ryż z kurczakiem - 4804 przepisów (strona:159/321)

Tom Kha Gai z pieczarkami i kurczakiem 305

Kolejna odsłona mojej ulubionej zupy - Tom Kha Gai. Tym razem trochę kwaśniejsza, mniej pikantna, z kurczakiem, pieczarkami i kiełkami. Na moim blogu możecie znaleźć również przepis

Tajskie smaki
MÓJ KURCZAK TIKKA MASALA 140

jeśli oszczędzamy kalorie). Na osobnej patelni (grillu) podsmażamy zamarynowane kawałki kurczaka, mieszając, aby przyrumieniły nam się równo ze wszystkich stron. Po usmażeniu kurczaka przekładamy do naszego sosu. Zagotowujemy całość - ok 5 minut. Podajemy z ryżem, makaronem lub chlebkami pita

Walijskie Pichcenie
Salty- Spicy- Crispy Chicken, czyli kurczak w chrupiącej panierce na sposób azjatycki 370

odsączamy nadmiar oleju papierowym ręcznikiem. Olej na którym smażyliśmy kurczaka wylewamy. Kroimy cebulkę dymkę i papryczkę chilli. W woku podsmażamy papryczkę chilli, dodajemy kurczaka i chwilę smażymy aby przeszedł aromatem papryczki. Posypujemy dymką. Podajemy z ryżem basmanti

Mania Gotowania
Shaorma z kurczaka z pysznym sosem 2261

pokrywką, zmniejszyć ogień i piec do momentu aż ser się stopi. Składniki sosu dokładnie wymieszać.   Propozycje podania: Tak przygotowanego kurczaka możemy podawać na wiele sposobów. Oto kilka moich propozycji: ·       z frytkami, ryżem i ulubioną sałatką ·       w picie wraz z warzywami i sosem np. czosnkowym

Mania Gotowania
Gotowane kawałki kurczaka w ognistej panierce 374

kształt.  Rozgrzać olej i na gorącym smażyć skrzydełka z obu stron. * Ponieważ był jeszcze przedtem rosół zdecydowałam , że podam usmażone kawałki kurczaka  tylko z mocno schłodzonym arbuzem i garstką sałaty bez dodatków typu ryż czy ziemniaki. I muszę stwierdzić , że było to dobry pomysł. Polecam jako gorącą przekąskę

Buniabaje w kuchni
Curry z kurczakiem, warzywami, oliwkami i ananasem 105

pasta curry i danie jednogarnkowe gotowe. Danie może byś serwowane z ryżem, kaszą, makaronem. Jeden kolorowy zdrowy gar a kilka zastosowań Uwielbiam takie rozwiązania! Składniki: nieduża podwójna pierś z kurczaka 400 ml mleczka kokosowego 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 nieduże marchewki 1 średnia cebula nieduża garść mrożonej zielonej fasolki ciętej 1 czerwona papryka kilka talarków chilli kilka czarnych oliwek(...)kostkę przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, słodka papryka, majeranek, lubczyk, curry – wszystko do smaku wedle uznania natka pietruszki do posypania dani tarta mozzarella do posypania dania około szklanki ryżu 2 łyżki oleju Przygotowanie: Pierś myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy w nie za dużą ani nie za małą kostkę. Marchew obieramy, kroimy w plasterki. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę

Zasmakuj Kuchni
Leczo z papryki i cukinii do słoika 576

zimową porą cena papryki jest dosyć wysoka, właśnie teraz, jesienią, robię sobie zapas leczo na zimę. Wystarczy szybko podsmażyć kiełbaskę, pierś z kurczaka czy parówki ( bo są i tacy co jadają leczo z parówką), ugotować ryż, kaszę, makaron a nawet nie gotować i zjeść po prostu leczo z chlebem. W lato, leczo ma u mnie nieco inną konsystencję, jest(...)słoikowe konserwy i żyją Ja mimo wszystko zostaję przy swojej opcji. Dlatego w jednym garnku gotuję kaszę/makaron i w tym samym czasie w drugim podduszam albo pierś z kurczaka, albo smażę kiełbaskę i dorzucam warzywka ze słoika. Nie podaję czasu duszenia papryk, bo wiem, że różne osoby wolą różne konsystencje i stopnie rozgotowania warzywek. Dobierzcie zatem czas duszenia

Mieszam w Garnku
Kreolska Jambalaya – daleka krewna paelli 202

warzywa ładnie się zeszklą i widocznie zmiękną. Do warzyw dodajemy podsmażoną wcześniej kiełbasę, kurczaka, wlewamy całą zawartość puszki pomidorów (jeśli są w całości – rozdrobnijcie je w dłoni), dodajemy pozostałą kreolską mieszankę przypraw, wlewamy bulion.   Całość dokładnie razem mieszamy i wsypujemy surowy ryż. Mieszamy dokładnie i stawiamy rondel na małym ogniu. Potrawa ma tylko powoli pyrkać i się dusić(...)się miękki i wchłonie większość płynu. Mieszamy co jakiś czas, żeby ryż nie przywarł do dna. Takie duszenie zajmie około 30-35 minut – sprawdźcie po 25 minutach czy ryż już miękki, jeśli nie – duście jeszcze chwilę. Gdy już prawie gotowe, dodajemy do smaku ostry sos z papryczek chili, na wierzch wsypujemy przygotowane wcześniej krewetki, mieszamy całość i dajemy

Karo in the Kitchen
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i kolorowymi warzywami 361

wdzięczni za takie pyszne danie. Moim chłopakom bardzo smakowało. Składniki do tej zapiekanki ryżowej można przygotować sobie dzień wcześniej - ugotować ryż, zamarynować, a nawet obsmażyć, mięso. Potem, zanim nagrzeje się piekarnik, zróbcie tylko sos i dodajcie do kurczaka warzywa konserwowe z puszki. Złożenie wszystkiego w całość trwa tylko chwilę, pieczenie zaledwie 30 minut i pyszny obiad gotowy. ROZWIŃ

Smaczna Pyza
Piersi kurczaka w boczku, w sosie śmietanowo-szpinakowym oraz zielona soczewica 167

dzisiejsze danie to właśnie idealny przykład. Jest jedno, a i tak dzieci jedzą inaczej. Franek nie lubi boczku, więc dostaje samego kurczaka, szpinak uwielbia więc sos wciąga nosem, zamiast soczewicy musiałam mu jednak ugotować ryż ;) Hania zjadła soczewicę, ale nie zjadła sosu, bo "mamo, wiesz, że nie przepadam", ale zjadła roladki w boczku. Mąż zjadł tak samo jak Hania(...)serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Piersi kurczaka: 1 podwójna pierś z kurczaka lub 2 pojedyncze sól, pieprz boczek parzony w plastrach (ok. 10-12 plasterków) Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki (jedną

bistro mama
Risotto z groszkiem i pierś z kurczaka przyprawiona szałwią 250

czym zmniejsz ogień i gotuj całość na wolnym ogniu, aż  bulion odparuje.W ten sposób stopniowo wykorzystaj cały wywar, regularnie mieszając ryż.Powinno to zająć łącznie 16 minut.Na dużym arkuszu papieru do pieczenia obtocz piersi z kurczaka w szczypcie soli, pieprzu i szałwii.Złóż papier przykrywając mięso i rozpłaszcz piersi wałkiem do ciasta do grubości około

Kredowe Menu
Filet z kurczaka z warzywami 240

połówki fileta z kurczaka  2 papryki czerwone (ja dałam jedną czerwoną, jedną żółtą, żeby było bardziej kolorowo :) ) 3-4 marchewki  1 cukinia 1 mała puszka kukurydzy 1 cebula 500 ml bulionu warzywnego ( jeśli nie macie możecie opcjonalnie rozpuścić 1 kostkę rosołową/warzywną w 500 ml gorącej wody) 1 łyżeczka oleju ryż 3 ząbki czosnku sól, pieprz(...)możecie go pominąć, ale polecam spróbować :) Przygotowanie: Kurczaka kroimy na małe kawałki, oprószamy solą i pieprzem oraz papryką. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy na łyżeczce oliwy kurczaka, czosnek i cebulę. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Paprykę kroimy w paseczki, a cukinię w półplasterki lub kostkę. Gdy kurczak się podsmaży, dodajemy warzywa i smażymy około

Gotuj z Mąką
Roladki z kurczaka z prosciutto w sosie śmietanowo-grzybowym 210

kaszą pęczak i ogórkiem kiszonym. Pyszności <3 Zamiast kaszy pęczak, możecie dodać do dania gniecione ziemniaczki lub ryż. Danie inspirowane jest przepisem ze strony Wulkan smaku . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 roladki: 2 łyżki oleju 2 piersi z kurczaka 4 plastry prosciutto odrobina mąki szczypta ostrej papryki szczypta słodkiej papryki sól, świeżo mielony pieprz Składniki

My Culinary Art
Tikka masala – eksplozja smaków 229

spodziewać. Tikka masala lekko bulgocząca w garnku to prawdziwa eksplozja smaków! Tikka masala u mnie dzisiaj z dzikim ryżem i naan z patelni . Curry przyprawiłam trochę inaczej niż zwykle. Dodałam cynamon i kardamon. Zazwyczaj przyrządzam tikka masala z odfiletowanych udek z kurczaka. Mięso z udek jest soczyste w porównaniu do piersi z kurczaka. Od pewnego czasu marynuję piersi z kurczaka(...)łyżeczki kajeńskiego pieprzu 2 puszki pokrojonych pomidorów 1 płaska łyżka pomidorowego przecieru 2 łyżki oleju 150 ml śmietanki 1 doniczka dorodnej kolendry Z podanych składników zrób marynatę. Piersi z kurczaka podziel na mniejsze porcje i wymieszaj z marynatą. Marynuj mięso przez 2 godziny lub przez noc w lodówce. Smaż mięsopo obu stronach na mocno rozgrzanym oleju. Przygotuj sos. Nasiona przypraw

codojedzenia
Gołąbki alla bigos. 187

łyżka bazylii suszonej 500 g sosu pomidorowego 500 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka 4 łyżki oleju Wykonanie: Do garnka wlać olej i rozgrzać, następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę i lekko zeszklić, następnie dodać mięso mielone i chwilę podsmażyć. Do garnka wsypujemy ryż, dolewamy sos pomidorowy, dodajemy kapustę, bulion i mieszamy.Dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając żeby

Sama słodycz i szczypta chili