ryba - 22624 przepisów (strona:723/1509)

Pesto z natki pietruszki 66

również z rukolą i pestkami słonecznika. Pesto jest o tyle fajne, że można spokojnie trzymać je w lodówce około tygodnia i wykorzystywać do różnych potraw: do makaronów, sałatek, drobiu, ryb, grzanek, itp. Składniki: średniej wielkości pęczek natki pietruszki 4-5 łyżek oliwy extra virgin 2 łyżki łuskanych pestek dyni 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny garść startego parmezanu

Kardamonovy
Pieczony udziec jagnięcy 76

niebywałe szczęście do otaczających mnie ludzi. Jeżeli tylko ktoś jest w posiadaniu czegoś oryginalnego co mogę ugotować, od razu dostaję cynk. Tak było w przypadku różnych dziwnych ryb, dziczyzny, teraz udało mi się załapać na jagnięcinę. Dzięki ekipowym Wwłom często gęsto mogę się świetnie bawić w ich kuchni, uszczęśliwiając jednocześnie nasze podniebienia. Pierwszy raz miałam okazję zrobić i jeść jagnięcinę

Kardamonovy
Pesto z suszonych pomidorów 59

trzeba jej dolać, pesto nie powinno być suche. Takie pyszności można trzymać w lodówce z tydzień. I korzystać z nich, nie tylko makaronowo. Będzie pasowało również do mięs, ryb, grzanek, itp. Artykuł Pesto z suszonych pomidorów pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Sos słodko-pikantny 59

Już nie pamiętam kiedy ostatnio ugotowałam jakiś odpowiednik sklepowy. Nadszedł czas na sos chili, który idealnie nadaje się do ryb, do drobiu, do warzyw i ryżu. Czasami mieliśmy smak na tego rodzaju sos, ale jak tylko w sklepie brałam butelkę do ręki i zaczynałam wczytywać się w skład, sos lądował z powrotem na półce. Nie, nie, nie. Wczoraj zaopatrzyłam się

Kardamonovy
Karkówka z grilla 74

Przy okazji majówkowego wyjazdu do Norwegii, mogłam sobie do woli grillować. Było mięcho, były warzywa, były ryby, były też owoce. Postanowiłam, tym razem, podzielić się z Wami przepisem na karkówkę, resztę przepisów muszę dopracować. Jedyne o czym trzeba pamiętać, to o czasie grillowania mięsa. Nie przetrzymujcie go za długo na ogniu, bo będzie suche i po prostu niesmaczne. Nam najbardziej

Kardamonovy
Zapiekanka ziemniaczana 78

Jeszcze zdążę Was zanudzić piernikami i innymi truflami, kwestia czasu. Przepis podpatrzony u Jamiego, daaaawno temu. Trochę zmieniony. Szybki, prosty i bardzo smaczny. Może być dodatkiem do mięs, ryb, właściwie do wszystkiego. Składniki: 8 średnich ziemniaków 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku pół szklanki mleka pół szklanki śmietany 12% szczypta gałki muszkatołowej garść sera długodojrzewającego (np. sera bursztyn) liść

Kardamonovy
Gomasio (sól sezamowa) 66

właśnie. Na razie nie miałam okazji jeść tej soli z czymś innym niż ogórek. Powoli zbliża się jednak sezon warzywny, więc trzeba będzie popróbować. Pomidory? Prosta sałatka albo surówka? Ryby albo mięso z grilla, marynowane w sosie sojowym? Zobaczymy. Składniki: pół szklanki ziaren sezamu pół szklanki siemienia lnianego 1 łyżka soli morskiej (lub więcej) Wszystkie składniki (sól także) prażymy

Kardamonovy
Pasta z makreli z suszonymi pomidorami 71

doszło sporo natki, trochę oliwy i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Dla mnie – wypas. Kiedyś muszę pokombinować z innymi ziołami, ciągle jednak ograniczam się tylko do natki. Jakoś tak ryba i pietruszka, pasi i już. Składniki: 1 wędzona makrela 4 suszone pomidory z zalewy 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki 1 łyżeczka oliwy extra virgin pół łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie

Kardamonovy
Kurczak cacciatore 70

lubię. Chociaż nie… nie przepadam za czarnymi oliwkami. Było ich jednak stosunkowo niewiele, więc zupełnie mi nie przeszkadzały. Chodzi mi po głowie, zrobienie w ten sam sposób ryby. Może spróbuję coś wyczarować latem, kiedy będzie sezon na nasze pyszne pomidory. I zamiast czarnych oliwek, dodam zielone. Tak zrobię. Składniki: 8 udek z kurczaka 200 g małych pieczarek 12 czarnych

Kardamonovy
Dorsz w sosie pomidorowym z oliwkami 64

mogłabym gotować codziennie i każdemu (kogo lubię). Jakiś czas temu zrobiłam kurczaka w podobnym sosie i postanowiłam to samo zrobić z rybą. Wyszło dokładnie tak jak chciałam. My się chyba trochę w d poprzewracało, bo usłyszałam właśnie: „dobre, ale sos taki zwyczajny”. Chociaż w sumie lepiej to, niż: „lepsze byłoby z krową”. Składniki: 250 g polędwicy

Kardamonovy
Dorsz pieczony z porami 65

rzepakowy Pora kroimy w półplasterki i smażymy do miękkości. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy usmażonego pora, kładziemy na niego filety dorsza, całość posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. na rybie układamy plasterki cytryny. Wszystko pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Artykuł Dorsz pieczony z porami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Ryż smażony z porem 67

Jakiś czas temu, przy okazji ekipowej kolacji, zajadaliśmy się pieczonym łososiem. Ja oczywiście byłam od części sałatkowo-dodatkowej. Poza rybą i zieleniną, na stół wjechał ten oto ryż. Żeby było zdrowiej, podsypałam go sporą ilością siemienia lnianego. Wyszło całkiem przyzwoicie. Składniki: 1 szklanka ryżu (ja użyłam parboiled) biała część pora 2 łyżki ziaren siemienia lnianego 1 łyżeczka soku z cytryny

Kardamonovy
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty z marchewką 85

kwestia dodania większej ilości marchewki, może to zasługa oliwy, którą uwielbiam. Wszystko fajnie zagrało, zjedliśmy wszystko za jednym zamachem. Tego typu surówki pasują mi praktycznie do każdego wytrawnego obiadu. Ryba, wiadomo. Gulasze i inne pieczyste. Kotlety mięsne, bezmięsne. Z soczewicy i kaszy. Z tego co pamiętam jedliśmy ją z pasztetem z cukinii . Dla mnie – bomba. Surówka z kiszonej czerwonej

Kardamonovy
Zadbaj o swoją odporność w funkcjonalnej i praktycznej kuchni 126

curry, zupa krem z soczewicy i batatów, jak i zupa krem z pieczonych białych warzyw. Jesienią bardzo często królują u mnie również zupy rybne, bo wolę sięgać po mięso ryb niż zwierząt. Warzywa na zupę należy zawsze obrać ze skórki, podstawowe przybory kuchenne, które ułatwią Ci pracę z okopowymi warzywami to zdecydowanie ostra i niezawodna obieraczka IKEA

SMYKWKUCHNI
Śledzie w śmietanie z cebulą i ogórkiem 79

jest dużo mniej słony, ma krótszy termin przydatności do spożycia, trzeba go praktycznie spożywać na bieżąco, przez to jest dużo bardziej mniej praktyczny. W Polsce nie dostaniemy jednak takiej ryby. To co kupujemy w sklepie to po prostu zwykły śledź który nie ma prawa nazywać się matiasem, często natomiast nazywany jest a’la matias i wszyscy dobrze wiedzą co ukrywa

Ania gotuje

Proponowane wyszukiwania