ryby smażone - 3566 przepisów (strona:93/238)

C - Dorsz w ziołowo - otrębowej panierce 176

oliwek - 3-5 łyżek Filety z dorsza doprawić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć mąką. Jajko rozbić, dodać łyżkę wody. Rybę posypać obficie ziołami z jednej strony, nakryć plastrem sera, panierować w jajku i otrębach i smażyć na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek. Zastosowałam dziś taki wariant, ale myślę, że fajnie sprawdziłaby się wersja bez sera z ziołami

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
KARP PIECZONY CYTRYNOWY 144

naszych wodach. Przeważnie króluje na stołach wigilijnych, ja również uwielbiam tą rybę i nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez niej. Dzisiaj podam prosty przepis na przygotowanie tej ryby aby była wypieczona, smaczna, soczysta o posmaku cytryny(...)SKŁADNIKI :  1 karp około 1,5 kg sól  pieprz cytrynowy 1 cytryna olej do smażenia  2 jajka mąką do panierowania                                                              PRZYGOTOWANIE :  Karpia patroszymy, odcinamy głowę

Kulinarne Fantazje Marioli
Fish burger - kolejny fast food 142

Bułka i ryba ? Czy to smaczne rozwiązanie ? Dzisiaj kolejny pomysł na domowy fast food w wersji rybnej. Składniki dostępne w każdej lodówce. Ja wykorzystałam akurat smażone filety z mintaja w panierce. Do tego lekka sałatka i sosy. Dobra ciepła ciabatta. Polecam spróbować takiego domowego Fish Burgera .     Składniki : * ciabatta bądź inna bułka * 2-3 kawałki smażonego mintaja w panierce

Magiczne Życie Marty
Miętus z patelni ze złocistym makaronem 238

biwak pod namiotem to już wspomnienia z cyklu ,, przed wojną " ale miętus jest , patelnia jest -więc smażę. A że przy takim gotowaniu czasem rąk brakuje to zamiast gotować ziemniaki przygotowałam makaron ryżowy tagliatelle ( już dawno sprawdziłam , że doskonale pasuje do ryb). Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Buły ze smażonym pstrągiem a'la fishburger 210

innych ryb okazuje się , że po podzieleniu na porcje są one za duże. Oczywiście można by takie większe podać .Ale u mnie jest tak , ze dokładnie wiem ile każda z nas zje i jak zrobię większą porcję będzie to wciskanie na siłę. Przestałam się tym martwić. Formuję porcje takie jak potrzebuje a odkrojone kawałki smażę obok i wykorzystuję

Buniabaje w kuchni
PULPETY RYBNE ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM 214

jest rzadkością. Tak więc sporo posiłków przygotowuję z wyprzedzeniem... ale to żadne wytłumaczenie.  Miał być więc smażony dorsz (niestety mrożony), ale po odmrożeniu i odcieknięciu wody okazało się, że ... filety dorszowe zrobiły się baaardzo cieniutkie :-(  Nie wiem ile razy ta ryba była glazurowana?!  Postanowiłam więc filety zmielić i zrobić z nich pulpeciki rybne. I tym sposobem użyliśmy(...)rybki, chociaż w trochę innej postaci. Użyłam do nich: 1kg filetów z dorsza mała cebula przyprawa do ryb majeranek sol pieprz odciśnięta kajzerka przecier pomidorowy z bazylią i oregano Wykonanie: Filety kroimy na kawałki, mielimy w maszynce do mięsa wraz z cebulą o wcześniej namoczoną w mleku kajzerką. Masę rybną przyprawiamy przyprawą do ryb, majerankiem, odrobiną soli

Walijskie Pichcenie
Smażone kalmary z chili i czosnkiem 216

Owoce morza to bardzo pyszne i szybkie dania. Nie wymagają dużo dodatków i są proste w przygotowaniu. A poza tym mało kaloryczne :-). Oczywiście najlepsze są świeże

Kulinarne przygody Gatity
Łosoś smażony na maśle z szaszłykiem owocowym 204

Przepis i zdjęcie archiwalne. Nie robiłam nowych zdjęć bo spieszyłam się z dzisiejszym obiadem. Delikatna wersja łososia o owocowym smaku. Czytaj więcej »

Buniabaje w kuchni
Ryba zapiekana ze szpinakiem i beszamelem 197

czasu a efekt jest bardzo smaczny i ładny Sprawdzi się na proszoną kolację gdyż dobrze się prezentuje zarówno w naczyniu jak i na talerzu. Smacznym dodatkiem do tak przyrządzonej ryby będzie sałatka z młodej sałaty, rzodkiewki i szczypiorku skropiona odrobiną sosu vinaigrette. Wcześniej jakoś nie mogłam się przekonać do sosu beszamelowego jednak po tej zapiekance chyba zacznę troszkę(...)urozmaicać wieloma dodatkami takimi jak sery czy przyprawy. Polecam szczególnie teraz gdy wiosna napawa nas do kuchennych eksperymentów! Ryba ze szpinakiem pod beszamelem 500 g filetów rybnych - ja użyłam miruny sok z połowy cytryny olej i masło do smażenia Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka (zimnego) odrobina startej gałki muszkatołowej liść laurowy

sierotka maRysia w kuchni
Dorada po śródziemnomorsku – soczysta, lekko pikantna, pieczona na warzywach 262

smaku. W porównaniu z dużo droższym lucjanem i okoniem morskim nie ustępuje im aromatem. Między skórką tej ryby a mięsem znajduje się równej grubości warstwa tłuszczu, która odpowiada za soczystość mięsa po przygotowaniu. To świetny gatunek nadający się zarówno do smażenia, pieczenia jak i grillowania, a także podstawa słynnej francuskiej zupy rybnej z Marsylii – bouillabaisse. Cebule szalotki i czosnek

Karo in the Kitchen
PSTRĄG ŁOSOSIOWY ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM 192

szpinak i smażyć, aż zmniejszy swoją objętość, dodać pokruszoną fetę, doprawić solą i pieprzem,smażyć jeszcze około 5 minut, żeby składniki się połączyły. Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić na pół. Na środku każdego kawałka ułożyć po 1/4  części szpinaku, przyprawiony filet z ryby i na wierzchu resztę szpinaku. Boki ciasta ponacinać na paski około 1 cm, skrajne zawinąć

Kuchnia w opałach
OKOŃ FASZEROWANY NA PUREE Z TOPINAMBURA 231

szklę na łyżeczce masła. Dodaję obrany i posiekany czosnek, podsmażam, a następnie wrzucam por. Smażę 3 minuty, po czym przerzucam do miski. Dodaję posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą (aby farsz się całkowicie nie rozsypywał), doprawiam solą, pieprzem i tak przyrządzonym farszem nadziewam ryby, dodając do środka również plasterki masła (kilka zostawić, aby ułożyć na rybach). Tak przygotowane ryby

W kuchni Karmel-itki
PATATAS BRAVAS 204

bravas to proste danie z minimalną ilością składników - taka smaczniejsza wersja frytek. Smażone w głębokim tłuszczu ziemniaczki,  podawane z lekko pikantnym sosem salsa brava są najpopularniejszą hiszpańską przystawką (tapas).  Świetnie nadają się na przyjęcia lub jako dodatek do potraw z grilla, pieczonych mięs i ryb. Pierwsze obsmażenie, a właściwie gotowanie w oleju, spowoduje utworzenie bariery, która zabezpieczy(...)ziemniaczki przed wchłanianiem tłuszczu do środka.  Po usmażeniu będą miały chrupiącą skórkę i miękki środek. Jeśli nie mamy termometru cukierniczego musimy smażyć na wyczucie.  Część sosu salsa brava można wymieszać w równych proporcjach z majonezem.  SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 1 l oleju np. rzepakowego SALSA BRAVA 2 ząbki czosnku starte na tarce 2 pomidory obrane ze skórki

cool and minty
Łosoś na kurkowo szpinakowej pierzynce 179

Dziś mam pyszną propozycję rybną. Jest to smażony łosoś na pierzynce z kurek i szpinaku. Do tego dowolne dodatki i mamy super danie na specjalne ale

Ewa w kuchni
Sałatka z kaszą gryczaną, łososiem, szparagami i suszonymi pomidorami 139

Przepyszna sałatka z kaszą gryczaną paloną, gotowanymi szparagami, smażonym łososiem, suszonymi pomidorami i pestkami dyni. Idealna na lunch do pracy lub kolację. Składniki (na 2 porcje

Mango Papaja

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję