Bardzo lubię ryby ale nie zawsze mam pomysł na to w jaki sposób je przyrządzić. W marcowej KUCHNI pojawił się przepis na szybkie, smaczne, domowe danie rodem z Włoch. Comfort food czyli danie idealne na pocieszenie na wiosnę. Co dla mnie istotne nie jest natrętne w smaku, wręcz bardzo delikatne i można je przygotować
Dzieje kuchennej Wiewiórytempie. Całe szczęście potrzebne składniki są dostępne przez cały rok i zawsze można sobie do produkować potrzebną ilość ;). Świetnie pasuje do kanapek i zapiekanek, mięsa, ryb, serów i gotowanych warzyw. Czas przygotowania: ok. 2,5 godziny Składniki: 6 czerwonych papryk, 2 duże bakłażany, 4 ząbki czosnku, 2-3 papryczki chili
SzczyptaSmaQpatelni czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Z pomarańczy wykrój segmenty. Nie jest to w cale takie strasznie trudne, przede wszystkim musisz mieć ostry nóż. Ja użyłam takiego do filetowania ryb, z wąskim elastycznym ostrzem. Na YouTube jest dużo filmików instruktażowych, np. możesz skorzystać z tego . Przełóż segmenty do miski i wyciśnij sok z pozostałości owoców. Do miski dodaj poszarpane listki
Chilli Czosnek i Oliwazawartości wody w produktach spożywczych), pora roku, aktywność fizyczna a także rodzaj diety. Produkt Zawartość wody [%] Grzyby (świeże) 90-95 Mleko 85-90 Owoce i warzywa 80-96 Ryby (świeże) 70-80 Mięso 60-75 Pieczywo 30-50 Produkty zbożowe, mąki 10-20 Masło 16 Oleje Śladowe ilości Kiedy więc wzrasta nasze zapotrzebowanie na płyny? Przy podwyższonej temperaturze
Powiedz dietom niePopularna warzywna pasta kanapkowa z ryżem i rybą. Smaczna i niezwykle prosta do przygotowania . Warzywa można połączyć z ryżem i tuńczykiem w sosie własnym . Zamiast ryżu do warzyw z powodzeniem można dodać kaszę jaglaną. Składniki: 2 marchewki 2 cebule kawałek selera korzeniowego 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy
Zakamarki mojej kuchnimoje zielone oko :) Prawda, że proste? SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Tu podałam je z Pieczonym Pstrągiem Tęczowym z Pistacjami . (Jak klikniesz czerwoną nazwę, wpadniesz na przepis na tą rybę
Blondynka Gotujeczęść z Was wie z mojego profilu na FB - wybraliśmy się na parę dni nad polskie morze. Na naszych talerzach przez te parę dni królowała ryba, którą jakoś nieczęsto jadamy w domu. Zdarzyło się również przegryzać coś słodkiego lecz po raz kolejny potwierdziło się, że nic nie może się równać z domowym sernikiem ;) Bananowy sernik z przepisu Nigelli został zrobiony
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!była w standardzie w tym zestawie, ale przemiła Pani Kelnerka zaproponowała właśnie taką wymianę. Sandacz był przepyszny (nie wiem, czy to zasługa tego, że ostatnio mam dużą ochotę na ryby ;)), za to ryżowi trochę brakowało - nie jestem w stanie powiedzieć czego, ale czegoś mi w nim było brak. Całość jednak - jak najbardziej na plus :) Mam nadzieję, że uda nam się
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Kupiłam wędzonego pstrąga i zastanawiałam się co tu z niego zrobić, oprócz tego że zjeść go ot tak na kanapce. Postanowiłam zrobić z niego pastę o
Bernika - moj kulinarny pamietnikNaszło mnie na ziołowe masełko. Przepis wypatrzony w gazecie, ale lekko zmodyfikowany. Dziś jako dodatek do świeżej i chrupiącej bagietki. Ale następnym razem, doda aromatu pieczonej rybie, albo ziemniakom. Zapewne dobrze będzie smakować, z grillowanym mięsem. SKŁADNIKI: 200 g masła o zawartości tłuszczu 82 % pęczek szczypiorku kilka gałązek świeżego tymianku 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny sól
Kuchnia w opałachDopraw pieprzem i czubrycą. Wymieszaj i SMACZNEGO. CMOK . Do sałaty nie dodaję soli, gdyż ser jak i oliwki czy tuńczyk są doprawione, nie dodaję również oliwy, ponieważ pomidory i ryba były w nim marynowane. POZDRO
Pasje JolkiKolejne szybkie danie z udziałem ryby. Łososia zazwyczaj kupuję w Biedronce i do ekspresowych potraw używam Marinero wędzonego z pieprzem. Wystarczy wrzucić go na parę minut do mikrofali bądź piekarnika i gotowe. Dobre rozwiązanie dla ludzi, którzy cierpią na brak czasu. Oczywiście można go z powodzeniem jeść na zimno. Łosoś, szpinak
Życie na widelcunasion lnu, natomiast w następnym poście zaprezentuje wam moje ulubione przepisy z zastosowaniem tej niezwykłej rośliny. Siemię lniane jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych o podobnej zawartości jaka występuje w rybach , co jest bardzo ważne u osób eliminujących białko zwierzęce z diety. Zawiera również wiele ważnych dla naszej diety składników odżywczych m.in cynk, witaminę C, flawonoidy, fitoestrogeny i wiele innych substancji
zdrowa vege kuchniadodatkiem łososia. Przeważnie pomidorówkę gotuję na rosole, czasami na maśle lub oliwie , jeśli używam całych pomidorów. Tym razem do podduszonych na maśle pomidorów dołożyłam łososia. Pomyślałam, że pomidory z rybami lubią się, więc dlaczego nie połączyć tej sympatii w zupie :) I to był strzał w dziesiątkę! Zupa wyszła pyszna i sycąca, na pewno będę ją gotować częściej. Tym bardziej
Codzienna kuchnia niecodzienna