ryby - 22088 przepisów (strona:381/1473)

Kambodzański rybny amok 71

imbiru 2 liście kafiru-posiekane 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 1 papryczka chili bez nasion, posiekana sok z 1 limonki Reszta składników: 400 g ryby białej (dorsz, halibut- bez skóry, pokrojone) 100 g boczniaków pokrojonych wzdłuż blaszek 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu rybnego 200 g mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki soli 2 garście jarmuży(...)Rozgrzać olej na patelni i dodać cebulę, chilli i dusić około 2 minut. Dodać wcześniej przygotowaną pastę, 1 łyżkę sosu rybnego, mleko kokosowe, liście kafiru, miód oraz sól. Dodać rybę, boczniaki, szpinak (jarmuż), dusić bez przykrycia około 3-4 minut (albo aż ryba będzie miękka). W oddzielnej miseczce rozbić jajko, dodać resztę sosu rybnego i 2 łyżki pasty z patelni

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Smażone okonki z koprem 159

okoni mąka do obtoczenia sól, biały pieprz do smaku koperek olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Okonie płukamy w zimnej wodzie , lekko osuszamy papierowym ręcznikiem. Do środka , każdej ryby wkładamy po kilka gałązek kopru , solimy , pieprzymy do smaku . Obtaczamy każdego okonia w mące . Na koniec smażymy na rozgrzanym , dość głębokim oleju , do momentu , aż staną się złociste

Ogrodnik w podróży
Młode ziemniaki po skandynawsku ,gotowane w białym sosie 147

Skandynawii . Jednakże , że za rybami ,nie przepadają jakoś szczególnie , to zdecydowaliśmy ,że robimy ziemniaki Bo jednak jak by nie patrzeć, kuchnia ta oparta jest w dużej mierze na rybach , dobrze ,że też na ziemniakach Składniki : 1 kg młodych ziemniaków 500 ml mleka ( w książce jest 400 ml , ale było zbyt gęste i przywierało do garnka ) 2 łyżki mąki

Ogrodnik w podróży
Tradycyjna kuchnia na Kaszubach 129

zdecydowanie wodny obszar – zarówno jeżeli chodzi o morze, rzeki czy jeziora. Nie będzie więc chyba dla nikogo zaskoczeniem, że na kaszubskich stołach dominują dania przygotowywane z lokalnych ryb. Wśród tradycyjnych regionalnych potraw z jakich słyną Kaszuby z całą pewnością należy wymienić znakomitą zupę rybną, która uznanie znalazła wśród jury już na niejednym konkursie. Tradycyjne kaszubskie dania Wybierając się(...)jego wypieku używa się mąki połączonej z drożdżami jajkami oraz cukrem. Są przepyszne i bardzo sycące. Doskonale smakują z filiżanką gorącej kawy. Jako że Kaszuby to region pełen ryb, warto wspomnieć również o tradycyjnej miejscowej przystawce jaką jest śledzik po kaszubsku. Od lat receptura jego przygotowywania pozostaje niezmieniona. Wystarczy trochę śledzi, sos pomidorowy, który przygotować można na bazie ketchupu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasta z wędzonej makreli 135

Pasta z ryby to jedna z moich ulubionych past. Tym razem wybrałam wędzoną makrelę bo wyglądała nadzwyczaj świeżo i pysznie. Zaraz powstała z niej przepyszna pasta na którą serdecznie zapraszam. Pasta do chleba z wędzonej makreli. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Co dziś na obiad? Zapiekanka z łososiem i makaronem [wideo] 94

Uwielbiam łososia i mogłabym go jeść częściej, gdyby nie to, że mój narzeczony nie przepada za rybami i trzeba iść na kompromis albo gotować dwa obiady. Zapiekanka z łososiem i makaronem z dodatkiem porów to idealna propozycja na obiad i kolację na ciepło. Możesz też zaskoczyć swoich znajomych czymś nowym na imprezie. Łososia najbardziej lubię w towarzystwie makaronów(...)zapiekankę z łososiem i makaronem Składniki: 250g. makaronu farfalle (kokardki) łosoś por 200g. śmietanki 30% 125g. mascarpone ser tarty do posypania Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, pietruszka, opcjonalnie: przyprawa do ryb Przygotowanie: Ugotuj makaron al dente. Pokrój por w kostkę. Usuń skórkę z łososia i pokój go w kostki. Przygotuj sos: wymieszaj śmietankę 30% z mascarpone dokładnie, aby nie było

Rozdomowiona
Pożywna sałatka z kaszy bulgur z makrelą/tuńczykiem w oleju i fasolą 127

moich bliskich jest bardzo lubiana, więc kto się skusi na jej przygotowanie? Polecam! 100g kaszy bulgur 2 puszki makreli/tuńczyka w oleju (u mnie makrela, ale możecie użyć dowolnej ryby) 1/2 puszki białej fasoli(...)papryka 1 cebula Dodatkowo: sól, pieprz 5-6 łyżek oleju (lub według gustu; ja nie lubię zbyt suchej sałatki)   Kaszę bulgur ugotować według przepisu z opakowania. Natomiast rybę należy odcedzić z oleju i rozdrobnić, fasolkę odlać z zalewy, a paprykę oraz cebulę pokroić w niewielką kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać z olejem. Sałatkę doprawić solą

Di gotuje
Łosoś ze szpinakiem i fetą, zapiekany w cieście francuskim 325

Łosoś ze szpinakiem i fetą, zapiekany w cieście francuskim Świeży łosoś zapiekany w cieście francuskim to ciekawy pomysł na smaczny obiad. Ryba przyrządzona w ten sposób jest bardzo soczysta i aromatyczna. Polecam!     1 opakowania ciasta francuskiego ok 40 dkg świeżego łososia – bez skóry 20dkg szpinaku 10dkg sera feta 2 ząbki czosnku sól, pieprz cytrynowy (lub zwykły(...)części. Dłuższe części ciast nacinamy tak by powstały paski, środek pozostawiamy nienacięty *** *** Na nienaciętych środkach ciasta układamy warstwę szpinaku *** *** Na szpinaku układamy plasterki sera feta *** *** Na serze układamy porcje ryby, którą przyprawiamy z wierzchu solą oraz pieprzem cytrynowym (lub zwykłym pieprzem i sokiem z cytryny) *** *** Paseczki ciasta zawijamy (naprzemiennie po skosie- prawy,lewy, prawy, lewy) do środka. Końcówkę lekko

Blog z Apetytem
Sałatka z łososiem i warzywami 119

Dzień dobry moi drodzy. Dzisiaj trochę odetchniemy w końcu od słodkich deserów i zaproponuję Wam pożywne i zdrowe śniadanie bądź kolację. Łosoś jest zaliczany do gatunku ryb tłustych i rzadko kojarzony jest ze zdrowym odżywianiem, fit i odchudzaniem. A to wielki błąd! Tak samo, jak makrela wskazana jest na diecie zbilansowanej, ze względu na swoje bogate  „ wyposażenie". Zawiera(...)bardzo nie biorę jej pod uwagę, szczególnie że biorą wszystko do jednego worka. Co prawda, nie mówię, że to totalna głupota, bo trochę racji mają, jeśli chodzi o hodowlane ryby, ale nikt przecież nie je codziennie po 5 kg, żeby to w jakiś bardzo szkodliwy sposób miało wpłynąć na zdrowie. Dla przypomnienia problemu popatrzcie jaka różnica jest między dzikim

Zdrowie i pysznie na talerzu
Pstrąg na weekendowy obiad 93

Ryby są pyszne i zdrowe. Chyba nie muszę do tego nikogo przekonywać, a tego kogo muszę zachęcam do odtworzenia przepisu. A więcej przepisów na ryby na pewno pojawi się w najbliższym czasie. Składniki na 2 porcje: Pstrąg: 2 pstrągi patroszone 1 cytryna 20 g masła 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 kromki chleba żytniego razowego Warzywa: 3 łodygi

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Domowa Pavlova, czyli jak wykorzystać syfon do bitej śmietany 168

Beza z bitą śmietaną, czyli klasyczna Pavlova   Pavlova to klasyczny deser, który swoją nazwę zawdzięcza nazwisku słynnej rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Jednak wbrew pozorom ten

Korniszonki
Truskawkowe Kinder Country z polewą z Nutelli dla dzieci 170

Kinder Country z truskawkami Proponuję lekką odmianę pysznego ciasta bez pieczenia tzw. Kinder Country. Ten cudowny deser postanowiłam wzbogacić truskawkami i odjąć mu nieco kalorii. W

Korniszonki
Micha zdrowia – z łososiem i makaronem ryżowym 144

mamy wspaniałą, zdrową ucztę. Micha zdrowia przypomina takie zdekonstruowane sushi w formie sałatki – jest surowa ryba, są warzywa, są wodorosty. Może być też ryż lub makaron ryżowy. Zdecydowanie polecam tu improwizację – ważna jest jakość składników (jeśli używamy surowej ryby, koniecznie korzystajcie z miejsc, gdzie jest bardzo świeża – nie polecam supermarketów). Mój mąż podsumował michę jednozdaniowo

Poezja smaku
Pstrąg w ziołach 157

kupić świeżą rybę w całości, ale uważam, że taka jest najpyszniejsza. To coś jak twierdzenie, że mięso przygotowywane z kością jest smaczniejsze. Tak moim zdaniem jest też i z rybami, w całości mają o niebo lepszy smak. Dzisiaj proponuję Wam soczystego pstrąga z ziołową nutą. Poznaj recepturę

Pichceniomania
Pieczony łosoś z awokado chimichurri 137

dziś gotowaliście na obiad ? U nas był pieczony łosoś z awokado chimichurri. Uwielbiam pieczone ryby z przeróżnymi ziołowymi sosami. Awokado chimichurri to miła niespodzianka. Sos świetnie pasuje do łososia. Prosty sos a taki smaczny! Często jemy łososia na obiad ale pierwszy raz podałam go z awokado chimichurri. Dzisiaj też mieliśmy ochotę na młode ziemniaki! No wreszcie staniały na tyle(...)pieprzu 1 łyżka oliwy Dodatkowo 1 kg ziemniaków koper Natrzyj łososia solą, przyprawami i oliwą. Ułóż w żaroodpornym naczyniu skórą do dołu. Pokrój cytrynę w plasterki i obłóż nimi rybę. Wstaw do nagrzanego na 275ºC pikearnika i piecz przez 25 minut. Ugotuj ziemniaki ze skórką w lekko osolonej wodzie. Zmiksuj chimichurri. Obierz czosnek, awokado i pokrój. Umieść w malakserze. Wlej

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania