cieniutkim strumieniem do żółtek, cały czas miksując. Sos powinien być gęsty i puszysty o konsystencji majonezu. Gotowy podajemy na ciepło do np. jajek sadzonych, warzyw gotowanych (w szczególności szparag), ryb
Domowy Smak Jedzenialistki szpinaku dokładnie umyć. Sałatę rozdzielić na listki, wraz ze szpinakiem ułożyć na talerzu lub salaterce. Wyłożyć grillowane warzywa, polać sosem i posypać kiełkami. Podawać do grillowanych mięs, ryb lub samodzielnie
Czerwień i błękitBułka z rozmokłym pomidorem, zimny schabowy czy sklepowy batonik to raczej średnie pomysły na smaczną przekąskę podczas pikniku, wycieczki rowerowej czy wyjazdu na ryby :) Piknikowe penne to danie, które świetnie nadaje się do zabrania ze sobą w teren. Wystarczy przygotować je w domu, włożyć do pojemniczka, albo nawet woreczka na Zipper i spakować do koszyka piknikowego, albo plecaka. Do makaronu
Trzeci talerzPieczone pomidory mogą być przystawką, śniadaniem, kolacją dodatkiem do większych dań głównych w tym mięs i ryb, ale także mogą być składnikiem sosów czy musów do tart. Zamiast kupować gotowe przeciery pomidorowe do zup, możemy w jeden wieczór upiec pomidory i na następny dzień mamy pyszny przecier do sosu bolońskiego, czy podstawę sosu do domowej pizzy. Lista inspiracji i możliwości
KreatywnePinyMłode ziemniaczki smażone to super dodatek do każdego mięsa czy ryby. Zresztą takie aromatyczne ziemniaczki nawet tylko z młodymi warzywami czy z jajkiem zachwycają smakiem. SKŁADNIKI: 1kg. młodych ziemniaków 10 dag. boczku wędzonego 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki masła klarowanego, smalcu domowego lub oliwy z oliwek sól, pieprz, vegeta, papryka(lub gotowa mieszanka przypraw
Kuchnia Beatyzdrowe śniadanie lub kolacja. Nie wymaga dużo czasu, a jest świetnym urozmaiceniem posiłków. Dodatki mogą być różne, za każdym razem otrzymamy inny smak :) No i przede wszystkim powinniśmy jeść ryby, bo są bardzo zdrowe i dostarczają nam wiele potrzebnych składników odżywczych. Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 5-6 jajek 2 łyżki keczupu 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka soku
Kolorowy PrzepisownikCiekawy przepis na danie z pysznej i zdrowej ryby, jaką jest sola. Pieczona w piekarniku podawana pod pierzynką szpinakowo-pieczarkową z dodatkiem mozzarelli. Pycha
Milion Smakówupieczoną na grillu przygotowałam podczas wakacji w Chorwacji, gdzie kupienie świeżej dorady na targu rybnym nie stanowi problemu. Minimum dodatków pozwala cieszyć się prawdziwym smakiem delikatnego mięsa tej pysznej ryby
Milion SmakówGrillowana ryba jest zawsze smaczną, sycącą i zdrową opcją na szybki obiad. Dziś polecam przepis na grillowanego łososia z posmakiem rozmarynu
Milion SmakówKolejna odsłona ryb, tym razem w gęstym "sosie" z warzyw. Przepis z zeszytu mamy, który od wielu lat gości na naszych stołach w okresie karnawałowym i nie tylko
Milion Smakówkiedy pamiętam zawsze byłam "antyśledziowa" i omijałam szerokim łukiem potrawy z tą rybą. Próbując pierwszy raz tę sałatkę podeszłam do niej dość sceptycznie. Jednak już po pierwszym kęsie moje wątpliwości zostały rozwiane. Połączenie słonych filetów śledziowych idealnie współgra z gotowanymi warzywami (szczególnie z buraczkiem), jajkiem i majonezem. Dziękuję Agnieszko za przepis
Milion SmakówWspaniała, super zdrowa sałatka, która sama w sobie stanowi pełnowartościowe danie lub może być odżywczym dodatkiem do ryby czy mięsa. Jest to posiłek zarówno sycący jak i lekkostrawny, a więc idealny w codziennej diecie osób dbających o zdrowie
Milion SmakówDania z ryb wcale nie muszą być monotonne. Dzięki temu, że dobrze komponują się z wieloma składnikami wystarczy zajrzeć do lodówki i na pewno uda się wymyślić jakieś fajne połączenie. Zielone, bazyliowe pesto w połączeniu z łososiem to bardzo smaczna kombinacja. Do tego danie jest bardzo proste do przygotowania więc jest dobrą opcją na szybki obiad czy kolację
Milion SmakówTerrina to danie przypominające pasztet na bazie mięsa, ryb lub warzyw. Moja terrina jest nieco oszukana bo jej nie piekłam - potraktujcie ją jako wersję uproszczoną dla początkujących :) Do przygotowania tej potrawy wykorzystałam jajka przepiórcze, które są drobne przez co łatwo je zanurzyć w masie, a dodatkowo są bardzo zdrowe. Masę przygotowałam na bazie liściastego mrożonego szpinaku i śmietany
Milion SmakówSzybki, prosty i zdrowy sposób na łososia. Dodatek pistacji i orzechów wspaniale komponuje się z rybą dodając daniu ciekawego posmaku
Milion Smaków