ryby smażone - 3566 przepisów (strona:188/238)

Kotlety z kaszy bulgur z tuńczykiem 140

Kasza bulgur to niskokaloryczna kasza z wysuszonych zbóż, najczęściej pszenicy. Dobrze się gotuje, nie przypala się i nie skleja, ale przede wszystkim świetnie smakuje. Przygotowałam z

Trzeci talerz
Bakłażany w pomidorowym sosie curry 181

bakłażany, które już od tygodnia czekały na swoją kolej i nie mogły się doczekać, aż coś z nich przygotuję. Tak już mam, że zawsze wybieram ładne warzywa, mięsa, ryby, a dopiero potem zastanawiam się co z nimi zrobię. Na początku chciałam te bakłażany nafaszerować mięsem. Gdybym miała w domu mięso na pewno bym tak zrobiła. Nie miałam. Pomyślałam(...)każdy kawałek się oblepił i wkładamy na górny poziom nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Cebulę kroimy w półplasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy przez minutę ziarna kminu rzymskiego. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy jeszcze dwie minuty co jakiś czas mieszając. Dodajemy starty imbir i posiekane ząbki czosnku – smażymy kolejną minutę, często mieszając

Poezja smaku
Soljanka - pyszna, rozgrzewająca zupa rosyjska. 137

solanką, co w moim odczuciu nie zachęca niestety do zagłębienia się w przepis. Nazwa solanka kojarzy się raczej ze słoną zawiesiną z białek i soli, w której piekę ryby na Wigilię, by były smaczniejsze ;-). Ale nie o tym dzisiaj.  Dzisiaj pozostawiam w Waszych dłoniach dopracowany przepis na gęstą, aromatyczną rozgrzewającą Soljankę w wersji mięsnej (spotkać można także rybną(...)razie konieczności przyprawy. W tym czasie kiełbasę, cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu przez 10 minut, dołożyć starte na drobnych oczkach ogórki i jeszcze przez 10 minut smażyć. Dołożyć do zupy i gotować 10 minut.  Zupa powinna być kwaśna, dlatego dolewamy na końcu wodę z ogórków. Najlepiej samemu regulować kwasowość - 250 ml to czysto orientacyjna ilość. Dokładamy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kotleciki z kalafiora 2250

raczej już nie zostanę ale jakoś tak coraz mniej mięsa jest w naszej diecie i to z przyzwoleniem pozostałych członków rodziny Tak naprawdę z mięsa to najbardziej lubię ryby Na pewno na blogu będą się dalej pojawiać mięsne dania więc mięsożerni czytelnicy nie muszą się martwić Dzisiaj jednak zapraszam na bezmięsne kotleciki z kalafiora. Smakują rewelacyjnie! Czosnek, koperek(...)konsystencji można dosypać więcej bułki aż z masy będzie można formować kotleciki. Dobrze jest wstawić masę na pół godziny do lodówki. Uformowane kotleciki obtaczać w bułce tartej i smażyć-na średnim ogniu, żeby ich nie spalić – na złoty kolor. Po usmażeniu ułożyć na ręczniku papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Smacznego Post Kotleciki z kalafiora pojawił się poraz pierwszy

UgotujmyTo.pl
Puszyste, naleśnikowe koreczki z wędzonym łososiem 185

Sporo u mnie tych "koreczkowych" odsłon:)  Lubię takie małe, zgrabne przekąski, które nie tylko pysznie smakują ale i całkiem ładnie prezentują się na stole. Też

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Makaron z pesto pistacjowym i łososiem 158

finansjerek , tureckiej baklavy czy posypki do owocowego crumble . Zaś najprostrzym sposobem na wykorzystanie niesolonych pistacji jest dzisiejsze pesto pistacjowe, pyszne z makaronem, ale również wspaniałe rozmarowane na toście, filecie ryby albo użyte jako oryginalny sos do pizzy . Sam makaron z pistacjowym pesto byłby smakowitym, pełnym daniem, ale postanowiłam go podkręcić dodatkiem łososia i zielonego groszku. Do pesto dodałam więc(...)minut z jednej strony i 3-5 minut z drugiej, aż filet będzie lekko rumiany na wierzchu i usmażony w środku. Ja skorzystałam z łososia mrożonego i przed smażeniem go nie rozmrażałam (tak też zasugerowała mi instrukcja na jego opakowaniu). Zdejmij łososia z patelni i odstaw, żeby odpoczął. Patelnię zachowaj, będziesz na niej kończyć potrawę. W międzyczasie w dużym garnku

Chilli Czosnek i Oliwa
Placuszki z cukinii i łososia 152

proste danie idealnie sprawdzi się na leniwy obiad lub smaczną kolację. Połączenie cukinii i łososia dobrze się ze sobą komponuje. Nie wyobrażam wręcz sobie innej wersji. Niestety z tą rybą tak jest, że albo się ja uwielbia albo nie znosi. Mam nadzieję jednak, że ten pomysł trafi także w Wasze gusta smakowe. Ps. przepis dołączam do akcji Placki, placuszki , pancakesy(...)kostkę. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach Do startej cukinii dodać łososia, mąkę, jajko, odrobinę soku z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Smacznego

Fabryka pomysłów
Mule po tajsku / Thai mussels 201

Mam ogromną słabość do muli, szczególnie takich z dużą ilością sosiku, w którym można maczać sobie chrupiące pieczywo. Ostatnio udało mi się upolować mule w bardzo

karmelowy
Pieczony dorsz z warzywami i puree ziemniaczanym czyli przenosimy się na Sycylię 161

  Ten i kolejne przepisy to trochę taka podróż po Europie. Ponownie zainspirowana moim ulubionym programem kulinarnym i faworytką w tych zawodach postanowiłam ugotować jej danie

Mango Papaja
Zupa rybna z pstrąga. 256

Kochani tak jak pisałam na fb z moich planów przedświątecznych nie wyszło nic. Bąbelek się pochorował i jest w szpitalu. Wszystko jest już dobrze, a dziś

Miksturownik
Łosoś z sosem porowym i kawiorem 179

grillujemy – na patelni, ale jednak. Korzystamy ze wspominanej już tutaj kilka razy techniki: 7 minut skórą do góry i tyle damo skórą do dołu, następnie ją zdejmujemy i wykładamy rybę na talerz. Pora kroimy w wąskiej paski, ale przede wszystkim dokładnie płuczemy liście ze środkowej części – to wyjątkowo „wredne” warzywo w tym sensie, że między liśćmi lubi zebrać się sporo(...)kilku centymetrowe kawałki, a następnie w wąskie paski. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 2 łyżki oliwy. Gdy roztopiony tłuszcz zacznie wrzeć, wrzucamy pora i smażymy przez 3-4 minuty często mieszając. Dolewamy bulion i wino, doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy patelnię i przestawiamy na mały ogień. Pora dusimy powoli przez ok. 25 minut. W razie potrzeby

Kulinarna Pokusa
Nieprzepisowo #3 Powiedz mi co jesz, a powiem Ci czy spać będziesz 195

matki. Zwłaszcza po takim rozpasaniu, jakiemu dałam upust, będąc w ciąży. Ale jak się chciało karmić cycem, to buzia w dzióbek :P A więc... pieczone, gotowane, broń Boże smażone. Kiełbasy i mięsiwa tak. Nabiał tak, ale z rozwagą, bo skaza białkowa nie śpi. Mleko, żółty ser, jajka ostrożnie. Jeśli warzywa to bez skóry i też nie wszystkie. Ale tutaj(...)jeść. Póki co sztywno trzymam się wytycznych położnej i lekarza. Chociaż ochota na pączka jest zawsze ;) Ś niadaniowo Pamiętacie  Grzanki przyszłej mamki ? Jeśli boicie się na początek spożywać ryby, akurat łosoś należy do tych "bezpiecznych", żaden problem podmienić go na plaster wędliny. O biadowo Młode ziemniaki umyte i wyszczotkowane, ugotowane w mundurkach (oczywiście zjedzone bez łupinek). Surówka

bastalena
Pieczony dorsz z warzywami i puree ziemniaczanym czyli przenosimy się na Sycylię 141

  Ten i kolejne przepisy to trochę taka podróż po Europie. Ponownie zainspirowana moim ulubionym programem kulinarnym i faworytką w tych zawodach postanowiłam ugotować jej danie

Mango Papaja
Frittata z tuńczykiem 125

W tym tygodniu na tapecie "bon apettit-owej" literka T jak tuńczyk,czyli kolejna porcja przepisów konkursowych. Tuńczyk można zrobić na wiele sposobów co odkryłam przy

Bon appetit mon amie
PIKANTNE KALMARY I MŁODE ZIEMNIAKI PIECZONE 148

         Kalmary i inne owoce morza. Temat tabu przez dłuższy czas i dla mnie, i dla Karmele-ona. Początki zawsze są trudne

W kuchni Karmel-itki
300 post.. NALEŚNIKI NA KEFIRZE. 160

To już 300 postów jest za mną..  Rany, ale ten czas leci! Jestem już z Tobą, Czytelniku od stycznia 2010. Jak na taki kawał życia

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania