ryba - 22624 przepisów (strona:942/1509)

Tefal patelnia- test 89

Zostałam szczęśliwa posiadaczką fajnej, dużej patelni do smażenia ryb firmy Tefal. Model D06912 to patelnia o średnicy 36cm w jajowatym kształcie, wykonana z lekkiego metalu.   Technologia thermo- spot (kółeczko na środku) daje nam znać, gdy patelnia jest odpowiednio nagrzana i możemy przystąpić do smażenia (wówczas kółeczko robi się ciemne a napisy na nim prawie nie widoczne). Patelnia posiada długą

Wielki apetyt
Pasta z wędzonej makreli 156

naszego organizmu Składniki: 1 świeżo uwędzona makrela 1 cebula czerwona 3 ogórki konserwowe w curry 2 jajka ugotowane na twardo sól, świeżo zmielony pieprz. 2 łyżki majonezu Wykonanie: Rybę wędzoną czyścimy z ości oraz skórki. Makrelę, obraną cebulę, jajka oraz ogórki, kroimy w kosteczkę. Przekładamy do miseczki przyprawiamy, mieszamy dokładnie składniki z dodatkiem majonezu. Odstawić na minimum 1 godzinę przed

kgwjanczewo
Słownik kulinarny: Pomidory cherry 122

zaliczamy pomidory: cherry, piccolo, sycylijskie piccolo, cherry gałązka, cherry sycylijskie, cherry śliwkowe, śliwkowe mini, cherry mix Taka odmiana pomidorów najlepiej nadaje się do: sosów, sałatek, makaronów, zapiekanek, krewetek, zakąsek, ryb, pizzy, kanapek, mięs i marynat Źródło: MAKRO Cash & Carry

WojnaNaSmaki.pl
Karkówka pieczona w marynacie musztardowo- miodowej. 157

rodzaj mięsa, który smakuje wielu osobom. Ja osobiście mięso, tym bardziej czerwone jadam bardzo rzadko. Ale tylko i wyłącznie ze względów zdrowotnych. Najbardziej odpowiada mi dieta gdzie jest dużo ryb, warzyw i ewentualnie białe mięso. Jednak od czasu do czadu robię takie "sztuki" mięsa ;-). Karkówkę przyrządziłam w marynacie musztardowo-miodowej, nadziałam żurawiną i śliwką. Wyszło pysznie. Chrześniak oblizywał palce

SMYKWKUCHNI
Domowe i ziołowe talarki ziemniaczane z piekarnika. Z surowych ziemniaków i prawie bez tłuszczu. 150

często by zbytnio nie popalić talarków, a żeby zdążyły zmięknąć w środku. Kilka minut przed końcem pieczenia oprószamy solą z każdej strony. Będą pasować do każdego rodzaju mięs i ryb - pieczonych, smażonych czy grillowanych. Aromatyczne. Chrupkie z wierzchu, w środku mięciutkie. Zdrowsze niż frytki. Można doprawić wg własnych upodobań... . U nas po raz pierwszy. Z pysznym sandaczem po domowemu

Kuchnia po mojemu
Carpaccio z pieczonego buraka z kozim serem 170

cielęciny czy sarniny. Mięso kroi się w cieniutkie plasterki lub rozbija na cieniuteńkie “kotleciki” i serwuje jako przystawkę. Obecnie pod nazwą carpaccio rozumiemy dania przygotowane z cienko pokrojonego mięsa, ryb (łososia czy tuńczyka), warzyw i owoców. Buraki są bogatym źródłem kwasu foliowego i manganu. Kwas foliowy jest niezbędny w procesie syntezy i naprawy naszego DNA, a także bierze udział

W kuchni Katie
Spring rollsy czyli wiosenne sajgonki 161

Spring rolls, to sajgonki, ruloniki z surowego papieru ryżowego napełnione świeżymi warzywami z dodatkiem, ryb, owocami morza czy kurczaka. Tak naprawdę co się w nich znajdzie zależy od waszej kreatywności i smaku. Ich przygotowanie w domu jest bardzo proste i szybkie, mimo że wszystko wygląda skomplikowanie to nie zajmie wam wiele czasu. A przekąska jest pyszna z ulubionym sosem smakuje

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pieczony łosoś na warzywach w marynacie 199

szybko przesmażymy go na patelni natychmiast należy go wsadzić do rozgrzanego piekarnika - skórą do góry, aby ta pozostała chrupiąca. Tak przygotowanego łososia zjemy ze smakiem. Warto pamiętać że ryby posiadają niezbędne tłuszcze omega 3, które zwalczają nasz zły cholesterol

Full Smaku
Espresso romano – o kawie, której nie znajdziemy na ulicach Rzymu 212

zamawiając w restauracji herbatę z pewnością zostaniemy zapytani o to, co nam dolega. . . Jednakże jak wiele włoskich prawd, tak wiele i fałszów. Większość z nas była zaskoczona dowiadując, że ryba po grecku wcale nie pochodzi z Półwyspu Peloponeskiego, pierogi ruskie nie mają nic wspólnego z największym państwem świata, a placek po węgiersku to polski wynalazek. Podobnie rzecz się

Bon Ton Italia
Sałatka z makaronem w kształcie ziaren ryżu 460

sałatka, której bazą jest makaron w kształcie ziaren ryżu. Idealna na spotkania pod chmurką. Zamiast szynki można dodać wyrazisty w smaku ser żółty i podać do grillowanych mięs czy ryb. Składniki: 1 szklanka makaronu w kształcie ryżu 1 niewielka czerwona papryka 2/3 puszki kukurydzy 150 g szynki konserwowej 2/3 pora (jasnej części) 3-4 korniszony lub ogórki kiszone posiekana natka

Czerwień i błękit
Warzywa są SEXY! 166

sól (która jak powszechnie wiadomo za wiele zdrowia naszemu organizmowi nie przynosi) …i drugi biały puch w postaci cukru J Zastąpić jasne makarony i ryże, pełnoziarnistymi brązowymi. Jeść więcej ryb. Zainwestować w kasze! Jedzenie przyrządzać zdrowo, lekko i wyśmienicie J A w ramach dodatków robić mnóstwo zielonych, czerwonych, żółtych i tęczowych koktajli J Plan ambitny, ma nadzieję, że sprostamy

Kolizje Smaków
ŁOSOŚ W SOSIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM! 138

Szybki obiad dla całej rodziny! Pieczony łosoś w sosie musztardowo - miodowym z pomidorkami, z pieczonymi frytkami i mizerią. Bardzo lubię połączenie ryby z sosem słodko- ostrym, łosoś sprawdza się zawsze. Smakuje tym małym i tym dużym. SKŁADNIKI: - filety z łososia - 200 g pomidorków koktajlowych - 2 łyżki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki musztardy z pomarańczami (do kupienia

SMYKWKUCHNI
Sałatka ziemniaczana z koperkiem. Super dodatek do grillowanych mięs. 492

sezon grillowy dopiero się tak naprawdę rozpoczyna. Właśnie z tej okazji dziś pragnę podzielić się z Wami szybką i smaczną sałatką , która doskonale pasuje do grillowanych mięs, kiełbasek czy ryb. A przy tym dzięki dodania dużej ilości koperku, pachnie niesamowicie wiosennie. Polecam :) Składniki - 5-6 ziemniaków średniej wielkości - 4 jajka - 6 ogórków kiszonych - 1 cebula - duży pęczek koperku - majonez - sól

Kuchnia z widokiem na ogród
Łososiowe śniadanie 122

wszystkich fanów śniadań wytrawnych. Tak, postanowiłam przygotować na śniadanie naleśniki z wędzonym łososiem. Trochę sceptycznie podeszłam do tego przepisu, mało kto ma ochotę na rybę na śniadanie. Cóż do odważnych świat należy ;) Skoro śniadanie, a że była sobota, miałam mało czasu, więc szybkie ciasto na naleśniki (mąka, jajko, mleko, woda gazowana, blender), dwie małe teflonowe patelnie i ... trzeba uważać

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Łosoś na parze 148

Gotowanie na parze jest bardzo szybkie i bardzo zdrowe. Przygotowanie łososia to około 50 minut z gotowaniem. Dzięki gotowaniu na parze unikamy przykrego zapachu smażonej ryby. Do takiego gotowania nadaje się garnek i zwykły durszlak plus pokrywka. Potrzebujemy: 150-200g kawałek świeżego łososia 1 łyżeczka pieprzy cytrynowego - koniecznie 1/4 łyżeczki soli Dekoracja garść mixu sałat cząstki cytryny Do garnka

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/