Dziś przygotowałam migiem bardzo szybką i zdrową zupę pomidorową, z dodatkiem batata ,marchewki i smażonego mintaja. W oryginale Marek Zaremba proponuje filet dorsza bez skóry. Ja
Z Kuchni Do KuchniSmak tej sałatki jest dla mnie uzależniający... Pierwsze kęsy jakoś nie zachwycały ale w trakcie pochłaniania całego talerza pojawiła się wręcz miłość do tego wspaniałego połączenia
sierotka maRysia w kuchninawet 40-45 minut. Krewetki, małże i przegrzebki grillujemy około 4 minut (małe) i około 6-7 minut duże. Ruszt lub tacki aluminiowe należy przed grillowaniem ryb natłuścić, aby nie przywierały do ich powierzchni. Warzywa i owoce na grilla Całe lub przekrojone na pół większe owoce (np. gruszki, morele, plastry ananasa, brzoskwinie) możemy grillować bezpośrednio na ruszcie, Natomiast pieczarki(...)wymagają około 10 minut grillowania, a plastry ananasa około 3 -4 minut z każdej strony. Połówki lub ćwiartki papryki, szparagi, pieczarki , grube plastry bakłażana i cukinii , przekrojone na pół pomidory wymagają od 6 do 10 minut grillowania. Plastry pomidorów grilujemy około 2 minut z każdej strony. Kolby kukurydzy namaczamy przez godzinę w wodzie lub podgotowujemy przed grillowaniem. Pieczemy posmarowane masłem
Cztery Fajerynawet 40-45 minut. Krewetki, małże i przegrzebki grillujemy około 4 minut (małe) i około 6-7 minut duże. Ruszt lub tacki aluminiowe należy przed grillowaniem ryb natłuścić, aby nie przywierały do ich powierzchni. Warzywa i owoce na grilla Całe lub przekrojone na pół większe owoce (np. gruszki, morele, plastry ananasa, brzoskwinie) możemy grillować bezpośrednio na ruszcie, Natomiast pieczarki(...)wymagają około 10 minut grillowania, a plastry ananasa około 3 -4 minut z każdej strony. Połówki lub ćwiartki papryki, szparagi, pieczarki , grube plastry bakłażana i cukinii , przekrojone na pół pomidory wymagają od 6 do 10 minut grillowania. Plastry pomidorów grilujemy około 2 minut z każdej strony. Kolby kukurydzy namaczamy przez godzinę w wodzie lub podgotowujemy przed grillowaniem. Pieczemy posmarowane masłem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacukru trzcinowego 2 łyżki sosu rybnego 1 lub pół czerwonej papryczki chili w zależności od preferencji (świeża lub suszona) Do podania: ryż jaśminowy lub makaron ryżowy, świeża kolendra PRZYGOTOWANIE: Rybę i owoce morza rozmrozić jeśli używamy zamrożonych. W wysokim garnku o grubym dnie rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodaję pastę curry, podsmażam do momentu(...)filety, krewetki (cztery zostawiam nieobrane) i owoce morza. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez około 5 minut dodając sól do smaku, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i drobno posiekane chilli. Całość gotuję jeszcze ok. 2 min, Danie podawać z ugotowanym ryżem, bądź makaronem ryżowym oraz posiekaną świeżą kolendrą, która spaja całe danie
Calzonella.comsłonecznik i jajka, dokładnie mieszamy. Przygotowujemy podłużną formę na ciasto z wyjmowanym dnem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Delikatnie rozwijamy ciasto fillo. Jeden płat ciasta nacieramy olejem z suszonych pomidorów. Wykładamy do przygotowanej formy, tak aby część ciasta wystawała poza obręcz. Polewamy olejem kolejny płat ciasta i układamy go w formie, nieco dalej od pierwszego. Układamy kolejne płaty, pozostawiając jeden(...)tart. ,,W formie można przygotowywać wedle uznania dowolnie komponowane tarty słodkie z kremami czy owocami, które umilą spotkanie przy kawie, ale również tarty wytrawne z serami, warzywami, mięsem czy rybami, które można serwować jako pyszny obiad czy kolację. Forma do tarty posiada karbowaną ścianę, która nadaje brzegom kruchego ciasta estetyczny kształt, charakterystyczny dla tego typu wypieków.” Dzięki formie wyjęcie
Podróż w kulinariaDzień dobry! Dni stają się coraz zimniejsze. Ciekawe kiedy spadnie pierwszy śnieg jeśli w ogóle spadnie. Przez ostanie lata mieliśmy w Goteborgu niezbyt ciekawe zimy, które
codojedzeniaPrzepis ten stworzyłam specjalnie na potrzeby programu "Ewa gotuje" Ewy Wachowicz. Tak się złożyło, że zostałam zaproszona, ale żaden przesłany przez mnie przepis nie odpowiadał tematyce
Passions hobbies lifeObiecałam, że wśród lunchbox’ów pojawią się szybkie propozycje na sałatki, które można zjeść na zimno. Ostatnio proponowałam wersję z kaszą gryczaną, dzisiaj natomiast nadal
Fabryka pomysłówracji tego, że sałatka wywodzi się Nicei, czyli malowniczego miasteczka położonego nad Morzem Śródziemnym, jej głównym składnikiem są ryby. Możemy tutaj dodać tuńczyka z puszki, czy grillowaną rybę, jednak moim zdaniem wędzony łosoś robi tutaj ogromną robotę. Sałatka nicejska z wędzonym łososiem i jajkiem. Składniki: nieduża główka sałaty lodowej lub pół większej 5 jaj 100 g wędzonego łososia(...)drobno posiekać. Łososia rozdrobnić na małe kawałki. Składniki na sos połączyć ze sobą, spróbować. W razie potrzeby doprawić pieprzem i solą. W dużej salaterce układać kolejno: - sałata - sos - ogórek - pomidor - cebula - jajka - łosoś Smacznego
Poezja Smaków - blog kulinarnyInspiracja: któryś program kulinarny - salsa była trochę inna, ryba inna, a do tego gotowana. Ja, żeby uszczęśliwić wszystkich rybkę podsmażyłam na patelni, a z braku czerwonej cebuli musiałam wykorzystać białą, więc salsa jest trochę mniej kolorowa. Niemniej - ciekawe i całkiem lightowe danie. Składniki (dla 4 osób): filet z dorsza sok z cytryny koperek 12 pomidorków koktajlowych pół pęczka natki pietruszki(...)cytryny i posypać koperkiem. Wstawić do lodówki na pół godziny. 2. W tym samym czasie przygotować salsę: pomidorki i cebulę pokroić w kostkę. Posiekać natkę i wymieszać z pomidorami i cebulą. Dodać oliwę, ocet i sok z limonki. Wymieszać. 3. Filety podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. 4. Filety podawać na kilku łyżkach salsy pomidorowej z ryżem
Pasja SmakuWiele osób zastanawia się co można grillować? Odpowiadam – wszystko, to na co macie w danym momencie ochotę. Możemy grillować mięso, warzywa, ryby, a nawet owoce
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jeśli lubisz nowe połączenia smaków wędzonego łososia , szpinaku i chrzanu daj się namówić ta taki torcik na zimno, wystarczy że zrobisz go po południu a rano
Wanilia i KardamonMoi Drodzy, brzmi dość niewiarygodnie, ale co najważniejsze, smakuje wybornie! To bardzo smaczna i dość syta przekąska- przystawka! Pod warunkiem , że lubicie też buraki ćwikłowe! Ja
Z Kuchni Do KuchniJeśli szukacie pomysłu na szybką pastę do chleba... biegnę Wam z pomocą;) Składniki; puszka tuńczyka w wodzie lub sosie własnym, 2 lub 2 ½ łyżki majonezu
Anioły w kuchni