ryba w sosie - 5358 przepisów (strona:94/358)

Beszamelowe puree z bakłażana z Grecji 237

gęstego sosu i podaje się na nim wszystko co z morza czyli ośmiornice z grilla czy kalmary albo mątwę.Również białe ryby podawane są na tym pysznym bakłażanowym puree.Typowe greckie duszone dania z wołowiny lub z baraniny w sosie pomidorowym podaje się również na tym smakowitym sosie. Puree po wystygnięciu gęstnieje bo ale wciąż jest pyszne i znakomicie sprawdza się(...)Wszystko znów dokładnie zamieszać trzepaczką.W razie gdyby sos był nazbyt gęsty dolać więcej mleka.Powinien być jednak dość gęsty ale wciąż kapać z łyżki. Na koniec dodać starty ser Parmezan.Zamieszać.Nie zagotowywać. Na samym końcu doprawić solą i pieprzem do smaku. Na takim beszamelowym puree z bakłażana podawać można ryby i owoce morza.Pyszny na ciepło i na zimno.Na zimno

Sztuka gotowania w/g Samiry
Panga na parze z warzywami i sosem koperkowym 171

parze traktując gorącą parę jako źródło ciepła . Jednocześnie zabezpieczam potrawę przed tym by para przechodząc przez składniki  (mięso, ryby , warzywa) nie wypłukiwała z nich smaków .Potrawy doprawiam przed gotowaniem. Do wody w dolnym garnku dodaję zioła. A gotowe danie podaję z sosem lub masłem ( np. z bułką tartą ).Potrawa zatrzymuje w sobie wszystkie smaki - lepiej niż ugotowana w wodzie . Czytaj

Buniabaje w kuchni
Sos z portobello 179

samodzielną potrawą, ale dodatkiem, który bardzo często podnosi walory smakowe całego dania. Mogą być słodkie, kwaśne, ostre, łagodne, zimne, gorące, czy majonezowe. Stosowane do mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów… i nie tylko. O sosach można mówić długo i dużo. Każdy ma jakiś swój ulubiony, np. Sos z portobello.   Składniki: - 500g portobelloo - 250g szalotki - 4-5 ząbków czosnku

mojewypiekiinietylko
Sos Jogurtowo – Koperkowy z Czosnkiem 175

jest sosem skomplikowanym ale za to bardzo dobrym. Pasuje doskonale do ryb, wędlin albo do ziemniaków. Dobrze jest go przygotować kilka godzin przed podaniem, ponieważ przez ten czas jogurt rewelacyjnie przejmuje smak czosnku. Poza tym ostrość czosnku jest odczuwalna jakiś czas po wykonaniu sosu a nie od samego początku. Składniki: 1 szklanka jogurtu naturalnego 3 łyżki śmietany 18% 1 ząbek

Mama Gotuje
Sos z pieczonych cytryn 180

Bardzo smaczny sos, lekko kwaśny i z małą goryczką. Sos niemal do wszystkiego. Świetnie nadaje się do ryby, wszelkich grillowanych mięs, można w nim moczyć warzywa. Co najważniejsze, ilość składników jest bardzo mała. Cytryny, czosnek i oliwa. I nieco soli do smaku. I oczywiście odrobina cierpliwości, gdyż cytryny musimy upiec. Polecam! Przepis znalazłam   tutaj składniki (na 1/2 szklanki(...)pestki. Zawartość naczynia wraz z wyciśniętym sokiem przełożyć do małego blendera. Dodać pozostałą oliwę i nieco soli.  Miksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą tworząc gładką masę a sos zacznie lekko gęstnieć. Doprawić sola do smaku. Przelać do odpowiedniego naczynia. Podawać sos ciepły lub w temperaturze pokojowej. Tak przygotowany sos możemy przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce

Stare Gary
Miruna z szynką szwarcwaldzką i serem pleśniowym w sosie koperkowym 207

śmietankę, dodajemy koperek, sól, pieprz. Chwilę gotujemy. Wyłączymy i studzimy. Naczynie smarujemy 2 łyżkami oliwy. Rybę dzielimy na mniejsze kawałki doprawiamy solą (nie za dużo, bo szynka też słona), pieprzem i układamy w naczyniu. Na nią układamy kawałki szynki szwarcwaldzkiej, sera pleśniowego i polewamy sosem. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 20 minut. P.S. Schwarzwälder schinken über alles

Delicious Titbits
Hiszpański sos romesco - idealny do dań z grilla 155

romesco to obowiązkowy dodatek do grillowanych calçots , czyli katalońskiej odmiany zielonych młodych cebulek, ale równie często towarzyszy innym grillowanym warzywom, rybom oraz mięsu. Sprawdzi się także jako dip do chipsów, nachosów i innych przekąsek. ➤ Spróbuj także innych sosów: bałkańskiego ajwaru greckiego sosu tzatziki tunezyjskiej harissy Sos romesco to przepyszne połączenie smaku pomidorów i papryki z orzechami. Dla mnie rewelacja! Podałam(...)łupinek 40 g płatków migdałowych 6 gałązek natki pietruszki 1 duża kromka czerstwego chleba 4 łyżki octu z czerwonego wina 8 łyżek oliwy  sól do smaku Przygotowanie sosu romesco : Piekarnik nastawiony na górną grzałkę (grill) nagrzej do 190 stopni C. Papryki przekrój na pół, usuń z nich gniazda nasienne. Papryki ułóż skórą do góry na blasze wyłożonej folią aluminiową

Chilli Czosnek i Oliwa
Ryba zapiekana w sosie grzybowym z kruszonką 214

łyżki mąki 1 łyżka cukru pudru (możecie użyć także drobnego cukru białego lub brązowego) 1 łyżka miękkiego masła Wykonanie: Ryba: Filety rozmrażamy, posypujemy z obu stron solą i świeżo przetartym pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym.  Sos: Pieczarki kroimy w drobne plasterki, borowiki w mniejszą kostkę. Przesmażamy na patelni na maśle klarowanym, gdy zmiękną doprawiamy solą, pieprzem

Zasmakuj Kuchni
KURCZAK W SŁODKIM SOSIE CHILI 330

Słodki sos chili to jeden z moich ulubionych sosów w kuchni orientalnej. Stosuję go zarówno do mięs, jak i do ryb. Połączenie ostrego chili z delikatnym, słodkim posmakiem tworzy fantastyczną całość, która zachwyci niejedno podniebienie. Dziś mam dla Was kurczaka w takim sosie. Danie szybkie, niezwykle łatwe i niezwykle aromatyczne. Podane z ulubionym makaronem albo ryżem jest świetnym pomysłem

Ostra na Słodko
DORSZ PO AZJATYCKU. 227

papryczki chili woda, 1/2 łyżeczki soli sos: 4 łyżki cukru 4 łyżki octu ryżowego 4 łyżki sosu sojowego 1/2 szklanki wody Filety z dorsza dzielę na połówki lub mniejsze części (w zależności od upodobania), wkładam do garnka i wlewam tyle wody, aby przykryła rybę. Dodaję 1/2 łyżeczki soli. Zagotowuję i od tego momentu gotuję przez ok. 12 minut. Następnie wyjmuje(...)półplasterki, a marchewkę w cieniutkie słupki. Wkładam, do rondelka po gotowaniu dorsza. Cukier mieszam z octem, sosem sojowym, wodą i zalewam warzywa. Duszę pod przykryciem  przez jakieś 15-10 minut (marchewka pozostanie chrupiąca). Następnie do powstałej marynaty wkładam kawałki ryby i gotuję ok. 5-8 minut. Podaję z ugotowanym wcześniej makaronem ryżowym lub innym, typowym dla kuchni wschodniej. Posypuję

W kuchni Karmel-itki
Domowe sushi, czyli jak samemu zrobić sushi w domu 301

kuchni niezastąpione, dlatego teraz robimy je i będziemy robić regularnie :) Zachęcam, spróbujcie swoich sił, bo warto :) Składniki: ryż ocet ryżowy cukier, sól glony nori sos sojowy wasabi marynowany imbir Przykładowe dodatki do rolek: ryba - my używamy surowego łososia, ponieważ stosunkowo łatwo zdobyć tą rybę świeżą i w dobrej cenie, możecie wykorzystać też rybę pieczoną lub wędzoną (wybierzcie swoją ulubioną(...)którą również z sukcesem eksperymentowaliśmy. Uwaga! nie jedzcie na surowo ryb słodkowodnych, ani węgorza, którego krew jest trująca paluszki krabowe ogórek świeży awokado kiełki szparagi marynowane serek philadelphia, ew majonez w ostateczności sałata RYŻ jest bazą, bez której nie ma sushi. Używamy specjalnego ryżu (do sushi), który jest krótko ziarnisty i po odpowiednim ugotowaniu klejący. Przygotowując sushi dla dwóch osób

Taste Of My Day
Rolada z karpia nadziana warzywami podana z sosem śmietanowym 209

Rolada z karpia nadziana cebulką, marchewką i pieczarkami podana w sosie śmietanowym to pomysł na urozmaicenie tradycyjnej, smażonej ryby. Karp przygotowany w poniższy sposób będzie delikatny, a zarazem aromatyczny w smaku. Jestem przekonana, że przepisem na roladę z karpia zaskoczycie swoich domowników. Do przygotowania poniższego dania wykorzystałam patelnię Nature oraz ostry nóż szefa kuchni z linii PREMIUM marki Ambition. Jeżeli(...)ilość oleju i przesmażyć z obu stron przygotowaną roladkę z karpia. Następnie zmniejszyć ogień, na patelnię przełożyć śmietanę i dodać pozostały warzywny farsz. Chwilę smażyć. Przygotowaną roladkę wraz z sosem przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec bez przykrycia około 20 minut w 180ºC. Przed podaniem pokroić w grube plasterki i polać przygotowanym sosem śmietanowym. Krojenie warzyw do farszu za pomocą

Ugotować
Leszcz w sosie jogurtowo cytrynowym 168

Składniki: 1 kg leszcza mąka do panierowania olej do smażenia łyżka masła sól, pieprz sos 200 ml jogurtu naturalnego soku z 1/2 cytryny starta skórka  z 1/2 cytryny sól, pieprz Wykonanie: Rybę myjemy, odcinamy głowę, ogon, usuwamy łuski i filetujemy. Kroimy na paski. Solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące strzepując z jej nadmiaru. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty(...)kolor, zdejmujemy z ognia i na każdy kawałek ryby kładziemy kawałek masła. Cytrynę umyć i sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jogurt wymieszać ze skórką cytryny i dodać z połowy cytryny sok, wszystko razem wymieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Leszcz podałam ze szpinakiem i polałam sosem jogurtowo cytrynowym

magiczna kuchnia Kasi
dorsz w letnim sosie 118

Dorsz w paprykowym sosie z kaparami i oliwkami choć dorsz serwowany w tym daniu pochodzi z chłodnego Bałtyku, to przyrządzony w tak aromatycznym sosie mógłby z powodzeniem zostać podany na stole w słonecznej Lizbonie. Składniki dla czterech osób 800 g filetów dorsza 3 pomidory 1 czerwona papryka 1 cebula sok z połowy cytryny 2 ząbki czosnku garść czarnych oliwek(...)łyżki kaparów 1 łyżka słodkiej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta ostrej papryki świeża bazylia sól, pieprz dodatkowo na wywar rybny 300 g gorszych części ryb pozostałych z filetowania (kręgosłupy, płetwy) 2 lisie laurowe 3 ziarna ziela zngielskiego Sposób przygotowania Kawałki ryb myjemy, oprószamy solą oraz pieprzem i odkładamy na godzinę w chłodne miejsce. W tym czasie do garnka

Miód i pieprz
Tagliatelle z łososiem i szpinakiem w sosie śmietanowym 266

każdej ze stron na łyżce oleju. Po upieczeniu zdjąć skórę i pokroić rybę na mniejsze kawałki. Do letniego szpinaku wlać jogurt naturalny wymieszany ze szczyptą soli, pieprzu oraz gałką muszkatołową. Sos podgrzać, ale nie zagotować! Dodać ugotowany makaron do sosu, wymieszać całość i poddusić na małym ogniu przez(...)minut, tak aby sos zgęstniał. Krok po kroku: 1. Podsmażyć cebulkę oraz czosnek 2. Dodać szpinak 3. Ugotować makaron 4. Łososia skropić cytryną, posypać solą oraz pieprzem 5. Usmażyć rybę 6. Zdjąć skórę z łososia 7. Pokroić rybę na małe kawałeczki 8. Wymieszać jogurt z przyprawami 9. Wlać jogurt do letniego szpinaku 10. Dodać makaron 11. Wymieszać jogurt

KuchniaWeDwoje.pl