ryba - 22624 przepisów (strona:924/1509)

Zupa ziemniaczana z wędzonym łososiem 155

użyłam zmielonych płatków chili. Podawać z plastrem wędzonego łososia, posypane rozmarynem - niestety nie kupiłam świeżego, więc użyłam suszonego. Zupa jest po prostu pyszna. Bardzo delikatna, ale przełamana smakiem wędzonej ryby. Rozmaryn idealnie pasuje, choć w oryginalnym przepisie doszukałam się szczypiorku. Następnym razem zamiast rozmarynu użyję własnie jego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułeczki pszenno - pełnoziarniste z papryką - sposób na niedzielny kryzys chlebowy i pyszne domowe kanapki 129

pustym chlebakiem. Jeśli jesteśmy w domu lub w pobliżu sklepu to żaden problem. Kupuje się świeżutkie kajzerki i po sprawie. Czasem jednak jesteśmy w głębokim plenerze (czytaj grzyby, ryby czy tam plażowanie nad rzeką w sezonie) i do sklepu z pieczywem nam totalnie nie po drodze. Tak było w zeszłą niedzielę. Długo nam się zeszło na spacerowaniu po lesie. Goście

Kuchnia po mojemu
Część druga jesiennej dygresji - ciepłe barwy w obiektywie 193

niezadowolenie gdy liście pod stopami za głośno szeleszczą ;) I skąd to się takie wzięło? Zarówno ja i Mąż spędzaliśmy w dzieciństwie dużo czasu na łonie natury. Mąż bardziej na rybach - ja  na grzybach. A tu wyszedł taki mały "Monk". Mimo to będziemy go zabierać na leśne wycieczki - dopóki się Spinu vel Dżino nie przekona ;) Ma jeszcze czas bo dopiero

Kuchnia po mojemu
Indycza golona pieczona. 202

Mamę na wzór udźca indyczego . Mięso z nich jest jeszcze delikatniejsze i bardziej soczyste. Ma jednak drobną wadę - skostniałe, igłowate ścięgna, na które trzeba uważać przy jedzeniu niczym w rybie na ości. Mimo tej drobnej niedogodności warto się na nie skusić ze względu na walory smakowe

Kuchnia po mojemu
Grillowany łosoś z puree z jabłek i kopru włoskiego 222

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny i bardzo oryginalny pomysł na podanie łososia. Puree z jabłek i kopru włoskiego z grillowanym łososiem

Marta Gotuje
sos holenderski 122

Polecam sos holenderski do mięs,ryb,szparagów Produkty 1/2 kostki masła 4 żółtka sok z 1/2 cytryny sól, biały pieprz Wykonanie: Żółtka ubijam na pianę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem

Ugotujmy Coś
Pieczone ziemniaki 153

Pieczone ziemniaki są rewelacyjnym dodatkiem do wielu dań. Można je podawać do mięs, drobiu lub ryb zamiast tradycyjnych ziemniaków czy frytek. Danie to można zrobić bardzo szybko a w zasadzie robi się samo. Składniki: ziemniaki sól papryka czerwona w proszku Przygotowanie: Ziemniaki obrać, opłukać i przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą. Całość polać odrobiną oliwy i posypać solą i papryką

Mama Gotuje
Ziemniaczane Kulki 330

Kulki ziemniaczane to dość pracochłonny ale za to pyszny dodatek do mięsa albo ryby. Można je jeść również jako samodzielne danie z dowolnym sosem np. grzybowym . Trzeba się trochę napracować wykonując kulki ale naprawdę warto poświęcić na nie trochę czasu. Co ważne to wykorzystuje się do nich ugotowane ziemniaki, więc można dzień wcześniej ugotować ich więcej, lub wykorzystać te które

Mama Gotuje
Sos Jogurtowo – Koperkowy z Czosnkiem 189

jest sosem skomplikowanym ale za to bardzo dobrym. Pasuje doskonale do ryb, wędlin albo do ziemniaków. Dobrze jest go przygotować kilka godzin przed podaniem, ponieważ przez ten czas jogurt rewelacyjnie przejmuje smak czosnku. Poza tym ostrość czosnku jest odczuwalna jakiś czas po wykonaniu sosu a nie od samego początku. Składniki: 1 szklanka jogurtu naturalnego 3 łyżki śmietany 18% 1 ząbek

Mama Gotuje
Twarożek z sardynkami 148

oleju sól pieprz opcjonalnie 1 - 2 łyżki jogurtu naturalnego Wykonanie: Twarożek przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Sardynki oddzielić od oleju, usunąć kręgosłupy i rozgnieść widelcem. Do twarożku dodać rybę, doprawić solą i pieprzem i wszystko razem rozgnieść. W razie potrzeby dodać 1 - 2 łyżki jogurtu naturalnego lub trochę oleju spod sardynek

Mama Gotuje
Sos Holenderski 218

holenderski jest sosem na bazie żółtek i masła. Świetnie pasuje do warzyw,ryb i jajek. Również jest doskonałym dodatkiem do wędlin. Składniki: 4 żółtka 100 g masła 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Wykonanie: Masło roztopić i mocno zagrzać. Żółtka z sokiem z cytryny, solą i pieprzem dobrze ubić na puszystą masę. Nie przestając ubijać powoli cienkim strumieniem wlewać

Mama Gotuje
Łosoś gotowany na parze z zielonymi szparagami 169

zimnej wodzie.Łososia podobnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. gotować na parze również około 10-15 minut, w zależności od grubości ryby. Najprostszy sosik serowy: serek topiony rozpuścić wraz z śmietaną, gotować na wolnym ogniu aż się roztopi. Ja połączyłam szparagi w tratwę za pomocą korbaczy przywiezionym z naszych tatr, od prawdziwych

MarciochaKucharzy
Kostka rybna ze szpinakiem w cieście francuskim 200

całkowicie " wodę". Dodać jajko i wymieszać. Ciasto francuskie podzielić na 6 kawałków. Podwójne posolone kostki rybne ułożyć na cieście francuskim a na nich rozłożyć szpinak. Pozostałymi kawałkami ciasta przykryć rybę ze szpinakiem i pozaklejać wzdłuż i na rogach. Ponakrawać wierzch ciasta w trzech miejscach. Piec w piekarniku nastawionym na 200-220 stopni ok 30 minut. Trochę martwiłam się

MarciochaKucharzy
Rekin z pieczonymi batatami 172

jajka, bułka tarta sól, pieprz, kolendra, rozmaryn tymianek jogurtowy sos ziołowo- czosnkowy Rekina rozmnożyć, przepłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć solą pieprzem, kolendrą i odstawić na pół godziny. Następnie rybę oprószyć mąką obtoczyć w roztrzepanym jajku i opanierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczy do zarumienienia się panierki z obu stron. Bataty pokroić w talarki, wymieszać z oliwą

MarciochaKucharzy