stronie lewej. Ostrza noży powinny być ułożone w kierunku talerza, nigdy na zewnątrz. Podczas kolacji wigilijnej, oprócz podstawowych sztućców, na stole powinny pojawić się również specjalne sztućce do ryby. Nóż do ryb nie służy do krojenia, ale do oddzielania skóry i ości od mięsa. Charakteryzuje się tępą krawędzią i jest bardziej spłaszczony od standardowych noży stołowych. . Nad talerzem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawędzoną, pachnącą. Jak tylko ostygła wykorzystałam ją w sałatce, w połączeniu z awokado smakowała wybornie. Jeśli tylko macie możliwość zakupienia kiełbasy z łososia róbcie taką sałatkę lub użyjcie wędzonej ryby. Kiełbasa łososiowa w sałatce z awokado. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedomową kiszoną kapustę. Już kilkukrotnie o niego prosiliście, więc… Jest Tak przygotowana kapusta jest o niebo lepsza od kupnej. Możecie ją podawać do drugiego dania np. chrupiącej ryby lub użyć do przygotowania świątecznych pierogów z kapustą i grzybami . Składniki: (Ilość można zwiększyć, bądź zmniejszyć. Dla ułatwienia podaję na 10 kg kapusty) 10 kg kapusty poszatkowanej 25 dag soli(...)dalszego kiszenia. Kapusta powinna być czymś przyciśnięta/obciążona. Ja używam kamieni dociskowych Kiedy kapusta będzie gotowa? Po około 2 tygodniach można ją podawać do drugiego dania np. chrupiącej ryby lub użyć do przygotowania świątecznych pierogów z kapustą i grzybami . Smacznego
Słodkie okruszkiDzisiaj piątek więc musi być rybka! Generalnie warto jeść ryby nawet częściej, ale dzisiaj można chociaż podeprzeć się tradycją;) Dziś proponuję łatwego i szybkiego łososia w pysznym kremowym sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami, szpinakiem i odrobiną parmezanu. Świetny pomysł na obiad w każdy dzień tygodnia! Jeżeli jesteś fanem łososia, polecam także z sosem z mango , w miodowej glazurze
karmelowyTort czekoladowy z masą czekoladową Tort czekoladowy to urodzinowy klasyk. Według mnie najlepszy jest tradycyjny tort - z tradycyjnym biszkoptem czekoladowym oraz tradycyjną masą czekoladową z masła
Korniszonkisezon. Proste obiady na 7 dni to cykl, w którym raz w miesiącu publikuję gotowe menu obiadowe na cały tydzień. Zobacz jadłospis: z marca - 2 x ryba i 5 x wege z kwietnia - 2 x kurczak, 2 x ryba, 3 x wege z maja - przepisy do lunchboxa z czerwca - 6 x wege(...)ryba z lipca - jedzenie do pracy na zimno z września - 4 x wege, 2 x ryba, 1 x mięso Przepisy w wersji do druku oraz listę zakupów możecie pobrać po zapisaniu się na mój newsletter pon iżej. Zazwyczaj staram się w menu uwzględnić 3-4 niepublikowane jeszcze na blogu przepisy, tym razem mamy niestety tylko
Chilli Czosnek i Oliwaprzepadałam. Ale teraz go uwielbiam i przygotowuję nie tylko na święta. Idealny do uszek z grzybami , krokietów, pierożków lub od tak w kubku do picia np. do pysznej smażonej ryby. Przygotowanie barszczu z kiszonych buraków jest naprawdę proste. Pamiętajcie tylko, że ilość dodanych przypraw jest kwestią gustu. Pod koniec gotowania spróbujcie barszcz i doprawcie go według własnego gustu(...)smakuje następnego dnia. Pamiętajmy, aby przed podaniem go podgrzać, ale nie zagotować. Barszcz podajemy z uszkami , krokietami, pierożkami lub od tak w kubku do picia np. do pysznej smażonej ryby. Smacznego Kiszone buraki z zakwasem Jak przygotować? Przygotowujemy 2 kg buraków. Do czystego naczynia (u mnie duży słój) wkładamy obrane i pokrojone buraczki. Następnie zalewamy je przegotowaną
Słodkie okruszkiCiasto czekoladowe znane jest w wielu wariantach. Ten przepis to połączenie mocnego smaku czekolady z nutą róży. To prawda, ciasto jest dość ciężkie i wilgotne, ale
Korniszonkiniż te sklepowe i na pewno smaczniejsze. Można je doprawić pod siebie. Ta książka to zbiór takich przepisów. Zaczyna się od wędzonek i znajdziemy tutaj różnego rodzaju mięsa i ryby takie jak makrela, halibut, śledzie, pstrąg i inne. Kolejne są pasztety i smarowidła do kanapek gdzie znajdziemy przepisy na różne pasztety, pasty i terriny. Pieczenie na ciepło i zimno(...)wykorzystamy do zamarynowania mięs. Mamy tutaj marynaty do schabu, do drobiu, żeberek, steków, wołowiny czy kaczki. "Smaczna kuchnia. Domowe wyroby" to książka pełna pysznych przepisów na domowe mięsa, ryby i wędliny. Dla każdego coś dobrego :-) Każdy przepis opatrzony zdjęciem gotowego wyrobu, zdjęcia bardzo ładne i apetyczne. Przepisy proste, każdy spokojnie sobie z nimi poradzi. U mnie książka
kruche babeczkikanapkowa z sera białego i suszonych pomidorów Sięgając po pasty kanapkowe z całą pewnością zapobiegniemy suchości naszych kanapek. Pasty czy też inaczej smarowidła na kanapki przygotować możemy z warzyw, ryb, sera, jajek. Wykorzystać możemy takie składniki na jakie w danym momencie mamy smak. Z warzyw do past idealnie nadadzą się bakłażan, cukinia, papryka czy pomidory. Jeśli sięgamy po ryby to na pewno warto skusić się na makrelę czy wędzonego łososia. W przypadku serów, pasty można zrobić z kilku ich rodzajów. Ja tym razem zdecydowałam się na ser biały. Połączyłam go z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią. Podałam z ciepłymi jeszcze bułeczkami z buraczkiem ćwikłowym. Przepis na bułki macie tutaj: Bułeczki drożdżowe z buraczkiem ćwikłowym. Jeśli zdecydujecie się
mecooksparapet. Zdecydowanie. No i ponownie - konsystencja idealna! 👉 Tatar z makreli - wędzona makrela w asyście zielonego ogórka i czerwonej cebuli otoczona kwaśną śmietaną Makrela to chyba jedna z ulubionych ryb Polaków, my z Dominikiem także za nią przepadamy. Jest tłusta i idealna, by posilić się nią, gdy trzeba walczyć z trudami dnia codziennego i niesprzyjającą pogodą, bo zawiera także szereg(...)organizmu. W połączeniu z kwaśną śmietaną oraz chrupiącymi dodatkami w postaci cebulki i ogórka jest przyjemnie orzeźwiająca i lekka. Bardzo miła przystawka, która zasmakuje nie tylko fanom makreli, ale ryb ogółem. 😊 👉 Tarta cebulowa - delikatna tarta cebulowa oblana sosem na bazie maślaków Ta tarta jest dla mnie prawdziwym zaskoczeniem, gdyż wytrawne nadzienie zostało zapieczone na... kruchym słodkim spodzie. Słodka cebula
Cooking MonsterKnedle ze śliwkami Knedle ze śliwkami, najlepiej węgierkami, to smak mojego dzieciństwa. Te knedle zawsze „wychodziły”. Ciasto zawsze było delikatne, miękkie i nie przytłaczało smaku śliwek
Korniszonkisię podczas przygotowania. Moi ulubieńcy czyli pasty przyprawowe. Na zdjęciu widzicie dwie z nich – łagodną mild curry i średnio pikantną tikka masala. Używałam ich do marynowania mięsa lub ryb, dodatek do sosu (łączę je z sosem pomidorowym lub przygotowuję sos na bazie mleczka kokosowego), idealnie sprawdzają się jako marynata do grilla. Zobaczycie na blogu jeszcze wiele potraw(...)swojej potrawy dodając całą lub jedynie małą cześć papryczki chilli. Kolejnym krokiem jest dodanie na patelnię pasty przyprawowej i odrobiny wody. To czas na dorzucenie dodatków – warzyw, kurczaka, ryby. To od Ciebie zależy z czym zrobisz ten posiłek. Ostatnim krokiem jest dodanie ostatniej 3 saszetki i sosu pomidorowego. Polecam ten zestaw w połączeniu z kalafiorem – przepyszne Ostatnią
nietylkopasta.plobtoczenia ryby, olej do smażenia. Przygotowanie: Kuskus zalewam gorącym bulionem, odstawiam pod przykryciem na 10 minut. Następnie mieszam z przyprawami, masłem, sokiem z cytryny i posiekaną natką pietruszki. Rybę kroję w paski, każdy kawałek obtaczam w mące, jajku i panierce z kuskusu. Smażę na rozgrzanym oleju na złoto (po około 1,5-2 minuty z każdej strony
JejKuchniaKiszone pomidory - pomidory, jogurt, koperek, cebulka i czosnek oraz ostra papryka! Pomidory kiszone w jogurcie to moje internetowe odkrycie. Szukając informacji o kiszonkach natknęłam się na
Korniszonki