użyłam zmielonych płatków chili. Podawać z plastrem wędzonego łososia, posypane rozmarynem - niestety nie kupiłam świeżego, więc użyłam suszonego. Zupa jest po prostu pyszna. Bardzo delikatna, ale przełamana smakiem wędzonej ryby. Rozmaryn idealnie pasuje, choć w oryginalnym przepisie doszukałam się szczypiorku. Następnym razem zamiast rozmarynu użyję własnie jego
Codzienna kuchnia niecodziennapustym chlebakiem. Jeśli jesteśmy w domu lub w pobliżu sklepu to żaden problem. Kupuje się świeżutkie kajzerki i po sprawie. Czasem jednak jesteśmy w głębokim plenerze (czytaj grzyby, ryby czy tam plażowanie nad rzeką w sezonie) i do sklepu z pieczywem nam totalnie nie po drodze. Tak było w zeszłą niedzielę. Długo nam się zeszło na spacerowaniu po lesie. Goście
Kuchnia po mojemuniezadowolenie gdy liście pod stopami za głośno szeleszczą ;) I skąd to się takie wzięło? Zarówno ja i Mąż spędzaliśmy w dzieciństwie dużo czasu na łonie natury. Mąż bardziej na rybach - ja na grzybach. A tu wyszedł taki mały "Monk". Mimo to będziemy go zabierać na leśne wycieczki - dopóki się Spinu vel Dżino nie przekona ;) Ma jeszcze czas bo dopiero
Kuchnia po mojemuMamę na wzór udźca indyczego . Mięso z nich jest jeszcze delikatniejsze i bardziej soczyste. Ma jednak drobną wadę - skostniałe, igłowate ścięgna, na które trzeba uważać przy jedzeniu niczym w rybie na ości. Mimo tej drobnej niedogodności warto się na nie skusić ze względu na walory smakowe
Kuchnia po mojemuWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny i bardzo oryginalny pomysł na podanie łososia. Puree z jabłek i kopru włoskiego z grillowanym łososiem
Marta GotujePolecam sos holenderski do mięs,ryb,szparagów Produkty 1/2 kostki masła 4 żółtka sok z 1/2 cytryny sól, biały pieprz Wykonanie: Żółtka ubijam na pianę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem
Ugotujmy CośPieczone ziemniaki są rewelacyjnym dodatkiem do wielu dań. Można je podawać do mięs, drobiu lub ryb zamiast tradycyjnych ziemniaków czy frytek. Danie to można zrobić bardzo szybko a w zasadzie robi się samo. Składniki: ziemniaki sól papryka czerwona w proszku Przygotowanie: Ziemniaki obrać, opłukać i przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą. Całość polać odrobiną oliwy i posypać solą i papryką
Mama GotujeKulki ziemniaczane to dość pracochłonny ale za to pyszny dodatek do mięsa albo ryby. Można je jeść również jako samodzielne danie z dowolnym sosem np. grzybowym . Trzeba się trochę napracować wykonując kulki ale naprawdę warto poświęcić na nie trochę czasu. Co ważne to wykorzystuje się do nich ugotowane ziemniaki, więc można dzień wcześniej ugotować ich więcej, lub wykorzystać te które
Mama Gotujejest sosem skomplikowanym ale za to bardzo dobrym. Pasuje doskonale do ryb, wędlin albo do ziemniaków. Dobrze jest go przygotować kilka godzin przed podaniem, ponieważ przez ten czas jogurt rewelacyjnie przejmuje smak czosnku. Poza tym ostrość czosnku jest odczuwalna jakiś czas po wykonaniu sosu a nie od samego początku. Składniki: 1 szklanka jogurtu naturalnego 3 łyżki śmietany 18% 1 ząbek
Mama Gotujeoleju sól pieprz opcjonalnie 1 - 2 łyżki jogurtu naturalnego Wykonanie: Twarożek przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Sardynki oddzielić od oleju, usunąć kręgosłupy i rozgnieść widelcem. Do twarożku dodać rybę, doprawić solą i pieprzem i wszystko razem rozgnieść. W razie potrzeby dodać 1 - 2 łyżki jogurtu naturalnego lub trochę oleju spod sardynek
Mama Gotujeholenderski jest sosem na bazie żółtek i masła. Świetnie pasuje do warzyw,ryb i jajek. Również jest doskonałym dodatkiem do wędlin. Składniki: 4 żółtka 100 g masła 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Wykonanie: Masło roztopić i mocno zagrzać. Żółtka z sokiem z cytryny, solą i pieprzem dobrze ubić na puszystą masę. Nie przestając ubijać powoli cienkim strumieniem wlewać
Mama Gotujezimnej wodzie.Łososia podobnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. gotować na parze również około 10-15 minut, w zależności od grubości ryby. Najprostszy sosik serowy: serek topiony rozpuścić wraz z śmietaną, gotować na wolnym ogniu aż się roztopi. Ja połączyłam szparagi w tratwę za pomocą korbaczy przywiezionym z naszych tatr, od prawdziwych
MarciochaKucharzycałkowicie " wodę". Dodać jajko i wymieszać. Ciasto francuskie podzielić na 6 kawałków. Podwójne posolone kostki rybne ułożyć na cieście francuskim a na nich rozłożyć szpinak. Pozostałymi kawałkami ciasta przykryć rybę ze szpinakiem i pozaklejać wzdłuż i na rogach. Ponakrawać wierzch ciasta w trzech miejscach. Piec w piekarniku nastawionym na 200-220 stopni ok 30 minut. Trochę martwiłam się
MarciochaKucharzyjajka, bułka tarta sól, pieprz, kolendra, rozmaryn tymianek jogurtowy sos ziołowo- czosnkowy Rekina rozmnożyć, przepłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć solą pieprzem, kolendrą i odstawić na pół godziny. Następnie rybę oprószyć mąką obtoczyć w roztrzepanym jajku i opanierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczy do zarumienienia się panierki z obu stron. Bataty pokroić w talarki, wymieszać z oliwą
MarciochaKucharzy