ryba w pomidorach - 2475 przepisów (strona:117/165)

Pesto ziołowe – zrób to sam! 166

który coraz częściej pojawia się w polskiej kuchni. Tradycyjne pesto robione jest na bazie bazylii i ma kolor zielony, jednak można zrobić je także z pietruszki, rukoli czy pomidorów, z dodatkami sera i orzeszków. Pesto ma wiele rodzajów – w zależności od naszego gustu powstają coraz to nowe gatunki. Poniżej znajdziesz przepis na intensywnie zielone pesto – spróbuj koniecznie. Czego(...)momentu idealnego połączenia się ziół z resztą składników. Wszystko dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowane pesto możesz urozmaicać i zmieniać składniki. Pasta idealnie nadaje się do kanapek, makaronów, sałatek, ryb i mięs. Artykuł Pesto ziołowe – zrób to sam! pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl

PysiaGotuje.pl
Zupa z pieczonych pomidorów, bakłażana i pulpetami z łososia 131

Samym mięsem żyć nie można, a że nadal mamy sezon pomidorowy postanowiłam zrobić z nich użytek w formie zmiksowanej do tego smaczny bakłażan i mamy zupę

Kubki smaku
PIECZONE PULPETY Z MOZZARELLĄ W SOSIE POMIDOROWYM 170

   Szukasz pomysłu na walentynkową kolację? Wiem, że tego wieczoru rozglądamy się raczej za wykwintnymi daniami lub (co łatwiejsze) wybieramy się do restauracji. Jednak osobiście

W kuchni Karmel-itki
Surówka z młodej kapusty. Przepis krok po kroku. 140

kolana.   Już nigdy nie będziecie mieli problemu z przygotowaniem perfekcyjnego „zielonego „ dodatku do grilla. Co najważniejsze surówka ta pasuje zarówno do karkówki, drobiu czy ryb z rusztu. Jest też wspaniałym punktem wyjścia, można do niej dodać ugotowane obrane ziemniaki w mundurkach, pomidorki koktajlowe, ogórka małosolnego czy paski papryki i zrezygnować(...)przełóż do miski.   Dodaj posiekany koperek, utarty czosnek, oliwę z oliwek, ocet oraz przyprawy.   Całość delikatnie wymieszaj rękoma.     Jako urozmaicenie można dodać pomidory lub ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę.   Smacznego! Artykuł Surówka z młodej kapusty. Przepis krok po kroku. pochodzi z serwisu Jakub Kuroń

kuron.com.pl
Restauracja na Zamku w Gniewie – w Hotelu Rycerskim 186

mocno schłodzony), dodatki świeże i chrupiące – ale bez zielonego groszku, który dla mego  ślubnego jest w tej zupie obowiązkowy. Córka, która tym razem nam towarzyszyła zamówiła krem z pomidorów z krewetkami – i nie mogła się nachwalić, jak bogata w smaki i aromatyczna byłą ta śródziemnomorska wersja pomidorówki. Za zupy zgodnie wystawiliśmy restauracyjnej kuchni piątkę, z małym minusem za chłodnik(...)maślakach ( dla mnie były zdecydowanie zbyt „różowe”, zważywszy iż wieprzowina nigdy nie powinna po obróbce mieć takiego koloru ). Do tych dań dodatki dobrane zostały doskonale – gotowane chrupiące szparagi do ryby, pieczony seler do wołowych polików. Jedzenie zgodnie oceniliśmy bardzo wysoko. Na pewno wybierzemy się tu na kolejną degustację. Nieco gorzej wypadła obsługa, przy której odnosiliśmy wrażenie, że moglibyśmy sobie już

Smaki Ewy
Steki z tuńczyka z salsą z cukinii 124

Polędwica z tuńczyka czy inaczej mówiąc stek z tuńczyka to pyszne, delikatne danie - któremu wystarczy dosłownie parę minut na patelni. Sam tuńczyk jest niezwykle dobry sam

Taste Therapy
Pieczone warzywa alla romagnola z warsztatów kulinarnych w Umbrii 133

duże trzeba wydrążyć, lepsze są takie twardsze), cukinia (większa pokrojona na plastry, mała wzdłuż na pół), bakłażan (pokrojony na plastry), u mnie dokładnie była to 1 mała cukinia, 4 pomidory i 4 pieczarki portobello jeszcze trochę oliwy do posmarowania blachy i polania warzyw Przygotowanie pieczonych warzyw alla romagnola : W miseczce wymieszaj ze sobą składniki nadzienia - bułkę tartą, czosnek rozgnieciony przez(...)posypka lekko zrumieniona. Czas pieczenia tak naprawdę zależy od rodzaju warzyw i wielkości kawałków.  Podawaj na ciepło lub na zimno, jako przystawkę lub jako warzywny dodatek do ryby czy mięsa.  Kilka ujęć z warsztatów kulinarnych w Spoleto w Umbrii Wpis powstał we współpracy z  Monini

Chilli Czosnek i Oliwa
PRZEPISY NA OBIAD JESIENIĄ NA DWA TYGODNIE 153

prawdziwych czarnych greckich oliwek z oliwek, wszystko oprószone i otulone mieszaniną ziół, dobrej jakości oliwą z oliwek i pełnoziarnistym makaronem. Cały sekret tego dania tkwi w smaku pieczonych warzyw, pomidory powinny być jak najlepszej jakości, dojrzałe i bardzo aromatyczne, najlepiej wybrać sprzedawane bezpośrednio od rolników na targach... WIĘCEJ PLACUSZKI ZIEMNIACZANE JAK U BABCI Jeśli tak, jak ja, nie lubisz wyrzucać(...)bliższe, tak więc placuszki jadam teraz albo z mieszanką sałat z jogurtem bądź śmietaną, bądź z dodatkiem sosu grzybowego. Są też bardzo delikatnym i pysznym rozwiązaniem do pieczonych ryb. Placuszki ziemniaczane można robić na wiele różnych sposobów, ja dzisiaj zdradzę Wam dwie wersje. Tą na słodko i tą wytrawną. JESIENNA SAŁATKA Z SOCZEWICĄ I KOMOSĄ RYŻOWĄ Aromatyczna, treściwa, pachnąca mieloną

SMYKWKUCHNI
Placek po węgiersku 143

wielu domach i restauracjach znane jako placki po węgiersku. Nie wiem, skąd ta nazwa i czy na Węgrzech jest takie danie. Być może w tym przypadku jest jak z rybą po grecku, pierogami ruskimi, karpiem po żydowsku i wieloma innymi rodzimymi potrawami, których nazwy sugerują, iż pochodzą one z kuchni innych narodów:). Tak czy siak, placki są bardzo sycące(...)można osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gulasz: 500g szynki wieprzowej (lub łopatki) 2 cebule 1 duża marchew 2 papryki (u mnie czerwona i żółta) 1 duży mięsisty pomidor (lub łyżka koncentratu pomidorowego) 1 ząbek czosnku 1 gałązka rozmarynu 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżka mąki sól pieprz czarny 3 łyżki oleju natka pietruszki

Obiad gotowy
Papryka faszerowana Toskanią – test brytfanny od Florina 218

Toskańska kuchnia jest różnorodna. Na stołach spotkamy warzywa i owoce, ryby morskie i owoce morza oraz dziczyznę. Jest przy tym prosta, wiejska i zaskakująco pomysłowa. Każde z toskańskich miast może pochwalić się potrawą znaną zarówno w regionie, jak i przynajmniej w znacznej części Włoch. Charakterystyczną cechą kuchni toskańskiej jest mniejsze spożywanie makaronu aniżeli w pozostałych regionach. Tu dominują zupy, kasza(...)cudny kolor, kształt, idealnie oddaje charakter włoskiej kuchni! Składniki na danie 5 sztuk czerwonej papryki 1 papryka żółta 2 papryki zielone do kilograma mięsa mielonego- szynka suszone pomidory Ole- dlaczego Ole? Bo sama suszyłam przez kilka lat pomidory na Sycylii, na tarasie, na słońcu i Ole ma taki właśnie smak masło oliwa z oliwek, ja uzyłam Mini Monini, bo jest

Z Kuchni Do Kuchni
Spaghetti „Frutti di mare „ 157

Spaghetti „Frutti di mare” Mój najstarszy syn jest wielkim miłośnikiem owoców morza i innych tego typu oceanicznych stworów i robali Słodkowodnym rakiem też nie

Ogrodnik w podróży
Zupa tajska z kurczakiem i krewetkami 175

Pyszna zupka, smak curry i trawy cytrynowej, mniam. Zrobiłam tą zupkę na przyjazd moich dzieci Martusi i Artura. Oni też bardzo lubią te smaki. Podałam zupkę

Kuchnia Pokoleń
7 pysznych sposobów na śledzie 1120

Zebrałam dla Was moje ulubione przepisy na śledzie, część z nich na pewno przygotuję w tym roku. Śledzie na słodko, ostro, sałatki z różnymi dodatkami. Na

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
7 pomysłów na wegańskie pasty na kanapki 175

suszone pomidory. Smaczny i oczywiście prosty! Przepis: Pomidorowa pasta z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej 2. Najprostsza pasta z czerwonej soczewicy W temacie past z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów doszliśmy do takiej wprawy, że udało nam się wykombinować ekspresową wręcz i minimalistyczną pastę, którą określiliśmy mianem "najprostszej". Jest to uproszczona wersja wcześniejszego przepisu na pastę z czerwonej soczewicy(...)podkreśla smak. Przepis: Paprykarz z marchewki  4. Pasta z wędzonego tofu  Tym razem naszym głównym składnikiem będzie wędzone tofu. Dzięki niemu osiągniemy smak wędzonego sera lub wędzonej ryby. Jeśli tęsknicie za takimi smakami, to ta pasta jest właśnie dla Was, nie musimy pisać, że prostota i szybkość wykonania to dodatkowy zaleta, żeby zrobić ją samemu.  Przepis: Pasta

Bananowe Pole
Moje pesto 143

niezwykłe zioła i warzywa. Ten urodzaj ma swoje odbicie w kuchni Liguryjczyków, która jest jedną z najzdrowszych w całych Włoszech. Ich dieta oparta jest na ziołach, warzywach, owocach, orzechach, rybie, oliwie z oliwek, chlebie i makaronach. Korzystają w swych przepisach również często z czosnku, który jest raczej rzadko używany w północnych Włoszech. Ta zdrowa dieta może wyjaśniać, dlaczego Liguryjczycy(...)innych tylko jednego. Czasem dodaje się też masło, by sos był bardziej kremowy. Kucharze liguryjscy są znani z dodawania ugotowanego ziemniaka do sosu. Czasami też mieszają pesto z pomidorami lub dodają lekki ser jak Ricotta albo prescineua. Według tradycji, pesto podaje się z płaskim, wstążkowym makaronem trenette, gotowanym z małymi kawałkami ziemniaka. Pod koniec gotowania dodaje się fasolkę szparagową

Gotowanie to kochanie