Składniki śledzie 1,5 kg, sól morska 1 łyżka, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, pieprz kolorowy ziarnisty - ile potrzeba, woda 1 litr, marchew
W Mojej Kuchni LubięMoje ulubione śledzie, bez który nie wyobrażam sobie nadchodzących Świąt. Jest to danie, którym mogę zajadać się przez całe święta i w ogóle mi to nie
Mango PapajaTo już drugi post na blogu z miecznikiem w roli głównej. Oczywiście dzisiaj w innym wykonaniu. Do zrobienia go w ten sposób zainspirował mnie Pascal
Smaki EwyZza chmur wyszło słońce więc i we mnie wstąpiła nowa energia. Ostatnio raczej było jej niewiele, a wszystko dookoła postanowiło mnie dobić. Myślę, że w końcu
Przysmaki KarolkiSkładniki:Ciasto na tartę:150 g mąki pszennej100 g masła1 żółtko1/2 łyżeczki soliFarsz:300 g filetu z łososia200 g kurek1 opakowanie serka kremowego Apetina z czosnkiem
Smakowity Blog Kulinarnyważny - sama nie wiem, jak te dni lecą mi przez palce... Dziś proponuję danie, które powstało przypadkiem (jak samo ciasto francuskie), gdy miałam większość składników w lodówce, ochotę na rybę i niewiele czasu do przyjścia gości... Pakieciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i łososiem Składniki: opakowanie ciasta francuskiego chłodzonego opakowanie mrożonego szpinaku ser typu feta 1 średnia cebula 2 ząbki(...)Podajemy z plasterkiem cytryny. 8. Smacznego! Goście będą zachwyceni! A jeśli zostanie farsz i kostki łososia, to możemy z tej resztki przygotować zielone spaghetti z łososiem - czyli gotujemy makaron, smażymy minutkę łososia. Mieszamy wszystkie składniki, czyli farsz szpinakowy, makaron i łososia! Możemy posypać słonecznikiem... I zapewniam - też jest pyszne! Zdrowo przyrządzone i pięknie podane... Dla wszystkich moich czytelników promocja
dobra gospodyni dom wesołym czynijedną) i tłustych golonek, a przede wszystkim kapusty, w każdej innej postaci niż dobra kwaśnica. Jednym słowem nie darzę sympatią tradycyjnej kuchni. Lubię jeść lekko, uwielbiam makarony, dziki ryż, ryby, dziczyzne wolno pieczoną w czerwonym winie. Wybór padł na Gołąbki- sprofanowałam tradycyjny przepis mojej babci- białą kapustę zastąpiłam włoską, zamiast mielonej wieprzowiny wykorzystałam pierś z kurczaka, a co najważniejsze! Wywróciłam(...)środka, a następnie zwijać gołąbki. Gotować na parze przez około 15minut. Sos: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oliwy. Pomidory pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnie i smażyć do miękkości. Następnie dodać czonek i zmiksować (aż do uzyskania gładkiej kosystencji). Przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami, polać nim gołąbki. Jeżeli sos po zmiksowaniu jest zbyt rzadki należy go zredukować
Zapiski Młodej ŻonyNa Wielkanoc. Na Boże Narodzenie. Na Sylwestra. Na rodzinne przyjęcie czy tzw domówkę. Nawet na postny posiłek… Śledzie mają miejsce na naszym stole przy okazji
Smaki Na TalerzuDzisiaj kuchnia włoska, a dokładniej to makaron w kształcie rurek w sosie śmietanowym z tuńczykiem (z puszki) i cukinią posypany parmezanem i zielonym pieprzem. Potrawa jest
Oryginalny smakDzisiaj bardzo szybki i pożywny obiad z pomocą parowaru. Takie obiady uwielbiam bo robią się same, a ja mam czas na przygotowanie jakiegoś fajnego
Niezły MłynekTempura uchodzi za danie japońskie. Jest to jednak jedno z niewielu dań przyjętych przez Japończyków w kuchni Zachodu. Przyrządzali je mnisi hiszpańscy i portugalscy, którzy osiedli
Apetyczna babeczkaNajwiększym zaskoczeniem był dla mnie przysmak i frykas zarówno malborskich zakonników, jak i reszty dworów zamkowych średniowiecznej Europy, a konkretnie - ogony bobrów. Wierzono, że mają one podobne właściwości, co ryby. Pozwalano także na spożywanie tego posiłku w czasie postu. Pod dachem twierdzy na północy Polski magazynowano zboże, w piwnicach owoce i warzywa. Malborski zamek był nie tylko niezdobytą warownią(...)Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki a następnie ugotuj. Nie wylewaj wody po ugotowaniu. · Pokrój w drobną kosteczkę cebulę i smaż na oliwie, na małym ogniu, przez 2 minuty razem z marchewką startą na tarce o dużych oczkach. · Dodaj starą na tarce pietruszkę, seler, 1 surowy burak, czosnek
Moja Mama GotujeŚledzie z rodzynkami to moje wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam jak rodzice robili te śledzie na patelni, ja byłam wtedy mała, śledzi nie lubiłam, ale uwielbiałam wyjadać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieświeżo złowiony ,ze szczypiorkiem ,prosto z ręki jest atrakcją dla turystów. Proponuję prostą, smaczną przystawkę z marynowanego śledzia.Tę przystawkę należy przyrządzić tylko z bardzo świeżych rybek. Świeżość ryby poznajemy po czerwonych skrzelach i jasnej, świetlistej łusce.Składniki:3 świeże śledzie0,5 litra białego wytrawnego wina0,125 litra soku z cytrynliść laurowyliść limonkowyziele szałwiisól, pieprz zielonyŚledzie oczyścić, wypatroszyć, wyfiletować(...)świeży 2 cebule pokrojone w piórka 1 szk. ocet spirytusowy 6% 2 szklanki wody 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego Sól, pieprz świeżo mielony Olej do smażenia. Wykonanie: Śledzie wypatroszyć, umyć, osuszyć, posolić. Zagotować wodę z octem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i cebulę. Gotować około 10 minut. Dodać sól i pieprz. Śledzie
Kulinarny karnet Christopherawięc nie ma lepszej okazji, aby przygotować grillowanego łososia z limonką i kolendrą. Bardzo egzotyczne, wręcz orzeźwiające połączenie smaków: pomarańczy, limonki oraz kolendry. Wiecie fiesta, Meksyk, itp. Pamiętajcie jednak, aby ryba była dobrej jakości. Jeśli łosoś to najlepiej dziki. Mimo, że na pierwszy rzut oka wygląda zdecydowanie gorzej od swojego hodowlanego kolegi – jego mięso jest dużo jaśniejsze w porównaniu(...)godziny do lodówki. Na rozgrzanego grilla (lub patelnię grillową, choć z grilla smakuje lepiej ) wrzucamy filet i grillujemy około 3-4 minut z każdej strony. W trakcie smażenia, co jakiś czas smarujemy go pozostałą marynatą. Przy serwowaniu warto pamiętać, aby na jeszcze ciepłego położyć małą łyżeczkę masła pozwalając mu się roztopić (opcja, ale warto ). Najlepiej smakuje podany z pomidorami, limonką
PaleoLifeCo na Wigilię oprócz karpia? Ja dziś proponuje pysznego łososia z gruszkami, cytryną na sałatce z liści pietruszki, kolendry oraz pieczonej papryki i czerwonej cebuli. Po
Gosia gotujeCześć Wszystkim! :) Dzisiejsza propozycja to moje ulubione robale w bardzo pikantnej wersji podane z makaronem! 😁 Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy: - porcję makaronu (u mnie
Bez CebuliKolejna odsłona makaronu, tym razem podana z łososiem, cukinią i kremowym, włoskim serkiem mascarpone. Kto jest, tak samo jak ja, wielkim miłośnikiem makaronów i nie może
JaglusiaMiało być szybko i normalnie, wyszło szybko i trochę inaczej :) Boczniki nie pamiętam czy kiedyś jadłam za to kanie uwielbiam więc stwierdziłam że będą podobne w
Piekielna Kuchnia PatiDziś ma dla Was obiecany przepis w sam raz na piątkowy obiad.Danie łatwe … szybkie i niesamowicie smaczne.Kotlety te są świetnym pomysłem nie tylko na obiad
Ostra na Słodko