ryba smażona - 4845 przepisów (strona:30/323)

Paprykarz 135

mielonego pieprzu 1,5 łyżki soli 1/4 szkl. octu 1/2 szkl oliwy 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki 5 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych olej do smażenia ryby Sposób Pomidory obrać ze skóry (najlepiej poprzez zalanie na moment wrzątkiem i ściągnięcie jej nożykiem), pokroić w dużą kostkę. Cebulę i marchewkę obrać, marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić

Kuchenne aromaty
Ziemniaki faszerowane pstrągiem 199

pstrąga , jajek i kopru na parze .Tyle , że  plany mi  przeszły- jest za gorąco- zrobię kiedy indziej. Zaczęłam od obrania ziemniaków licząc , że ostatecznie zjemy po paseczku smażonej ryby , ziemniaki i jakąś surówkę. Jak popatrzyłam na ziemniaki to uświadomiłam sobie że są jednakiej wielkości i kształtu - akurat na faszerowanie. A że z ryba dawno nie robiłam - to są. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Karmazyn w warzywach z sosem winno-śmietanowym 158

przetworów rybnych. Sklepy znajdują się w Trójmieście i Warszawie. Poniżej kilka fotek zrobionych w warszawskich delikatesach. Zobaczcie sami, ilość produktów jest imponująca i bardzo apetyczna. Karmazyn to niezwykła drapieżna ryba. Występuję w morzach północnych i zachodnim Atlantyku. Pod charakterystyczną czerwoną skórką kryje się smaczne, mało ościste, kruche, średnio tłuste białe mięso. Doskonale smakuje w każdej postaci, możemy go usmażyć, upiec(...)razie potrzeby, gdyby sos był za gęsty, podlewamy go niewielką ilością wody. Filety myjemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Solimy i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy rybę z każdej strony przez około minutę. Usmażoną rybę przekładamy do sosu, dusimy wszystko razem przez 5 minut i podajemy posypane natką pietruszki

Kulinarne przygody Gatity
Filet z miruny nowozelandzkiej w sosie chrzanowym 147

Połączenie smażonej ryby z sosem chrzanowym okazało się "strzałem w dziesiątkę".  Składniki 400 g filetów z miruny nowozelandzkiej 2 łyżki mąki sok z polowy cytryny 5 łyżek oleju 3-4 łyżki chrzanu, świeżo startego lub ze słoika 1 pęczek koperku 1 łyżka masła 100-120 ml słodkiej śmietany sól cukier pieprz świeżo mielony   Przygotowanie   Filety opłukałem, odsączyłem(...)kuchennym ręczniku, oprószyłem sola i pieprzem, skropiłem sokiem z cytryny i na pół godziny wstawiłem do lodówki. Masło rozpuściłem na patelni, wsypałem pół łyżki mąki i smażyłem na średnim ogniu 2 minuty, tak aby mąka się nie zrumieniła. Dodałem chrzan, smażyłem 2 minuty, wlałem 150 ml wody, wsypałem ćwierć łyżeczki soli i gotowałem 5 minut. Dodałem umyty i posiekany koperek

R'n'G Kitchen
Dip twarogowo-jogurtowy (pikantny) 155

jest bardzo aromatyczny i pikantny, za sprawą chili w młynku, ma sporo czosnku, dużą ilość siekanego koperku, gęsty i dobrze smakuje z nim mięso np. kotlety mielone, czy też smażona ryba. Dip twarogowo-jogurtowy (pikantny): Składniki: - 200 g  naturalnego serka homogenizowanego 0,1% - 200 g jogurtu greckiego -2 łyżki drobno posiekanego koperku - 2 starte na tarce jarzynowej małe ogórki gruntowe(...)czosnkiem przeciśniętym przez praskę, z koperkiem, doprawiamy do smaku octem winnym, chili i solą. Sos / dip odstawiamy do lodówki aby smaki się połączyły. Podajemy np. do pikantnych kotletów i smażonych ziemniaków. The post Dip twarogowo-jogurtowy (pikantny) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pstrąg pieczony z ziemniakami 236

cytryny, czosnku, czerwonej cebuli, ziół, masła. Pstrąg pieczony z ziemniakami w piekarniku to również idealne danie np. na postny piątek . Polecam również inne ryby z piekarnika: łosoś, lubię też ryby smażone:np  mintaja. składniki: 3 pstrągi patroszone 3 łyżeczki masła natka pietruszki sól morska biały pieprz sok z cytryny 8 średniej wielkości ziemniaków 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy papryka(...)ćwiartki,  układamy w blaszce, doprawiamy solą, tymiankiem, czerwoną papryką, obsypujemy pokrojonym w plasterki czosnkiem, między ziemniakami układamy plastry żółtej i zielonej cukinii,  czerwoną cebulę, całość skrapiamy oliwą. Z patroszonych ryb usuwamy oczy, skrzela i łuski. Pstrągi  myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą i białym pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Do środka ryby wkładamy świeży tymianek, cebulę, siekaną pietruszkę oraz łyżeczkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wielka Rybalizacja North Fish – warsztaty kulinarne 125

Poniosła mnie fantazja, a jury złapało się na haczyk Przed rozpoczęciem konkursu, każdy z blogerów losował główny składnik, na którego bazie miał przygotować danie. Oczywiście wśród składników pojawiły się ryby oraz owoce morza – modliłam się, aby nie dostać kalmarów, bo nigdy wcześniej ich nie przygotowywałam, no i wymodliłam, trafiłam na dobrze znanego i poczciwego łososia! Na samym początku oczywiście chciałam(...)omlet z płatkami, ale nie miałam pomysłu jak go połączyć z łososiem, aby to on był królem potrawy. Pomyślałam więc, że omlet przełożę duszonymi warzywami, a do całości dodam smażoną rybę. W końcu, po usmażeniu omleta i łososia coś mnie tknęło, aby pokombinować, żeby danie nie było banalne. No i tak właśnie powstały roladki z omleta z łososiem. Trzyosobowe jury

Kuchnia Bazylii
schabowe z czosnkiem niedźwiedzim na ostro i solą guerande... 139

morską, papryczką chilli z pestkami, czosnkiem niedźwiedzim do jajek włożyć kotlety i odstawić do lodówki na 30 minut zmiksowane płatki kukurydziane wsypać do miski i obtaczać w nich kotlety smażyć na gorącym oleju na rumiano z obu stron schabowe można podać z tłuczonymi ziemniakami, mizerią lub z czym lubisz........SMACZNEGO!!!Royal Brand - SÓL MORSKA GUERANDE: kraj pochodzenia Francja - sól(...)naturalny - właściwości: ma silne działanie bakteriobójcze, obniża ciśnienie krwi, korzystnie działa na serce, zapobiega miażdżycy - zastosowanie: można dodawać do zup, sałatek i marynować w oliwie i np. do kotletów, ryb smażonych - opakowanie: 30 gram

W Mojej Kuchni Lubię
PIECZONY ŁOSOŚ Z DRESSINGIEM TAHINI 156

lekkie, pyszne i bogate w smaku.  Dzięki krótkiemu pieczeniu w wysokiej temperaturze łosoś zachowuje soczystość i delikatność, a w kuchni nie ma brzydkiego zapachu, który zazwyczaj pozostaje po smażeniu ryby. Pestki granatu przyjemnie strzelają podczas jedzenia, orzeźwiając całe danie i nadając mu wyrazistości. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 600-800 g filetu z łososia bez skóry 1 ząbek czosnku, starty

cool and minty
Chrupiące tosty francuskie 159

tosty francuskie to jedno z naszych ulubionych weekendowych śniadań. Zawsze staram się podawać je z innymi dodatkami i w jakiś sposób urozmaicać. Ostatnio pomyślałam sobie, że skoro popularne jest smażenie ryb i mięsa, w panierce z płatków kukurydzianych, to dlaczego by nie przygotować tostów w takiej chupiącej wersji. To był strzał w dziesiątkę. Bardzo chrupiące zewnatrz, a delikatne i puszyste(...)różowy grejpfrut Chałkę kroimy na grube kromki. Obtaczamy je w jajku rozmieszanym z jogurtem. Z obu stron panierujemy w lekko rozgniecionych płatkach Corn Flakes. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Smażymy tosty, aż będą rumiane z obu stron. Podajemy na ciepło z dodatkiem owoców. Smacznego :) #dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes Artykuł Chrupiące tosty francuskie pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Pieczona polędwica z dorsza 202

Ryby są cennym źródłem białka, witaminy D3 i kwasów Omega 3, dlatego z przyjemnością przygotowuję je na obiad. Ostatnio coraz częściej bez panierki, w wersji pieczonej. Ryba smażona z chrupiącą skórką na obiad w środku tygodnia (nie tylko od święta czy weekend) jest chętnie przeze mnie przygotowywana. Dodatki? Różne - od pieczonych chrupiących ziołowych ziemniaków, puree z ziemniaków i groszku(...)kawałki pieprz, sól, szczypta mielonej kolendry masło folia aluminiowa   Przygotowanie: polędwicę myjemy, osuszamy; pieprzymy polędwicę z obu stron, delikatnie posypujemy kolendrą (dodają szczyptę soli, posolę więcej gotową rybę na talerzu - sól wyciąga z ryby wodę); na wierzch każdej polędwicy układamy mały kawałek masła; zawijamy szczelnie w folię aluminiową, pieczemy w temp. 170C z termoobiegiem na środkowej półce piekarnika

Zasmakuj Kuchni
Pstrąg w warzywach na słodko 100

danie podbiło moje serce i na pewno nie raz jeszcze zagości na moim stole. Pyszna, delikatna ryba pod pierzyną z warzyw, z dodatkiem cudownie aromatycznych przypraw, takich jak cynamon, goździki to jest to co mi i moim gościom zdecydowanie poprawiło nastrój. Z całego serca polecam ten przepis znaleziony tu bo naprawdę warto. Pstrąg w warzywach na słodko 1 kg filetów(...)skropić sokiem z cytryny i wstawić do lodówki. Następnego dnia obtoczyć w mące i smażyć na oleju na złoty kolor, po usmażeniu przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na olej ze smażenia ryby ( nigdy tego nie robię zlałam więc zużyty i dolałam świeżego) wrzucić pokrojone w kostkę cebule i zeszklić, a następnie dodać włoszczyznę, przyprawić jarzynką i dusić do miękkości. Gdy zmiękną

Pieguskowa Kuchnia
CYTRYNOWY PSTRĄG ŁOSOSIOWATY. 212

Stół uginał się pod ciężarem smakołyków, jakimi go zastawiono. Pierogi, kapusta, śledzie w kilku odsłonach, ryby smażone, pieczone, gotowane. Grzybów moc, krokietów sterta, a słodkości co nie miara. Można dostać oczopląsu! Tradycja co rok od lat wielu pielęgnowana w większości domów. Choinka błyszcząca, pachnąca lasem.Niegdyś jednak na stołach potraw ilość nieparzysta być musiała, a i ona od statusu społecznego(...)pieprz cytrynowy sól oliwa z oliwek pure  (odporna na wysokie temperatury / może być olej rzepakowy) kilka sparzonych cytryn Blaszkę do pieczenia wykładam folią aluminiową, którą następnie smaruję oliwą. Ryby opłukane i osuszone układam na natłuszczonej folii skórą  od strony folii. Pstrąga posypuję pieprzem, odrobiną soli i skrapiam sokiem  z jednej cytryny. Pozostałe cytryny kroję w plastry, które

W kuchni Karmel-itki
Łosoś w porach i cieście francuskim 567

piątek to ryba.. ... ta jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu a smakuje i wygląda bardzo wykwintnie. Dlatego też jest świetna na przyjęcia dla gości lub też jako danie wigilijne. Słodkawy smak pora świetnie współgra z delikatnym smakiem łososia a nuta cytrusowa świetnie przełamuje smak dania. SKŁADNIKI: 400-500g łososia (w jednym kawałku) 2 łyżki masła klarowanego duży(...)krzyż ale nie do końca, dokładnie płuczemy i kroimy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy por z pietruszką aż zmiękną. Przekładamy do miseczki i przestudzamy. Na tej samej patelni smażymy rybę doprawioną z obu stron solą, czarnym pieprzem oraz grubo suszona natką pietruszki. Rybę przesmażamy chwilkę na mocno rozgrzanej patelni aż się zarumieni. Nie powinna być usmażona „na gotowo”. Rozwijamy

Pyry na Gaz

Proponowane wyszukiwania