ryby smażone - 3566 przepisów (strona:186/238)

Co Lila jadła w środę? 20 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 174

tego tygodnia! Przepis znajdziesz tutaj>>> . Na drugie śniadanie Lila zjadła jogurt naturalny z bananem, chia i kulkami. Zupa 13:00 Zupę szpinakową najczęściej robię z rybą i całość miksuję na krem. Tym razem było trochę inaczej - poniosło mnie w kuchni, hahaha! W garnku na maśle klarowanym zeszkliłam cebulkę, dodałam ząbek czosnku, później pokrojoną marchewkę, pietruszkę i ziemniaki(...)Wystudzony ryż przekładamy do miski, dodajemy ugotowane i pokrojone w kostkę jajka, marchewkę, zeszkloną cebulę. Przyprawiamy i dodajemy surowe jajko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i panierujemy otrębami. Smażymy na maśle klarowanym. Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę?  1 Co Lila jadła w środę?  2 Co Lila jadła w środę

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Fasolka szparagowa polsko-włoska – fagiolini alla polacca 129

Najlepiej taką, żeby się przy niej nie nastać i nie narobić. I miała to być fasolka z wykopem. Nie z bułką tartą, nie z jajkiem. Nie w pomidorach. Nie smażona z czosnkiem i pietruszką, chociaż takie warianty uwielbiam. Znudziły mi się. A moment nudy w kuchni to pora na testowanie nowych rzeczy. Nie mam pojęcia skąd wzięło się to danie(...)podzielono na jedenaście rozdziałów oznaczonych kolorami. I tak znajdziemy tu sosy, marynaty i smakowe masła, przystawki, przekąski i pizze, główne dania, potrawy z jaj, potrawy z warzyw, dania z ryb i skorupiaków, dania mięsne, przepisy na drób, dziczyznę, sery i desery. Nowe wydanie dodatkowo przed każdym rozdziałem i podrozdziałem zawiera obszerny wstęp, opisujący podstawowe kwestie związane z doborem składników

Karo in the Kitchen
Sałatka ze szpinakiem i grecki ser owczy 153

mleka koziego lub z połączenia obydwu. Kefalotyri jest znacznie twardszym serwm od graviery, jest też bardziej słony oraz bardziej ostry. Ze względu na duży poziom twardości, kefalotyri jest często smażony w panierce na patelni, podawany jest wtedy jako „saganaki cheese”, często używa się go również jak parmezan. Ja osobiście używam go do domowych lekkich sałatek. SKŁADNIKI: 50 g sera kefalotyri(...)pokolenie. Większość mieszczuchów zna smak „podróbek” oscypka, zwykle sprzedawanych na bazarze. Dopiero po spróbowaniu oryginalnego sera owczego stajemy się jego zagorzałymi fanami. Osypek lubi towarzystwo warzyw, grzybów i... wędzonych ryb. Pysznie smakuje zapiekany i często traktowany jest jako zamiennik parmezanu. Na nie mniejsze uznanie zasługują inne produkty podhalańskich baców, np. półmiękki ser o nazwie bryndza. Również jej receptura przekazywana

ClauditteMissCooking
Pytt i panna obiad po szwedzku 139

Zapraszam dzisiaj na obiad po szwedzku czyli pytt i panna. Jest to bardzo popularne danie, które praktycznie można zrobić ze wszystkiego. Na danie składają się pokrojone

codojedzenia
RISOTTO Z KURKAMI NA CYDRZE 202

    Ktoś mógłby mi zarzucić profanację francuskich klasyków. Cydr? Jak tak można?! W końcu jakość dodanego alkoholu odzwierciedla się w potrawie, a cydr nijak się

W kuchni Karmel-itki
Świeży tuńczyk z grilla 209

puszki jest suchy i nudny, ale świeży niczym wołowy stek smakuje wyśmienicie. Jego ceny są zbliżone do łososia norweskiego, a prostota przyrządzenia powinna Was zachęcić do kupna świeżej ryby. Wystarczy sok z cytryny, odrobina soli i świeżo zmielony pieprz. Dodatki też będą!, półchrupki cheddar, filetowane winogrono czy też świeży tymianek :). Tuńczyk to bogactwo witamin z grupy B a także(...)piecu na termoobiegu przy 50-60 stopniach aż pozbawi się tłuszczu i będzie półtwardy 5/ Zamarynowany tuńczyk wykładamy na rozgrzaną patelnię grillową którą wysmarowaliśmy oliwą z oliwek i smażymy z obu stron przez 45 sekund.  Jeśli będzie dłużej będzie przesuszony. Solimy po usmażeniu z obu stron 6/ Przekładamy tuńczyka na talerz, dodajemy karmelizowaną limonkę, tymianek (opcjonalnie), cheddar oraz wyfiletowane

Kuchnia PROzdrowotna
Mediolan zjedzony i przepis na cannolo 178

mm.Wytnij koła  - najlepiej sporą salaterką, ja wycięłam pucharkiem do lodów, bo jest dość spore kółko. Teraz zawijamy je wokół metalowych rurek ( do dostania w internecie). Rurki smażymy w oleju roślinnym, dosć szybko i przekładamy ręczniczkami papierowymi. Szprycą nakładamy serowy krem i kładziemy na wierzchy kandyzowany "język" z pomarańczy. Całość przyprósz cukrem pudrem. Grupa uczestników maratonu nagradzana brawami(...)nozdrzach. Przyjemny.  Zbawienne dla wątroby karczochy. Ślinka mi na to coś cieknie - niestety nie mam pojęcia jak się owo warzywo nazywa.   Broccoli Targowisko ryb. A przy min smażalnia.  Tu kupiłam przepyszny szaszłyk z wielu gatunków ryb.  Pachniał rozmarynem i cytryną. Szczerze - mnie już

AZgotuj!
Tosty z awokado, jajecznicą i wędzonym łososiem / Scrambled eggs, avocado and smoked salmon on toast 284

Brakuje Wam pomysłu na leniwe weekendowe śniadanie? A może macie już dosyć tradycyjnych kanapek i jajecznicy? Jeżeli tak, to proponuję przepyszną hybrydę tych dwóch klasyków. Chrupiące

karmelowy
Łosoś z sosem jajecznym i szparagami 156

Zamiast szparagów możesz użyć innych warzyw np. brokułów czy fasolki szparagowej. Dla 2 osób - 2 filety z łososia 150 g - pół łyżeczki soli i pieprzu - łyżka

Pasje Jolki
Krokiety ziemniaczane z tuńczykiem 117

Dzisiaj piątek, więc prezentuję kolejne pyszne danie bezmięsne. Co prawda, sama nie widzę sensu w zachowywaniu postu, skoro można się objeść smakowitymi daniami bez mięsa, chociażby

e-PrzepisyKulinarne
Krokiety ziemniaczane z tuńczykiem 140

Dzisiaj piątek, więc prezentuję kolejne pyszne danie bezmięsne. Co prawda, sama nie widzę sensu w zachowywaniu postu, skoro można się objeść smakowitymi daniami bez mięsa, chociażby

e-PrzepisyKulinarne
Woda śledziowa 147

Danie postne dla wszystkich którzy lubią śledzika. U nas znane pod nazwą woda śledziowa ale spotkałam sie również z wersją nazwy zupa śledziowa. składniki: 1 solony

Monia miesza i gotuje
Delikatny królik duszony w cytrusach 176

mięsnych tak jest, wiem, że w Warszawie pod Halą Mirowską można kupić różne cuda, ale ja mam tam strasznie daleko. Po prostu tęsknię do małych, branżowych sklepików - z mięsem, rybami czy serami, jakich pełno choćby we Włoszech. Szkoda, że u nas takich ze świecą szukać, przypuszczam, że w przeszłości było ich więcej. Mogę jedynie dziękować za roztropność dyskontów(...)marynaty i polej nią kawałki królika. Przykryj i odstaw do lodówki na 45 min. Na dużej patelni lub w brytfannie rozgrzej 3 łyżki oliwy. Wrzuć na nią szalotki i smaż, aż zmiękną. Mięso wyjmij z marynaty (marynatę zachowaj) i przełóż na patelnię. Obsmaż królika ze wszystkich stron. Na patelnię wlej wino i poczekaj aż odparuje. Zmniejsz ogień, wlej marynatę, dopraw

Chilli Czosnek i Oliwa
Grzybowe penne z krewetkami w sosie winno- śmietanowym 119

Grzybowe penne z krewetkami  Grzybowe penne z krewetkami  w sosie winno- śmietanowym Składniki na 3-4 osoby:   300g makaronu penne   200g

Aromatyczne Podróże
łosoś z kalafiorem zapiekany pod beszamelem 169

  zapiekany pod beszamelem łosoś Święta, święta a po świętach pora na zmianę jadłospisu i posiłki " lżejszego" kalibru. Lżejsze nie znaczy że zapomnimy o pogodzie panującej

Miód i pieprz
Sałatka z muszelek, kurczaka… i nie tylko 174

nich dodamy, oczywiście kierując się kulinarnym zdrowym rozsądkiem, zawsze będą pyszne. Sałatka z muszelek, kurczaka… i nie tylko.     Składniki: - 2 pojedyncze filety z kurczaka (wędzone, pieczone, smażone…) - makaron Lumaconi ( w kształcie dużych muszli) – ok. 300g - pęczek rzodkiewek - 4 mini papryki kolorowe (lub po ½ czerwonej i pomarańczowej) - 1 czerwona cebula - jasna część pora - szczypior - 1 puszka kukurydzy - cytryna (skórka(...)wina ryżowego Mirin – lekka i orzeźwiająca. Warto dodać, że Mirin to przyprawa (jap. 味醂), która nadaje potrawom wyjatkową słodycz. Może być używana do sałatek, duszonych i grillowanych mięs, ryb, warzyw, zup, sosów. Najpopularniejsza w potrawach kuchni japońskiej. Stanowi jeden ze składników popularnej marynaty teriyaki. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Sałatka z muszelek, kurczaka

mojewypiekiinietylko
Kotlety jajeczno – pieczarkowe 150

Tradycyjnie w piątek , jakoś tak , zawsze wychodzi że mięcho nie wchodzi " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ryby to pyszna alternatywa , ale świeże i smaczne , nie zawsze są pod ręką i wtedy warto sięgnąć po stare , dobre przepisy , no może troszkę zawsze warto je podrasować " class(...)łyżki bułki tartej i jedno surowe jajko . Doprawiamy gałką , solą , pieprzem i całość wyrabiamy ręką do uzyskania w masy . Następnie formujemy kulki średniej wielkości , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu , aż zrobią się apetycznie złociste . Wykładamy na talerze i gotowe , doskonałe są z sosem musztardowym ( przepis tutaj : sos musztardowy ) , ale ketchup też nie będzie zły Smacznego ! Post

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania