ryba w sosie - 5358 przepisów (strona:86/358)

CURRY Z DORSZEM I POMIDORAMI 108

Wkładamy do sosu, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 7-10 minut (w zależności od grubości filetów). W połowie gotowania przewracamy kawałki ryby na drugą stronę i dorzucamy pomidorki koktajlowe. Gdyby sos wydawał nam się za rzadki, można pogotować go chwilę bez przykrycia, aż zredukuje się i zagęści. Gdyby był za gęsty należy rozcieńczyć go bulionem

cool and minty
Łosoś norweski w marynacie chińskiej podany ze staropolską kaszą i karmelizowanym jabłkiem z miodem eukaliptusowym! 157

niesamowite jak gotowanie może być inspirujące i z dnia na dzień przerodzić się w pasję ;-) SKŁADNIKI NA DANIE DLA 4 OSÓB: RYBA I MARYNATA: - 700g filetu z łososia norweskiego - 6 łyżek słodkiego- ciemnego octu ryżowego - 3 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka sosu z tamaryndowca KASZA: - 3 opakowania kaszy gryczanej - 2 plastry surowego wędzonego boczku - nowalijki: natka pietruszki, koperek, dymka JABŁKA

SMYKWKUCHNI
Sushi 167

Przygotowanie sushi Potrzebujemy: ryż do sushi (przygotowany jak powyżej) matę bambusową do rolowania ostry nóż liście nori- prasowane algi wasabi- zielony, bardzo ostry chrzan marynowany imbir sos sojowy no i oczywiście zawartość rolek (ryby, surimi, ogórek, awokado itd) Zanim zaczniemy sprawdzamy czy ryż na pewno już wystygł. Przygotowujemy miseczkę z wodą do maczania palców. Dla późniejszej wygody przygotowujemy wszystkie składniki(...)Fragment nori bez ryżu smarujemy wodą. Powstały rulon kroimy ostrym nożem w poprzek, w krążki o grubości około 2 cm. Sushi tradycyjnie jemy pałeczkami lub rękoma. Kawałki maczamy w sosie sojowym z wasabi. Marynowany imbir podkreśla delikatny, wyrafinowany smak sushi

Smakowity Blog Kulinarny
ZIELONE BABECZKI Z SOSEM WANILIOWYM 207

Zielono mi! Krzyczy cały ogród. Słońce wysoko na niebie, promienie pieką w policzki, a kurtka w dłoniach się huśta. Radosny uśmiech na twarzy, żwawy krok, pełnia

W kuchni Karmel-itki
Śniadania świata - Japonia... 143

owsianka ryżowa jest lekkostrawna i uważana za idealna na śniadanie. Jest dobrym substytutem ryżu. Często garnirowana marynowanymi warzywami (tsukemono) lub marynowanymi śliwkami (umeboshi), albo przyprawami, jak wiórki suszonej ryby - bonito (katsuobushi), lub konserwowanymi wodorostami morskimi albo owocami morza (tsukudani); zupa misu  (misu shiru) - tradycyjna japonńska zupa, przygotowywana z pasty z fermentowanej soi (miso) i bulionu  dashi . Znane dodatki(...)gotowanym na parze ryżu, sa uważane za podstawowy, wysokobiałkowy składnik japońskiego śniadania. To rustykalne danie charakteryzuje się mocnym zapachem i oślizła struktura. Jest doprawiane sosem sojowym, a także opcjonalnymi dodatkami, jak wiórki ryby bonito (katsuobushi), siekana, zielona cebulka, pikantna musztara ( karashi ), posiekanymi, wytrawnymi wodorostami (kizaminori), oraz innymi przyprawami. Paczkowane natto jest dostępne w lodówkach japońskich i azjatyckich supermarketów; zwijany omlet

Lejdi of the house
Sałatka Waldorf z surowym brokułem i odchudzonym sosem majonezowym 147

całość. Sałatka pyszna jest sama – na śniadanie, lunch czy lekką kolację, ale pasuje też do gotowanych, smażonych i pieczonych jasnych mięs i delikatnych ryb. Mieszamy w miseczce majonez, ocet jabłkowy i lekki jogurt naturalny. Ten sos to kompromis między zdrowym a rozpustnym – stosunkowo niewielka ilość majonezu zostaje podbita przez dodatek octu jabłkowego. Mimo, że w sosie więcej jest lekkiego(...)Całość dokładnie mieszamy, przekładamy do salaterki i chłodzimy w lodówce. Tej sałatce bardzo dobrze zrobi kilkugodzinne chłodzenie – suszone owoce nasiąkną sosem i napuchną, a wszystkie składniki połączą się, uwydatniając pełnię swojego smaku. Wypróbujcie ją do kurczaka, indyka lub ryb – albo zabierzcie ze sobą do szkoły czy pracy na lunch. Wyjmijcie ją z lodówki na godzinę przed jedzeniem. SKŁADNIKI

Karo in the Kitchen
Ryba po grecku 1203

oleju  2 liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu pikantnego 1 łyżeczka cukru sól świeżo mielony pieprz mielona słodka papryka Filet z ryby przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w jajku i panierce (ja mieszam mąkę i bułkę tartą pół na pół). Usmażyć i pozostawić do wystudzenia. Seler, pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce(...)koncentrat pomidorowy, ke tch up,  doprawi ć do smaku solą,pieprzem,papryką i  cukrem.Wszystko razem dokładnie wymiesza ć i jeszcze chwilkę got ować . Gorącym sosem przykry ć ułożon ą na półmisku rybę. Odstawić do wystygni ęcia. Ryba najlepiej smakuje następnego dnia gdy przejdzie aromatem warzyw

Kolorowa kuchnia Elki
Surówka z marchwi 157

być ciekawego.  Może zaciekawić i skusić towarzystwo w jakim marchew się pojawia. Ta nasza znana marchewka tym razem obraca się w towarzystwie imbiru i sosu sojowego. Taka surówka fajnie się komponuje z rybami, ryżem, a i mięsu nada przyjemnej świeżej nuty. Składniki: 2 - 4 średnie marchewki sok z 1 cytryny lub limonki 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy

Kuchcik gotuje
Łosoś w sosie śmietanowo-musztardowym 942

The post Łosoś w sosie śmietanowo-musztardowym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Czarno i czerwono czyli Halloween obiad nie tylko dla zombies 103

kapusty w czerwonym sosie wyglądają zjawiskowo i pasują idealnie na Halloween. Gołąbki przyrządzam naprawdę różnie. Lubię gołąbki z kaszą . Lubię również gołąbki z sosem curry . Najbardziej jednak zaskoczyłam rodzinę przepisem na gołąbki z rybą . Oczywiście latem gotuję gołąbki z młodej kapusty , a kiedy już się pojawią kurki to oczywiście podaję je w sosie kurkowym. Głąbki z czarnej kapusty również przyrządziłam

codojedzenia
Kremowy sos kurkowy podawany z kurczakiem 126

bardzo uniwersalnego dla większości potraw. Kiedy zobaczyłam więc w sklepie dużą dostawę kurek, wiedziałam że najwyższa pora na kremowy sos kurkowy. Kurki świetnie współgrają z sosem śmietanowym do makaronów czy mięs, a także ryb; poduszone czy przysmażone na maśle są ciekawym nadzieniem do pierogów, omletów i wytrawnych naleśników. Już nie wspomnę o znanej wszystkim jajecznicy z kurkami. Ja jednak miałam

A to pestka
Sałatka z makaronem i tuńczykiem 122

Sałatka z zupek chińskich ..  Chyba każdy ją jadł, z każdym warzywem, sosem czy mięsem :) A moja, moja jest z rybą Tuńczykiem . Mięso z tuńczyka jest bogate w witaminy A i D :) ją na różne imprezki, wieczorki z przyjaciółkami czy tak po prostu dla siebie :)  Zapraszam do przepisu :) ; Składniki : 1 op zupki chińskiej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym

Domowa Kuchnia u Mamy
Zapiekanka rybna z ryżem 156

nowej formy dla zaserwowania tradycyjnej ryby to zapiekanka jest naturalnym wyborem. Szybkie i proste w wykonaniu danie wprowadzi trochę świeżego spojrzenia na temat produkt. Składniki - 40 dag filetów dowolnej ryby ( mrożonej lub      świeżej )  - 1 szklanka ugotowanego ryżu - 1 łyżka masła - ½ szklanki śmietany 18% - ½ puszki kukurydzy - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 1 jajko - 2 łyżki mleka - 2 łyżki(...)naczynie wysmarować olejem. Filety rozdrobnić i ułożyć na dnie naczynia. Następnie ułożyć ugotowany ryż. Śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym i natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Sosem polać ryż odczekać aż przesiąknie do ryby ( ewentualnie delikatnie przemieszać ryż ). Na wierzch wyłożyć kukurydzę oraz cieniutkie wiórki masła. Jajko roztrzepać z mlekiem i zalać całą zapiekankę. Piekarnik nagrzać  do temperatury

Świat Smaku
Makaron w sosie puttanesca 156

Kolejna włoska klasyka, czyli szybkie danie z makaronem w roli głównej, tym razem z sosem na bazie pomidorów z dodatkiem oliwek, kaparów i anchois. Ostrości nadaje

wyzwania kuchenne
Łosoś zapiekany pod warzywną salsą 157

bardzo wielu zwolenników, nawet wśród tych , którzy za innymi rybami nie przepadają. Przygotować go można na wiele różnych sposobów - na surowo w postaci tatara, jako składnik sushi, pieczony smażony itp. Dzisiaj proponuję wam łososia w wersji zapiekanej w towarzystwie warzywnej salsy.  Składniki: 400 g fileta z łososia sos sojowy sos chili cytryna łyżka masła pół czerwonej papryki jedna czerwona

Taste Therapy

Proponowane wyszukiwania