Uwielbiam dania w stylu tex-mex. Ogólnie wszelkiego rodzaju salsy z awocado i dania z fasolą kocham do tego stopnia, że mogę jeść, jeść i chyba
Mienta blogJakiś czas temu robiłam makaron z pesto. Bardzo mi zasmakowało połączenie rukoli i suszonych pomidorków więc postanowiłam pesto połączyć z rybką. Do pesta użyłam oleju
Monia miesza i gotujeWszystko to przemawia za obowiązkową suplementacją jodem i spożywaniem pokarmów bogatych w jod. Pożywieniem numer 1 ze względu na zawartość jodu są wodorosty . Zawierają go 600 razy więcej niż ryby morskie . Jeśli brnąć w porównania, to wodorosty posiadają też 10 razy więcej wapnia niż mleko krowie i 4 razy więcej żelaza niż wołowina . Poza tym wodorosty to wspaniałe źródło cynku(...)sałatki, zupy. Bardzo zdrowa pyszność! Składniki na 5 tacek dehydratora: 750 g siemienia lnianego, 1 szklanka suszonych wodorostów (wakame + dulse), 1 szklanka pestek dyni, 1 szklanka suszonych pomidorów, 1/2 główki czosnku, 1 cebula, 1 mała cukinia, sól i pieprz - ilość wedle uznania. Wykonanie: Siemię lniane moczymy w wodzie przez całą noc. Rano odcedzamy wodę, przepłukujemy. Tę samą czynność wykonujemy
Jeść, by żyć w zdrowiuUwielbiam pesto. To moim zdaniem jeden z najlepszych dodatków do makaronu, zatem bardzo lubię z nim eksperymentować. Próbowałam już pesto rosso z czerwonych pomidorów, pesto brokułowego z migdałami, a teraz zafundowałam sobie nowość: pesto ze szpinaku z pestkami słonecznika. No i to był strzał w dziesiątkę! To pesto jest doprawdy fantastyczne i jeśli tylko lubicie takie smaki, będziecie zachwyceni! Żeby(...)wymieszać z sosem. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z masłem. Ułożyć łososia skórą do dołu i smażyć, aż skórka się zezłoci. Następnie przewrócić i dosmażać chwilę z każdej strony. Rybę przyprawić solą i pieprzem, skropić cytryną. Kawałki łososia ułożyć na makaronie, posypać parmezanem
Magda Kucharzyprzygotowałam na nim prawdziwą orientalną ucztę i przyznaję bez bicia, ze gdyby nie pełny brzuch, to jeszcze bym posiedziała przy grillu – sama przyjemność patrzeć jak ulubione mięso, warzywa, ryby na Twoich oczach zmieniają swój kolor, kształt , a w rezultacie smak! Oprócz pysznej Zupy Tom Yum przygotowałam ukochanego tuńczyka oraz krewetki i dorsza . Było lekko, było pysznie, było zdrowo! Zobaczcie(...)ziarnach sezamu , doprawiamy białym pieprzem i grillujemy po kilkanaście sekund z każdej strony na TomYang BBQ. ZUPA TOM YUM Z KREWETKAMI SKŁADNIKI: * bulion z kurczaka – 500 ml * pomidory koktajlowe – 6 szt * trawa cytrynowa – 2 szt * liście kaffiru – 6 szt * imbir – 6 plasterki * chili – 1 szt * pieczarki – 6 szt * sos rybny – łyżki
Ostra na Słodko15 minut – tyle czasu wystarczy, żeby przygotować niesamowicie lekkie, a przy tym sycące i pachnące latem danie. Podstawę stanowi kuskus, kasza wymyślona przez nomadów, która świetnie
Niedzielny kucharzWitajcie po kolejnej dłuższej przerwie. Świat gna do przodu a ja razem z nim bez chwili wytchnienia. 😋 No, ale jak mam co do minuty wypełniony dzień
Zdrowie i pysznie na talerzuUrlop, urlop i już po urlopie... Czas wracać do pracy i rzeczywistości. Część swojego urlopu spędziłam u rodziców, odpoczywałam, dużo spacerowałam i relaksowałam się łowiąc ryby :). Trochę zrobiłam przetworów, nie byłabym sobą, gdybym nic nie robiła. Już taka jestem, nie lubię nudy i siedzieć na tyłku ;). Musiałam zadbać też o swoje zdrowie, bo ono jest najważniejsze. W ostatnie dni urlopu(...)ZUPA Z DYNI Z LANYMI KLUSKAMI. Składniki na 4 porcje: 500 g obranej i wypestkowanej dyni hokkaido 1 czerwona papryka 4 średnie pomidory 1 cebula 2 marchewki 2 łyżki masła 3 ząbki czosnku 1200 ml bulionu sól pieprz czarny ostra papryka słodka papryka oregano Lane kluski: 10 łyżek mąki pszennej około
Zakątek rozkoszy kulinarnychSkładniki na 2 porcje: 300-400 g łososia ze skórą 1/5 szklanki syropu klonowego 1/5 szklanki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego odrobina startego imbiru 2
Moja Galeria SmakuJuż nie raz na naszym blogu pojawiała się moqueca. Z dorszem, z kurczakiem, z rybą i krewetkami. moqueca de peixe com camarao moqueca de bacalhau moqueca de bacalhau baiana moqueca de frango Nie było tylko takiej czystej tylko z krewetkami. Duże krewetki to towar i nie tani i nie popularny w naszych sklepach, tak więc okazji długo nie było(...)najlepszej jakości proteiny:-). Składniki dla 4 osób: - kilo dużych krewetek - 0,5 litra mleczka kokosowego - 1 papryka czerwona (można opcjonalnie dodać również zieloną i żółtą) - 2 duże pomidory - 2 cebule - 2 lub 3 ząbki czosnku - 2 cytryny - 6 łyżek oleju palmowego dende - 2 łyżki kuminu w proszku - 2 kostki knor (i tu niespodzianka może być drobiowy) - łyżka sosu
Smaki Brazyliiduża cebula 1 duży pomidor 1 garść suszonych czarnych oliwek sos: oliwa, ocet jabłkowy i miód PRZYGOTOWANIE: Ser owczy pokroić w kostkę. Cebule pokroić w piórka lub pół krążki. Pomidora pokroić w kostkę. Szpinak umyć. Sery owcze i ich właściwości: Sery owcze: oscypek, bryndza, feta Mleko owcze różni się znacznie od krowiego. Zawiera dwa razy więcej tłuszczu i białka. Jego(...)pokolenie. Większość mieszczuchów zna smak „podróbek” oscypka, zwykle sprzedawanych na bazarze. Dopiero po spróbowaniu oryginalnego sera owczego stajemy się jego zagorzałymi fanami. Osypek lubi towarzystwo warzyw, grzybów i... wędzonych ryb. Pysznie smakuje zapiekany i często traktowany jest jako zamiennik parmezanu. Na nie mniejsze uznanie zasługują inne produkty podhalańskich baców, np. półmiękki ser o nazwie bryndza. Również jej receptura przekazywana jest
ClauditteMissCookingSałatka powstała z potrzeby wykorzystania produktów z lodówki 😊 Jak się okazało bez majonezu i sosu tez coś dobrego można zjeść. Polecam 👌 Składniki: (function(i,s,o
Kulinarne przemysleniaHuhu-ha, huhu-ha, nasza zima zła! A zimy nie ma. Rękawiczki poszły w kąt. Niedobrze... Nie ma zimy w tym roku (odpukać, bo to
W kuchni Karmel-itkimusztardę dijon, inni tylko się na nią skrzywią i posmarują kotleta gruboziarnistą francuską/chrzanową/miodową. Jeszcze inni dostaną drgawek na widok majonezu i musztardy, szepcząc wręcz konspiracyjnie „pomidor” i wycisną z butli sporą porcję ketchupu. Ten sos to połączenie tych trzech najpopularniejszych dodatków. Z przyprawami naturalnie wzmacniającymi ich smak i z magicznym składnikiem – marynatą z pikli! Bazą tego(...)pokryć hamburgera, nawilżyć podpieczoną bułę, podkręcić smak dodatków. Ja tego sosu używam zarówno do burgerów naszykowanych z wołowiny , jak i tych z kurczaka, indyka i burgerów z ryb – pasuje w każdym wypadku. Czasami też podaję go do grillowanych – raczej chudszych mięs – i w tym wypadku spisuje się znakomicie! Sposób wykonania? Banalny – wymieszać wszystko razem. Do miski wkładamy 4 pełne
Karo in the KitchenDrób, a w szczególności kurczak, to rodzaj mięsa nie tylko "light". Zawiera w sobie tyle ważnych dla nas składników, że nawet nie zdajemysobie z tego sprawy
W kuchni Karmel-itki