ryba w zalewie - 1861 przepisów (strona:12/125)

MAKRELA W ZALEWIE OCTOWEJ 261

Makrela to bardzo smaczna rybka, krucha, nie potrzebuje tak naprawdę długiego czasu pieczenia. Najczęściej ryba ta doceniana jest tylko w postaci wędzonej. Jednak ja przygotowałam świeżą makrelę w zalewie octowej. Wyszła przepyszna, doskonale przeszła octem, po prostu idealna. Składniki: * 3 świeże makrele (moje były dość spore) * 2 cebule * 750 ml wody * 250 ml octu spirytusowego 10%  (użyłam(...)smażenia ryby Wykonanie: Świeżą makrelę odfiletowywać i przeciąć na pół. Obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Tak przygotowaną rybę przekładać do miski. Do garnka wlać ocet i wodę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalewę zagotować. W między czasie pokroić cebulę w piórka. Dodać ją do gotującej się zalewy

Zrób to smacznie
Ryba w zalewie pomidorowo-keczapowej 77

taki sam ogórek konserwowy Przygotowanie: Rozmrożone płaty ryby osączyć i pokroić w dzwonka, lekko posolić Jajko roztrzepać, na talerze wysypać mąkę i bułkę Maczać wpierw w mące, potem jajku i na koniec bułce tartej Rybę usmażyć z obu stron na rumiano Usmażoną układać w głębokiej miseczce, przesypywać pokrojonym ogórkiem i cebulą Ugotować zalewę i wlać gorącą do ryb, przykryć - dobra(...)dopiero najwcześniej następnego dnia. Jeśli zostanie nam zalewy to zostawimy do dnia następnego, bo może się okazać, że trzeba będzie dolać, bo ryba trochę przez noc jej wchłonie

Proste Potrawy
Ryba po japońsku 192

źródło: "Przyślij przepis"/ Składniki: 1 kg filetów z ryby 2 duże cebule 1 słoik ogórków konserwowych 1 słoik papryki konserwowych przyprawa warzywna maka bułka tarta 3 jajka (więcej lub mniej według potrzeby) olej Zalewa : 2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju mały koncentrat pomidorowy 4 łyżki keczupu 4 łyżki cukru ( u mnie z lekkim "czubem") 4 łyżki octu sól(...)wrzenia i gotujemy jeszcze ok. 3 minuty na małym ogniu. Rybę i warzywa układamy warstwami, a następnie wszystko zalewamy przestudzoną zalewą. Smacznego! * jeśli przedobrzycie z vegetą do ryby (tak jak ja) nie dodawajcie już soli do zalewy Wszystkim Czytelnikom Pysznego jedzonka życzę wspaniałego Nowego 2014 Roku

w mojej kuchni
Wigilijna wieczerza. 108

Witam moi drodzy, dziś kolejne kroki wigilijnych przygotowań- przypomnę, że śledzie w miodzie i w zalewie octowej(do śmietany) już przygotowane. Dziś (wtorek) zabieram się za ryby smażone w zalewie pomidorowej i w zalewie octowej. Przygotuje i ugotuje już makaron na łazanki i makiełki, usmażę grzybki do łazanek i farszu do krokietów i pasztecików

Kuchnia Beaty
KLOPSY Z DORSZA W ZALEWIE OCTOWEJ 190

Uwielbiam klopsy rybne 😍  I smażone, które w towarzystwie surówki serwuję czasami na obiad, i te w zalewie octowej.  Dobrej jakości zmielona ryba (u mnie dorsz) w pysznej, domowej zalewie stanowią fajny pomysł na imprezową przekąskę, danie wigilijne, sylwestrową przystawkę czy zwyczajnie smaczną kolację 👍  Takie domowe klopsiki wytrzymują u mnie (oczywiście zależnie od sytuacji(...)smażymy na oleju na złoty kolor. Studzimy. Rybę mielimy przez maszynkę (jesli mamy mrożoną rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody) razem z odciśniętą kajzerką. Do masy dodajemy przesmażoną cebulę, żółtko oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie. Formujemy nie duże klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na rumiano.  Składniki na zalewę:  1 litr wody 3/4 szklanki octu spirytusowego

Walijskie Pichcenie
śledziowa sałatka 163

kroimy w drobną kostkę, dokładamy  do nich obrane i pokrojone w kostkę jajka, oraz  drobno posiekaną cebulę, całość wrzucamy do sporej miski. W przepisie użyłem ryb z delikatnej olejowej zalewy , więc nie muszę już wcześniej moczyć filetów. Jeżeli jednak, mamy zamiar użyć śledzi tylko solonych, to przed dodaniem do sałatki, moczymy je przez kilka godzin w zimnej(...)wodzie , kilkukrotnie w tym czasie ją zmieniając (warto przed dodaniem do sałatki, wcześniej odkroić nożem kawałek ryby i spróbować jej słoność). Śledziowe filety odsączamy z zalewy, kroimy w sporą kostkę i dokładamy do misy. Teraz możemy dodać  jogurt, majonez, oraz drobno posiekaną natkę pietruszki, całość mieszamy przyprawiając solą ( jeżeli jest taka potrzeba) oraz pieprzem. Sałatkę wstawiamy na kilka

Miód i pieprz
Kulki rybne w zalewie octowej 223

się jako przekąska na każdej  imprezie. Oczywiście rybę można użyć jaką lubicie, ja często robię z dorsza, miruny  albo zielonych śledzi. Polecam, bo to   jedna z moich ulubionych przekąsek :) Składniki: 600 g dorsza  1 mała cebula 1 jajko bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz zalewa 4 szklanki wody 200 ml octu(...)duża cebula 1 płaska łyżka soli 3 liście laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego 5-6 ziarenek pieprzu Wykonanie: Wszystkie składniki na zalewę zagotować, cebulę pokroić w krążki wrzucić do zalewy. Odstawić do przestygnięcia. Rybę zmielić razem z cebulą w maszynce do mięsa. Następnie dodajemy jajko, 2 łyżki bułki tartej i doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Wszystko

magiczna kuchnia Kasi
Dorsz w zalewie octowej z pomidorami 119

bywa to rożnie. Nawet sklepy rybne gdzieś zniknęły, a jak są to w bardzo okrojonej formie. Pamiętam też te dziwne ryby , które pachniały świeżym ogórkiem. Może też pamiętacie. Dosyć wspomnień i do pracy, dzisiaj robimy dorsza w zalewie. Składniki: Dowolna ilość dorsza ( filety )- miałam około 1 ½ kg Sól Mąka Olej 2 cebule Liść laurowy Ziele angielskie Zalewa(...)plasterki. Układamy dorsza w misce warstwowo. Ryba trochę cebuli 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego,  ponownie rybę. I tak na zmianę.  Na  patelnię po smażeniu ( jak trochę ostygnie ) wlewamy wodę, dodajemy pomidory i przyprawiamy vegetą, pieprzem, solą i cukrem. Chwilkę gotujemy. Ryby zalewamy gorąco zalewą i przykrywamy. Po schłodzeniu jest gotowa. Przechowujemy w lodówce. A następnego

Smaki Ewy
Marynowany mintaj w sosie słodko-kwaśnym 33

łyżki mąki ? 2 jajka ? 2 łyżki majonezu Zalewa paprykowa ? 1 cebula ? 1 papryka czerwona ? 1 papryka żółta ? 2 szklanki wody ? 1 szklanka cukru ? 1/2 szklanki oleju ? 1/4 szklanki octu ? 1 łyżeczka soli ? 200 g keczupu – 1 mały słoiczek ? 200 g koncentratu pomidorowego – 1 mały słoiczek Wykonanie: ? Rybę pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny, posypać solą(...)ryby maczać w mokrej panierce i smażyć na oleju na rumiano. ? Cebulę i paprykę pokroić w paski. ? Z podanych składników ugotować zalewę, dodać cebulę i paprykę i gotować do miękkości – ok. 8 minut. ? Gorącą zalewą zalać usmażoną rybę ułożoną w szklanym naczyniu, w którym podamy ją na stół. ? Odstawić na 1-2 dni do lodówki, aż ryba zamarynuje się

To co kocham
Marynowany mintaj w sosie słodko-kwaśnym 129

mały słoiczek Wykonanie: • Rybę pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. • Roztrzepać jajka z mąką i majonezem. • Kawałki ryby maczać w mokrej panierce i smażyć na oleju na rumiano. • Cebulę i paprykę pokroić w paski. • Z podanych składników ugotować zalewę, dodać cebulę(...)paprykę i gotować do miękkości – ok. 8 minut. • Gorącą zalewą zalać usmażoną rybę ułożoną w szklanym naczyniu, w którym podamy ją na stół. • Odstawić na 1-2 dni do lodówki, aż ryba zamarynuje się sosem paprykowym. • Smakuje na ciepło i na zimno

To co kocham
109. Ryby w cieście z zalewy 143

wymieszać, ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany. W razie potrzeby należy dodać więcej wody lub mąki. Kawałki ryby obtaczać w cieście i smażyć z obu stron na głębokim tłuszczu. Upieczone ryby układać na papierowym ręczniku aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przygotować zalewę: Warzywa pokroić w kostkę, cebulę w piórka.dodać wodę,olej, cukier, ocet i sól. Całość zagotować. Układać warstwami(...)ryby, warzywa a na końcu zalać zalewą. Danie najlepsze jest na 2-3 dzień

Jadło i czytadło
Ryba po japońsku 114

miski i roztrzep widelcem. Na płaskie talerze wsyp mąkę i bułkę tartą. Rybę opanieruj w mące, jajkach i w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz włóż kawałki ryby. Smaż je na średnim ogniu do momentu, gdy z obu stron nabiorą ładnego, złotobrązowego koloru. Usmażoną rybę przełóż na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby obciekła z nadmiaru tłuszczu(...)gotuj na małym ogniu przez mniej więcej 3 minuty. Gotową zalew odstaw do przestygnięcia. Odsączoną z tłuszczy rybę ułóż warstwami na półmisku. Każdą warstwę ryby przykryj pokrojonymi warzywami. Całość zalej wystudzoną zalewą

blog.moje-pasje.info
Ryba po japońsku 144

krążki, ogórki pokroiłam w cienkie słupki a paprykę w paseczki. Następnie rybę pokroiłam w kawałki, posoliłam, oprószyłam pieprzem i skropiłam cytryną. Odstawiłam. Zrobiłam zalewę. Wszystkie składniki przełożyłam do rondelka. Wymieszałam i wstawiłam na małym gazie do gotowania. Po chwili rondelek zdjęłam z ognia i zostawiłam żeby zalewa wystygła. Zajęłam się rybą. Mąkę, jajko i wodę zmiksowałam, żeby powstało gęste

Kuchnia u Krysi