ryba - 22624 przepisów (strona:928/1509)

Świąteczny pasztet z łososia z zielonym pieprzem 158

Pierwszy raz robię pasztet z ryb.  Łosoś dla mnie czasami jest mdły i muszę dodać sporo świeżego imbiru i sosu sojowego, żeby smakował mnie i  mojej rodzinie. Ale ten pasztet jest cudnie smaczny. Konsystencja pozwala kroić go na kawałki bez kruszenia się, pachnie i smakuje świętami. Będzie

AZgotuj!
Tatar z tuńczyka i zielonych oliwek 137

Wyborna przystawka na ostatni dzień roku:)  ogórek korniszon puszka tuńczyka lub świeże mięso ryby oliwki zielone z czerwoną papryką koperek Sos: oliwa  kilka ziarenek zielonego pieprzu łyżeczka musztardy ocet winny biały   Siekamy składniki i układamy warstwami w obręczy. Róbmy malutkie przystawki. Da nich przygotujcie sos: musztarda, ocet biały, olej rzepakowy , kilka ziarenek zielonego

AZgotuj!
Aromatyczne pieczarki 161

moździerza.  Wrzuć pieczarki. Kiedy lekko się podsmażą dodaj sól i wino. Odparuj. Na koniec dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj. Dobrze komponuje się z rybą np. z solą

AZgotuj!
Śledź z musem z szarej renety 141

białego wina jabłko szara reneta pieprz czarny mielone ziele angielskie ( kupiłam M&S) cynamon  3 goździki  Śledzie moczymy w wodzie kilka godzin. Kiedy mamy już odsolone ryby. Obieramy jabłko i dusimy z 50 ml wina wraz z goździkami. Na patelni dusimy cebulę z mielonym zielem angielskim i odrobiną cynamonu. Pod koniec wlewamy pozostałą ilość wina. Odparowujemy. Jabłko

AZgotuj!
Pulpety z dorsza na parze z brokułem 125

jakieś, to zmieliłam i ugotowałam na parze.   400 gram filetów dorsza pęczek szczypiorku sól pieprz 1 łyżka sosu sojowego piana z 2 białek czubata łyżka mąki ziemniaczanej Rybę umyć, zmielić w malakserze. Wyjąć do miski dodać pocięty drobno szczypiorek, sól, sos sojowy i pieprz. Ubić pianę z 2 białek  dodać do masy z mąką ziemniaczaną. Formować zgrabne

AZgotuj!
Mini szaszłyk z łososia 146

Ponieważ muszę jeść ryby, nudzi mnie szybko , szukam nowych możliwości. Ten przepis wydał mi się ciekawy.  Taka kolacja będzie dziś.  500 gram łososia atlantyckiego świeżego marynata : sok z połowy cytryny sok z jednego buraka olej  skórka z cytryny pieprz  sól kapary  zielony pieprz  Pokrój łososia w duzą kostkę. Zrób marynatę podaną w składnikach. Zalej

AZgotuj!
Zapiekany dorsz z ziemniakami i brokułem 173

Dziwnie się czuję, bo ryby w niedzielę nie jadam. Tzn dorsza. Prędzej sandacza albo łososia.  Ale w całości mógł reprezentować niedzielny obiad.  500 gram dorsza (u mnie mrożony) sól, pieprz, skórka z jednej cytryny olej do wysmarowania naczynia 500 gram ziemniaków gałka muszkatołowa czerwona mielona papryka  śmietanka 30% brokuł 3 ząbki czosnku Dorsza oprószyć solą, pieprzem

AZgotuj!
Turbot z karmelizowaną cytryną 136

dwóch stron. Przełożyć na pergamin i piec z batatem w 200 stopniach ok 40 minut. Na patelni na której smażył się turbot karmelizować cytrynę. Położyć przed podaniem na wierzch ryby, posypać drobno posiekaną natką

AZgotuj!
Kule jaglane smażone ala arancini 148

Pomysł powstał na bazie arancini. Podane z salsą pomidorową, ale dzieci pewnie wybrałyby ketchup. Polecam różne nadzienia. Można schować w kuli jaglanej także warzywa np. brukselkę, szpinak, kawaek ryby. Podawać  z różnymi  sosami. Składniki:  2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 jajka sól pieprz ser mozzarella lub feta ok 1 litr oleju rzepakowego do smażenia bułka tarta łyżeczka

AZgotuj!
Nasza grecka musaka (moussaka) 196

urokliwe uliczki i pyszna kuchnia. Spacer po prawdziwym greckim targu na długo pozostanie w naszej pamięci. Sprzedawane tam były piękne kolorowe owoce, warzywa, różnego rodzaju sery, owoce morza i ryby. Był to niezwykły widok. Korzystając z tych wyjątkowych składników sami przygotowywaliśmy np: sałatkę grecką czy zapiekane warzywa.           Musaka to wspaniała grecka

Pan i Pani Smith w kuchni
Ajwar - pikantny sos z pieczonych warzyw 142

się od niego trochę uzależniłam... Ajwar to pikantny sos z pieczonych warzyw - bakłażana, papryki i pomidorów z dodatkiem chili i czosnku. Genialnie podkręca smak delikatnych dań - pieczonych na grillu ryb, kurczaka albo po prostu na grzance z chleba i sera. Można go podać do tortilli, burgerów albo jako pikantny dip do maczania pasków z warzyw lub chipsów. Domowy ajwar

Kulinarne Inspiracje
Kurczak tikka masala 203

tłumaczeniu "gorąca mieszanka"). W skład tej przyprawy najczęściej wchodzą: kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatołowa. Ja garam masala najczęściej używam do przyprawienia ryb, zabija nieprzyjemny zapach. Wracając do tikka, bardzo rozgrzało mnie to danie, koniecznie spróbujcie go w chłodny dzień. Składniki ( 3 porcje): - ok. 400-500 g filetów z piersi z kurczaka

Corner With Recipes
Łosoś pieczony w cieście filo z sosem pomidorowym 166

powiedzieć, że jakoś nie żałuję. Każdy niech sam wybiera, ale ja nie lubię widoku dłuugich kolejek w supermarkecie po karpia, przenoszenia go w reklamówce i trzymania w wannie... Jednak ryba na święta musi być i takie danie pojawi się u mnie w tym roku (zdradziłam taki ważny sekret ;). Proste do zrobienia, łosoś trochę inaczej podany niż zwykle. Jadłam u siostry

Corner With Recipes
Prezenty dla kota 191

chętnie biegają za światełkiem, ale nie należy przeginać z tą zabawą, żeby kot nie ‘ześwirował’. Dodatkowo takie lasery są tanie, więc nadają się na niezobowiązujący prezent. Laser z motywem ryby znalazłam na tej stronie.  Podane linki są tylko przykładami i stanowią źródło załączonych zdjęć. Listę stworzyłam na podstawie własnych doświadczeń i obserwacji, ale tak jak ludzie są różni, koty

Corner With Recipes