ryby - 22566 przepisów (strona:386/1505)

DOMOWE PALUSZKI RYBNE W PANIERCE Z KUSKUSU 219

obtoczenia ryby, olej do smażenia. Przygotowanie: Kuskus zalewam gorącym bulionem, odstawiam pod przykryciem na 10 minut. Następnie mieszam z przyprawami, masłem, sokiem z cytryny i posiekaną natką pietruszki. Rybę kroję w paski, każdy kawałek obtaczam w mące, jajku i panierce z kuskusu. Smażę na rozgrzanym oleju na złoto (po około 1,5-2 minuty z każdej strony

JejKuchnia
Pomidory kiszone w jogurcie z koperkiem, dymką i czosnkiem 179

Kiszone pomidory - pomidory, jogurt, koperek, cebulka i czosnek oraz ostra papryka! Pomidory kiszone w jogurcie to moje internetowe odkrycie. Szukając informacji o kiszonkach natknęłam się na

Korniszonki
Pstrągi czosnkowe jak ze smażalni [PRZEPIS] 140

naprawdę aromatyczne. Czosnek rozetrzyj z solą (łyżeczka z lekką górką) na pastę, połącz z łyżką oleju, łyżką soku z cytryny oraz posiekaną natką pietruszki, majerankiem i pieprzem. Mieszkanką natrzyj ryby od środka, lekko oprósz je także solą z zewnątrz(...)oraz skrop resztą cytryny, i odstaw do lodówki najlepiej na około 5-6 godzin. Przed gotowaniem wyjmij na około pół godziny, aby złapały temperaturę otoczenia, co ułatwi smażenie. Każdą rybę obtocz w mące pszennej, otrzep z nadmiaru i smaż na głębokim tłuszczu przez około 8-10 minut. W tym czasie pstrągi powinny zrobić się złociste. Zdejmij z patelni na papierowy

Kulinarna Polska
Galaretka winogronowa 181

Słoik winogronowej galaretki gotowy na zimę Winogrona to owoce, które można spożywać na wiele sposobów. Oczywiście pyszne są na surowo, można z nich zrobić wino lub

Korniszonki
Szarlotka z pianką i kruszonką 277

Szarlotka z pianką i kruszonką Ciasta z jabłkami można piec praktycznie przez cały rok, ale jesień to czas, kiedy wśród wypieków naprawdę królują szarlotki i jabłeczniki

Korniszonki
Ryż z czerwoną fasolą 144

Ryż z czerwoną fasolą jest na Jamajce niezwykle popularny. Ryż z fasolą podawany jest jako dodatek do mies i ryb, najlepiej jednak smakuje z kurczakiem jerk. Myślę, że przypadnie Wam do gustu. Tak przygotowany ryż jest niezwykle smaczny i stanowi ciekawe urozmaicenie. Z pewnością będzie pasował do większości potraw, jednak szczególnie polecam go do kurczaka w marynacie z limonki(...)chwilę - do czasu aż ryż będzie miękki, a płyn zostanie wchłonięty.  Zestawić z ognia i zostawić pod przykryciem na jakieś 5 minut. Podawać jako dodatek do mięs lub ryb. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Domowa kapusta kiszona w słoikach 178

Kapusta kiszona, jak wszystkie kiszonki, to naturalne źródło witamin, które zapewnią nam odporność i dobre samopoczucie w zimowych miesiącach. Jak się okazuje, przygotowanie domowej kiszonej kapusty

Korniszonki
Chrupiące stripsy z kurczaka jak z KFC 469

Chrupiące stripsy z udek kurczaka Chrupiące kawałki kurczaka w złotej panierce to ulubiona przekąska dużych i małych smakoszy. Można zamawiać kubełki na wynos, ale pyszne stripsy

Korniszonki
Solony koperek na zimę 163

Solony koperek w słoiku Solony koperek w słoiku jest idealnym składnikiem na zupę koperkową lub sos. Oczywiście można kupić taki koperek w sklepie jednak wystarczy dosłownie

Korniszonki
Paluszki rybne dla dzieci 291

sól i pieprz do smaku olej do smażenia Rybę rozmrażamy i osuszamy (można je delikatnie osuszyć np. czystą ściereczką), a następnie delikatnie solimy. Kroimy rybę na dość grube słupki (ok. 2,5 cm). Kawałki ryby panierujemy w mące, roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju (pozwoli to na krótsze smażenie). Wkładamy

Dieta bez mleka
Jabłecznik z Podkarpacia 229

Tradycyjny jabłecznik Ten przepis na tradycyjną szarlotkę z okolic Dukli znalazłam z folderze z przepisami z Beskidu Dukielskiego i lekko go zmodyfikowałam. Ciasto jest pyszne i

Korniszonki
Najlepszy do kiszenia – garnek hermetyczny z kamionki 183

później można cieszyć się pysznym dodatkiem do obiadu. Czy wy też nie wyobrażacie sobie smażonej ryby bez kiszonej kapusty? U nas to obowiązkowy dodatek. Mój mąż nie zje ryby bez kapusty Przepisem na kiszoną kapustę podzielę się z Wami już niedługo. Do garnka zamówiłam również kamienie dociskowe wykonane z naturalnych surowców – ceramicznych. Mają one na celu utrzymanie

Słodkie okruszki
Domowy ocet jabłkowy z obierek i ogryzków. Nie wyrzucaj - wykorzystaj! 252

Domowy ocet jabłkowy ze skórek Do przygotowania domowego octu owocowego można użyć gorszych jabłek lub gruszek, które nie nadają się do jedzenia, przetworów lub są uszkodzone

Korniszonki
Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają 153

Wszyscy doskonale wiemy, że pakowanie próżniowe przedłuża nawet kilkukrotnie trwałość produktów żywnościowych poczynając od mięsa i jego przetworów, poprzez ryby, owoce i warzywa, sery, kawy, przeprawy, na pieczywie i herbatnikach kończąc. Pozwala również dłużej zachować ich walory smakowe i wartości odżywcze, w tym niezbędne dla organizmu mikro- i makroelementy oraz zapobiega uwalnianiu aromatów. Pisałam już o tym na blogu(...)przygotowywania posiłków zgodnie z metodą sous vide i sezonowania wołowiny na steki. Dzięki tym rozwiązaniom nie tylko oszczędzamy pieniądze, kupując zamiast gotowych półproduktów kulinarnych, jedynie nieprzetworzoną żywność (mięsa, ryby i owoce morza, warzywa i owoce). Możemy także przygotować odpowiedniej wielkości porcje i uniknąć marnotrawienia jedzenia. Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają Przyrządzanie potraw metodą sous vide (co w dosłownym

Cztery Fajery
Kurczak w marynacie teriyaki 169

marynacie teriyaki może być podawany z ryżem, makaronem ryżowym lub z warzywami. Można też, zamiast w marynacie,  przygotować kurczaka w sosie teriyaki. Marynata teriyaki pasuje do krewetek, ryb(...)wieprzowiny, zwłaszcza do żeberek i karkówki pieczonej na grillu. Wyśmienita jest też wołowina teriyaki. Na blogu znajdziecie uproszczony przepis na marynata teriyaki  - do drobiu, mięsa i ryb , dziś jednak chciałabym Wam podać wariant wzbogacony o mirin, rodzaj wina ryżowego stosowanego w kuchni japońskiej. Bardzo dobrt, gotowy sos lub marynatę teriyaki można kupić w sklepie internetowym Kuchnie Świata

Cztery Fajery