ryby smażone - 3566 przepisów (strona:187/238)

Kotlety jajeczno – pieczarkowe 150

Tradycyjnie w piątek , jakoś tak , zawsze wychodzi że mięcho nie wchodzi " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ryby to pyszna alternatywa , ale świeże i smaczne , nie zawsze są pod ręką i wtedy warto sięgnąć po stare , dobre przepisy , no może troszkę zawsze warto je podrasować " class(...)łyżki bułki tartej i jedno surowe jajko . Doprawiamy gałką , solą , pieprzem i całość wyrabiamy ręką do uzyskania w masy . Następnie formujemy kulki średniej wielkości , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu , aż zrobią się apetycznie złociste . Wykładamy na talerze i gotowe , doskonałe są z sosem musztardowym ( przepis tutaj : sos musztardowy ) , ale ketchup też nie będzie zły Smacznego ! Post

Ogrodnik w podróży
Czerwone curry z krewetkami (lub kurczakiem) i zieloną fasolką 138

Środek zimy – zachciało mi się curry. Koloru, smaku, lekkości, pełni smaku i aromatu. O kolorowe świeże warzywa trudno, ale z mrożonymi nie ma żadnego problemu. Pasta

Karo in the Kitchen
Łosoś w szparagach 139

Jak wiadomo maj to miesiąc szparagów. W tym okresie są one najsmaczniejsze, oczywiście wybieramy te młode. Stare szparagi po gotowaniu stają się gorzkie i tych unikajmy

Smaki Ewy
Tagliatelle z łososiem, groszkiem w sosie lekko cytrynowym 177

Ostatnio w jednym z popularnych sklepów pojawiły się świeże makarony. Tagiatelle, parpadelle i inne. Bardzo je polubiłam za smak oraz za to, że się szybko gotują

Moja Delicja
Pity z klopsikami, botwinką i fetą 160

serem lub mięsem to prosty sposób na przygotowanie smacznego i szybkiego posiłku, takiego domowego fast foodu . Na blogu pokazywałam Wam już cypryjskie kanapki z halloumi oraz pity z grillowaną rybą inspirowane kuchnią marokańską , czas na kolejną propozycję takiego dania. Dziś zabiorę Was w kulinarną podróż do Grecji za sprawą chlebków z dodatkiem wieprzowych klopsików, fety i sezonową zieleniną - botwinką . Składniki(...)tartej, aby uzyskać zwartą masę (ok. 2-4 łyżki). Uformuj z masy małe klopsiki, wielkości orzecha włoskiego i obtocz je w bułce tartej.  Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej klopsiki na złoto. Być może będziesz musiał zrobić to w dwóch partiach. Gdy klopsiki się smażą, przygotuj botwinkę.  Liście botwinki odetnij od buraczków, dobrze umyj, oczyść

Chilli Czosnek i Oliwa
świeże śledzie z piekarnika... 175

Składniki: śledzie 1 kg/tuszki nie duże, sok z cytryny 1 łyżka, kucharek 1,5 łyżki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony - ile potrzeba kupiłam nie

W Mojej Kuchni Lubię
PAELLA MARINARA. 166

fot.: Karmel-itka Wszystkie już na stanowiskach. Noże w dłoniach, w garnkach bulgocze woda, składniki drżą na widok zasadzającychsię na nie kobiet. Zupełnie niepozorne, normalne dziewczyny

W kuchni Karmel-itki
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU Z PAPRYKĄ I KORNISZONAMI 224

Pyszna, klasyczna potrawa znana chyba praktycznie w każdym domu.  Lekko słone matiasy bardzo fajnie komponują się z pomidorową  słodko-kwaśną zalewą. Dodatkowo smak potrawy

Walijskie Pichcenie
SPAGHETTI Z TUŃCZYKIEM I ŚWIEŻYMI POMIDORAMI 126

Kolejny pomysł na pyszny i ekspresowy obiadek.  Makron spaghetti podany z dobrej jakości tuńczykiem z puszki, świeżymi pomidorami, oliwą, czosnkiem i cebulką dymką. Doprawiony suszoną

cool and minty
Makaron z łososiem i brokułami / Salmon noodles with broccolini 161

minimum dwa razy w tygodniu dlatego wybrałam danie rybne. Szybki makaron z łososiem i brokułami, w lekkim sosie w stylu azjatyckim, z pewnością przypadnie do gustu wszystkim amatorom ryb. Użyłam w tym przepisie bimi, czyli japońskiego brokuła, którego jakimś cudem znalazłam w moim markecie i koniecznie chciałam spróbować. Zamiast niego świetnie sprawdzi się nasz tradycyjny brokuł, polecam! Scroll(...)obsmaż go z każdej strony do zarumienienia, po czym wyjmij z patelni i przetrzyj ją ręcznikiem papierowym. Wlej na patelnię pozostały olej, rozgrzej na dużym ogniu, włóż ¾ dymki i smaż przez 30 sekund. Następnie dodaj brokuły i marynatę z łososia i smaż, mieszając, przez około 3-5 minut, aż brokuły przestaną być surowe. Wlej do patelni ¼ szklanki wody, włóż makaron

karmelowy
Makaron tagliatelle w pomidorowym sosie z krewetkami 119

Uwielbiam owoce morza odkąd tylko pamiętam i w swojej - tej łódzkiej, i w domowej mazurskiej  zamrażarce zawsze ukrywają się jakieś małe pyszności ;) Mama poprosiła mnie

Spektrum Smaku
Ah, mi casa ! Smak Wysp Kanaryjskich - gambas al ajillo 167

morza. W mojej wyobraźni Wyspy Kanaryjskie były krainą mlekiem i miodem płynącą, były wszystkim, o czym zawsze marzyłam. Zielone, ale też z rajską laguną. Bogate w owoce i świeże ryby oraz, moje ulubione ,krewetki. Jakież było moje zdziwienie, gdy po lądowaniu, owszem, było mi gorąco, ale tej zieleni ani widu, ani słychu! Wszystko było brązowe i bardzo, bardzo suche(...)przywarły do dna. Wrzucamy krewetki, mieszamy i podsmażamy chwilę , dalej na średnim ogniu ( ok. 5-10 minut). Ponownie solimy i dodajemy natkę pietruszki. Mieszamy i jeszcze kilka minut smażymy, aż wszystko przejdzie dobrze zapachem i smakiem.  Pamiętajmy, że nie możemy smażyć krewetek zbyt długo, bo zrobią się suche i już nie będą takie smaczne.  Podajemy w towarzystwie pokrojonej

Gotowanie to kochanie
Smaki Włoch 163

Popijamy oczywiście lokalnym winem - vino alla spina ( wino z beczki). Lago di Garda  Spacerując uliczkami miasteczek nad jeziorem Garda można znaleźć stragany pełne tutejszych serów, genialnych zielonych oliwek, ryb, warzyw czy owoców. Riva del Garda Riva del Garda  I koniecznie spróbujcie prawdziwych włoskich lodów i sorbetów - najlepsze na świecie ;) "Happy Hour" czyli mediolańskie aperitivo Zwiedzając Mediolan koniecznie(...)panzerotti, to niewielki lokal w bocznej uliczce blisko Piazza del Duomo. Panzerotti to rodzaj pieroga/pączka na ciepło z nadzieniem. Do wyboru wersja na słodko lub słono, pieczone lub smażone w głębokim tłuszczu. Wybraliśmy wersje słone: z mozzarellą i pomidorami/mozzarellą i ostrą salami - koszt 2,70 Euro/szt. Uwaga: Przed wejściem długie kolejki - ok godz. 12 czekaliśmy 20 min. Zdecydowanie

Atlas Smaków
Spaghetti po maltańsku na Światowy Dzień Makaronu 291

Włosi, Brytyjczycy oraz Arabowie z Północnej Afryki. We współczesnej kuchni maltańskiej możemy odnaleźć wpływy wszystkich wymienionych, dlatego odwiedzający wyspy nie będą mieli np. problemów z zamówieniem angielskiego śniadania, czy ryby z frytkami   fish & chips , zaś w porze kolacji będą mogli przebierać wśród różnego rodzaju past i pizzy.  Oczywiście, Maltańczycy dołożyli do włoskich przepisów swoje lokalne trzy(...)opakowaniu. Rozgrzej oliwę na patelni o wysokich ściankach. Wrzuć na nią pokrojone w paseczki suszone pomidory, oliwki pozbawione pestek, kapary odsączone z zalewy i rozgnieciony ząbek czosnku.  Smaż 3-4 min, po czym wlej chlust białego wina, dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki oraz krojone pomidory. Wymieszaj i duś przez 5 min. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Gdy makaron się

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczony łosoś z kolorową salsą z mango, awokado i ziaren granatu na ryżu jaśminowym z kurkumą 151

Uwielbiasz łososia i nie boisz sie eksperymentować z zestawieniem rożnych smaków? Mam coś dla Ciebie Niesamowite połączenie słonego łososia ze słodko- słonymi owocami w idealnych proporcjach

Eat me! Fit me!

Proponowane wyszukiwania