Trudno wyobrazić sobie święta bez ryb. Na świątecznych stołach tradycyjnie królują karp i śledzie, chociaż coraz częściej pojawiają się też inne odmiany ryb. Zwykle przygotowuje się je według receptury przekazywanej przez nasze babcie i mamy. U nas w domu od lat na świątecznym stole pojawiał się śledź marynowany z cebulką w occie albo śledź w śmietanie. I właśnie przepis(...)jeśli mielibyście ochot ę na inn ą wersję sałatki ze śledziami zajrzyjcie tutaj. SAŁATKA ŚLEDZIOWA Składniki: 3 ogórki kiszone 4 śledzie matiasy marynowane 1 cebula czerwona 1 jabłko sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany sok z 1 plastra cytryny sól pieprz po 1 łyżce wymieszanego startego jabłka i ogórka Przygotowanie: sos: wszystkie składniki na sos mieszamy razem
Bon appetit mon amiepierwszy raz jadłam kilka miesięcy temu. Długo nie mogłam zebrać się w sobie, aby spróbować jak smakuje. Jakoś tak kojarzyło mi się z jedzeniem surowej ryby, a to przecież jest bleee ;) głupi stereotyp :) Sushi to chyba bardziej filozofia przygotowywania potrawy, która bazuje na specjalnym ryżu i nori, czyli arkuszy sprasowanych wodorostów. Nie będę Was instruować(...)się tym, co udało mi się wczoraj zrobić pierwszy raz :) Moje sushi przygotowałam ze świeżym ogórkiem, papryką konserwową, kawałkami sałaty lodowej, wędzonym łososiem i wasabi. Do tego podałam sos sojowy i marynowany różowy imbir.Lubicie sushi? Przygotowujecie je sami
Codzienna kuchnia niecodziennaKuskus, tuńczyk, pesto - pięknie się składniki połączyły i tort kolorowy utworzyły. Tort ten w całości zjadamy i wyrzutów sumienia nie mamy, bo nie dość, że
Moniki SmakołykiWzięła do ręki stary nóż, rozkroiła świeżo upieczony chleb. Pokroiła ogórki małosolne, przygotowała cebulkę prażoną. Sięgnęła z lodówki świeży smalczyk. Ucztę czas zacząć!Mnóstwo osób ostatnimi
W kuchni Karmel-itkiprzypuszczenia, że nie jadam ryb, albo za nimi nie przepadam. Nic bardziej mylnego! Uwielbiam ryby! I nie mam nic na swoje usprawiedliwienie, dlaczego na próżno szukać przepisów z rybami na moim blogu. Już nadrabiam to skandaliczne zaniedbanie i podaję 1 z moich ulubionych przepisów na śledzie. SKŁADNIKI 4-6 śledzi a'la matias 3-4 jajka ugotowane(...)momentu, aż stracą nadmiar soli. Wrzącą wodą zalewamy rodzynki. Wymoczone śledzie kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i układamy na talerzu. Kroimy jajka i posypujemy nimi śledzie. Zabieramy się za sos. W tym celu mieszamy jogurt lub śmietanę z majonezem, dodajemy kilka łyżek chrzanu oraz odsączone rodzynki, doprawiamy pieprzem i ewentualnie cukrem. Polewamy śledzie i jajka gotowym sosem i odstawiamy do lodówki
ZofianaWitam moi drodzy, dziś kolejne kroki wigilijnych przygotowań- przypomnę, że śledzie w miodzie i w zalewie octowej(do śmietany) już przygotowane. Dziś (wtorek) zabieram się za ryby smażone w zalewie pomidorowej i w zalewie octowej. Przygotuje i ugotuje już makaron na łazanki i makiełki, usmażę grzybki do łazanek i farszu do krokietów i pasztecików. Myślę, że farsz zrobię już(...)jeszcze ciasta, więc makowiec (no to mak do makiełek przy okazji) no i serniczek z rosą. Jutro usmażę krokiety, upiekę paszteciki (ciepłe do barszczu najlepsze!), zrobię kapustę z grzybami, sos grzybowy, usmażę dorsza, karpia, dokończę zupy- no i ostatnie ciasto brzdąc. Pokroję też wszystko na sałatki-tradycyjnie gyros, no i jeszcze jakaś, ale na razie nie wiem. Aha schab
Kuchnia Beatyskorzystałem z tego .Poniżej kilka pomysłów na smażony jarmuż, który robi się błyskawicznie. Olej sprawia, że witaminy na pewno dotrą do naszego organizmu i nie potrzebny już żaden sos. Bardzo lubię chipsy. Robi się je błyskawicznie i zjada równie szybko. Chipsy z jarmużu. Oberwać liście z łodyg ,wyciąć grubsze nerwy i smażyć kilkanaście sekund w gorącym oleju . Osuszyć(...)pomidorem, smażonym chrupiącym jarmużem i parmezanem. Sałatki mogą być bardzo proste jak i bogate w składniki. Zależy to od naszej fantazji i smaku. Jarmuż dobrze łączy się z rybami i wędzonym mięsem. Sałatka ze smażonym jarmużem ,jabłkiem i Prosciutto Crudo posypana pistacjami. Liście smażonego jarmużu (chipsy )podałem z plasterkami lekko przesmażonego winnego jabłka posypanego słodką papryką
Kulinarny karnet ChristopheraNie miałam weekendu, za to miałam zajęcia na UAMie ;) świetny Pan prowadzący kurs, który kocha to co robi wynagrodził mi poranne wstawanie Składniki (porcja około 495
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćnaszym wigilijnym stole sprawdzają się wszystkie zimne przekąski i przystawki z rybami, m.in różne śledzie z grzybami, z cytrusamiDzisiaj zaś proponuję Wam przygotować wyśmienitą w smaku, ale przede wszystkim bardzo efektowną, ale i mało pracochłonną Świąteczną terrinę z łososiem, na którą przepis podawałam przy okazji wpisu o dekoracji świątecznego stołu, ta terrina będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu.Były już(...)szynkąŚwiąteczna Terrina z łososiem jest gotowa w 30 minut, czasu wymaga jedynie tężenie masy w lodówce, zapraszam po przepis.250 g wędzonego łososia2 łyżki żelatyny250 ml śmietany 30%250 ml sosu chrzanowego Winiaryświeży koperek i natka pietruszkisok z cytrynysól i biały pieprzŻelatynę wsypujemy do rondelka i zalewamy 4 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy aż się rozpuści, nie zagotowujemy. Schłodzoną śmietanę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWłosi, Brytyjczycy oraz Arabowie z Północnej Afryki. We współczesnej kuchni maltańskiej możemy odnaleźć wpływy wszystkich wymienionych, dlatego odwiedzający wyspy nie będą mieli np. problemów z zamówieniem angielskiego śniadania, czy ryby z frytkami fish & chips, zaś w porze kolacji będą mogli przebierać wśród różnego rodzaju past i pizzy. Oczywiście, Maltańczycy dołożyli do włoskich przepisów swoje lokalne trzy grosze(...)przez szefową kuchni restauracji znajdującej się na Malcie. Oglądając program, szybko zanotowałam sobie składniki, jednak ich proporcje musiałam ustalić sama. I tak oto udało mi się stworzyć niezwykle aromatyczny sos do makaronu na bazie suszonych i świeżych pomidorów, oliwek, kaparów i białego wina. Na Malcie podaje się go dodatkowo z owczym serem z Gozo, Ġbejna, ja po prostu go pominęłam
Chilli Czosnek i Oliwasię, że w menu naszej hotelowej, ale małej i rodzinnej tawerny, jak i innych odwiedzanym przez nas restauracji królowały przede wszystkim moussaka, souvlaki i gyros. Nawet o grillowaną rybę było ciężko, a przecież Kos to wyspa... Owszem wegetariańskie były przystawki i te 2-3 małe danka zwane meze czasem czyniły mój obiad. Jedynym dostępnym w każdej tawernie(...)Gemista" oznacza po grecku "wypełnione, faszerowane". Najczęściej są to pomidory i papryka, a czasem również cukinie i bakłażany, wypełnione nadzieniem z ryżu, posiekanych warzyw oraz ziół i upieczone w sosie pomidorowym. Delikatne, na granicy rozpadnięcia się, rozpływające się w ustach, aromatyczne. Szczególnie lubię tak przygotowane pomidory, które po upieczeniu pozostają soczyste, inne warzywa należy dobrze podlewać sosem. Zdjęcie zrobione
Chilli Czosnek i OliwaJesień. Tak melancholijnie. / Herbst. So melancholisch. Dziś zupełnie inaczej. Bo w dwóch językach: po polsku i niemiecku. Jako, że intensywnie uczę się języka naszych sąsiadów, biorąc
W kuchni Karmel-itkiCałkiem niedawno odkryłam jak smaczne są młode strączki groszku cukrowego - słodkie i chrupiące. Do groszku można podać na przykład grillowane pulpeciki z łososia i mamy pyszne
Jadło i czytadłotego dnia Aprilscherz lub np. Aprilskämt (Szwecja). We Francji prima apilis jest określany jako „Dzień kwietniowej ryby” (Jour du poisson d’avril) a pierwszokwietniowe żarty nazywane są „kwietniowa ryba” (Poisson d’avril). Prima Aprilis zaczął być popularny już w późnym średniowieczu! A spekulacje na jego temat wykraczają nawet do starożytności! Natomiast w Polsce jak to było? Obyczaj(...)państwowych – przykładowo sojusz antyturecki z Leopoldem I Habsburgiem podpisano 1 kwietnia 1683, ale antydatowano go na 31 marca, aby na dokumencie nie widniała data prima aprilis. DOMOWY SOS TATARSKI. (podaję składniki - proporcje zależą od ilości, jaką chcemy uzyskać i od upodobań, w zależności od preferencji smakowych) marynowane pieczarki cebula kilka ogórków konserwowych sól, pieprz majonez odrobina chrzanu troszkę
W kuchni Karmel-itki