ryba w sosie - 5358 przepisów (strona:88/358)

Pak choi w sosie ostrygowym 281

Znowu kupiłam pak choi. Podsmażona z  sosem ostrygowym jest świetnym dodatkiem do mięs czy ryb. Taką  kapustę przyrządzimy w przysłowiowe 5 minut. A jest naprawdę smaczna!  Inspiracja był przepis z  tej  strony składniki ok 500g  Baby Pak Choi ( 3 szt), przecięte wzdłuż na połowę 1 łyżka oleju roślinnego 2 ½ cm korzeń imbiru, obrany

Stare Gary
Pomidorowa zupa z pstrągiem i krewetkami 122

moje ulubione dodatki. Ta zupa ma w sobie wszystko co mieć powinna. Karmelizowaną cebulę z dodatkiem czerwonego wina, pyszne pomidory, które poza sezonem smakują lepiej z puszki. Delikatną rybę, przepyszne krewetki i smaczny makaron, prosto z Włoch. A całość uwieńczona świeżymi ziołami. Kochani, nie ma lepszej zupy pomidorowej niż ta. Przysięgam! Składniki (na 2-4 porcje): 1 cebula 2 ząbki(...)ości. Pstrąga kroimy w kostkę. Do gotującej się zupy dodajemy makaron i gotujemy przez 3 minuty. Następnie wlewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy zupę sosem rybnym, klonowym, solą i pieprzem. Na koniec gotowania wrzucamy do zupy rybę i krewetki. Całość gotujemy jeszcze minutę i ściągamy z ognia. Tuż przed podaniem dekorujemy zupę posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Sos pomidorowy z fetą i chili 190

przekąsek z ciasta francuskiego, paluszków chlebowych, grzanek. Może stanowić bazę do dań z makaronów, ryżu, kasz. Jeśli zamienimy fetę na kolendrę to z takim sosem możemy łączyć z apetytem na talerzu smażoną lub pieczoną rybę i inne warzywa. Smakuje podany zarówno na zimno jak i ciepło, w zależności do jakiego dania ma nam posłużyć. Głównym składnikiem sosu jest passata

Zasmakuj Kuchni
Surówka z marchewki 283

Szybka i smaczna surówka do obiadu, można by rzec, że to surówka jednoskładnikowa, lecz idealnie pasująca do wszelkiego rodzaju mięs i ryb. Składniki Marchew 5 sztuk, w miarę duże Sos sojowy 1 łyżka Cukier 1 łyżka Sól szczypta Pieprz do smaku Wykonanie: Marchewki umyć, obrać, zetrzeć na tarce do warzyw chińskich (długie paseczki). Dodać cukier, […] The post Surówka

Kulinarne Przeboje
Mintaj na obiad! 145

obiad, w roli głównej mintaj, przygotowany w tradycyjny sposób, do tego komosa ryżowa z dodatkiem świeżych ziół i mocno aromatyczny dyniowo- szafranowy sos. Całość tworzy całkiem fajną i ciekawą kompozycję, i nagle danie z tak popularnej ryby, staje się całkowicie inne i unikatowe. Bardzo mi ten obiad przypadł do gustu. Może spróbujecie? Namawiam Was koniecznie. Wczoraj na blogu zamieściłam post(...)mąki i smażymy na rozgrzanej patelni, na mieszaninie oleju i masła (proporcje pół na pół). Rybę smażymy po około 1,5 do 2 minut z każdej strony. Zdejmujemy z patelni dużą łopatką, oprószamy tymiankiem cytrynowym, możecie też podać z plastrem cytryny. Na talerz nakładamy sos dyniowy, za pomocą łyżki robimy małe kulki z komosy ryżowej, na samym końcu układamy filet

SMYKWKUCHNI
Smażony dorsz z sosem marchewkowo – koperkowym 126

Kolejna pyszna rybka na blogu. Dzisiaj w formie smażonej z aromatycznym i kolorowym sosem. Mam nadzieje, ze skusi wielu smakoszy. Składniki: Dowolna ilość dorsza Przyprawa do ryb Sól Mąka olej Bulion warzywny ok 500 ml 1-2 marchewki Kawałek selera Koperek pieprz 50 ml śmietany 18% słodkiej Wykonanie: Dorsza sprawiamy, filetujemy, kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i przyprawą(...)ryb. Marchewki i selera obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy w bulionie do miękkości. Dorsza obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor na oleju. Ugotowane warzywa dokładnie miksujemy, dodajemy pokrojony drobno koperek oraz śmietanę. Zagotowujemy. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Dorsza wykładamy na talerz i podajemy z przygotowanym sosem. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Morszczuk w ziołach, pieczony z pomidorkami 302

Dzisiaj zachęcam do zrobienia ryby pieczonej w piekarniku. Morszczuk w ziołach, pieczony z pomidorkami jest propozycją na lekki obiad. Podajemy go z bagietką lub innym lubianym pieczywem. Maślany sos, pomidorki o zapachu bazyliowo- czosnkowym, leciutka nuta ziół prowansalskich.  Jeśli Was zachęciłam, zapraszam :) Składniki (na porcję dla jednej osoby- na zdjęciu): 1 łyżka oliwy z oliwek do wysmarowania naczynia(...)piekę w temperaturze 175 stopni, przy włączonej grzałce dolnej + grzałka z termoobiegiem. Po około 18 minutach rybę odkrywam, aby całość się lekko zarumieniła. Nie jest to jednak konieczne. Podając tak przygotowanego morszczuka, obowiązkowo na talerz przelewamy cały maślany sos z dna naczynia. Jeśli danie przygotowujemy w kilku małych naczyniach żaroodpornych (z porcją dla jednej osoby), możemy podać

Smak mojego domu
Moja ryba po grecku 2938

Wigilię, ale także kilka razy w ciągu roku jako danie obiadowe, wtedy zazwyczaj wykorzystuję paluszki rybne- to taka szybka wersja :)  Dziś jednak tradycyjnie- biała ryba obtoczona w mące, usmażona, otulona kruchymi warzywami w sosie pomidorowym, który obowiązkowo wzbogacam wędzoną papryką- jak dla mnie bez tej przyprawy już nie smakuje tak dobrze! :) Może przekonajcie się sami?! :) * polędwica z mintaja

Kraina Miodem Płynąca
Karp pieczony – najlepszy 190

wymagający zbyt wielkiego zachodu i chyba nie prędko się znudzi. Składniki: 1 karp (waga około 2 kg ) 4 łyżki soku cytryny, 4 łyżki sosu sojowego, pieprz, 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki Wyczyszczoną, umytą i osuszoną rybę pokroić w dzwonka szerokości około 2 cm (powinno wyjść około 6 sztuk). Wszystkie składniki marynaty wymieszać w dużej misce i włożyć do niej(...)sprawia, że ryba równo przechodzi smakiem marynaty. Duże płaskie naczynie wyłożyć folią aluminiową z takim zapasem, żeby można było przykryć rybę. Dzwonka ułożyć na dnie i polać pozostałą marynatą. Nie zaszkodzi jeszcze je skropić sokiem z cytryny i odrobiną sosu sojowego. Piec w piekarniku w 180 stopniach 15 minut, a potem ściągnąć folią z wierzchu i zapiekać przez kolejne

Trzeci talerz
Sos ogórkowy 140

Lekko kwaskowaty jak zupa ogórkowa, błyskawiczny w wykonaniu - sos ogórkowy, idealnie nadaje się do sztuki mięsa, do potraw z ziemniakami czy ryb. W moim domu podałam go do paluszków rybnych,  smakował wybornie . składniki na 2 porcje sosu 10 dag ogórków kiszonych 1 szklanka rosołu 2 łyżeczki mąki 4 łyżki śmietany sól szczypiorek do posypania przepis Ogórki kiszone ścieramy

Smakowite Dania
Ryba po grecku 1254

pikantnej dodając ostre papryczki lub mieloną ostrą paprykę. Ryba po grecku smakuje na ciepło i na zimno. Ryba po grecku to smażone kawałki ryby zanurzone w duszonych tartych warzywach – marchewce, selerze, pietruszce, cebulą z sosem pomidorowym: passatą i koncentratem pomidorowym. Do tego kilka przypraw, ziele, liście laurowe. Na talerzu / głębokiej misce układa się rybę, farsz, rybę, farsz

Zasmakuj Kuchni
Palcem po mapie: Ostróda, Trattoria La Riva 195

wrażenie, że było w nim mało, jak na tę potrawę, mięsa. No chyba, że było za dużo makaronu? ;) Spaghetti z parmezanem w delikatnym sosie pomidorowym - potrawa z karty dziecięcej, jedzącemu smakowała bardzo! Ryby Smażony sandacz z masłem czosnkowo-ziołowym podawany na chrupiącym groszku cukrowym - kolejna kompletnie niedoprawiona potrawa... Brak soli, brak pieprzu... Bardzo szkoda, bardzo!; koszt: 43 Smażony dorsz podawany(...)bardzo dobra. Jedynie po ziemniakach nie było czuć, że były wędzone, ale smak ryby sprawiał, że ten szczegół można było pominąć ;); koszt: 36 zł   Dania mięsne  Krwisty sycylijski burger z wołowiny podany z serem Lazur, soczystym pomidorem, rukolą, kaparami, suszonymi pomidorami, parmezanem, anchois i sosem Cesar - o ile w paru przypadkach można było powiedzieć, że potrawy są niedoprawione

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Śledź w curry – duńskie Smørrebrød ze śledziem 279

kanapki na żytnim chlebie, podawanej do zjedzenia nożem i widelcem – z racji piętrzących się na kromce dodatków: zimnych i ciepłych mięs, kiełbas, wędlin, pasztetów, ryb, krewetek, jajek, serów, świeżej i marynowanej cebuli, przeróżnych warzyw, feerii sosów majonezowych, chrzanowych, reliszy i garniszy. Podawane na śniadanie, na lunch, na obiad i na kolację – do zjedzenia o każdej porze i absolutnie wszędzie. Stosy(...)szalotki i posypujemy grubo zmielonym pieprzem.   Smak tych śledzi buduje się poprzez dodatki – słodki ciemny chleb balansuje smak ryby, cebula i szczypior dodają ostrości. Korniszony to chrupki i octowy element całości, a dodatek ziół wnosi powiew świeżości do ciężkiego sosu. Jeśli chcecie śledzie podać na stół nie w formie kanapek, rozłóżcie sałatkę na półmisku, obłóżcie ją plasterkami jajek, posypcie

Karo in the Kitchen
Śledzie po sułtańsku z suszonymi pomidorami 174

Ostatni dzień karnawału należy uczcić tak zwanym "śle dzikiem". A co jeść w ten szczególny dzień? Oczywiście śle dzia!  Ryba z decy dowanie nie musi być nu dna. Wprost przeciwnie. Wystarczy 10 minut, aby przygotować przekąskę dla siebie lub na ostatki ze znajomymi :) Skła dniki: Beczka śle dzi SEKO z suszonymi pomi dorami 3 cebule 4- 5 łyżek koncentratu(...)dsmażamy na oliwie do miękkości. Koncentratem pomi dorowym doprawiamy cebulę. Kroimy w paski suszone pomi dory oraz śle dzie ( grubość ok 2 cm). Rybę, pomi dory, ro dzynki oraz pokrojoną bazylię łączymy z sosem. doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Stu dzimy i pozostawiamy do przegryzienia. Smacznego

ChilliJemy

Proponowane wyszukiwania