Dzisiaj przepis wywodzący się z tradycyjnej kuchni włoskiej, jest to przepis który niegdyś przygotowywano z resztek tzw. kuchni biedy. Włosi wrzucali wszystko co mieli pod ręką, kapary, oliwki, trocę ryby, pomidora i oliwę z oliwek. Do dzisiejszego przepisu użyłem : 1 puszkę tuńczyka w oleju 1 puszkę pomidorów 15 g. kaparów w zalewie pieprz sól oliwę z oliwek nasiona kolendry(...)tuńczyka razem z olejem również chwile grzejąc go na patelni, a na sam koniec dodajemy pomidory. Makaron należy ugotować al dente gdyż później dodajemy go na patenie z naszym sosem. Smacznego
Full SmakuTa marynata łączy w sobie wiele smaków. Ta marynata jest idealna dla wołowiny, drobiu, wieprzowiny a nawet ryb. Czas przygotowania: 15 minut; Wydajność: ¾ filiżanki Składniki: ¼ szklanki
naRuszciepotrawy bardziej słone)łyżka sosu chilli lub tabasco (opcjonalnie)kolendra zielona świeża Przygotowanie bacalhau:Aby przyrządzić bacalhau koniecznie należy wymoczyć go przez noc w wodzie, tak aby pozbawić go nadmiaru soli. Wrzucamy bacalhau do wody i gotujemy przez parę minut. Odcedzamy wodę i odstawiamy do ostudzenia. I teraz.... rwiemy nasz płat ryby na "strzępki" tak aby odseparować
Smaki Brazyliimrożonka. Tak naprawdę trafić na dobrze przyrządzoną i świeżą rybę nad polskim morzem nie jest łatwo, ale na pewno jest to możliwe :) Gofry - od czasu do czasu można sobie pozwolić na tę małą przyjemność, pod warunkiem że zamówimy takiego z dużą ilością owoców, bez sztucznej bitej śmietany i słodkich sosów. Kebab, zapiekanka - takich miejsc najlepiej w ogóle nie odwiedzać, szczerze
Powiedz dietom nietahini przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Na sos bierzemy szklankę jogurtu naturalnego, dodajemy ½ szklanki pasty tahini, sól himalajską, skórkę i sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę kuminu. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy.Sos tahini, chlebek pita i falafel, to idealna kompozycja. Można go też podać do ryb, mięsa, przekąsek, marynat… i nie tylko. Warto wspomnieć o samych
mojewypiekiinietylkoSurimi jest produktem otrzymywanym z mielonego mięsa białych ryb, popularne szczególnie we wschodniej Azji. Może występować w różnej formie, natomiast w Polsce najbardziej znane są paluszki krabowe (mimo, iż można spekulować ile w nich jest kraba). Paluszki jedzone "solo" średnio przypadają mi do gustu, jednak w połączeniu z sosem pomidorowym i makaronem smakują doskonale. Makaron z Paluszkami Krabowymi (Surimi
Słodka Stronacukier i sól. Wszystko razem mieszamy, a następnie zalewamy sosem sałatkę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy ewentualnie solą lub cukrem, jeśli okaże się, że jest go za mało. Jeśli wolimy wersję ostrzejszą, możemy również dodać pestki pozostawione z chili. Sałatkę odstawiamy na minimum pół godziny. Następnie podajemy samą lub w towarzystwie ryby, drobiu, czy owoców morza. Smacznego
Food Squarenową. Pozwoli to w znacznym stopniu zniwelować słoność ryby. Na drugi dzień śledzie kroimy na mniejsze kawałki, takie na dwa kęsy. Do rondelka wlewamy olej, miód, musztardę, wiśniówkę i whisky. Mieszamy dokładnie trzepaczką balonową i najpierw wszystko lekko podgrzewamy. Nie przejmujcie się tym, że mikstura się rozdziela. Do zagrzanych składników sosu dorzucamy przyprawy – anyż, goździki, gorczycę, kolendrę, pieprz ziarnisty, wyłuskany
Karo in the KitchenMuffinki przyśpieszające metabolizm, bardzo przydatne nie tylko po świątecznym kulinarnym rozpasaniu ;) Wilgotne babeczki z oliwą, wędzonym łososiem, oliwkami i chili znakomicie uzupełnia słodko-kwaśny sos z
SzczyptaSmaQurody, ale prawdziwą moc pokazuje w formie maseczki na twarz. Zastosowanie: Jest przyprawą bardzo aromatyczną, rozgrzewającą o gorzkawym, łagodnym posmaku stosowaną od czasów starożytnych. Jest składnikiem curry, sambar masala, sosu worchester i wielu rodzajów musztardy. Żółty ryż z kurkumą ( Nasi Kuning ) jest popularny na wschodnich wyspach Indonezji. W marokańskiej kuchni jest stosowana do przyprawiania mięs, szczególnie jagnięciny z warzywami(...)używana w mieszankach przypraw na Karaibach i w północnej Afryce oraz jako napar herbaciany na Okinawie w Japonii. Często używana do rybnego curry, prawdopodobnie dlatego, że niweluje nieprzyjemny zapach ryby. Ostryż długi jest również rośliną kosmetyczną. Stosuje się go do wyrobu perfum, szminek oraz podkładów pod makijaż. Dawniej używano go do barwienia tkanin, aktualnie stosowany też jako barwnik spożywczy
CzarnawisienkaDzień dobry, Ale pogoda :( Gdzie się podziała piękna wiosna? W taki dzień jak dzisiaj mam ochotę na coś ciepłego i sycącego. Klasyczne włoskie połączenie makaronu, sosu
Chilli Czosnek i Oliwalistkami mięty. Podaj z większą ilością sosu tzatziki w małej miseczce. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam domowy fast food: Ekspresowe calzone Falafele z marchewką Pissaladiere Pity z klopsikami i botwinką Marokańskie kefty Pity z rybą i surówką
Chilli Czosnek i Oliwanp.syropem cukrowym lub zwykłym cukrem. Sos przełożyć do wyparzonych słoiczków ,zakręcić i niech czeka na swoją kolej ,oczywiście wtedy ,jeżeli nie podajemy go od razu. Placki mandaryńskie. Placki obok ryżu są ulubionym dodatkiem do dań w Chinach Północnych .Są one prawie zawsze dodawane do pokrojonego w paski mięsa i ryby. A do kaczki po pekińsku po prostu
Kulinarny karnet ChristopheraSzybka propozycja świąteczną sałatkę śledziowa. Właściwie jest to prawie to samo co śledzie w śmietanie, które robię do dawna ale tym razem składniki są pokrojone bardzo
Bernika - moj kulinarny pamietnikFETTUCINE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM / SMOKED SALMON FETTUCINE Kuchnia włoska, uwielbiam ją za smak i prostotę – kilka składników i mamy gotowe danie! Dzisiaj szybki makaron z
Martyna Cooks