ryba w zalewie - 1861 przepisów (strona:18/125)

Pstrąg łososiowy pod aromatyczną kruszonką 178

mnie na blogu jest dziś pstrąg łososiowy pieczony pod ziołowo-orzechową kruszonką z suszonymi pomidorami. Możecie w podobny sposób przygotować inną rybę np. łososia, dorsza czy mintaja. Lubię połączenie ryby i orzechów, a jeśli doda się do nich suszone na słońcu pomidory, to danie robi się na prawdę południowe. Kasza pęczak jest jedną z moich ulubionych kasz, bo nie łatwo(...)orzechów, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę soku wyciśniętego z cytryny, szczyptę soli i odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Składniki „kruszonki” wymieszać dokładnie, a następnie rozsmarować na rybie. Zielone oliwki wyciągnąć z zalewy i przekroić w plastry lub na połówki. Ja użyłam oliwek nadziewanych migdałami, co jeszcze bardziej podkręca orzechowy wątek w moim daniu. Piec 25 minut w piekarniku

Dietolog
Grzanki z filetem z makreli i szpinakiem 170

patelnię i podsmażacie. Na koniec dodajecie szpinak , solicie, pieprzycie i i smażycie przez kilka minut. Wykładacie na kawałki pieczywa. Na to kładziecie po plasterku sera, kawałku ryby, suszonym pomidorze odsączonym z zalewy (możecie go pokroić też na kawałki). Rozgrzewacie piekarnik do 180 stopni (np. w opcji grill) i pieczecie, aż ser się stopi. Smacznego! Click to view slideshow

GRUBY WAŁEK
Włoska sałatka z jajkiem 54

obieramy ze skorupek i kroimy w ósemki. Miks sałat myjemy i dokładnie osuszamy np w wirówce do sałaty. Oliwki kroimy w plasterki. Tuńczyka otwieramy, bez odlewania zalewy za pomocą widelca rozdrabniamy delikatnie rybę. Na półmisku rozkładamy sałatę a na niej układamy po kolei wszystkie składniki. Wykładamy też tuńczyka razem z zalewą. Skrapiamy wszystko oliwą, octem, oprószamy solą i pieprzem

Dorota Smakuje
Ryba pieczona z koprem włoskim, ziemniakami i papryką - Pomysł na jednogarnkowy obiad z rybą 284

pieprz do smaku 500 - 600 g filetów z białej ryby, u mnie dorsz, pokrojonej na porcje skórka otarta z 1/2 cytryny 2 łyżeczki kaparów odsączonych z zalewy oliwa Monini Delicato do polania ryby do dekoracji: fronty kopru włoskiego (te zielone listki) lub koperek Przygotowanie ryby pieczonej z koprem włoskim: Na dużej patelni lub żeliwnym garnku rozgrzej oliwę i wrzuć

Chilli Czosnek i Oliwa
śledź w pomidorze z miodem 147

                                                  śledź

Miód i pieprz
Sałatka śledziowa "Salsa" 133

Całość zagotować i zostawić na małym ogniu około 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Wyłączyć palnik i doprawić sos pieprzem. Zostawić do ostudzenia.  Rybę i cebulkę odsączyć na sitku z zalewy octowej i wymieszać z ostudzonym sosem pomidorowym. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę i dodać do ryby. Następnie wlać olej, wymieszać i w razie potrzeby doprawić pieprzem

Passions hobbies life
Karp cytrynowo-ziołowy 117

filetów z karpia 2 cytryny kilkanaście listków bazylii 2 duże jabłka pęczek koperku natka pietruszki sól pieprz bułka tarta do obtoczenia ryby 1 jajko 2 czerwone lub białe cebule oliwa z oliwek (do zalewy na karpia) olej do smażenia Dzień przed smażeniem, karpia posolić i zalać oliwą. Dodać sok z jednej cytryny, pieprz, posiekane zioła. Cebule i cytrynę pokroić(...)średniej grubości plastry i dodać do ryby w oliwie. Całość przykryć folią i wstawić do lodówki. Następnego dnia wyjąć filety z zalewy. Obtoczyć w jajku i bułce tartej. Na rozgrzanym na patelni oleju krótko podsmażyć wyciągnięte z zalewy zioła, cebulę i cytrynę. Przełożyć je do dużego żaroodpornego naczynia z przykrywką. Na tej samej patelni usmażyć karpia

Bullio
Śledzie smażone i marynowane w zalewie z octem 156

zanurzone całkowicie w zalewie ), 2 liście laurowe 3-4 ziarna pieprzu ziarnistego, kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki cukru ewentualnie cebula Przygotowanie: Świeże śledzie umyć i pokroić na dzwonka (jeśli byłyby z łbami należy je odciąć ) Z podanych składników zagotować zalewę Dzwonka śledzi smażyć kolejno maczając wpierw w mące Do słoja wkładać usmażoną  rybę, ewentualnie przekładając sparzoną

Proste Potrawy
Warstwowa sałatka jak tort z tuńczykiem i pieczarkami marynowanymi 118

ostudzenia. (Najlepszy jest ugotowany poprzedniego dnia.) Jajka ugotować na twardo i następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, tak samo jak żółty ser i marchewki. Rybę, groszek i pieczarki odcedzić z zalewy, a cebulę drobno posiekać. Składanie sałatki. W tortownicy warstwami ułożyć ryż, groszek (trochę pozostawić do przyozdobienia wierzchu), ser, rybę, cebulę, jajka, marchewkę. Ryż, ser, cebulę oraz jajka

Di gotuje
Śledzie na cztery sposoby. 134

minut. Studzimy. Przelewamy do miski. Dodajemy listki laurowe, ziarna przypraw i ocet.  Śledzie wkładamy do marynaty. Mieszamy. Całość umieszczamy w słoiku typu weck. Pamiętamy, że ryby muszą być całkowicie przykryte zalewą. Wierzch polewamy dwiema łyżkami oliwy. Słoik zamykamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 dni. Należy spożyć do 2 tygodni. 2) Śledzie w sosie pomidorowym z kurkami. Składniki(...)Worcesterhire, Mad Dog Chipotle BBQ, słodką, wędzoną papryką, pieprzem i solą. Zdejmujemy z ognia. Wrzucamy pokrojone kurki i wlewamy ocet sherry. Całość mieszamy i studzimy. Śledzie umieszczamy w zimnej zalewie. Całość przekładamy do słoika typu weck. Zamykamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 dni. Należy spożyć do 2 tygodni. 3) Śledzie w musztardzie z białą truflą

DominikaDolci
Śledzie w zalewie octowej 229

Przepis tradycyjny, stary jak świat idealny na zbliżający się postny piątek i gdy mamy ochotę na coś kwaśnego. Ja uwielbiam mojej mamy smażone filety ryby w takiej w słodko-kwaśnej zalewie, bo są najlepsze na świecie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ryby marynowane w żubrówce 69

Przerzucałam przepisy i zdjęcia na dysk zewnętrzny i przepis na ryby marynowane w żubrówce od razu wpadł mi w oko i przypomniał doznania smakowe. Ta ryba marynowana była pyszna a przepis jest prosty i smaczny, do tego wytworny. Na blogu są już przepisy na marynowane ryby: pyszne marynowane ryby aromatyzowane ziarenkami kolendry, gorczycy, oraz jagodami jałowca i goździkami, przepis(...)tatara ze śledzia marynowanego w wódce , wigilijne rolmopsy z ogórkiem w delikatnej zalewie octowej i rolmopsy wigilijne w zalewie winno-octowej. Składniki na ryby marynowane w żubrówce: 600 g filetów z ryby u mnie z łososia i sandacza włoszczyzna (ok. ½ pęczka) 1 cebula 250 ml octu 10% 100 ml żubrówki 500 ml wody 1 cytryna

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ryba po japońsku. 121

jajka Sposób przygotowania: Ciasto: 1,5 szklanki mąki, szklankę wody i 2 jajka łączymy ze sobą za pomocą miksera. Ryba: Filet z dorsza myjemy i przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w cieście i smażymy na oleju na złoty kolor. Zalewa: Szklankę wody, szklankę oleju, ocet(...)koncentrat, ketchup, cukier, sól i pieprz zagotować w garnku. Warzywa: Ogórki i paprykę kroimy w cienkie paski. Cebule kroimy w cienkie plastry. W naczyniu układamy rybę, pokrojone ogórki, paprykę i cebulę. Całość zalewamy zalewą. Po wystudzeniu odstawić na noc do lodówki. Smacznego

Magia jedzenia.
Ryba w zalewie pomidorowo – ketchupowej babci Basi 205

święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Składniki : ok.80-90 dag filetów rybnych (ja miałam mirunę), przyprawa do ryb, sól,pieprz, mąka do panierowania, olej do smażenia, Zalewa : 0,5 l. wody, 2 łyżki octu, 1.5 płaskiej łyżki cukru, 1/2 płaskiej łyżki soli morskiej. 2 kopiaste łyżki przecieru pomidorowego, ( 70 g) 2 kopiaste(...)posolić i posypać przyprawą . Odstawić na bok. Cebulę pokroić na półplasterki i podsmażyć na 2 łyżkach oleju, Wszystkie składniki zalewy łącznie z cebulą zagotować i 5 min. potrzymać na pełnym ogniu. Doprawić pieprzem i ewentualnie dosolić wg własnego smaku. Ryby panierować w samej mące i usmażyć z obu stron na oleju. Filety przekładać do słoja i każdą warstwę polewać

Pysznosci Babci Basi