Szybkie śniadanie albo ekskluzywna przekąska. Jeśli lubicie ryby albo owoce morza na pewno spodobają się wam grzanki z kawiorem
Milion SmakówWłaściwie jedynym minusem pstrąga jest duża ilość ości. Cała reszta to plusy - delikatne, białe, chude mięso, stosunkowo duża jak na ryby słodkowodne zawartość kwasów omega-3, łatwe przygotowanie... Najpopularniejszą formą przygotowania pstrąga jest pieczenie lub grillowanie w folii. Ale gwarantuję Wam, że moja propozycja jest równie smaczna - pstrąga pieczemy w piekarniku obłożonego warzywami a po wyjęciu zyskujemy pełen obiad
Milion SmakówPstrąg to ryba, która świetnie komponuje się z pomidorami. To proste danie z diety South Beach z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy lubią dania rybne jak i wyraźny smak pomidora z dodatkiem pietruszki. Danie robi się szybko, jest smaczne i bardzo lekkie
Milion SmakówWyjątkowe koreczki o nietypowym jak na polskie stoły smaku mimo iż połączenie jest, można powiedzieć, klasyczne. Serek Philadelphia idealnie komponuje się z rybami i często można go spotkać w połączeniu z wędzonym łososiem. Z wędzonym węgorzem smakuje jeszcze lepiej
Milion Smakówniezwykle smaczny przepis. W zasadzie do przygotowania smacznego dania z dorsza wystarczy tylko jedna przyprawa, która łączy w sobie kilka ciekawych smaków, oraz niecała godzina pieczenia. Jeśli lubicie ryby, które po przyrządzeniu są miękkie i kruche i mają zdecydowany posmak cytryny - to właśnie przepis
Milion Smakówmoździerzu kolendrę. Mieszacie, wsypujecie startą skórkę z cytryny. Tylko wyszorujcie ją wcześniej pod bieżącą wodą! Solicie, pieprzycie i wkładacie kawałki tuńczyka. Przykrywacie i trzymacie na wolnym ogniu, aż ryba się zagrzeje. Kiedy się rozgrzeje, wykładacie na talerze z jarmużem makaron, później tuńczyka, na koniec polewacie sosem i posypujecie posiekaną natką z pietruszki lub kolendry. Można pokropić sokiem z cytryny
GRUBY WAŁEKważne dla zdrowia kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6, szczególnie gamma-linolenowy, alfa-linolenowy, linolowy. No i DHA i EPA - czyli to, co najcenniejsze w rybach. I wcale nieczęsto spotykane. ... I CO DOBREGO DLA NAS? To zaczynamy - będę wymieniać od myślników, bez owijania w bawełnę, konkrety same, o. Łatwiej rzuci się
Katsuumizagotować i zalać nimi warzywa, wymieszać i ostawić na przynajmniej jedną godzinę. Na tym etapie można też ewentualnie dodać więcej octu, soli lub pieprzu jeżeli lubicie. Surówka idealna do ryb
Jadło i czytadłoPieczone warzywa są rewelacyjnym dodatkiem do dań z mięsem lub rybą. Moje warzywa wyszły lekko twarde więc jeśli ktoś takich nie lubi to warto warzywa pokroić na cienkie kawałki. Składniki: 2 ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki 2 buraki marynata: 150 ml oleju 2 łyżki octu balsamicznego 1 - 2 łyżki soku z cytryny ½ łyżki miodu ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka
Mama Gotujepiekarniku, ale może być dowolny 2 kromki pieczywa mała cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 3 łyżki kaszy kus kus 2 łyżki bułki tartej łyżeczka przyprawy cytrynowej do ryb , u mnie od Rafex pół łyżeczki mielonego kuminu , u nie od Indian Bazaar pół łyżeczki soli Ponadto: bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia 2 kromki pieczywa moczymy w wodzie
MamaOskarkaŚlepe rybo to tradycyjna zupa pochodzenia wielkopolskiego. Zupa ta z założenia miała królować na "uboższych" stołach społeczeństwa poznańskiego, przygotowywana była jedynie z gotowanych a następnie duszonych ziemniaków i marchwi. Właśnie z powodu braku w niej jakiegokolwiek mięsa była nazywana ślepą. Przygotowywana przeze mnie zupa jest nie do końca ślepa, ponieważ dokładam do niej dobrze wysmażoną kiełbasę. Składniki 1 kg ziemniaków
Kuchenne aromatyaromat czarujące... nasączone majerankiem...pycha! U mnie w domu zapiekane ziemniaki są takim typowym obiadem piątkowym, zaraz po ziemniakach z gzikiem czy pomidorówce. Ziemniaki z majerankiem najczęściej podaję z rybą i surówką bądź mizerią. Składniki 1,5 kg ziemniaków 30 dag żółtego sera pół kostki margaryny majeranek sproszkowana papryka łagodna pieprz, sól Sposób Ziemniaki obrać pokroić w grube plastry
Kuchenne aromatyPrzygotowania na sylwestrowe szaleństwo uważam za rozpoczęte. Dziś zabieram się przede wszystkim za ryby w pomidorach, ciasta, oraz moje ulubione leczo z parówkami (przepis zamieszczę w późniejszym terminie), tymczasem w ramach propozycji na sylwestrową noc przedstawiam Wam szybkie i bardzo proste w wykonaniu kotleciki z pieczarkami i żółtym serem. Doskonale smakują na ciepło polane sosem czosnkowym. Składniki 1 podwójny
Kuchenne aromatyKolejna, zaraz po zupie ŚLEPE RYBY regionalna potrawa, zapewne dobrze znana Poznaniakom... w moim rejonie przekazywana jak pamiątki rodzinne z dziada pradziada i jeszcze dalej. Na stałe gości w piątkowym menu naprzemiennie z "pyrą z gzikiem":) Składniki 6 -7 jaj 3 szklanki mleka 4 czubate łyżki maki 3 cebule Sposób Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu. Jaja
Kuchenne aromatyniestety prawdziwa bomba kaloryczna - przygotowny na bazie masła i żółtek w szczególny jednak sposób komponuje się ze szparagami. Świetnie smakuje również ze wszystkimi młodymi warzywami, jajkami i gotowaną rybą. Ponieważ smakuje wyjątkowo pozostawmy go na wyjątkowe okazje i wówczas zajadajmy się nim bez wyrzutów sumienia. W maju zapewne takich okazji nie zabraknie. Jest bardzo łatwy do przygotowania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!