ryba z sosem - 500 przepisów (strona:21/34)

Dorsz w pomidorach z wędzonym boczkiem 116

Składniki: dwa filety z Dorsza pęczek szczypioru pół cebuli 2-3 ząbki czosnku kilka plasterków wędzonego boczku sól, pieprz, ostra i słodka papryka kilka kropel ciemnego

Gaździnka warzy
Niebanalne kotlety mielone vol. 2 + marchewka z porem 212

prezentowałam na blogu, ale jednak nie są zupełnie zwyczajne. Natomiast sposób przygotowania warzyw jest mój autorski i chyba jest to jeden z moich ulubionych warzywnych dodatków do mięs i ryb pod wieloma postaciami. Dlatego postanowiłam, że muszę dodać ten przepis na bloga. Dziś proponuję... Kotlety mielone z pieczarkami Potrzebujemy: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z kurczaka) sporą bułkę(...)Formujemy nie za duże kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano. Takie mielone lubię zjeść nawet same, albo z bułką, w towarzystwie sałaty, ogórków konserwowych i sosu czosnkowego. Taki hamburger jest doskonałą przekąską, gdy mamy mało czasu. Kiedy jednak mam chwilę, przygotowuję... Marchewkę z porem w sosie beszamelowym Będziemy potrzebować: 4 niewielkie marchewki 1 średniego pora

Ratunku obiad
Zimowa sola sauté 161

inne zimowe przysmaki. Nie zamierzam w ogóle ich sobie odmawiać, ale czasami po prostu trzeba zjeść coś innego. Może... Rybkę? Tak, wiem. Znowu :) I nie po raz ostatni. Ryby na blogu pojawiały się do tej pory bardzo rzadko, więc przyszła pora to zmienić. Są przecież zdrowe i wartościowe, a pasuje do nich prawie wszystko. Tym razem w roli dodatków naturalny(...)osób) Należy przygotować: 2 duże filety z soli 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku 200 g świeżego szpinaku 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% (najlepiej takiej do zup lub sosów) 100 g naturalnego, brązowego ryżu przyprawy: sól, czarny pieprz, rozmaryn 1 łyżeczka masła 1 łyżka oleju do smażenia Na początek wstawiamy wodę na ryż. W czasie, kiedy się gotuje, filety oprószamy solą

Ratunku obiad
Sałatka z pomarańczy i kopru włoskiego 191

noża o cienkim ostrzu do filetowania ryb) odetnij z pomarańczy końcówki, następnie obierz je skórki odcinając również białą warstwę (ma pozostać sam miąższ). Miąższ pomarańczy pokrój na cienkie plasterki. Weź 4 najmniejsze plasterki i wyciśnij z nich sok do słoiczka. Resztę plasterków odłóż na bok. Do słoiczka z sokiem pomarańczowym wlej pozostałe składniki sosu - biały ocet winny, sól i pieprz

Chilli Czosnek i Oliwa
Stripsy Rybne 180

kolei wkładamy do niego kawałki ryby (nie za dużo na raz, ok. 4-5 szt.) zamykamy i potrząsamy energicznie tak aby mąka "sama" pokryła kawałki mięsa. Mąki nie należy dociskać do mięsa.Stripsy smażymy w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron). Podajemy z dowolnymi sosami. Polecam czosnkowy i koperkowy i słodki

Słodka Strona
Nieprzepisowo #3 Powiedz mi co jesz, a powiem Ci czy spać będziesz 197

boicie się na początek spożywać ryby, akurat łosoś należy do tych "bezpiecznych", żaden problem podmienić go na plaster wędliny.Obiadowo Młode ziemniaki umyte i wyszczotkowane, ugotowane w mundurkach (oczywiście zjedzone bez łupinek). Surówka z zielonego ogórka, pomidora (oczywiście bez skóry) i kiełków rzodkiewki. Gotowane pulpeciki z mięsa mielonego z koperkiem.Wszystko w akompaniamencie koperkowego sosu na bazie jogurtu. Kolacyjnie Hicior ostatnich

bastalena
Złocista sałatka śledziowa. KONKURS 254

Żółta sałatka ze śledziem będzie na pewno ciekawym i przepysznym akcentem na naszym świątecznym stole. Jest aromatyczna, pełna ciekawych smaków i tekstur. Delikatne ziemniaki, słonawy śledź

Smaczna Pyza
Calamares a la romana 147

W  mojej kuchni smaku Hiszpanii ciąg dalszy :-) Kalmary to kolejne moje ulubione danie, szczególnie ukochałam sobie calamares a la romana. Najlepiej smakują włożone do świeżej

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z jarmużu z orzechami 179

jajkami, rybą (zamiast orzechów można spokojnie dorzucić tuńczyka z puszki lub łososia) czy kukurydzą. Z uwagi na dodatek kaszy sałatką można się najeść i stanowi w sumie pełne danie objadowe. Składniki: pół paczki jarmużu puszka kukurydzy 3 jajka na twardo 1 mała czerwona cebulka pół szklanki kaszy jaglanej pół szklanki orzechów włoskich dwa pomidory Sos: 3 łyżki jogurtu greckiego

Lubczyk i Wanilia
Azjatycka surówka z kapusty pekińskiej 322

sobą wymieszać.Sos dodać do surówki. Wymieszać.Surówkę przyprawić solą i pieprzem do smaku.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Widoczna na zdjęciach surówka została wykonana z 1/2 składników.Ocet spirytusowy 10% można zastąpić 3 łyżkami octu 5% lub octu ryżowego.Najlepszym olejem jest olej sezamowy. Ja z braku takiego użyłam rzepakowego.Surówka idealnie pasuje do potraw z ryb czy mięs.Źródło przepisu

Gospodyni Miejska
PSTRĄG PIECZONY NA WARZYWACH 214

skropienia ryby to olej dyniowy SEMCO . Olej o zabarwieniu zielono-bordowym, dzięki obecności carotinoidenu,  tłoczony jest w naszym zakładzie metodą "na zimno" z najwyższej jakości nasion dyni oleistej  (Cucurbitae oleum). Dzięki przyjemnemu smakowi i zapachowi bardzo dobrze sprawdza się z gotowanymi ziemniakami, chlebem, kaszami, kluskami, serem, cebulą, śledziami, sałatkami śledziowymi i rybnymi, sałatą, surówkami, gotowanymi warzywami, sosami sałatkowymi

Z Majeczką w kuchni
SURÓWKA Z PORA, MARCHEWKI I JABŁKA 7028

sosów, sałatek i surówek. Jeśli lubicie smak i zapach pora, to surówka, którą przedstawiam na pewno przypadnie Wam do gustu. Jest nie co ostrzejsza niż np. surówki z białej kapusty czy z pekinki, ale połączenie soczystego jabłka i lekkiej śmietany wspaniale niweluję tę ostrość.  Fajnie komponuje się z mięsem, ale pasuje także i np. do smażonej ryby. Staram się

Walijskie Pichcenie
Sushi po polsku 780

wędzonego morszczuka Papryka czerwona Świeży ogórek Kremowy serek o smaku naturalnym Szczypiorek W wersji wegetariańskiej: 4 zielone szparagi 40 g bryndzy Świeży ogórek Szczypiorek Do podania: Sos sojowy Wasabi Do rondelka wlewamy 2,5 szklanki wody, lekko solimy, zagotowujemy. W tym czasie kaszę jaglaną wysypujemy na sitko i płuczemy zimną, a następnie gorącą wodą.  Gdy woda w rondelku zaczyna(...)składników. Szparagi myjemy, obcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy na parze przez ok. 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, obcinamy główki. Paprykę i ogórka myjemy i kroimy w cienkie paseczki.  Rybę obieramy z ości i ze skóry, dzielimy na mniejsze części. Gdy kasza wchłonie całą wodę, jest miękka i kleista, zdejmujemy ją z ognia, mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia. Przygotowujemy zalewę

Zawsze głodna!
Dorsz w sosie śmietanowo-cebulowym 173

Składniki: 2 polędwice z dorsza (ok. 250 g) 3 średnie cebule 300 ml śmietany sól i pieprz olej, łyżka masła Przygotowanie: Cebulę zeszklić na oleju z

czarrna od kuchni
Sałatka z buraka, sardynek i pomidorów 152

Polecam sałatkę, która Was porządnie nasyci. Zastąpi niejeden obiad i niejedną kolację. Sałatkę pyszną i akurat na czasie. Składniki -burak czerwony -pomidorki śliwkowe -sardynki z puszki

Z Kuchni Do Kuchni