Odkąd odkryłam boczniaki to pragnę ich smakować coraz to więcej! Dlatego bazowo opierając się na tych cudacznych grzybkach zrobiłam danie proste aczkolwiek ciekawe, przełamane smakowo, i
upichconaprzegotowane zbyt mocno. Dodajemy kotlety sojowe pokrojone w paski grubości ok. 1.5 cm. Teraz dodajemy jogurt, pieprz i jeszcze odrobinę pieprzu cayenne. Na koniec skrapiamy wszystko sosem sojowym. Gotowe :) Do curry podajemy ryż na sypko gotowany w nieco osolonej wodzie i pomidorami wymieszanymi z oliwą i sokiem z cytryny. Minęło ok. 30 min. i macie obiad na stole. Polecamy
vegetanieokroić. Posypać oregano i bazylią oraz solą i pieprzem. podsmażyć, dolać pomidory, na wierzchu fileta położyć po plasterku mozzarelli. Można ugotować makaron i dołożyć do sosu. Świetne rozwiązanie zamiast ziemniaków, czy ryżu. SMACZNEGO
Luźna Kuchnialistki laurowe, przykryć i dusić 30 minut aż mięso się ugotuje. Po tym czasie dodać śmietanę, wymieszać i gotować bez przykrycia kolejne 15 minut aż sos zgęstnieje. Jak zawsze, podawać z ryżem i/lub indyjskimi chlebkami
W kuchni wieczoremłyżkami zimnej wody) lub kleikiem ryżowym dla niemowląt (można wsypać bezpośrednio do sosu i wymieszać aby nie było grudek). Zagotować mieszając aż zgęstnieje. Do sosu dodać klopsiki. Podawać z makaronem, ryżem lub ziemniakami
głodny alergikłyżka suszonej mięty)mąka i oliwado podania polecane:grzanki (kromki) i zestaw gotowanych warzywOsobiście lepiej mi smakowało z ryżem gotowanym z dodatkiem 2 chochel sosu, który powstaje z potrawy. Próbowałam obie kombinację.Sposób przygotowania:Nagrzać piekarnik do 150 stopni. W żaroodpornym naczyniu obsmażyć kurczaka, po czym wyjąć i zostawić na później.Do naczynia wrzucić pieczarki, boczek, szalotki i czosnek. Smażyć
W kuchni wieczoremwłaściwości leczniczych. Działają przeciwzapalnie, są naturalnym środkiem przeciwbólowym, wspomagają układ krążenie, korzystnie wpływają na układ pokarmowy oraz zapobiegają i przynoszą ulgę podczas przeziębienia. Warto więc ten sos przetestować! Miejsce 4: Wino z ryżu i rodzynek (wermut)Kolejne potwierdzenie, że uwielbiacie robić swoje trunki. 12 tygodni – tyle w butli „pracowały” drożdże z ryżem, rodzynkami oraz ziołami aby powstał
Jakugotujesz.plrównież zaostrza smak potrawy.Na końcu sos lekko zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w odrobinie zimnej wody.Kawałki kurczaka podawać od razu po usmażeniu, polane sosem z warzywami. Jako dodatek polecam ryż ugotowany na sypko :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennadolewamy śmietanę. Wsypujemy koperek. Doprawiamy do smaku i podgrzewamy, stale mieszając do momentu, kiedy sos zgęstnieje.Gotowe. Kurczaka w sosie koperkowym można podać z ziemniakami, ryżem lub makaronem i dowolną surówką, np z białej kapusty.My podaliśmy z malutkimi placuszkami z gotowanych ziemniaków.Jest to wersja bardziej pracochłonna, ale smaczniejsza
Maminek kulinarnypiekę, C. gotuje - taki panuje podział zajęć w naszym domu. Gdy C. robi obiad, troszkę pomagam - obieram ziemniaki, gotuję ryż, kroję marchewki czy mięso, mieszam sos w garnku. Ustawiam minutnik. A potem zmywam, a C. wyciera naczynia. Oboje uważamy to za sprawiedliwy system, nikt nie narzeka i nie ma obiekcji. Jeśli C. pracuje po południu, dzień wcześniej zazwyczaj
Pożeraczka, czyli raz adobrzesushi 1 łyżka octu ryżowego 1 płaska łyżka cukru trzcinowego warzywa/owoce: wedle życzenia (u mnie: awokado, czerwona papryka, marchewka) sól dodatkowo: sos sojowy chrzan wasabi mata bambusowa marynowany imbir Przygotowanie: Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu: dokładnie go płuczemy w zimnej wodzie, odstawiamy go w niej na ok. 15 minut, ponownie płuczemy, gotujemy w proporcji(...)Wykładamy na niego cienką warstwę ryżu, który powinien się ładnie lepić. Zostawiamy marginesy z każdej strony listka ok. 1 cm. Margines, w którego stronę będziemy zwijać sushi powinien być troszkę większy, marginesy po bokach mniejsze. Paski warzyw układamy poziomo przy brzegu znajdującym się najbliżej nas, na ryżu, zostawiając z naszej strony ok. 1 cm ryżu wolnego. Chwytamy matę bambusową
Weganizm infantylnypestkami dyni (4 osoby) Składniki: 3 młode średniej wielkości cukinie 1/2 szklanki kaszy Bulgur garść pestek dyni 1/2 czerwonej papryki 1 szklanka ryżu basmati 2 duże marchewki sok z połowy cytryny cukier pieprz, cayenne, estragon, sos sojowy Zaczynamy od zagotowania wody i zrobienia jednej szklanki bulionu warzywnego. Do miseczki wsypujemy 1/2 szklanki kaszy i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy i odstawiamy(...)przykrywając blaszkę przed wsadzeniem do piekarnika, wtedy uzyskamy wersję miękką. Jak to zrobicie sami zdecydujcie. Jako dodatek najlepiej nam pasowało zrobić ryż basmati i tartą marchewkę z cytryną i cukrem. Fajnie smaki się uzupełniały. Podaliśmy również sos tajski słodko-kwaśny do polania kubeczków z cukinii. Danie wyszło wyśmienite. Spróbujcie zrobić to u siebie. Polecamy gorąco. Życzymy smacznego
vegetaniezielona papryczka chili, 1 średnia dymka ze szczypiorem, świeży imbir (po posiekaniu wyszło około 1 łyżki), 2-3 gałązki świeżej kolendry, 2-3 gałązki świeżej bazylii, sos rybny lub sos sojowy, 1 limonka, 1/2 piersi z kurczaka, 1 łyżka oleju, 4-6 łyżek mleka kokosowego. W moździerzu ucieramy ziarenka kolendry, następnie dodajemy kolejno posiekane wcześniej składniki oraz sok wyciśnięty(...)odrobina parmezanu. Papryczkę posiekać drobno. Pomidorki przekroić na ćwiartki, ogórka pokroić w grubszą kostkę. Wszystko wymieszać, polać olejem i posypać posiekanymi pistacjami i startym parmezanem. Ryż przełożyć do miseczki, na niego wylać sos curry. Wierzch udekorować salsą i posiekanymi ziołami. Danie jest niezwykle proste i szybkie do przygotowania. Patrząc na składniki wydawało się, że wyjdzie niewielka
Codzienna kuchnia niecodziennautłuczonych uprzednio z glonami nori, a następnie wrzucić na niecały kwadrans do piekarnika lub ugrillować. Taka ryba świetnie smakuje z pieczonymi batatami lub ryżem. Składniki:600 g filetów pstrąga łososiowego lub łososia4 łyżki sosu teriyaki2 łyżki soku z cytryny lub octu ryżegosól morska2 płaty glonów nori6 łyżek czarnego sezamuoliwa z oliwekPrzygotowanie:Pstrąga oczyścić i zamarynować w sosie teriyaki
Food SquareWyjdziemy troszeczkę poza standardowe zastosowanie amarantusa i przyrządzimy słodki sos :). Uprażony na maśle amarantus ugotujemy i połączymy z tahini i wanilią, będzie ciekawie, będzie pysznie!. Możecie sos połączyć np. z orkiszowym makaronem, dzikim ryżem czy wykorzystać jako nadzienie do ciastek z mąki gryczanej. O amarantusie już pisałem ale przypomnę: duża zawartość białka, kwasów GLA, magnez, nienasycone kwasy tłuszczowe i skwalen(...)lekkiego zbrązowienia3/ Dolewamy 100ml wody i gotujemy amarantus do momentu aż będzie miękki4/ Gdy amarantus jest gotowy do patelni dodajemy tahini i cukier waniliowy - dokładnie mieszamy5/ Jeżeli sos nie jest wystarczająco gęsty zagęszczamy go mąką jaglaną. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnakomputerem ;) Składniki: 100g ryżu brązowego 1-2 piersi z kurczaka 0,5 szklanki jogurtu około 2 łyżeczki curry sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej woda Sposób przygotowania: Ryż gotujemy kurczaka kroimy w paski, odkrawając niefajne części (żyłki i tłuszcz) pokrojonego kurczaka obtaczamy w curry (około 1 łyżeczki lub więcej), soli i pieprzu rozgrzewamy teflonową patelnie na którą(...)kurczaka dodajemy jeszcze 0,5-1 zimnej szklankę wody (w zależności ile chcemy sosu) i od razu (woda nie może zrobić się ciepła bo sos się zważy) równocześnie mieszając wlewamy jogurt z przyprawami i skrobią mieszamy, aż sos się nie zagotuję, ewentualnie doprawiamy podajemy z ugotowanym ryżem SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość