ryba smażona - 4845 przepisów (strona:241/323)

Omlet z tuńczykiem 575

Omlet z tuńczykiem – pyszna propozycja na śniadanie z jajkami i tuńczykiem w roli głównej. Więcej dań z tuńczykiem znajdziecie tutaj: Tuńczyk – przepisy . Omlet z

Kulinarne Przeboje
Paluszki rybne z rekina 166

Zostało nam jeszcze sporo rekina w zamrażarce i trochę mozzarelli ,więc postanowiliśmy spożytkować ,to co mamy akurat pod ręką. Paluszki wyszły bardzo smaczne i soczyste. Składniki

R'n'G Kitchen
Marchewka to zdrowie! 177

obiad bez mięsa uważa za marnostrawstwo czasu, którego mama musiała przetrzymywać w kuchni, by zjadł choć łyżkę surówki, kompletnie się do niej przekonał!Marchewka ta świetnie komponuje się z rybami, jest sycącym dodatkiem do dań głównych. Robi się praktycznie sama, zanim zdążysz zorientować się, że jesteś w kuchni. Dla zapracowanych mam, zabieganych   kobiet, mężczyzn i wszystkich tych, którzy cenią(...)czasu mieszając. Kiedy marchewka będzie gotowa - to znaczy miękka i sprężysta, podnieś pokrywkę i odparuj pozostałą wodę. Dodaj dwie łyżki śmietany, dokładnie wymieszaj i jeszcze chwilę (ok. minuty, dwóch) smaż. Wyłącz kuchenkę, dodaj garść posiekanej natki pietruszki , wymieszaj i podawaj . Smacznego

Gotowanie to kochanie
PieczonyKurczak&Szpinak&DomoweFryty 301

tygodnie temu. Starość nie radość, już się zapomina o takich rzeczach ;) na szczęście nie jest on elementem zbędnym, bo pasuje zarówno dobrze i do makaronów, zapiekanek jak i ryb czy innych mięs. Dziś połączyłam go z kurczakiem i domowymi frytkami. Zapraszam!Składniki (2 porcje);2 piersi z kurczaka300g szpinak mrożony2 ząbki czosnku5 ziemniakówoliwa z oliwek1,5 łyżka masła 4 plastry(...)garnku rozgrzewamy 3 szklanki oleju*(zależy jaki macie garnek). Nie rozgrzewam go do maksymalnej temperatury, aby nie zaczął wędrować po całej kuchni. Ja użyłam dość małego garnka, więc frytki smażyłam w II turach. Każda z nich trwała ok. 10 minut, aż do zadowalającego, złotego koloru.Gotowe frytki ostrożnie wyjmujemy drewnianą łyżką z dziurami i osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach.Szpinak

Kitchens Alphabet
Dorsz na bakłażanie w aioli z czerwonej papryki. 183

Dorsz na bakłażanie . Składniki. 1 bakłażan mały 1 papryka duża 400 g dorsza filet 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1 żółtko 1 łyżka soku z

Kulinarny karnet Christophera
Paprykarz domowy 232

jakoś paprykarza, często zamiast ryb dodawano do niego rybie odpady, a ryz zastąpiono pęczakiem. Mówiono wtedy, że do konserw z paprykarzem dodawano też wycofaną ze sprzedaży z powodu pasożytów rybę błękitek. W latach 90-ch na rynku spotkać można było kilka konserw pod nazwą "paprykarz szczeciński", które nie koniecznie były produkowane w Szczecinie. Natomiast od 2010 roku paprykarz szczeciński zyskał(...)dużych oczkach. Paprykę również zetrzeć na dużych oczkach lub pokroić w drobną kostkę, chili posiekać.  Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Dodać marchew i paprykę, smażyć mieszając przez kilka minut, dodać przecier pomidorowy, dusić pod przykryciem aż warzywa będą miękkie (ok 15 minut), a sos zgęstnieje.  Ryż ugotować al dente, odcedzić, dodać do warzyw, wymieszać. Makrelę

Obiad gotowy
Soczysty łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem 184

Najlepsza w tym daniu jest różnorodność smaków! Łosoś jest mięciutki, łagodny, bardzo delikatny. Szpinak porządnie przyprawiony czosnkiem, solą i ostrą papryczką, a ciasto posypane płatkami migdałowymi

Kulinarne Inspiracje
Grillowany łosoś z kaszą gryczaną z karmelizowaną gruszką oraz orzechami i brokuł na parze 274

    Wczoraj oceniliśmy to danie jako najlepsze jakie jedliśmy w naszym życiu. Coś w tym jest, idealny balans między wszystkimi smakami. Spróbujcie, polecam.    

Mango Papaja
Szybkie i pyszne krewetki z patelni 169

takie wrażenie miałam do tegorocznych wakacji, które spędziliśmy w Chorwacji. Codziennie rano chodziłam na trogirski targ w poszukiwaniu ryb na obiad. Ryby były bardzo dobre, świeże, jędrne. Zawsze obok ryb leżały krewetki ale jakoś nie mogłam się przemóc. Któregoś dnia poprosiłam sprzedawcę o kilka na spróbowanie... na następny dzień wróciłam po więcej ;) Zajadaliśmy się nimi przez cały wieczór. Ostatnio kupiłam(...)która przebiega wzdłuż tułowia. Ogonki pozostawiamy. Posiekać czosnek, natkę i chili.  Na patelni rozgrzać masło, wrzucić krewetki, czosnek, chili, Krewetki obsmażać około 3 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia dodać oliwę z oliwek, natkę pietruszki. Pamietajmy, żeby nie smażyć ich za długo bo będą gumowate. Doprawić sokiem z cytryny lub limonką i solą. Jeść je same lub z ulubionym

cooklife
Dorsz w owsianej panierce z czosnkiem niedźwiedzim 152

Znasz to uczucie? Tą ekscytację, kiedy wstajesz rano i wiesz, że jesteś we właściwym miejscu? Tą chęć do działania? Masz swój mały świat, nad którym codziennie

Kuchnia Pani Wiosny
Fasolka szparagowa z bekonem, cebulą i jajkiem w koszulce 174

wędzonego, dymnego aromatu – cały smak podkręca czosnek , a jajko w koszulce to tutaj przysłowiowa kropka nad i. Czy jako samodzielny obiad, czy jako dodatek do jasnych mięs i ryby – tak podana fasolka na pewno nie jest nudna czy byle jaka! Fasolce odcinamy zdrewniałe końce i dokładnie ją myjemy. Gotujemy fasolkę na parze lub w wodzie, do stanu al dente(...)też dzięki temu przypalić. Dostępna jest przez cały rok – na początku lata i jesieni będzie bardziej delikatna i słodka, nabierze mocy w jesiennych i zimowych miesiącach.   Cebulę smażymy do momentu aż zmięknie i stanie się wiotka, powinna się zacząć lekko rumienić. Dodajemy do niej przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smażymy razem mieszając, do momentu aż czosnek straci swój

Karo in the Kitchen
Kolacja degustacyjna ProVita Team i Przyjaciele 2 „Polska jesień” - część 2 153

dość wyraźnie zarysowanej resztkowej słodyczy. 7. danie główne: sarnina, czeremcha, rydz, lubczyk, kasztan, kacza krew i wino: Spatburgunder trocken 2012. Comber z sarny w boczku, galaretka z czeremchy, rydze smażone w cieście, kaszanka z kaczej krwi, krucha posypka z kasztanów (a kasztany z ogródka szefa kuchni). Idealnie upieczony, delikatny comber sarny podbił serca wszystkich uczestników kolacji. Zdecydowanie najlepsze danie :) Spaetburgunder(...)orzeszki bukowe i cukier nagietkowy. Riesling Kabinett 2012, winnica Rappenhof Elegancki delikatnie słodki Riesling o silnie owocowym nosie i idealnie zrównoważonej kwasowości. Doskonały do potraw z jasnym mięsem i ryb. Doskonale będzie prezentował się również w towarzystwie potraw kuchni azjatyckiej i deserów. Bardzo słodki deser został skonfrontowany z winem, w którym oprócz sowitej słodyczy resztkowej nie brak również prężnej kwasowości

królestwo garów
Placuszki z kaszy manny z wędzoną makrelą 98

W moim domu wytrawne placuszki z kaszy manny to nie nowość, ponieważ oprócz prostoty w przygotowaniu są naprawdę smaczne.  Tym razem chciałam Wam zaprezentować wersję

Di gotuje
MAKARON Z WĘDZONĄ MAKRELĄ 212

Kolejne szybkie danie – w sam raz dla ludzi, którym wiecznie brakuje czasu. Mi na przykład ostatnio cały czas brakuje . Chociaż z drugiej strony lubię jak cały

kuchniabellissima.wordpress.com
Karp smażony 163

Myślę że to danie znajdziemy na każdym lub prawie każdym Wigilijnym stole.  U nas gości od x lat, nawet nie pamiętam. Z roku na rok

Życie zaczyna się w kuchni
Rolada szpinakowa z łososiem 745

Rolada szpinakowa z łososiem to jedno z dań, które przygotowałam na urodziny mojego męża. Od dawna zamierzałam się na ten przepis , ale jakoś zawsze mi uciekał

codojedzenia
Makaron z małżami i krewetkami 95

Kupiliśmy fantastyczny makaron. Czarny, z dodatkiem wyciągu z ośmiornicy. Zupełnie czarny był. Więc pomyśleliśmy, że pewnie idealnie będzie się komponował z owocami morza. I oczywiście mieliśmy

Marder&Marder Manufacture
Calamares a la romana 144

W  mojej kuchni smaku Hiszpanii ciąg dalszy :-) Kalmary to kolejne moje ulubione danie, szczególnie ukochałam sobie calamares a la romana. Najlepiej smakują włożone do świeżej

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania