ryba smażona - 4845 przepisów (strona:251/323)

Tarta francuska z łososiem i brokułem 196

  Tarta francuska z łososiem i brokułem porcja dla 4 osób Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 filet z łososia 1/2 brokuła 1 cebula 2 ząbki

Jaglusia
Tosty z awokado, jajecznicą i wędzonym łososiem / Scrambled eggs, avocado and smoked salmon on toast 286

Brakuje Wam pomysłu na leniwe weekendowe śniadanie? A może macie już dosyć tradycyjnych kanapek i jajecznicy? Jeżeli tak, to proponuję przepyszną hybrydę tych dwóch klasyków. Chrupiące

karmelowy
Łosoś z sosem jajecznym i szparagami 157

Zamiast szparagów możesz użyć innych warzyw np. brokułów czy fasolki szparagowej. Dla 2 osób - 2 filety z łososia 150 g - pół łyżeczki soli i pieprzu - łyżka

Pasje Jolki
Krokiety ziemniaczane z tuńczykiem 117

Dzisiaj piątek, więc prezentuję kolejne pyszne danie bezmięsne. Co prawda, sama nie widzę sensu w zachowywaniu postu, skoro można się objeść smakowitymi daniami bez mięsa, chociażby

e-PrzepisyKulinarne
Krokiety ziemniaczane z tuńczykiem 141

Dzisiaj piątek, więc prezentuję kolejne pyszne danie bezmięsne. Co prawda, sama nie widzę sensu w zachowywaniu postu, skoro można się objeść smakowitymi daniami bez mięsa, chociażby

e-PrzepisyKulinarne
Woda śledziowa 148

Danie postne dla wszystkich którzy lubią śledzika. U nas znane pod nazwą woda śledziowa ale spotkałam sie również z wersją nazwy zupa śledziowa.składniki:1 solony

Monia miesza i gotuje
Delikatny królik duszony w cytrusach 177

mięsnych tak jest, wiem, że w Warszawie pod Halą Mirowską można kupić różne cuda, ale ja mam tam strasznie daleko. Po prostu tęsknię do małych, branżowych sklepików - z mięsem, rybami czy serami, jakich pełno choćby we Włoszech. Szkoda, że u nas takich ze świecą szukać, przypuszczam, że w przeszłości było ich więcej. Mogę jedynie dziękować za roztropność dyskontów(...)marynaty i polej nią kawałki królika. Przykryj i odstaw do lodówki na 45 min. Na dużej patelni lub w brytfannie rozgrzej 3 łyżki oliwy. Wrzuć na nią szalotki i smaż, aż zmiękną. Mięso wyjmij z marynaty (marynatę zachowaj) i przełóż na patelnię. Obsmaż królika ze wszystkich stron. Na patelnię wlej wino i poczekaj aż odparuje. Zmniejsz ogień, wlej marynatę, dopraw

Chilli Czosnek i Oliwa
Grzybowe penne z krewetkami w sosie winno- śmietanowym 119

Grzybowe penne z krewetkami  Grzybowe penne z krewetkami  w sosie winno- śmietanowym Składniki na 3-4 osoby:   300g makaronu penne   200g

Aromatyczne Podróże
łosoś z kalafiorem zapiekany pod beszamelem 169

  zapiekany pod beszamelem łosoś Święta, święta a po świętach pora na zmianę jadłospisu i posiłki " lżejszego" kalibru. Lżejsze nie znaczy że zapomnimy o pogodzie panującej

Miód i pieprz
Sałatka z muszelek, kurczaka… i nie tylko 175

nich dodamy, oczywiście kierując się kulinarnym zdrowym rozsądkiem, zawsze będą pyszne. Sałatka z muszelek, kurczaka… i nie tylko.     Składniki: - 2 pojedyncze filety z kurczaka (wędzone, pieczone, smażone…) - makaron Lumaconi ( w kształcie dużych muszli) – ok. 300g - pęczek rzodkiewek - 4 mini papryki kolorowe (lub po ½ czerwonej i pomarańczowej) - 1 czerwona cebula - jasna część pora - szczypior - 1 puszka kukurydzy - cytryna (skórka(...)wina ryżowego Mirin – lekka i orzeźwiająca. Warto dodać, że Mirin to przyprawa (jap. 味醂), która nadaje potrawom wyjatkową słodycz. Może być używana do sałatek, duszonych i grillowanych mięs, ryb, warzyw, zup, sosów. Najpopularniejsza w potrawach kuchni japońskiej. Stanowi jeden ze składników popularnej marynaty teriyaki. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Sałatka z muszelek, kurczaka… i nie tylko

mojewypiekiinietylko
Kotlety jajeczno – pieczarkowe 151

Tradycyjnie w piątek , jakoś tak , zawsze wychodzi że mięcho nie wchodzi " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ryby to pyszna alternatywa , ale świeże i smaczne , nie zawsze są pod ręką i wtedy warto sięgnąć po stare , dobre przepisy , no może troszkę zawsze warto je podrasować " class="wp-smiley(...)łyżki bułki tartej i jedno surowe jajko . Doprawiamy gałką , solą , pieprzem i całość wyrabiamy ręką do uzyskania w masy . Następnie formujemy kulki średniej wielkości , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu , aż zrobią się apetycznie złociste . Wykładamy na talerze i gotowe , doskonałe są z sosem musztardowym ( przepis tutaj : sos musztardowy ) , ale ketchup też nie będzie zły Smacznego ! Post

Ogrodnik w podróży
2 pyszne pomysły na lekkie, pełnowartościowe dania! 113

Wraz z Nowym Rokiem pojawiają się noworoczne postanowienia, często związane ze zdrowszym trybem życia i dietą.  Pełnowartościowe posiłki wcale nie muszą być ani czasochłonne, ani

Kraina Miodem Płynąca
Czerwone curry z krewetkami (lub kurczakiem) i zieloną fasolką 139

Środek zimy – zachciało mi się curry. Koloru, smaku, lekkości, pełni smaku i aromatu. O kolorowe świeże warzywa trudno, ale z mrożonymi nie ma żadnego problemu. Pasta

Karo in the Kitchen
Czarno i czerwono czyli Halloween obiad nie tylko dla zombies 103

wyglądają zjawiskowo i pasują idealnie na Halloween. Gołąbki przyrządzam naprawdę różnie. Lubię gołąbki z kaszą . Lubię również gołąbki z sosem curry . Najbardziej jednak zaskoczyłam rodzinę przepisem na gołąbki z rybą . Oczywiście latem gotuję gołąbki z młodej kapusty , a kiedy już się pojawią kurki to oczywiście podaję je w sosie kurkowym. Głąbki z czarnej kapusty również przyrządziłam nietypowo, bo użyłam gotowej(...)kapustę przez 10 minut. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Odstaw na durszlaku. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Wsyp suchą mieszankę na risotto i smaż aż ryż się zeszkli. Wlej połowę bulionu i gotuj ryż przez około 20 minut. Jak bulion wyparuje, wlej resztę i gotuj do jego wchłonięcia. Mieszaj ryż od czasu do czasu

codojedzenia
Makaron w kremowym sosie z łososiem 150

Makaron w kremowym sosie z łososiem 2018-08-29 10:06:16 Porcje 3 Kuchnia włoska to przede wszystkim dbałość o wysoką jakość składników, zróżnicowanie wyrazistych

Wędrówki po kuchni
Łosoś w szparagach 139

Jak wiadomo maj to miesiąc szparagów. W tym okresie są one najsmaczniejsze, oczywiście wybieramy te młode. Stare szparagi po gotowaniu stają się gorzkie i tych unikajmy

Smaki Ewy
Tagliatelle z łososiem, groszkiem w sosie lekko cytrynowym 178

Ostatnio w jednym z popularnych sklepów pojawiły się świeże makarony. Tagiatelle, parpadelle i inne. Bardzo je polubiłam za smak oraz za to, że się szybko gotują

Moja Delicja
Pity z klopsikami, botwinką i fetą 162

serem lub mięsem to prosty sposób na przygotowanie smacznego i szybkiego posiłku, takiego domowego fast foodu. Na blogu pokazywałam Wam już cypryjskie kanapki z halloumi oraz pity z grillowaną rybą inspirowane kuchnią marokańską, czas na kolejną propozycję takiego dania.Dziś zabiorę Was w kulinarną podróż do Grecji za sprawą chlebków z dodatkiem wieprzowych klopsików, fety i sezonową zieleniną - botwinką. Składniki(...)tartej, aby uzyskać zwartą masę (ok. 2-4 łyżki). Uformuj z masy małe klopsiki, wielkości orzecha włoskiego i obtocz je w bułce tartej.  Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej klopsiki na złoto. Być może będziesz musiał zrobić to w dwóch partiach. Gdy klopsiki się smażą, przygotuj botwinkę.  Liście botwinki odetnij od buraczków, dobrze umyj, oczyść

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania