ryba - 22624 przepisów (strona:727/1509)

Karp smażony 96

super pyszne i bardzo proste w przygotowaniu danie. To bardzo tradycyjny przepis kuchni polskiej, bowiem karp hodowany jest u nas od XIII wieku! - sprawdzony przepis - idealnie miękka i soczysta ryba - bardzo prosty przepis krok po kroku

AniaGotuje.pl
Śledzie po cygańsku 99

Świąteczne śledzie po cygańsku to pyszna propozycja na śledzia z warzywami w słodko pikantnym sosie. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2-4osób Trudność przygotowania

karolgotuje
RECENZJA KSIĄŻKI FRANCUSKIEGO MISTRZA KUCHNI JOËLA ROBUCHON „TOUT ROBUCHON” 105

Joël Robuchon zaprasza do stosowania prostych, odpowiednio wybranych produktów i odkrycia ich smaków w licznych przepisach na sosy i wywary, przekąski, sałatki i przystawki, zupy, kremy, rillettes i terriny, ryby i owoce morza, podroby, mięso, drób, dziczyznę. Kusząco brzmią przegrzebki z cykorią, jajka w sosie z czerwonym winem, purée z bakłażana z pomidorami, makrela w białym winie, dorada w majonezie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pesto z natki pietruszki 60

również z rukolą i pestkami słonecznika. Pesto jest o tyle fajne, że można spokojnie trzymać je w lodówce około tygodnia i wykorzystywać do różnych potraw: do makaronów, sałatek, drobiu, ryb, grzanek, itp. Składniki: średniej wielkości pęczek natki pietruszki 4-5 łyżek oliwy extra virgin 2 łyżki łuskanych pestek dyni 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny garść startego parmezanu

Kardamonovy
Pieczony udziec jagnięcy 68

niebywałe szczęście do otaczających mnie ludzi. Jeżeli tylko ktoś jest w posiadaniu czegoś oryginalnego co mogę ugotować, od razu dostaję cynk. Tak było w przypadku różnych dziwnych ryb, dziczyzny, teraz udało mi się załapać na jagnięcinę. Dzięki ekipowym Wwłom często gęsto mogę się świetnie bawić w ich kuchni, uszczęśliwiając jednocześnie nasze podniebienia. Pierwszy raz miałam okazję zrobić i jeść jagnięcinę

Kardamonovy
Pesto z suszonych pomidorów 53

trzeba jej dolać, pesto nie powinno być suche. Takie pyszności można trzymać w lodówce z tydzień. I korzystać z nich, nie tylko makaronowo. Będzie pasowało również do mięs, ryb, grzanek, itp. Artykuł Pesto z suszonych pomidorów pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Sos słodko-pikantny 52

Już nie pamiętam kiedy ostatnio ugotowałam jakiś odpowiednik sklepowy. Nadszedł czas na sos chili, który idealnie nadaje się do ryb, do drobiu, do warzyw i ryżu. Czasami mieliśmy smak na tego rodzaju sos, ale jak tylko w sklepie brałam butelkę do ręki i zaczynałam wczytywać się w skład, sos lądował z powrotem na półce. Nie, nie, nie. Wczoraj zaopatrzyłam się

Kardamonovy
Karkówka z grilla 68

Przy okazji majówkowego wyjazdu do Norwegii, mogłam sobie do woli grillować. Było mięcho, były warzywa, były ryby, były też owoce. Postanowiłam, tym razem, podzielić się z Wami przepisem na karkówkę, resztę przepisów muszę dopracować. Jedyne o czym trzeba pamiętać, to o czasie grillowania mięsa. Nie przetrzymujcie go za długo na ogniu, bo będzie suche i po prostu niesmaczne. Nam najbardziej

Kardamonovy
Zapiekanka ziemniaczana 70

Jeszcze zdążę Was zanudzić piernikami i innymi truflami, kwestia czasu. Przepis podpatrzony u Jamiego, daaaawno temu. Trochę zmieniony. Szybki, prosty i bardzo smaczny. Może być dodatkiem do mięs, ryb, właściwie do wszystkiego. Składniki: 8 średnich ziemniaków 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku pół szklanki mleka pół szklanki śmietany 12% szczypta gałki muszkatołowej garść sera długodojrzewającego (np. sera bursztyn) liść

Kardamonovy
Gomasio (sól sezamowa) 61

właśnie. Na razie nie miałam okazji jeść tej soli z czymś innym niż ogórek. Powoli zbliża się jednak sezon warzywny, więc trzeba będzie popróbować. Pomidory? Prosta sałatka albo surówka? Ryby albo mięso z grilla, marynowane w sosie sojowym? Zobaczymy. Składniki: pół szklanki ziaren sezamu pół szklanki siemienia lnianego 1 łyżka soli morskiej (lub więcej) Wszystkie składniki (sól także) prażymy

Kardamonovy
Pasta z makreli z suszonymi pomidorami 67

doszło sporo natki, trochę oliwy i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Dla mnie – wypas. Kiedyś muszę pokombinować z innymi ziołami, ciągle jednak ograniczam się tylko do natki. Jakoś tak ryba i pietruszka, pasi i już. Składniki: 1 wędzona makrela 4 suszone pomidory z zalewy 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki 1 łyżeczka oliwy extra virgin pół łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie

Kardamonovy
Kurczak cacciatore 62

lubię. Chociaż nie… nie przepadam za czarnymi oliwkami. Było ich jednak stosunkowo niewiele, więc zupełnie mi nie przeszkadzały. Chodzi mi po głowie, zrobienie w ten sam sposób ryby. Może spróbuję coś wyczarować latem, kiedy będzie sezon na nasze pyszne pomidory. I zamiast czarnych oliwek, dodam zielone. Tak zrobię. Składniki: 8 udek z kurczaka 200 g małych pieczarek 12 czarnych

Kardamonovy
Dorsz w sosie pomidorowym z oliwkami 59

mogłabym gotować codziennie i każdemu (kogo lubię). Jakiś czas temu zrobiłam kurczaka w podobnym sosie i postanowiłam to samo zrobić z rybą. Wyszło dokładnie tak jak chciałam. My się chyba trochę w d poprzewracało, bo usłyszałam właśnie: „dobre, ale sos taki zwyczajny”. Chociaż w sumie lepiej to, niż: „lepsze byłoby z krową”. Składniki: 250 g polędwicy

Kardamonovy
Dorsz pieczony z porami 57

rzepakowy Pora kroimy w półplasterki i smażymy do miękkości. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy usmażonego pora, kładziemy na niego filety dorsza, całość posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. na rybie układamy plasterki cytryny. Wszystko pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Artykuł Dorsz pieczony z porami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy

Proponowane wyszukiwania