Kolejne szybkie danie – w sam raz dla ludzi, którym wiecznie brakuje czasu. Mi na przykład ostatnio cały czas brakuje . Chociaż z drugiej strony lubię jak cały
kuchniabellissima.wordpress.comMyślę że to danie znajdziemy na każdym lub prawie każdym Wigilijnym stole. U nas gości od x lat, nawet nie pamiętam. Z roku na rok
Życie zaczyna się w kuchniRolada szpinakowa z łososiem to jedno z dań, które przygotowałam na urodziny mojego męża. Od dawna zamierzałam się na ten przepis , ale jakoś zawsze mi uciekał
codojedzeniaKupiliśmy fantastyczny makaron. Czarny, z dodatkiem wyciągu z ośmiornicy. Zupełnie czarny był. Więc pomyśleliśmy, że pewnie idealnie będzie się komponował z owocami morza. I oczywiście mieliśmy
Marder&Marder ManufactureW mojej kuchni smaku Hiszpanii ciąg dalszy :-) Kalmary to kolejne moje ulubione danie, szczególnie ukochałam sobie calamares a la romana. Najlepiej smakują włożone do świeżej
Kulinarne przygody Gatitypieca w miodzie i puree ziemniaczanym. Stek z polędwicy argentyńskiej w sosie z zielonego pieprzu z pieczonymi ziemniakami i sałatką z pomidorów i rukoli. Filet z pstrąga Zabierzowskiego smażony na klarowanym maśle podany z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Filet z kurczaka w pieprzu cytrynowym z sosem czosnkowym, opiekanymi ziemniakami i surówką z marchewki. Burger wołowy(...)czasie i stek został zbyt szybko przygotowany. Mięso było jednak dobrze doprawione, świetny sos i sałatka. Ziemniaczki też super, bo został odsączony nadmiar tłuszczu. Plus za kwiatek ;) Ryba imponująca, mięciutka. Kurczak delikatny i soczysty. Pomimo tego, że na jednym talerzu zostało podane danie główne i surówka, sos nie przedostał się (dzięki swojej konsystencji) pod marchewkę. Burger wołowy średnio wysmażony, idealny
Karola gotujeCzasami mamy czerstwy chleb. Można wykorzystać w połączeniu z zapomnianymi szprotkami. Do tego dowolny sos, sałata i obiad gotowy. Składniki 600 g czerstwego żytniego chleba
R'n'G Kitchenpstrąg z fasolką szparagową i ziemniakami Wyraziste filety z pstrąga zapieczone z fasolką i młodymi ziemniakami to propozycja na lekki obiad wprost idealny na
Miód i pieprzCzasami zapominamy jak ważne są dodatki do dań głównych. Całkowicie odmieniają ich charakter, a tak na prawdę kawałek mięsa czy ryby sam może stać się dodatkiem Tak dokładnie jest w przypadku bakłażana z karmelizowaną cebulką zapieczonego ze śmietanką pod parmezanem. Danie to jest bardzo łatwe w przygotowaniu, wymaga niewielu składników, które zazwyczaj znajdziemy w każdej kuchni, a efekt – nieziemski(...)przez chwilę po czym przełóż do naczynia do zapiekania. Wlej trochę oliwy do tej samej patelni i włóż plasterki bakłażana. Gdy zaczną się rumienić, odwróć je na drugą stronę (smaż partiami). Po usmażeniu wyłóż je na ręczniki papierowe aby odsączyć jak najwięcej tłuszczu. Ułóż warstwami plastry bakłażana w naczyniu z cebulką, każdą posól, popieprz i ułóż po kilka gałązek tymianku
karmelowyDziś Światowy Dzień Makaronu! Z tej okazji przygotowałam pyszne, lekkie i wykwintne danie z makaronem Lubella Świderki oraz krewetkami, obowiązkowo przygotowane na maśle, podlane białym winem
Kraina Miodem PłynącaZ ogródkowych warzyw w gruncie zostały jeszcze jarmuż, kapusty toskańskie i pietruszka naciowa. Inne mróz ściął :( Po świątecznym objadaniu się głównie słodkościami, pomyślałam o przekąsce wytrawnej
Weekendy w domu i ogrodzieStek z tuńczyka w sezamowej panierce podany z pyszną sałatką z rukoli, pomarańczy, kiełków brokuła i uprażonych ziaren sezamu. Danie najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na
Oryginalny smakDzisiejsza moja propozycja to Pomidorówka, ale nie taka tradycyjna, tylko przygotowywana na soku pomidorowym, podana z ryżem i maleńkimi krewetkami koktajlowymi, czyli taka bardziej 'luksusowa' wersja
Kraina Miodem PłynącaDzisiaj danie bezmięsne, czyli bakłażan faszerowany dorszem, polany sosem z pomidorów, czerwonej papryki, śmietanki i odrobiną białego wina… Danie można podać jako przystawkę lub z
Oryginalny smakcieszą się w Chinach potrawy kuchni wschodniej z okolic Szanghaju. Świeże ryby, krewetki, kraby i owoce morza podaje się w pikantno-słodkich sosach z dodatkiem imbiru, curry i kolendry. Ryby podaje się w całości, a nie jako filety pozbawione ości, a krewetki w pancerzykach, ponieważ Chińczycy lubują się w samodzielnym obieraniu i oczyszczaniu jedzenia. Wszystkie potrawy zjada się za pomocą(...)bambusa, grzyby mun) przyprawy mielone do smaku: imbir, kolendra, pieprz czarny, sól, łyżka sosu sojowego papier ryżowy - 13 sztuk łyżka tłuszczu roślinnego, np. oleju rzepakowego olej rzepakowy do smażenia gotowych sajgonek Świetnie do takiego farszu pasuje jeszcze połączenie makaronu ryżowego oraz kapusty pekińskiej, ja je dziś pominęłam. Ale zagoszczą w towarzystwie mięsa mielonego, już niedługo
Zasmakuj KuchniSkładniki śledzie 1,5 kg, sól morska 1 łyżka, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, pieprz kolorowy ziarnisty - ile potrzeba, woda 1 litr, marchew
W Mojej Kuchni LubięMoje ulubione śledzie, bez który nie wyobrażam sobie nadchodzących Świąt. Jest to danie, którym mogę zajadać się przez całe święta i w ogóle mi to nie
Mango PapajaTo już drugi post na blogu z miecznikiem w roli głównej. Oczywiście dzisiaj w innym wykonaniu. Do zrobienia go w ten sposób zainspirował mnie Pascal
Smaki EwyZza chmur wyszło słońce więc i we mnie wstąpiła nowa energia. Ostatnio raczej było jej niewiele, a wszystko dookoła postanowiło mnie dobić. Myślę, że w końcu
Przysmaki KarolkiSkładniki:Ciasto na tartę:150 g mąki pszennej100 g masła1 żółtko1/2 łyżeczki soliFarsz:300 g filetu z łososia200 g kurek1 opakowanie serka kremowego Apetina z czosnkiem
Smakowity Blog Kulinarny