Mąkę wymieszać z zimną wodą, wlać do jabłek, gotować, aż sos się zagęści.3. Jabłka podajemy z ugotowanym makaronem na ciepło.Smacznego
Kuchnia domowa Aniprzeciśnięty przez praskę oraz przyprawy KROK 3: Wybrać największe i najładniejsze (nie podarte) liście kapusty Odkroić z nich dolną, twardą część pozostałą z głąba Umieścić łyżką mieszankę z mięsem, ryżem itd. w dolnej części liścia kapusty Zawinąć: liście kapusty z obu stron do środka, następnie zwijać od dołu ku górze Uformowany gołąbek powinien mieć kształt owalu KROK 4: Brytfankę posmarować(...)gołąbki BARDZO ciasno, jeden przy drugim KROK 5: Podlać gołąbki na dnie bulionem lub wodą (aby się nie przypaliły) Gotować na średnim ogniu około 45 minut. Gotowe gołąbki polać sosem pomidorowym. Porada: Gotowe już gołąbki bardzo dobrze smakują podsmażone :). Na patelni rozgrzać około 2 łyżki oleju, podsmażać gołąbki ze wszystkich stron, dopóki nie nabiorą rumianego koloru. SMACZNEGO!!! Ilość
smacznieinatematZbuntowałam się i Miśka musi jeść dokładnie to co my na obiad, nie ma już gotowania drugiego obiadu, który często był makaronem ze szpinakiem albo ryżem z jabłkami, po wielkim bólu Miśka je, a to danie określiła cyt. „nawet przyjemne”. Składniki na 4 porcje: 800 g ziemniaków 3 kalarepki 2-3 marchewki 500 ml mleka sojowego(...)czosnku suszonego pęczek bazylii Ziemniaki, marchew i kalarepę obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, Wrzucamy je do lekko posolonej wrzącej wody i gotujemy max 10 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos. Mleko wlewamy do małego garnka, dodajemy przyprawy i mąkę, cały czas mieszamy, gdy zacznie gęstnieć dodajemy posiekaną bazylię- zdejmujemy z ognia- gotowe. Warzywa dokładnie odsączam. Frome do zapiekania smarujemy delikatnie
greenscarfBardzo lubię wszelkie kotleciki z kaszy. Powstają one z reguły bardzo spontanicznie z tego, co mam akurat ugotowane w nadmiarze:) Tym razem była to
Walijskie Pichceniemożna zjeść ciastka i mieć ciasta... A co, gdy przy kuchennym blacie staje się na rozdrożu? Co, gdy trudno jest się zdecydować pomiędzy azjatyckim klimatem, a włoskimi korzeniami? "Ryż czy makaron... oto jest pytanie" rzekłby poeta, ale po co? Otóż można dojść do konsensusu. Smacznego, aromatycznego, barwnego pojednania pomiędzy smakiem orientu, a nutą Italii. Spoiwem staje się makaron ryżowy(...)woli i polewamy. Polewamy sosem sojowym (bezglutenowcy to pomijają) /Jeśli stawiamy na indyka - kroimy go w niewielką kostkę. Jeśli na wędlinę - kroimy w paseczki.3. Na rozgrzany olej/oliwę/masło wrzucamy obraną cebulkę w całości, po chwili dorzucamy mięso/wędlinę.4. Po chwili dorzucamy resztę składników wymieszanych z sosem sojowym. 5. Wszystko razem dusimy
Wypisz Wymalujsosie śmietanowo - koperkowym" Składniki: szczupak świeży lub mrożony przyprawa do ryb sok z cytryny sól, pieprz oliwa lub olej mąka pszenna 1 łyżka masła 50 ml śmietanki do sosów koperek Wykonanie:Szczupaka naciąć wzdłuż grzbietu i ściągnąć skórę, w kierunku od głowy do ogona, opłukać. Pokroić na kawałki lub dzwonka, posypać przyprawą do ryb i odstawić do lodówki(...)rozgrzać masło, wlać śmietankę, dodać koperek i przełożyć kawałki ryby Dusić, około 5 minut, cały czas mieszając, żeby się śmietanka nie zważyła. W wersji obiadowej można podać z ryżem i buraczkami
Anioły w kuchniwszystkim :) Nasze dzisiejsze danie to dużo warzyw, hehe jak zwykle :P Uwielbiamy wszelkiego rodzaju zapiekanki warzywne, z makaronem, ryżem czy ziemniakami. Dzisiaj chcemy polecić Wam nasz pomysł na zapiekankę ziemniaczaną. Będzie trochę składników, ale po to, aby smak był mocno rozbudowany i każdy kęs dawał inne doznania :) No to zaczynamy. Zobaczcie zdjęcia, a potem do pracy :) Zapiekanka ziemniaczana(...)duży por 5 dużych pieczarek 2 cebulki szalotki 1 duży gotowany burak 10 dkg twarogu 1 mały jogurt naturalny 1 jajko oregano, bazylia, przyprawa do ziemniaków, pieprz, ostra papryka sos sojowy starty żółty ser oliwa z oliwek Ziemniaki gotujemy w mundurkach i po przestygnięciu kroimy w plasterki. Resztę warzyw kroimy odpowiednio, paprykę w słupki, pora w kostkę, buraka w cienkie
vegetanieWnętrze papryki wypełniam przygotowanym farszem. Paprykę przykrywam odciętym wierzchołkiem i układam w szerokim garnku. Zalewam bulionem i duszę na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Podaję z ulubionym sosem. Do przygotowania farszu wykorzystałam Quinoa- komosę ryżową, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Komosa ryżowa to roślina o niezwykłych właściwościach odżywczych, zawiera w sobie pełnowartościowe białko. Sprzyja budowaniu mięśni(...)spotkać w sklepach. Zalecane jest, aby przed przygotowaniem ziarna wcześniej dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się gorzkiego posmaku. Gotuje się je podobnie jak kaszę i ryż (ok. 15-20 minut). Komosa ryżowa to doskonały dodatek do sałatek, dań mięsnych i warzywnych, a także deserów. Może z powodzeniem zastąpić ziemniaki lub ryż. Komosa ryżowa
Tradycyjna kuchnia Kasiprzyda się w tym miesiącu? Po pierwsze należy uzbroić się w podstawowe sosy: sos sojowy jasny i ciemny sos rybny sos ostrygowy ocet ryżowy wino ryżowe, czyli sake sos hoisin Ponadto warto zawsze mieć pod ręką: miód i cukier imbir dymkę czosnek olej arachidowy olej sezamowy Jest wiele ciekawych dodatków, które czynią chińskie dania bardzo egzotycznymi, na przykład sfermentowana czarna(...)można dostać be większego problemu. Kuchnia chińska jest bardzo różnorodna. Występują w niej przeróżne mięsa i owoce morza. W jednych regionach popularne są dania z makaronem w innych króluje ryż. Zaryzykuję, więc stwierdzenie, że każdy może w niej znaleźć coś dla siebie. Mojemu sercu najbliższa jest kuchni pekińska. Stamtąd pochodzi sławetna kaczka, ale również pyszne won tony. Miłośnicy pierogów
W kuchni wieczoremgranicy i dopiero wydrążyć. 5. FASZEROWANIE (2 min) Wydrążoną cukinię wkładamy na lekko wysmarowaną tłuszczem blachę lub blaszkę do pieczenia, wypełniamy każdą połówkę kurczakiem z cebulą (wlewamy także sos ze smażenia), następnie kładziemy na wierzch kawałki fety i posypujemy całość oregano. Na koniec lekko polewamy całość olejem rzepakowym. 6. PIECZENIE (20 min) Blachę z cukinią wkładamy do nagrzanego piekarnika(...)pomarszczona przy brzegach. Trzeba uważać aby nie spalić fety, więc zalecamy częste zaglądanie do piekarnika pod sam koniec pieczenia. 7. PODANIE: Danie dobrze smakuje z pieczonymi ziemniaczkami lub smażonym ryżem i sałatką. Mimo, iż niepozorna, jedna połówka bez problemu nasyci jedną osobę. Skórki nie jemy, gdyż w dużych i starszych okazach jest po prostu twarda. OM NOM NOM! Świeżutki post
Nerds Kitchenplasterki. Kukurydzę odsączam z zalewy. 2. Wszystkie przygotowane składniki sałatki delikatnie ze sobą mieszam. 3. Oliwę z oliwek mieszam z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Przygotowanym sosem polewam sałatkę. Do przygotowania sałatki wykorzystałam Quinoa- komosę ryżową, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Komosa ryżowa to roślina o niezwykłych właściwościach odżywczych, zawiera w sobie pełnowartościowe białko(...)spotkać w sklepach. Zalecane jest, aby przed przygotowaniem ziarna wcześniej dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się gorzkiego posmaku. Gotuje się je podobnie jak kaszę i ryż (ok. 15-20 minut). Komosa ryżowa to doskonały dodatek do sałatek, dań mięsnych i warzywnych, a także deserów. Może z powodzeniem zastąpić ziemniaki lub ryż. Komosa ryżowa
Tradycyjna kuchnia Kasipobudziła moje kubki smakowe.Do tej pory zupa pomidorowa, nie kojarzyła mi się z jakimiś ekscytacjami kulinarnymi. Zawsze była to po prostu zwykła pomidorówka wzbogacona co najwyżej o makaron lub ryż. Ta jednak zupa, a właściwie gęsty krem, krył w sobie coś wiecej niż tylko smak pomidorów, a mianowicie wzbogacony był o lekko ostry parmezan, który pod wpływem gorącego płynu(...)dużą cebulę- 1 ząbek czosnku- 4 puszki pomidorów bez skórki (pelati)- 3 nieduże marchewki- 3 kostki buliowone (drobiowe lub warzywne)- małą puszkę przecieru pomidorowegoopcjonalnie: 2 łyżki startego parmezanu - sos pesto (kupny lub przygotowany wg mojego przepisu, patrz: tutaj)- płatki parmezanuW garnku o pojemności 4 litrów, rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Wrzucamy
W mojej holenderskiej kuchniGołąbki podczas wigilijnej kolacji to moje danie ulubione, te z ryżem, grzybami, które są dobrze doprawione. Jednak tak na próbę z kaszy kuskus przygotowałam i się w nich rozsmakowałam. Na smak wpływ miały przyprawy jakie dodałam, tak po mojemu z garam masala poeksperymentowałam. Przepis naprawdę jest prosty, banalny, a czas przygotowania jest krótki, dla zapracowanych - idealny J Składniki(...)płaska łyżeczka garam masala, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszona papryka chili świeżo mielona do smaku, 400 g kuskusa, 1 kapusta włoska, łyżeczka cukru, 3 łyżki ciemnego sosu sojowego, masło do smażenia i omaszczenia (ok. 1 kostka). Przygotowanie: Farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę, kilka szt. w większe kawałki. (Pieczarki można
Moniki Smakołyki