Marynujemy grzyby...marynujemy też ryby, które wspaniale wychodzą z octu...marynujemy warzywa...dlaczego by nie zamarynować jajek? Ja marynuję i polecam każdemu, pyszne, aromatyczne dzięki przyprawom, polecam wypróbować przy okazji Wielkanocy Składniki: jajka- ilośc wg potrzeby 2 szkl wody 1/2 szkl octu 1 łyżka soli 8 ziaren pieprzu ang 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela ang 2 ostre papryczki
Z Majeczką w kuchniprzedstawiam zabawne myszki, które dzięki ciekawej formie podanie będą miłą odmianą nie tylko na wielkanocnym stole. Farsz z sardelami jest wyrazisty i bardzo smaczny, z pewnością zasmakuje miłośnikom ryb. Składniki: 6 jajek 2 filety z sardeli (anchois) łyżka majonezu biały pieprz do dekoracji: szczypiorek, koperek, rzodkiewki, ziarna pieprzu Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem łyżki
Pyry na GazWołowina rządzi! Właściwie oprócz niej jadamy jeszcze tylko ryby i czasami coś tam z wieprza ale częściej dania wegetariańskie. Właśnie wstawiłam do pieca obłędną pieczeń z części krzyżowej, które to mięso dostałam w piątkowy wieczór od QMP Dobra Wołowina . Piecze się z warzywami i jestem bardzo ciekawa jej smaku. Dla Córci i Małżona odłożyłam po steku
Dzieje kuchennej WiewióryJajka faszerowane łososiem czyli pyszna przystawka dla miłośników wędzonych ryb a także prawdziwych smakoszy. Jest to efektowne, łatwe do zrobienia danie idealne na wielkanocne śniadanie a także inne okazje. składniki na 3 porcje 6 jajek 100 g wędzonego łososia w plastrach 4 łyżki majonezu 2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka kilka gałązek koperku do dekoracji przepis Jajka
Smakowite DaniaSposobów na jego przygotowanie jest mnóstwo. Ja zapraszam dzisiaj na ziemniaki zapiekane z cebulą. Taka zapiekanka jest świetnym dodatkiem do kotletów grzybowych lub grzybów w śmietanie, a także pieczonych ryb i mięs. Zachęcam do spróbowania, bo ziemniaki wcale nie tuczą tak bardzo, jak niektórzy straszą. W tej wersji uznałabym,że są tak po środku - nie dietetyczne,ale też
Pełny talerzDoprawić. Gotowe pesto można przełożyć do szczelnie zamykanego słoika, zalać z góry oliwą tak, żeby było przykryte (dopiero wtedy zamknąć słoik ;) Przechowywać w lodówce. Dodawać do makaronów, pizzy, mięsa, ryb, pieczywa. Smacznego
Pełny talerzpiórka. Awokado pokroić w grubą kostkę. Wszystkie składniki dołożyć do sałaty. Polać sosem i posypać pestkami dyni. Podawać samodzielnie ze świeżym pieczywem lub tortillą, albo jako dodatek do ryb, krewetek, drobiu. Smacznego
Pełny talerzkoper. Jeżeli lubicie, możecie dodać jeszcze kapary. Dla mnie tylko domowy sos tatarski ma prawo pojawić się na wielkanocnym stole. Doskonały do pasztetu, wędlin, śledzi i całej reszty ryb i mięs na zimno. Z podanego przepisu wychodzi ok. 2 szklanek. Dokładnie nie wiem,bo podjadałam. Prosto ze słoiczka. ;) Składniki: 200 ml majonezu 100 ml śmietany lub jogurtu 4 łyżki posiekanych
Pełny talerztego mleko kokosowe, które dodaje troszkę słodyczy i przełamuje ostrość. Właśnie za to połączenie mleka kokosowego, chili, trawy cytrynowej i limonki uwielbiam tajską kuchnię. Kaczkę można zastąpić kurczakiem lub rybą i cały czas będzie pysznie. Jeżeli macie ochotę część ananasa można zastąpić pędami bambusa. Ja za nimi nie przepadam, więc zostałam przy ananasie. Gorąco polecam! Składniki dla 4 osób
Pełny talerzbył taki, jakim go dzisiaj znamy. Pierwszy keczup, czyli "kee-chiap" (lub "ke-chiap") powstał w Chinach i z pomidorami nie miał nic wspólnego. Był to sos z marynowanych ryb i przypraw. Za sprawą angielskich kolonizatorów pod koniec XVII wieku trafił do Europy jako catsup, a później został przemianowany na ketchup. W następnej kolejności zawędrował do USA. Pierwsza wersja
Pełny talerzpodania jest serwowana w formie przystawki na imprezach z bufetem w formie szwedzkiego stołu. Składa się z jednej warstwy pieczywa, na której układa się dodatki (np. sery, pasty, jaja, ryby, wędliny). Tartinki obowiązkowo powinny się ładnie prezentować i apetycznie wyglądać. Mam nadzieję, że oceniając moje tartinki uznacie te warunki za spełnione. ;) Składniki na 12-16 sztuk: 250 g ugotowanego mięsa
Pełny talerzCurry czyli nazwa sposobu przyrządzania potraw w kuchni indyjskiej. Curry to warzywa, mięso, sery, ryby zanurzone w sosie. Tyle ile składników curry tyle jego postaci. Dziś zapraszam na moje curry warzywne, pyszne i zdrowe. Warzywne curry z pęczakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWorchestershire Wykonanie: Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na pół. Wyjmujemy z nich żółtka, wkładamy do miseczki i rozgniatamy je widelcem. Tuńczyka lekko odsączamy z oleju i dodajemy rybę do żółtek. Mieszamy i następnie dodajemy koncentrat i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i, jeśli mamy rękaw cukierniczy przekładamy do niego pastę i wyciskamy na połówki
Kulinarne przygody Gatitynaszym stole ( jak i blogu :)) niezwykle często gości drób. Postanowiłyśmy to zmienić i zacząć jeść więcej innych rodzajów mięs i ryb. Spróbowałyśmy już królika w sosie rozmarynowym , teraz nadszedł czas na polędwiczki wieprzowe. Przyrządziłyśmy je w delikatnej marynacie miodowo-balsamicznej. Mięso nie wymaga dużych przygotowań. Wystarczy zrobić marynatę, odstawić na pół godzinki do lodówki, a potem poświęcić kilka minut
Kolizje Smakówdoprawiać, sama bierze torebeczki i dosypuje przyprawy. Może dlatego aż tak mi smakuje? Często jem je w wersji bez kurczaka w towarzystwie kaszy, grzanek lub ryżu czy ryby. Tak samo jak Oczyszczająca zupa jaglana jest moim faworytem i częstym gościem obiadowym. Składniki na 3 porcje: 200 g piersi z kurczaka 1 duża cukinia 1 żółta
Czarnawisienka